Wijk bij Duurstede, 26 juli 2018. Sinds dit jaar rijdt karter Milan Kok voor het KT Racing Team en dat betekende een impuls voor de carrière van de jongeling uit Wijk bij Duurstede. Afgelopen weekeinde werd de tienjarige snelheidsduivel na een daverende inhaalrace in de Mini Parilla-klasse heel knap vijfde tijdens de derde ronde van het IAME X30 Benelux-kampioenschap.

Heats

Eigenlijk had Milan niet zo veel meer van het weekeinde op de kartbaan van Genk in België verwacht. Maar zijn weekeinde verliep in eerste instantie niet zo goed. Hij eindigde als negentiende in de kwalificatie en dat betekende eenzelfde startplaats in de heats. Toen de eerste heat eenmaal begonnen was, kwam het ware talent van Milan bovendrijven. De ene na de andere rijder haalde hij in om als negende te finishen. “Ik had tijdens de kwalificatie natuurlijk liever vooraan gestaan, maar dat de motor wat inhield, kon niemand wat aan doen.” Tijdens de tweede heat herhaalde hij prompt dat huzarenstukje. Nee wacht, beter nog: hij werd zesde. Milan: “Ik dacht bij de start: misschien kan ik er meteen wel tien pakken. Het werden er uiteindelijk negen.” Daarna liet hij zien dat zijn honger naar een betere positie nog niet was gestild. Zijn opmars stokte pas op de zesde positie.

Finale

Vervolgens mocht hij in de finale als zevende starten. Een heel wat betere uitgangspositie dan negentien natuurlijk, en dat bood perspectief. “Ik had een goede start. Na de eerste bocht lag ik al derde. Een rondje later lag ik tweede. Jammer genoeg werd ik later terug ingehaald en finishte ik uiteindelijk als vijfde.” Zijn gedecideerde rijden komt natuurlijk niet zomaar ergens vandaan, besefte ook Milan. “Ik heb bij Kurt (Timmermans, teameigenaar, red.) veel geleerd, zoals inhalen, remmen, precisie tijdens het rijden en aangeven hoe de kart moet worden afgesteld. Dat helpt me heel erg tijdens het racen.”

Trots

Kurt had het met trots aangezien. “Ik ben drie jaar geleden begonnen met Milan”, zei hij. “We zijn samen gaan trainen en hebben zo mooie stappen gezet. Hij haalde op een gegeven moment de derde plaats bij de viertakten. Vorig jaar werd hij derde in het GK4-kampioenschap. Dat was ook super. Nu staat hij eerste in de GK4.” Voor Kurt een bewijs dat hij de goede weg is ingeslagen met zijn team. “Het draait super. Het is superleuk met de klanten, ik ben er heel erg content mee. Het gaat zelfs beter dan verwacht. De prestaties zijn heel goed, van alle rijders. Ik heb nu zes Mini-rijders, aan het begin van het seizoen had ik er drie.”

Prestatief bewijst de Limburgse teameigenaar dat zijn aanpak effect sorteert. “Het blijven kinderen, ze hebben hun ups en downs, maar als ze dan toch altijd in de top tien rijden, heb je het goed voor elkaar. En als je zoals Milan van negentien naar vijfde in de finale rijdt, dan is dat heel knap, en dat in een heel sterk veld. Zaterdag reed hij van negentien naar negen in de eerste heat en in de tweede heat reed hij van negentien naar zes. Dat hij in de finale zo sterk reed, was dus zeker geen toevalstreffer. Hij kan echt racen.”

Het succes van een rijder als Milan betekent voor Kurt ook dat zijn team de juiste weg is ingeslagen. Hij besloot halverwege het seizoen over te stappen naar een andere motortuner. “Het vertrouwen in de motor was even weg, ze waren niet snel genoeg. Daar hebben we nu een andere weg in gevonden. Nu kunnen de rijders dus ook gewoon de top vijf halen. We zijn heel tevreden met de nieuwe tuner.”

Milan Kok bedankt zijn vader en moeder. Hij zoekt nog sponsors die hem in zijn racecarrière willen ondersteunen.

Gratis nieuwsbrief

Aanmelden of afmelden

De nieuwsbrief wordt dagelijks na 18.00 uur gemaild.
captcha