Cothen, 10 september 2020. Vanmiddag bekeken 28 leerlingen met hun leraar, directeur, burgemeester Iris Meerts en de leden van het comité Open Monumentendag (OMD) het gedeelte in de OMD film over de Carolusschool. De 28 leerlingen deden mee in het stukje film over de Carolusschool.

Introductie

Voorzitter van het comité Guus Swillens introduceerde alle aanwezigen zodat de kinderen wisten wie er allemaal meekeken. Swillens vertelde de 28 “acteurs” in de aula van de Carolusschool iets over het belang van Open Monumentendag. Hij stond even stil bij de school welke de oudste school in de gemeente is en volgend jaar zijn 100 jarig bestaan viert. Vervolgens werd het stukje film vertoond waar de kinderen actief in waren. Sommigen werden wat onrustig of keken verlegen om zich wanneer zij in beeld verschenen. Swillens introduceerde hierna de burgemeester die een gesprek aanging met de kinderen.

Schoorvoetend

Nadat de burgemeester de kinderen had verteld dat haar huidige baan een droomwens was konden kinderen vragen stellen. Schoorvoetend kwamen er meer vingers en uiteindelijk hadden velen een vraag/opmerking aan/voor de burgemeester die had gevraagd hoe de kinderen de huidige coronatijd ervaren. Ook de mededeling dat de Sinterklaasintocht dit jaar niet doorgaat in de bekende vorm leverde reacties op. Meerts legde de kinderen uit dat er wordt gekeken naar kleine Sinterklaas activiteiten maar het preciese hoe en wat moet nog worden besloten. Er werd ook nog even gesproken over de kermis in juli die volgens Meerts uitstekend is verlopen. Meerts nodigde de kinderen uit om mee te denken en wanneer zij ideeën  hebben deze aan haar te mailen. Meerts vertelde de kinderen ook dat er eind volgend jaar waarschijnlijk een ‘kinderburgemeester’ komt om mee te denken over hun belevingswereld. Kinderen die willen solliciteren op deze functie moesten haar maar een "sollicitatie'brief sturen nodigde Meerts hun uit.

Hoe maak je een film?

De maker van de film Wilco van Kouwen en Kees Broekman vertelden hoe de OMD film werd gemaakt. Broekman vertelde dat eerst eigenaren van een monument was gevraagd een filmpje in te sturen en toen het idee ontstond een lange film te maken. Van Kouwen had zijn drone meegenomen die tijdens de film werd gebruikt om de kinderen te laten zien hoe deze werkt. Van Kouwen en Broekman lieten aansluitend twee filmpjes zien waarin duidelijk werd gemaakt hoe geluiden, tekst en muziek aan films wordt toegevoegd. Op vragen over het maken van films door van Kouwen wisten de kinderen vaak het antwoord. Niet zo heel vreemd toen bleek na een vraag van van Kouwen hoeveel kinderen TikTok gebruikten bijna alle vingers de lucht in gingen.

Samenwerking

Swillens ronde de bijeenkomst af door de “acteurs” , leraar, directeur te bedanken voor de samenwerking. Swillens besloot “Ik was heel blij om te zien hoe volwassenen en kinderen zo goed konden samenwerken”.

Gratis nieuwsbrief

Aanmelden of afmelden

De nieuwsbrief wordt dagelijks na 18.00 uur gemaild.
captcha