Wijk bij Duurstede, 29 maart 2019. Op vrijdag 5 april 2019 komen bijna 40 vmbo debatteams uit heel Nederland naar Wijk bij Duurstede om te debatteren over emancipatie op de arbeidsmarkt, vrouwenrechten en armoede.

Wie wordt dé vmbo debatkampioen van 2019? We nodigen u van harte uit om dit landelijke vmbo debattoernooi op 5 april bij te wonen en de zenuwen te voelen, de speeches te horen en topdebaters in actie te zien!

Over het toernooi

Het landelijk vmbo debattoernooi is de grootste debatcompetitie binnen het vmbo en wordt dit jaar voor de twaalfde keer georganiseerd door Stichting Nederlands Debat Instituut. Wij ontwikkelen al meer dan 20 jaar speelse debatactiviteiten voor scholen die ervoor zorgen dat leerlingen nieuwsgierig blijven, overtuigender durven spreken en zorgvuldiger leren luisteren.

Het toernooi wordt mede mogelijk gemaakt door het Ministerie van Buitenlandse Zaken, Binnenlandse Zaken en Sociale Zaken en Werkgelegenheid, Fonds21, het Gieskes-Strijbis Fonds en de Adessium Foundation. Gastlocatie is dit jaar het Revius Wijk in Wijk bij Duurstede.

Stellingen

Ook dit jaar zetten de vmbo’ers hun tanden in actuele, uitdagende stellingen, waaronder:

  • Bij ernstige armoede is een kindhuwelijk gerechtvaardigd
  • De overheid moet een financiële bonus geven aan meisjes die na hun opleiding fulltime gaan werken

De scholieren hebben de stellingen vooraf kunnen voorbereiden, maar horen pas kort van tevoren of zij voor- of tegenstanders moeten zijn. Ook volgt in de derde debatronde een improvisatiestelling die pas op de dag zelf bekend wordt gemaakt. Tijdens drie spannende debatrondes wordt bepaald wie zich landelijk vmbo debatkampioen 2019 mag noemen.

Programma vrijdag 5 april

  • 12:45 – 13:00 Opening door dagvoorzitter Nick Schoemaker, Nederlands Debat Instituut
  • 13:05 – 14:05 Bekendmaking stelling + debatronde 1
  • 14:10 – 15:05 Bekendmaking stelling + debatronde 2
  • 15:35 – 16:35 Bekendmaking improvisatiestelling + debatronde 3
  • 16:40 – 17:00 Finaleprogramma + uitreiking

Zoals gezegd bent u van harte uitgenodigd om de toernooidag 5 april 2019 bij te wonen. Wij horen graag van tevoren of u aanwezig bent. Wilt u een interview met de gastlocatie, de deelnemers of de organisatie van het vmbo debattoernooi? Laat het ons dan ook horen!

U kunt onze projectleider Monique Spijkers bereiken via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of (035) 625 20 51. Voor meer informatie zie ook de website.

Gratis nieuwsbrief

Aanmelden of afmelden

De nieuwsbrief wordt dagelijks na 18.00 uur gemaild.
captcha