Wijk bij Duurstede, 10 juli 2020. Op  17 juni stelde Steven Verhaar van de VVD fractie schriftelijke vragen aan het college over Problematiek rondom leerachterstand scholieren basisonderwijs. Op 7 juli werden de vragen beantwoord en zijn sinds 10 juli te lezen op de website van de gemeente.

Toelichting

In de toelichting op de vragen is te lezen: "De VVD vindt dat alle jongeren in Wijk bij Duurstede een goed startbewijsnodig hebben om een prettig leven te kunnen leiden en zelfstandig veel van hun dromen te kunnen waarmaken in de maatschappij. Als leerlingen met name na de Coronacrisis al beginnen met een (taal)achterstand op school, dan dienen wij als gemeente samen met onderwijs extra ons best te doen om deze groep jongeren door dik en door dun te steunen.

Daarbij is ook de vraag:

  • Wat gebeurt er als wij niets doen en het allemaal laten gebeuren dat mensen kansarm opgroeien?
  • Wat gebeurt er met de leerlingen die weer naar school gaan en merken dat de achterstand wellicht onoverbrugbaar lijkt? (Dat motiveert niet in ieder geval)
  • Wat zijn de gevolgen voor de leerkrachten die een aantal kinderen in de klas krijgen die flinke achterstand hebben opgelopen en hun taalvaardigheid deels zijn kwijtgeraakt? (De leerkrachten hebben het nu al immers zwaar met alle toebedeelde taken)

Als wij als gemeente samen met onderwijs nu geen actie ondernemen dan verstoort dit voor een aantal jongeren een goede en geslaagde integratie waardoor zij wellicht een te grote kans maken om later in de bijstand terecht te komen en tot armoede zijn veroordeeld. Ten slotte begrijp ik dat er vanuit Den Haag op korte termijn geen bruikbare initiatieven zijn te verwachten zijn".

Gratis nieuwsbrief

Aanmelden of afmelden

De nieuwsbrief wordt dagelijks na 18.00 uur gemaild.
captcha