Wijk bij Duurstede, 21 oktober 2021. De poel bij de dode arm bij de Kromme Rijn en de Pr. Hendrikweg Wijk bij Duurstede ligt in een NNNzone als onderdeel de ecologische verbindingszone langs de Kromme Rijn. Een samenspel van natuurlinten, zoals natuurvriendelijke oevers, en natuurgebiedjes (stapstenen).

De bedoeling was dat de poel ging functioneren o.a. voor leefgebied en voorplanting van amfibieën. Door beschermers van padden zijn er van de weg geredde padden gebracht, en bewoners uit de omgeving brengen er soms groene kikkers. Maar inmiddels is de poel helemaal dichtgegroeid en en het water is niet meer waarneembaar. De VNMW wg Groenberaad heeft in het kader van de regeling Beleef en Bewonder een voucher voor dit groene initiatief aangevraagd om de poel te herstellen. Deze aanvraag is gehonoreerd waardoor wij € 1.000,- subsidie hiervoor ontvangen.

Het oorspronkelijke wateroppervlak was eigenlijk ook te klein. De aanbeveling RAVON: ‘De afmetingen van een te graven poel worden door verschillende factoren bepaald. Bij het graven kan men het best uitgaan van een wateroppervlakte met een doorsnede van 20 - 30 m.’ Het zou mooi zijn als deze poel een wateroppervlakte water krijgt met een diameter 20 en ca. 1,5 m diepte met flauwe oevers. De uitkomende grond kan op een geschikte plek nabij de poel als een halve maanvormige bult verwerkt worden. Het vergroten van de poel gebeurt in een volgende fase (waarschijnlijk 2022) waarin meerdere voor biodiversiteit kansrijke terreintjes in de gemeente aangepakt worden.

Een nadeel van de ligging van de poel is de verstoring door wandelaars met loslopende honden, mogelijk dat de gemeente hier iets aan kan doen door enkele paden af te sluiten voor honden.

Opknapwerk oktober 2021

Om de poel te herstellen moet de begroeiing in het talud weggezaagd worden op een enkele struik na. Leden van de werkgroep landschapsbeheer gaan dat werk uitvoeren op 21 oktober 2021. Vervolgens gaat een aannemer de stronken van de weggezaagde beplanting eruit trekken en de poel met een korf voor circa 50% opschonen. Ook de taluds zullen daarna hersteld worden. Het opschonen/uitkorven moet uiterlijk eind oktober afgerond zijn, voordat de amfibieën in de bagger gaan zitten en het koud wordt.

Gratis nieuwsbrief

Aanmelden of afmelden

De nieuwsbrief wordt dagelijks na 18.00 uur gemaild.
captcha