[UPDATE]Wijk bij Duurstede, 28 september 2020. Inwoners die afgelopen weekend oud papier in de containers op Sportpark Marienhoeve zetten, zagen dat er meer dan 60 archiefdozen in de container stonden opgestapeld. Na de inhoud te hebben bekeken kwamen zij tot de conclusie dat het om een (oud) archief (jongste documenten van 2015) van de gemeente Wijk bij Duurstede ging.

Persoonsgegevens

Toen duidelijk werd dat ook persoonsgegevens van inwoners op de documenten stonden, werd contact gelegd met de gemeente en werd de redactie van ditiswijk.nl geïnformeerd. Handhavers van de gemeente die naar het Sportpark kwamen wisten niet wat te doen met de dozen met documenten. De ambtenaar die in het weekend bereikbaar is voor ‘calamiteiten’ deed, nadat hij een archiefdoos had gepakt, de container op slot met een ketting en hangsloten. Maandag zou hij bij de gemeente navraag doen of het archief terecht bij het oud papier is gezet.

Datalek?

Om te achterhalen of er wellicht sprake is van een datalek stuurde de redactie 27 september een twaalftal vragen over dit archief naar de gemeente. Een bedrijf of overheid moet binnen 72 uur een melding datalek maken wanneer persoonsgegevens in handen vallen van derden die geen toegang zouden mogen hebben tot die gegevens. De redactie heeft foto’s (totaaloverzicht, inhoud van dozen en documenten) gemaakt en kreeg van twee inwoners foto’s van documenten toegestuurd. De gemeente liet 28 september 's avonds weten, na vervolgvragen over het persbericht dat de gemeente over dit onderwerp had verstuurd, dat de 12 vragen die op zondag waren verstuurd via het al jaren gebruikte e-mail adres van bureau communicatie niet waren ontvangen. Na het nogmaals versturen van de vragen werd aangegeven dat de antwoorden binnen enkele dagen worden gegeven. De antwoorden zijn te lezen in een nieuw artikel op deze website.  

Container opgehaald

Maandagmorgen vlak voor het middaguur bleek de blauwe container met archief te zijn afgevoerd en vervangen door een grijs exemplaar. Vanavond werd een persbericht van de gemeente ontvangen. 

Persbericht gemeente

Afgelopen weekend trof een inwoonster uit Wijk bij Duurstede 40 archiefdozen aan in de papiercontainer op sportpark Mariënhoeve. Ze meldde dit bij de gemeente en politie. Na onderzoek blijkt dat het om kopieën gaat van een onderzoeker bij het Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU). De container met de oude archiefdozen werd gelijk veilig gesteld.

Na verplaatsing onderzocht de gemeente de inhoud van de container

De gemeente Wijk bij Duurstede sloot de container af en bracht deze zondag direct naar een veilige plek. Zo werd voorkomen dat mogelijk andere inwoners de gegevens konden bekijken. Daarna onderzocht de gemeente samen met het RAZU om wat voor stukken het nu precies ging. Op een aan

1040 papiercontainer archief 4080

tal stukken stond het oude gemeentewapen. Dat is waarom de oplettende inwoner de link met de gemeente had gelegd. Het RAZU betreurt het dat de onderzoeker zijn kopieën in de voor iedereen toegankelijke papiercontainer heeft gegooid.

De archiefdozen staan veilig; ze worden vernietigd

Een medewerker van de gemeente haalde de oude archiefdozen uit de container. Ze staan nu achter slot en grendel in het Huis van de Gemeente. De archiefdozen worden binnenkort vernietigd door een bedrijf dat gespecialiseerd is in archiefvernietiging. Inwoners kunnen hun oud papier weer naar sportpark Mariënhoeve brengen.

Papiercontainers zijn er alleen voor huishoudelijk oud papier

Burgemeester Iris Meerts: ‘Het is erg vervelend dat dit is gebeurd. We hebben dan ook direct actie ondernomen. De papiercontainer op sportpark Mariënhoeve is alleen bedoeld voor huishoudelijk oud papier. Iedereen moet goed nadenken hoe je moet omgaan met gevoelige gegevens. Wees je ervan bewust wat ermee kan gebeuren,’ zegt burgemeester Iris Meerts.

Gratis nieuwsbrief

Aanmelden of afmelden

De nieuwsbrief wordt dagelijks na 18.00 uur gemaild.
captcha