Wijk bij Duurstede,20 juli 2019. Er lijkt een oplossing te zijn voor de verbouwing van het oude Stadhuis aan de Markt in Wijk bij Duurstede. Het college van de gemeente Wijk bij Duurstede heeft ingestemd met het Voorlopig Ontwerp van het gebouw. Als alles loopt zoals gepland, start de verbouwing volgend jaar zomer. Deze duurt een jaar. In het najaar van 2021 kunnen Museum Dorestad en de VVV dan verhuizen naar hun nieuwe ruimtes. De VVV zit al in het pand. Museum Dorestad zit nu tijdelijk in een noodlocatie en is gesloten voor publiek. Wel helpt het museum scholen met de geschiedkundige educatie.

Vol goede moed werd gewerkt aan een oplossing

Begin dit jaar spraken de gemeente, het architectenbureau, de VVV en Museum Dorestad over een oplossing voor het oude Stadhuis. ‘De eerdere verbouwingsplannen gingen niet door. Dat was natuurlijk even een tegenvaller,’ zegt wethouder Wil Kosterman. ‘Toch besloten we de moed niet te laten zakken. We zochten samen naar een andere oplossing. Die is er nu. Het nieuwe ontwerp heeft een kleinere aanbouw. We hebben geprobeerd zoveel mogelijk rekening te houden met de wensen van de buren. Dat is niet helemaal gelukt, maar wel zoveel mogelijk.’ Het ontwerp voldoet aan alle wettelijke eisen.

Er is minder ruimte, maar de (toekomstige) gebruikers kunnen door met hun programma’s

Museum Dorestad en de VVV hebben ruimte ingeleverd. De aanbouw is van vier verdiepingen naar twee verdiepingen gegaan. Wil Kosterman: ‘Het museum heeft minder expositieruimte, de VVV heeft ook minder ruimte. De foyer op de eerste verdieping wordt kleiner. Dat is niet anders; positief is dat we nu door kunnen. De kwaliteit van het museum lijdt niet onder het inleveren van ruimte. En de raadzaal kan straks nog steeds gebruikt worden voor huwelijken.’

Na allerlei procedures kan de verbouwing over een jaar starten

Straks levert de architect het Definitief Ontwerp aan. Als het college daarmee instemt, volgen verschillende wettelijke procedures. Zodra die achter de rug zijn, kan de verbouwing over een jaar beginnen. ‘Het is erg fijn, dat het museum en de VVV straks klaar zijn voor de toekomst. Ze krijgen in 2021 mooie ruimtes, van waaruit ze hun diensten kunnen aanbieden. Met ons gerenoveerde museum proberen we straks een extra impuls te geven aan onze stadpromotie,’ voegt wethouder Wil Kosterman eraan toe.

Gratis nieuwsbrief

Aanmelden of afmelden

De nieuwsbrief wordt dagelijks na 18.00 uur gemaild.
captcha