Wijk bij Duurstede, 28 maart 2019. De gemeente Wijk bij Duurstede gaat eenmalig een poepruimer in de drie kernen inzetten om de overlast van voornamelijk hondendrollen te beteugelen. Men 'hoopt' met deze actie niet alleen de wijken schoner te krijgen, ook een bewustwording om uitwerpselen op te ruimen maakt er deel van uit. De gemeente is zich er van bewust dat de nodige kilo's bolussen van de trouwe viervoeters voor veel overlast zorgt en door veel inwoners als ergerlijk wordt ervaren. Dat men er werk van wil maken blijkt o.a. uit de intentie om meer in te zetten op toezicht en handhaving nu de Boa capaciteit is uitgebreid. Ook van inwoners wordt wel verwacht dat men de uitwerpselen opruimt, ook in de hondenlosloopgebieden. 

Boetes

In de Algemene Plaatselijke Verordening (APV) van de gemeente Wijk bij Duurstede staat dat eigenaren van viervoeters hondenpoep dienen op te ruimen. Er kunnen sancties opgelegd worden voor bijvoorbeeld loslopende honden, zonder zakjes aan de wandel voor het opruimen van hondenpoep, of als het baasje de hondenpoep niet opruimt en dit door een Boa geconstateerd wordt. Dit levert boete's op variërend van € 60 tot € 140. 

Hygiëne

Het opruimen van hondenpoep is een sociaal wenselijk gedrag en vooral vanuit hygiënisch oogpunt zeer wenselijk. Diverse speelplaatsen in Wijk bij Duurstede, Cothen en Langbroek zijn een uitlaatplaats geworden voor de viervoeters. Kinderen en inwoners met een minder goede gezondheid die in contact komen met de besmettelijke larfjes kunnen er ziek van worden. (honden- en kattenpoep bevat soms spoelwormen, als eitjes aanwezig. Deze ontwikkelen tot besmettelijke larfjes en gedijen vooral goed op plaatsen waar veel honden- en kattenpoep te vinden is.).

Hondenbelasting

In de gemeentelijke verkiezingen was het onderwerp (afschaffen van) hondenbelasting voor een enkele politieke partij een speerpunt. Voorstanders voor afschaffing beargumenteren dit vaak met het feit dat de heffing niet besteed wordt aan het opruimen. In gemeentes waar geen hondenbelasting geheven wordt is men van mening dat het opruimen van hondenpoep veelal een kwestie is van verandering van gedrag waaraan het innen van hondenbelasting niet aan bijdraagt. We zullen zien of de gemeente de komende jaren wat frisser gaat ogen en ruiken.

Hondenpoep 2

Gratis nieuwsbrief

Aanmelden of afmelden

De nieuwsbrief wordt dagelijks na 18.00 uur gemaild.
captcha