Wijk bij Duurstede, 18 juli 2017. Na de winnende film van de Wijkse Dikke bij Wijk Filmt in mei, lijkt het misschien wat stil rond de stadspompen. Toch is er achter de schermen hard gewerkt om de crowdfunding voor de restauratie handen en voeten te geven.

‘Het Mirakel van de Mart’

Naast de start van een Facebookpagina, ‘Het Mirakel van de Mart’, is er overleg met de gemeente opgestart. Zij zijn immers de eigenaar van de pompen, die de status van rijksmonumenten hebben. De gemeente is positief over de actie om de pompen te restaureren, en zal deze ondersteunen. Inmiddels heeft er een eerste onderzoek naar de conditie van de pompen plaatsgevonden en is er een beperkt historisch onderzoek gedaan. Het wachten is op een concrete begroting van de kosten voor een volledige restauratie, waarbij beide stadspompen weer werkend worden gemaakt.

Positieve reacties

Het idee om de pompen te gaan restaureren heeft veel positieve reacties opgeroepen. Inwoners, middenstand en horeca ondersteunen de plannen, bieden spontaan hun hulp aan en willen graag meewerken. Daarnaast wordt er al spontaan geld overgemaakt. De organisatie van het Wijkse Straatmuzikanten Festival kwam recent met een idee om letterlijk een duit in het zakje te doen. Zij boden aan om de volgende 2 dagen van het festival, 23 juli en 20 augustus in het teken te stellen van de actie rond de stadspompen. Bij 5 Wijkse cafe’s en restaurants, zullen van 4 uur ’s middags tot 7 uur ’s avonds straatmuzikanten optreden. Aangezien de horeca de kosten van de artiesten op zich neemt, zal de traditionele pet voor bijdragen uit het publiek rond gaan voor de Wijkse stadspompen.

Meer acties

De komende maanden zullen er meer acties volgen, zullen fondsen benaderd worden en zal de politiek om ondersteuning gevraagd worden. Ook kan er via de site van de stadsbrouwerij een bijdrage worden gestort. Elke cent gaat naar het goede doel!

Gratis nieuwsbrief

Aanmelden of afmelden

De nieuwsbrief wordt dagelijks na 18.00 uur gemaild.
captcha