Wijk bij Duurstede, 27 januari 2018. Een plofkraak waarbij  meerdere explosies te horen waren op de ING geldautomaat op WC de Heul deed veel inwoners vanmorgen rond 05.30 uur wakker schrikken. Na de explosie zijn twee personen op een bromfiets weggereden. De gealarmeerde politie heeft daarbij een waarschuwingschot gelost, maar het duo is gevlucht.

Hevige explosie

De explosie was zo heftig dat woningen schuin tegenover de geldautomaat schade opliepen. Rolluiken en ramen werden door de schokgolf vernield. Glas en stukken van de pinautomaat werden teruggevonden op de Zandweg en op de Karolingersweg. Vanuit het pand stegen geruime tijd rookwolken op.

Onderzoek

De politie zette de omgeving af en de brandweer werd rond 06.00 uur opgeroepen omdat de gevaarzetting onduidelijk was en of er nog meer explosieven aanwezig waren. Een explosievenverkenner van de politie deed onderzoek bij de geldautomaat. Op diverse punten werden politieauto’s strategisch opgesteld om de daders op te sporen. Verschillende bedrijfsvoertuigen werden staande gehouden en gecontroleerd. Vanuit de lucht werd mee gezocht door een politiehelikopter. Of de nog niet gevonden daders ook geld buit hebben gemaakt is onduidelijk.

GRIP

Om 07.12 uur werd in verband met de gevaarzetting het incident opgeschaald naar een Gecoördineerde Regionale Incidentbestrijdings Procedure(GRIP). Ter ondersteuning kwamen meer hulpdiensten naar het incident waaronder de EOD een ambulance. 

Afgesloten

De Zandweg werd tussen de rotonde Remus en de Frankenweg in beide richtingen afgesloten voor al het verkeer. 

EOD

Bewoners aan de Karolingersweg (tegenover de parkeerplaats de Heul) werden verzocht ramen en deuren te openen om bij een eventuele explosie de schade te minimaliseren. Tegen 08.00 uur arriveerde de Explosieven Opruimings Dienst die de uitgeblazen brokstukken van de gevel onderzocht. Aansluitend werd het gat in de pui beoordeelt en onderzocht op eventuele aanwezige explosieven. Om 9.31 uur liet de VRU via Twitter weten: " Er is geen gevaar meer voor de omgeving in #WijkbijDuurstede. De afzettingen worden verkleind. Het parkeerterrein en het winkelcentrum blijven afgesloten i.v.m. onderzoek van de politie en onderzoek naar stabiliteit van het pand". Meer foto's zijn te zien het fotoarchief.

Gratis nieuwsbrief

Aanmelden of afmelden

De nieuwsbrief wordt dagelijks na 18.00 uur gemaild.
captcha