Wijk bij Duurstede, 27 juli 2021. Roeiers die vanavond met het Vikingschip de Dorestat-1 aan het oefenen waren op de Lek zagen op de terugweg vanaf Culemborg, net voorbij het Beusichemse veer, een omgeslagen zeilboot drijven. Controle leerde dat er geen zeilers bij de boot waren. Op een strekdam net voorbij de zeilboot werd aluminiumfolie gezien. Achter/onder het aluminiumfolie zaten de twee zeilers van de boot.

Manoeuvreren

Het Vikingschip was net gekeerd bij het Beusichemse veer om voor het verwachte slechte (volgens de buienradar) weer in de thuishaven te zijn toen er een omgeslagen zeilboot werd gezien aan de kant van de Lekdijk-West. Na goed manoeuvreren op de motor van de schipper kon gekeken worden of er nog zeilers bij de boot waren. Dit was niet het geval. De zeilers werden opgemerkt omdat zij onder/achter een aluminium deken op een strekdam zaten. Na opnieuw goed manoeuvreren van de schipper konden de bibberende jongens en hun spullen aan boord worden genomen. Als eerste werd gevraagd of er nog meer zeilers waren. De jongens waren met z’n tweeën. De schipper meldde via de marifoon aan de verkeerspost Wijk bij Duurstede dat de zeilers veilig en aan boord waren.

Reddingsbrigade

Op de wal werd de brandweer Beusichem gezien die om 19.59 uur was gealarmeerd voor een persoon te water. De jongens waren net aan boord toen de reddingsbrigade van Culemborg werd opgemerkt. Zij kwamen vol gas over de Lek naar de Dorestat-1 gevaren waar zij langszij kwamen en de jongens aan boord namen. Nadat de jongens weer in een aluminium deken waren gewikkeld spoedde de speedboot van de reddingsbrigade zich naar de veerstoep bij het Beusichemse veer waar de hulpdiensten gereed stonden om de jongens op te vangen.

reddingsbrigade culemborg

 

Gratis nieuwsbrief

Aanmelden of afmelden

De nieuwsbrief wordt dagelijks na 18.00 uur gemaild.
captcha