Wijk bij Duurstede, 20 december 2017. De VVD Wijk bij Duurstede-Cothen-Langbroek heeft met verbijstering kennis genomen van de regeling die PCG wethouder Hans Marchal heeft ingevoerd om vandalen financieel te belonen als ze rond oud en nieuw geen straatmeubilair vernielen.

 Sybren van der Velden van de VVD fractie : “Sinds wanneer word je in ons land financieel beloond als je geen strafbare feiten pleegt ? Hoe is de wethouder op dit bizarre idee gekomen voor ons mooie Wijk en waar gaat dit eindigen ? We zien het al voor ons : notoire verkeersovertreders die geld gestort krijgen als ze minder dan 3 verkeersovertredingen per jaar begaan, winkeldieven die gratis kleding krijgen als ze de winkelinhoud daar laten waar het hoort : in de winkel, bij de rechtmatige eigenaar. Wat de VVD betreft is dit de wereld op zijn kop”.

 De inwoners van Wijk bij Duurstede, Cothen en Langbroek worden elk jaar rond de jaarwisseling geconfronteerd met vernielingen door- en overlast van (zwaar) vuurwerk. Dat is ergerlijk, maar de schuld daarvan ligt simpel en alleen bij de plegers van de strafbare feiten en die moeten daarvoor verantwoording afleggen, wettelijk en financieel. Dat betekent straf en betalen.

 Deze regeling doet precies het omgekeerde en is simpelweg het vanuit de overheid belonen van overlast en gedogen van strafbare feiten. Er zit immers een bijzondere werking in het plan van de PCG wethouder : zelfs als er wel vernielingen worden gepleegd, wordt er financieel gecasht. Dat is makkelijk : je kan EN vernielingen plegen EN geld verdienen. Dubbele winst voor criminelen. Snappen de inwoners dit nog ? En dat met gemeenschapsgeld.

Van der Velden : “Dit kan en mag in de ogen van de VVD niet binnen onze gemeente worden getolereerd. De wet inclusief lokale verordeningen geldt voor iedereen en dient gewoon te worden gehandhaafd. Tegemoetkomingen, compromissen of voorstellen die slecht gedrag gedogen, passen niet in onze rechtsstaat”. 

Voor de VVD is er maar één conclusie: het belonen met geld voor het niet of minder plegen van strafbare feiten i.p.v. betalen van veroorzaakte schade kan er bij de VVD niet in. Aanhouden en opsporen van de daders en het tot de laatste cent laten betalen van de schade moet prioriteit zijn. Dat is gerechtigheid en dat hoort bij onze rechtstaat.

De VVD heeft dan ook vragen gesteld aan het college hoe men op dit idee is gekomen en hoe men dit denkt te verantwoorden aan de burger. Wat de VVD betreft gaat de regeling van tafel en wordt handhaven i.p.v. het knuffelen van vandalen de norm.

 

Gratis nieuwsbrief

Aanmelden of afmelden

De nieuwsbrief wordt dagelijks na 18.00 uur gemaild.
captcha