Wijk bij Duurstede, 9 december 2019. Het is december, vanouds een maand die staat in het teken van gezelligheid. We maken het thuis en in de openbare ruimte gezellig. Ook de Wijkse middenstand heeft de binnenstad weer fraai aangekleed.

De maand wordt echter ieder jaar ontsierd door personen die al vroeg in de maand druk zijn met het door hen of door hun ouders aangeschafte (illegale) vuurwerk. Op 9 december is er een kozijn van basisschool De Horn door een stuk zwaar vuurwerk zwaar beschadigd. De schade loopt in de duizenden euro’s. Het hele kozijn moet vervangen worden. Deze schade is door de gemeente niet verzekerd en wordt daarom betaald door ons allen uit de OZB.

We horen regelmatig dat de overlast door vuurwerk ieder jaar ‘wel meevalt’. Straatmeubilair, scholen en particuliere eigendommen zijn echter regelmatig het doelwit. Iedere schade door vandalen is er één teveel. Velen klagen steen en been over de zware knallen die in de hele maand te horen zijn. Sommige mensen durven ’s avonds de straat niet meer op. Afgerukte vingers, handen, oogletsel, de ziekenhuizen hebben het er ook maar druk mee. Tevens hebben dieren veel last van het geknal. De maand december, de jaarwisseling….het lijkt soms wel oorlog.

In Wijk bij Duurstede worden de jongeren als ze geen vernielingen/vuurwerkschade aanrichten beloond. De meningen over deze regeling zijn verdeeld.

De discussie moet eigenlijk gaan over de verkoop van consumentenvuurwerk. Is het nog van deze tijd? Vuurwerk mag worden verkocht vanaf 28 december. Het afsteken mag op 31 december vanaf 18.00 uur ’s avonds. Jongelui lopen echter nu al met – vaak illegaal- vuurwerk te knallen. Weten hun ouders dit, of knijpen ze een oogje toe? De politie is al overbezet en mag dit klusje, de controle, dan ook nog tot hun taak rekenen. Dweilen met de kraan open!

De politiek durft geen stelling te nemen in deze discussie. Slappe knieën...halve maatregelen, want het zou wel eens stemmen kunnen kosten. Neem eens een krachtig en duidelijk besluit over het gebruik van vuurwerk.

Ban het consumenten vuurwerk uit onze gemeente en organiseer een prachtig vuurwerkspektakel bij de haven of op het evenemententerrein. Zet er een biertap neer en een paar tenten waar je wat te eten kunt krijgen en je hebt een geweldig Nieuwjaarsevenement. Het vermoeden bestaat dat het merendeel van de bevolking achter dit besluit zal staan.

 

Gratis nieuwsbrief

Aanmelden of afmelden

De nieuwsbrief wordt dagelijks na 18.00 uur gemaild.
captcha