Wijk bij Duurstede, 29 augustus 2019. Geweldig er zo’n breed gedragen plan voor de versterking van de Lekdijk van Amerongen tot Wijk bij Duurstede gemaakt wordt. Graag zou ik daar nog een plannetje aan toevoegen. Toen ik in 1980 in de Dijkstraat in Wijk bij Duurstede kwam wonen was de coupure in de walmuur nog laag en goed toegankelijk. Ik herinner me nog goed hoe bij het hoge water van eind maart 1988 de schotbalken in de gleuven werden geplaatst en er klei tussen werd gestort en dat het hoge water tegen de balken aanklotste en veel mensen gezellig in de coupure naar het hoge water konden kijken en daar van het uitzicht genoten (zie foto). Een prachtig, degelijk en simpel systeem.

Omdat het wassende water nooit als verassing komt maar dagen van tevoren aangekondigd wordt, is er volop tijd om deze schotbalken te plaatsen en de klei ertussen te storten. Toen echter in 1989 de walmuur gerestaureerd werd, is er een hoge drempel opgeworpen en werd er een electrisch bedienbare sluisdeur geplaatst om eventueel hoog water tegen te houden. Deze hoge drempel veroorzaakt nu echter een gevaarlijke situatie. Rollator- en rolstoelgebruikers moeten een vrij steile helling af en komen dan op de autoweg terecht. Door het sterk toegenomen bezoek van cruise-schepen aan de Wijkse haven, zie ik tegenwoordig steeds vaker mensen met rollators en rolstoelen deze hobbel nemen als ze van de haven naar de binnenstad willen en omgekeerd.

Bovendien is de helling naar het parkeerterrein bij de haven ’s winters regelmatig spekglad, hetgeen ook een probleem is voor mensen die goed ter been zijn. Deze gevaarlijke situatie heeft gelukkig nog niet tot ongelukken geleid, maar kan eenvoudig verholpen worden door de hobbel weg te nemen en er weer een vlakke met schotbalken af te sluiten doorgang van te maken zoals vroeger het geval was. Bijkomende voordelen zijn dat ook als de stroom uitvalt deze solide kering gewoon aangebracht kan worden, en het betekent een aanzienlijke kostenbesparing doordat de electrische deur niet meer onderhouden en regelmatig gecontroleerd hoeft te worden of alles nog wel werkt.

Gratis nieuwsbrief

Aanmelden of afmelden

De nieuwsbrief wordt dagelijks na 18.00 uur gemaild.
captcha