Wijk bij Duurstede, 4 augustus 2017. Weleens boven op een steenoven gelopen? Benieuwd naar de binnenkant van zo'n enorme oven? U bent van harte uitgenodigd om zaterdag 12 augustus om 14.00 uur naar de voormalige steenfabriek in Wijk bij Duurstede te komen. Met een gids wandelt u waar de stoker in het verleden zijn warme werk deed.

Stookpotten 

U komt langs alle stookpotten waar antraciet in gegooid werd en waar het smalspoor lag. Het spoor was nodig voor de kolenwagen die bovenop de oven reed om de stoker van kolen te voorzien. Dit is geen alledaagse uitje, het is een interessante excursie over oude ambacht en industrieel erfgoed. Ook de oude diesellocomotief is te bewonderen in het locomotiefhuisje. De excursie begint met een film die eind jaren '80 van de vorige eeuw op deze steenfabriek is opgenomen. Daarna krijgt u een rondleiding over het terrein. Hoe je van klei stenen maakt wordt duidelijk gemaakt. Het meest bijzondere is natuurlijk de gigantische ringoven die van 1923 tot 1991 in gebruik is geweest. Een aparte belevenis om daar in en bovenop te lopen.

Deelname

Deelname aan de rondleiding kan na opgave bij de VVV in Wijk bij Duurstede 0343-575995 of via de website. Kosten: € 4,50 kinderen tot 12 jaar en beschermers €2,50 Het adres van steenfabriek de Bosscherwaarden is Lekdijk West 28, Wijk bij Duurstede. Even de routebeschrijving uitprinten, de autonavigatie werkt niet op dit adres. De excursie duurt anderhalf uur.

Gerelateerde artikelen

Gratis nieuwsbrief

Aanmelden of afmelden

De nieuwsbrief wordt dagelijks na 18.00 uur gemaild.
captcha