Cothen, 2 september 2019. De Enige Echte Eenden Club van Nederland hield ter gelegenheid van haar 40-jarig bestaan een jubileumweekend. Terwijl de enthousiaste eendenbezitters een uitgebreide lunch gebruikten bij de Jonge Graaf in Cothen, konden belangstellenden zich vergapen aan dit iconische vervoermiddel op het parkeerveld daartegenover.

Het autootje werd 70 jaar geleden geïntroduceerd als de deux chevaux, ofwel 2CV, een goedkoop en comfortabel geveerd werkpaard op wielen tevens geschikt voor de onverharde wegen in het Franse. Veelal gehaat door medeweggebruikers vanwege zijn traagheid; harder dan 90 km/h (wind in de rug, koffie en broodjes meenemen) gingen de 2 Cv's niet.

Ondanks (of dankzij) zijn minimale techniek bleef de auto 41 jaar in productie en werden er rond de 5 miljoen gefabriceerd. De EEEC is specifiek gericht op het 2CV type om leden te voorzien van onderdelen, Citroen dealers wilden met de introductie van de nieuwe type's 2CV4 en 2CV6 in 1970 geen onderdelen meer op voorraad houden.

Tegenwoordig is de lelijke eend, de geit (koosnaam in België) of tinnen slak (UK) een nostalgisch vervoermiddel dat staat voor vrijheid, joligheid en kan rekenen op veel sympathie. Goedkoop zijn de eerste originele versies beslist niet meer, voor een Citrofiel die een originele paraplu op wielen wil rijden is dat een klein hobbeltje.

Gratis nieuwsbrief

Aanmelden of afmelden

De nieuwsbrief wordt dagelijks na 18.00 uur gemaild.
captcha