Wijk bij Duurstede, 29 oktober 2020. Het dak van openbare basisschool De Horn heeft zonnepanelen gekregen. Hiermee komen de duurzaamheidsambities van het schoolbestuur en de gemeente weer een stap dichterbij. Tijdens een speciale gastles op de Dag van de Duurzaamheid gingen de leerlingen van groep 5 zelf aan de slag met dit onderwerp. Het werd een levendig, energiek lesje! “In ons meerjarenbeleidsplan heeft duurzaamheid een belangrijke plaats. We vinden dat leerlingen les moeten krijgen in een schoon, fris en duurzaam gebouw. De plaatsing van 128 zonnepanelen op basisschool De Horn sluit hier goed bij aan. Het gaat overigens niet alleen om het verduurzamen van gebouwen en de besparing die we daarmee realiseren. Het is ook belangrijk dat kinderen wat leren over duurzaamheid en dat ze zich realiseren: we moeten zuinig zijn op onze wereld, daar kan ik zelf ook een steentje aan bijdragen”, zegt Henny Sikken, bestuurder van Stichting Openbaar Onderwijs Wijk bij Duurstede.

Zonne-energie met eigen ogen zien

De Dag van de Duurzaamheid was het perfecte moment om leerlingen aan de slag te laten gaan met zonne-energie. Gijs van de Laar, schooldakcoach bij Stichting Schooldakrevolutie, verzorgde een gastles voor de leerlingen van groep 5. Juf Janet Heijmans vertelt over de les: “Veel kinderen wisten al wel iets over zonne-energie, maar ze vonden het heel leuk om ook wat meer cijfers en technische feitjes te horen. Bijvoorbeeld hoeveel panelen je nou eigenlijk nodig hebt om een huis of een school te verwarmen en wat er gebeurt als de zon achter de wolken zit. Nadat Gijs al hun alle vragen had beantwoord, mochten de kinderen zelf aan het werk. Iedereen heeft een zonnebloem geknutseld, met een kleine zonnecel erop, zodat de bloem echt gaat draaien in de zon. Dat was echt geweldig. Met een felle lamp, die Gijs had meegenomen, konden de kinderen met eigen ogen zien wat licht kan doen!”

De schooldakrevolutie: zonnepanelen op élke school

Stichting Schooldakrevolutie verzorgde niet alleen de gastles voor groep 5, ze ondersteunde Stichting Openbaar onderwijs en basisschool De Horn ook bij het realiseren van de zonnepanelen. De stichting is een aantal jaar geleden opgericht en wil álle schooldaken, die daarvoor geschikt zijn, voorzien van zonnepanelen. Daar is een heuse revolutie voor nodig, vandaar de naam. De stichting krijgt financiële steun van het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, Stichting Doen en de provincie Utrecht. Wat leuk is om eens te bekijken: de schoolkaart die op www.schooldakrevolutie.nl staat. Daarop is bij elke school in Nederland aangegeven hoeveel zonnepanelen er op het dak kunnen, welke investering dat vraagt en wanneer de investering is terugverdiend. Alle scholen met zonnepanelen krijgen, hoe kan het ook anders, een groen vlaggetje op de kaart. Basisschool De Horn is trots op haar recent verworven groene vlaggetje!

Heel Wijk in de zon

Onderwijswethouder Wil Kosterman (GroenLinks) is blij met de zonnepanelen op De Horn. “Als gemeente willen we liefst ‘Heel Wijk in de zon’. Als gemeente hebben we niet de zeggenschap over de daken van anderen, maar we omarmen het natuurlijk van harte als bijvoorbeeld scholen, instellingen, bedrijven of particulieren dit soort initiatieven nemen. We hebben de ambitie om in 2030 energieneutraal te zijn. Er moet nog verschrikkelijk veel gebeuren om dit voor elkaar te krijgen, we staan nog maar aan het begin. Met alle middelen die ons ter beschikking staan, zullen we ons hier met z’n allen voor moeten inzetten!”

Gratis nieuwsbrief

Aanmelden of afmelden

De nieuwsbrief wordt dagelijks na 18.00 uur gemaild.
captcha