Wijk bij Duurstede, 13 september 2019. Jongeren ontmoeten Klassiek' is een cultuurparticipatieproject van Revius Wijk. In samenwerking met de Cultuurcoach van De Bibliotheek Z-O-U-T is dit project in 2012 opgezet, met als doel cultuur onder jongeren te vergroten en ze in aanraking te brengen met de oorsprong van klassieke verhalen. Het project bleek een groot succes en een traditie waar toekomstige vmbo t-3 leerlingen ieder jaar weer naar uitkijken. Ook dit jaar werd weer een klassieker op de planken gebracht. Na 'Romeo & Julia: een appeltragedie' (2012), 'Icarus' (2013), 'Odysseus' (2014) en 'Narcissus' (2015), 'Orpheus & Eurydice' (2016), 'Medusa' (2017) en 'Tristan en Isolde' (2018) werd 'Icarus' in een nieuwe uitvoering opgevoerd.

Het project

Tijdens het project 'Jongeren ontmoeten klassiek' werkten de leerlingen uit alle derde klassen van vmbo-t gezamenlijk toe naar een muzikale theatervoorstelling ('opera') gebaseerd op een klassieke bron. In verschillende projectgroepen gingen de leerlingen een week lang onder begeleiding van vakleerkrachten aan de slag om uiteindelijk op locatie een voorstelling neer te zetten waarbij zij zelf van begin tot eind onderdeel uitmaakten. Leerlingen dansten, zongen, acteerden, maakten muziek, kostuums en bouwden decors. Ze maakten zo niet alleen het klassieke verhaal weer levend, maar het verhaal werd ook weer levend voor hen.

Het doel

Het hoofddoel van 'Jongeren ontmoeten klassiek' is om de jongeren op een actieve en laagdrempelige manier in aanraking brengen met een kunst- en cultuuractiviteit vanuit een klassieke bron. Door leerlingen zelf actief te laten participeren in verschillende kunstvormen (dans, muziek, beeldend, theater), ontwikkelen ze een bredere kijk op kunst- en cultuuruitingen. Ze leren een klassiek verhaal te interpreteren, na te denken hoe ze dit kunnen verwerken en maken uiteindelijk zelf deel uit van het eindresultaat. Daarnaast komen ze in aanraking met andere dan de voor hen gangbare (en voor de hand liggende) muziekuitingen, en leren ze hoe ze door middel van samenwerking een groot project kunnen neerzetten. Meer foto's staan in het fotoarchief van ditiswijk.nl.

Gratis nieuwsbrief

Aanmelden of afmelden

De nieuwsbrief wordt dagelijks na 18.00 uur gemaild.
captcha