Wijk bij Duurstede, 7 februari 2018. Vanaf eind november zijn de kinderen uit de hogere groepen van de Horn druk geweest met het IPC project 'planeten en ruimtevaart'. IPC staat voor 'International Primary Curriculum'. De leerkracht bepaalt nu niet alleen de inhoud van het programma, maar de leerlingen zoeken zelf ook uit wat ze willen leren en waarom. Het gaat niet meer om alleen kennis, maar het leren van vaardigheden is minstens zo belangrijk. Dit schooljaar werkt De Horn met voor het eerst met het IPC programma. Kinderen en leerkrachten zijn razend enthousiast. Geschiedenis, aardrijkskunde.......het is weer super interessant.

Raketten bouwen

Drie weken hebben de kinderen in groepjes gewerkt aan hun eigen raket. Hoe zit een raket in elkaar, waar zit de motor, wat is een tweetrapsmotor? Moeten er vinnen aan en waarom? Tijdens het afschieten werd het duidelijk waarom de vinnen aan een raket zitten. Een raket met losse vinnen kwam niet op hoogte en stortte tollend neer. Er werden in totaal tien raketten gebouwd.

Ei

Boven in de kop van de raket zat een ei. De bedoeling was dat het ei heel op de aarde terugkwam. Een goede parachute was dan ook belangrijk. Na het afsteken zorgde 'de eerste trap' dat de raket op hoogte kwam. Daarna zorgde 'de tweede trap' dat de parachute naar buiten kwam, die er weer voor zorgde dat het geheel weer veilig kon landen. Vele eieren kwamen heelhuids op aarde terug.

Super omstandigheden

De zon scheen, het vroor licht en weinig wind. Op een terrein bij de Bosscherwaarden zijn de raketten de lucht ingeschoten. Het was een spectaculair gezicht. De meeste raketten klommen tot op een hoogte van rond 120 meter. Dank aan Frans van Schaik, oud leerkracht voor zijn hulp. Volgend jaar weer?

Gratis nieuwsbrief

Aanmelden of afmelden

De nieuwsbrief wordt dagelijks na 18.00 uur gemaild.
captcha