Wijk bij Duurstede, 6 oktober 2019. Zaterdag 28 september was de seizoensafsluiting van de Wijkse Moestuin. Oogstaandeelhouders, strippenkaarthouders en vrijwilligers komen dan bij elkaar in de moestuin voor het jaarlijkse tuinetentje. Met groenten en kruiden uit de moestuin werd door Trude een heerlijk menu samen gesteld. En een aantal deelnemers hebben haar geholpen, om de gerechten voor te bereiden. In de tuin stonden een aantal barbecues, waarop alles werd klaar gemaakt. Bea gaf aan in haar seizoensoverzicht, dat het een goed jaar is geweest voor de Wijkse Moestuin: Meer oogstaandeelhouders, meer strippenkaarthouders, meer vrijwilligers, een deugdelijke sproei-installatie en een betere omzet!

Fairtrade

Eén van de vrijwilligers van De Wijkse Moestuin is ook lid van Werkgroep ´Fairtrade Gemeente´ en zo ontstond het idee om tijdens jaarlijkse etentje van De Wijkse Moestuin aandacht te besteden aan Fairtrade. Bij lekker eten hoort een lekker glas wijn, een sapje, een biertje, een kopje koffie of thee en een stukje chocola. En waarom dan niet kiezen voor Fairtrade producten. Het mooie is dat veel producten die het Fairtrade keurmerk dragen ook biologisch gecertificeerd zijn. Een aantal nieuwe merken stonden ook uitgestald in de stand, zodat iedereen kan zien wat er (nieuw) te koop is aan koffie, thee, sap, suiker, chocolade en wijn. Er zijn bij een drankenhandel ook verschillende fairetrade wijnen en bieren ingekocht. De fairtrade wijn viel zeer in de smaak.

Wisselende samenstelling

Het assortiment, zowel van biologische als van fairtrade producten, is wel uitgebreid maar het wisselt wel van samenstelling. Bij fairetrade is productiecapaciteit soms een probleem om voldoende te kunnen leveren. Dan verdwijnt een product soms uit het schap bij de supermarkt. Bij fairetrade wijn is de houdbaarheid iets minder, omdat er minder sulfiet in wordt gedaan. Dat is dus wel gezonder, maar het beperkt weer de houdbaarheid. Ook een reden waarom het minder ingekocht wordt door de winkeliers, maar het is op bestelling wel leverbaar!

Wijkse moestuin

Fairtrade is ook biologisch, maar dat betekent in de ontwikkelingslanden toch wat anders dan hier. Hier gelden strengere eisen om iets biologisch te mogen noemen. Bij fairtrade wordt er vriendelijk voor mens en milieu geproduceerd en met een eerlijke prijs voor de boer. Met de fairetrade premie die ze op hun producten krijgen, kunnen zij hun bedrijven innoveren en zich verder ontwikkelen en er kunnen scholen en gezondheidszorgcentra voor de hele plaatselijke gemeenschap gerealiseerd worden. In de Wijkse Moestuin (www.dewijksemoestuin.nl) gaat het ook over eerlijke prijzen en zorg voor mens en milieu door op biologische wijze te telen. De fairtrade producten zijn gewoon bij de supermarkt of de slijter te verkrijgen. U kunt als particulier heel gemakkelijk uw steentje bijdragen, maar ook uw bedrijf, school, of vereniging kan ook Fairtrade worden. Kijk voor meer informatie op de website.

Gratis nieuwsbrief

Aanmelden of afmelden

De nieuwsbrief wordt dagelijks na 18.00 uur gemaild.
captcha