Wijk bij Duurstede, 9 juli 2018. Zwarte kop, groen lijf, zwart met witte stippen, vraatzuchtig. Van de buxusrups is bekend dat hij zich razendsnel verspreidt en korte metten maakt met een buxushaag. Oorspronkelijk komt het insect uit Azië en men vermoedt dat deze nachtvlinder meegekomen is met de import van buxusplanten. In Nederland kent de buxusmot nog (geen) vijanden en heeft dan de mogelijkheid om zich heen te grijpen.

Controleren

Om te voorkomen dat er veel hagen gerooid moeten worden is het wellicht raadzaam om de haag voor de vakantie te controleren. Bruine plekken zijn een goede indicatie, dode en aan elkaar gesponnen blaadjes en skeletten van de blaadjes betekenen dat de vraatzuchtige rups heeft huisgehouden en de buxus in de groencontainer kan.

Schade beperken

Als je er op tijd bij bent, kun je de schade aan de buxusplant beperken. Het wordt aangeraden om geen vrij verkrijgbare gifstoffen te gebruiken, dat kan allerlei andere nuttige insecten doden. Een effectieve manier om de rupsen en de poppen te verwijderen is met de hand. Ook andere bewoners in de straat informeren, anders kom je niet van de motten en rupsen af. Is de buxusstruik al te ver aangetast, dan is rooien de enige optie en vervangen door een struik die niet gevoelig is voor deze vraat. Voorbeelden daarvan zijn kleine hulst of een ligusterhaag.

Gratis nieuwsbrief

Aanmelden of afmelden

De nieuwsbrief wordt dagelijks na 18.00 uur gemaild.
captcha