[UPDATE]Wijk bij Duurstede, 19 juni 2018. De aangekondigde landelijke staking in het streekvervoer is uitgesteld tot woensdag 27 juni. Vanaf die dag zal de staking 72 uur duren, tenzij er dinsdag 26 juni een fatsoenlijk Cao-akkoord op tafel ligt, schrijft FNV streekvervoer op haar website.

Bericht 19 juni:

De FNV heeft besloten de landelijke staking van het streekvervoer vanaf maandag 25 juni voor onbepaalde tijd, CNV tot 72 uur,  op te schorten tot 27 juni. De impact van deze staking op vervoer van en naar de gemeente Wijk bij Duurstede zal een grote gevolgen hebben voor reizigers. Hoe denkt u naar uw werk, school, instelling, ziekenhuis, etc te komen?

Werkgevers in het streekvervoer volharden in hun onwil om duidelijke afspraken te maken in de cao over vermindering van de enorm hoge werkdruk en over een fatsoenlijke loonsverhoging voor alle werknemers in het OV. ‘Daarmee kiezen zij zelf voor een verharding van de acties in het streekvervoer’, aldus Paula Verhoef, eerste onderhandelaar van FNV.

Na de (her)examens

Dat betekent dat er direct na de periode van herexamens in het middelbaar onderwijs in heel Nederland nauwelijks tot geen streekbussen en regionale treinen zullen rijden. Twee verkenners doen sinds afgelopen week een poging om alsnog een oplossing dichterbij te brengen voor het hoog opgelopen conflict tussen werknemers en werkgevers in het streekvervoer. Zij krijgen dus in ieder geval deze week de tijd om met name de werkgevers te bewegen om concrete en goede afspraken te maken over werkdruk en loon. Staken doe je niet voor de lol, stelt Paula Verhoef, eerste onderhandelaar van de FNV. ‘Maar in dit geval is er - nog steeds - geen keuze. Ook reizigers zijn de dupe van de veel te strakke schema’s in het streekvervoer. Ze moeten soms lang wachten als er weer een dienst uitvalt en missen aansluitingen.’ De dienstverlening is door de enorme tijdsdruk verre van optimaal en veilig.

‘Werkgevers nemen ons niet serieus!’

Jack d’Hooghe, buschauffeur en lid van de FNV-onderhandelingsdelegatie: ‘Werkgevers nemen ons na vele stakingsdagen, landelijk en regionaal, nog steeds niet serieus. We praten al jaren over de werkdruk, maar maatregelen blijven uit. We gaan door met acties tot er concrete afspraken liggen over het terugdringen van die werkdruk.’ De cao Streekvervoer geldt voor 12.000 werknemers. (Bron: FNV.nl)

Gratis nieuwsbrief

Aanmelden of afmelden

De nieuwsbrief wordt dagelijks na 18.00 uur gemaild.
captcha