Wijk bij Duurstede, 21 september 2017. Op de dag dat de landelijke politie bekend maakt dat het aantal dodelijke verkeersongevallen met e-bikes toeneemt was er een cursus in het gemeentehuis voor de gebruikers voor e-bikes en fietsen met trapondersteuning.

Veiligheidstraining

Vandaag organiseerde de gemeente in samenwerking met de provincie Utrecht, Veilig Verkeer Nederland en de Fietsersbond een E-bike / Fietsveiligheidstraining voor senioren. In een ontspannen sfeer kregen de 11 deelnemers ruimte om te vertellen over de eigen ervaringen, kregen ze praktische tips om langer en op een veilige manier te kunnen blijven fietsen.

Wat te doen?

De deelnemers kwamen op de E-bikes, speedbikes, driewielers en oma fietsen naar de training. Eerst werd de kennis van de verkeersregels en het verkeersinzicht getest. Hierbij was er speciale aandacht voor lokale verkeerssituaties er werden adviezen over veilig verkeersgedrag in deze situaties gegeven. Na de opfriscursus werd voor het gemeentehuis een klein parcours uitgezet om de behendigheidoefeningen te doen. Niet iedereen had controle over zijn of haar fiets en werden adviezen gegeven om veilig en comfortabel te fietsen. Het groepsfietsen werd geoefend tijdens een korte fietstocht langs enkele gevaarlijke/ onoverzichtelijke verkeerssituaties in de gemeente.

Actueel

Sinds 2014 zijn er zeker 79 e-bikers in Nederland omgekomen bij een verkeersongeval. Dat blijkt uit de nieuwste politiecijfers, die vandaag openbaar zijn gemaakt. Het aandeel e-bikers onder verkeersdoden neemt toe. Zo zijn bestuurders van een e-bike vaker slachtoffer van een fataal verkeersongeval dan bromfietsrijders. Vooral ouderen lopen gevaar: 87 procent van de verkeersdoden op een e-bike is 60 jaar of ouder. Meer foto's zijn te zien in het fotoarchief.

Gratis nieuwsbrief

Aanmelden of afmelden

De nieuwsbrief wordt dagelijks na 18.00 uur gemaild.
captcha