Wijk bij Duurstede, 12 maart 2018. Was ik toch in de veronderstelling dat de verkiezingsaffiches alleen op de daarvoor bestemde gemeentelijke aanplakborden geplakt mochten worden, de verkiezingsreclame heeft nu zijn plaats gevonden in weilanden, aan hekken, meterkasten en sandwichborden. Voor wat betreft de officiële borden, ook dit jaar lukt het de politieke partijen niet om op de gele borden de verkiezingsposters netjes naast elkaar te plakken, conform het politieke domein wordt er over elkaar en dubbel geplakt.

De posters die nu overal opduiken in de meest idyllische gemeente van Nederland, zijn in mijn optiek niets anders dan reclame voor de eigen politieke toko en heeft minder van doen met de vrijheid van meningsuiting waarvoor geen beperkingen gelden.

Er is een verschil tussen campagne voeren met deze vrijheid die kenbaar gemaakt mag worden door middel van de voorzieningen die de gemeente treft, en anderzijds het lukraak ophangen van reclameposters rond verkeersborden en lantaarnpalen. Als je een bedrijf of onderneming hebt, mag je daar dik voor betalen aan een gemeente als je al toestemming krijgt. In veel gemeenten moet er een ontheffing aangevraagd worden voor het organiseren van een politiek evenement en het plaatsen van politieke spandoeken, driehoeksborden en posters, etc. in de openbare ruimte. Het plaatsen van sandwichborden rond verkeerspalen is bij mijn weten voor iedereen verboden. Met name de VVD zal wel van mening zijn dat deze regels niet voor hun gelden, je wordt overspoeld met hun posters op sandwichborden in de gemeente die op sommige plaatsen het zicht op het verkeer hinderen.

Ook voor het organiseren van een evenement zoals de politieke markt (as zaterdag op de Markt) moet er een vergunning zijn. Op de vastgestelde evenementenkalender van de gemeente Wijk bij Duurstede wordt deze niet vermeld. Vergeten, of lapt de gemeente in campagnetijd alles aan zijn laars? Het reclame- en vergunningbeleid van de gemeente geldt kennelijk alleen voor bedrijven/ondernemers en niet voor politieke partijen. En bij welke partij moet ik zijn voor het bewust visueel onaantrekkelijk maken van de gemeente Wijk?

Gratis nieuwsbrief

Aanmelden of afmelden

De nieuwsbrief wordt dagelijks na 18.00 uur gemaild.
captcha