vr30012015

Jaargang: 6

Laatste update:do, 29 jan 2015 3pm

      facebook twitter linked in flickr rss feed youtube google plus

Filter
 • VVD houdt openbaar fractieberaad

  VVD nieuw

  Wijk bij Duurstede, 31 maart 2012. De fractie van de VVD komt maandagavond 2 april om 21.00 uur bijeen in café de Veldpoort. Daar wordt de agenda van de raadsvergadering van 10 april besproken Wilt u meepraten over:

  - bestemmingsplan buitengebied

  - samenvoegen RSD en SZW

  - handelingskader burgemeester (ex-gedetineerden)

  - de organisatiewijzigingen op het gemeentehuis

  dan bent u van harte welkom, ook als u iets anders met de VVD wilt bespreken.

 • Burgerlijke stand

  Huwelijksaangiften

  27 maart 2012 Jeroen Gieteling en Kirsten Redeker

  Overlijden

  26 maart 2012 Geertruida Wilhelmina Odijk, 58 jaar, wonende te Cothen

  27 maart 2012 Josepha Cornelia Geertruida Wilhelmina Torbijn geb. van Impelen, 42 jaar, wonende te Cothen

 • Openbaar fractieberaad GroenLinks

  Wijk bij Duurstede, 30 maart 2012. De fractie van GroenLinks verzamelt zich op dinsdag 3 april rond de keukentafel van Singel 12E (ingang achterom). Vanaf 20.00 uur wordt onder andere de agenda van de Avond van de Raad van 10 april besproken. Iedereen, dus ook mensen die geen lid zijn van GroenLinks, is welkom om aan te schuiven. Mensen die over een speciaal onderwerp willen komen praten worden vriendelijk verzocht hun komst even aan te kondigen per e-mail of telefonisch via 0343-571021.

 • Wijks Spiritueel Trefpunt

  Wijk bij Duurstede, 29 maart 2012. In de serie In gesprek met boeiende mensen ontvangt het Wijks Spiritueel Trefpunt op dinsdag 10 april Loes van Loon. De bijeenkomst vindt plaats in theater Calypso aan de Markt, aanvang 19.30 uur. Van Loon en haar gidsen brengen voor iedereen hoop. Het verzoek is alleen foto's van overledenen mee te nemen. De toegangsprijs bedraagt 6,50 euro, inclusief consumpties.

 • Beweging van barmhartigheid

  logo-passage

  Wijk bij Duurstede, 29 maart 2012. Joke van Nobelen uit Wijk bij Duurstede vertelt op 16 april over de Beweging van barmhartigheid. Zij doet dit bij Passage ((Christ. Maastschappelijke Vrouwenbeweging). Tijd: 20.00 uur, plaats: Open Hof, Kerkstraatje 4 te Wijk bij Duurstede. Vanaf 19.45 uur bent u van harte welkom. Koffie/thee kosten 1,50 euro. Van gasten wordt een bijdrage gevraagd van 2,50 euro.

  Iedereen welkom

  Deze beweging is begonnen in 1998 met een advertentie in de krant. 120 mensen wilden daaraan meedoen en nu is de beweging als gegroeid tot 1800 leden,Het is een beweging tegen de heersende zakelijkheid, is oecumenisch en niet geloofsgebonden, iedereen is welkom. Het gaat om zien, bewogen worden en in beweging komen.

 • Open dag boerderij Leuterveld

  boerderijdag2012

  Wijk bij Duurstede, 29 maart 2012. De familie Van der Louw, boerderij Leuterveld aan de Rijndijk 6, houdt op maandag 9 april (tweede paasdag) van 10.00 uur tot 16.00 uur open dag. De consument kan die dag een kijkje nemen op de boerderij en zo zien hoe het eraan toe gaat en op een educatieve manier ontdekken waar zuivel vandaan komt.

 • Kinderkleding en speelgoedbeurs

  kinderkleding

  Wijk bij Duurstede, 29 maart 2012. Tijd om de kast weer eens aan te vullen met kleding voor de zomerperiode of een leuk spelletje of speelgoed op de kop tikken? Dat kan! Op zaterdag 14 april wordt van 10.00 uur tot 12.00 uur voor de vierde keer de kinderkleding en speelgoedbeurs gehouden. Deze beurs zal plaatsvinden op Karel de Grotestraat 1a, bij kinderdagverblijf de Kresj op de bovenverdieping. De bovenverdieping is met een trap te bereiken dus kinderwagens meenemen is niet heel handig. Parkeergelegenheid is er voldoende.

 • Ingezonden brief: windturbines

  ingezondenbrief

  Windturbines in Wijk bij Duurstede: verwoestend voor ons landschap en een achterhaalde zaak. Regelmatig kom ik de laatste tijd artikelen in de krant tegen over het plaatsen van windturbines aan de rand van Wijk bij Duurstede. Ik dacht dat reeds in 2004 duidelijk was geworden dat de inwoners van Wijk bij Duurstede dit niet willen! Mede omdat dit een zeer grove inbreuk maakt op de kwaliteit van de open ruimte en het landschap, en omdat het ernstige effecten heeft op de totale woonomgeving. Ik heb begrepen dat deze, normaal al kolossale windturbines, hier zeker 150 meter hoog worden, dus nog veel hoger dan de Domtoren (112 m.) in Utrecht, en die kunnen wij hier, vanuit Wijk bij Duurstede, bij helder weer al bijna zien. Dat betekent dus dat je onder andere - in de winter zéker - bijvoorbeeld vanuit ons prachtig kasteelpark van deze kolossale windturbines kunt “genieten”.

  Ik begrijp de politieke wil aangaande deze zaak in Wijk bij Duurstede niet. Hebben ze jarenlang gestreden en geprocedeerd om het vervuilde profiel van Wijk bij Duurstede door de grote betonsilo’s op het haventerrein te voorkomen, willen ze tot ieders verbazing slechts luttele jaren later aan de andere kant van ons mooie “Wijk” nog veel grotere en nog wanstaltiger gedrochten bouwen; gedrochten die het totale profiel van Wijk bij Duurstede voor decennia zullen verminken. Maar ‘als je er met je rug naartoe gaat staan dan zie je ze niet, en uiteindelijk gaan ze op in het natuurlijke landschap’ zeggen verschillende voorstanders. Mocht deze zeer twijfelachtige uitspraak waar zijn, dan ervaar je nog altijd het flitseffect en hoor je nog altijd het zoemen van de wieken, en het geluid van uiteenspattende vogels die juist hun aanvliegroutes hebben waar deze gedrochten komen te staan, omdat daar de meeste wind waait!!

  Zorg voor het milieu is natuurlijk voor iedereen een belangrijke zaak en zeker niet het exclusieve domein van onze linkse “broeders en zusters” maar je moet zaken wel in het juiste perspectief blijven zien en niet voortborduren op achterhaalde politieke stokpaardjes. Kijk naar wat er veranderd in deze wereld: zonnepanelen zijn inmiddels 80% goedkoper geworden en vele internationale studies hebben uitgewezen dat zonne-energie, ook op kortere termijn, de toekomst is. Toch wil een aantal politici (veelal gestuurd door het landelijk kader) in Wijk bij Duurstede daar niet mee aan de slag, zij bewandelen liever platgetreden paden die veiliger zijn voor hun politiek spel!

  In feite is het ook eigenlijk meer een spel van bedrijven zoals Eneco en Blue Bear Energy die een aantal naïeve politieke partijen voor hun karretjes hebben gespannen; er valt veel geld te verdienen door hoge subsidies binnen te halen en tegelijk kan men een groen imago bouwen, wat natuurlijk beter verkoopt en meer winst oplevert ten behoeve van de te verdienen bonussen! Veel geld gaat er om in de business van de windenergie: er is uitgezocht dat voor heel Nederland (periode 2003-2020) de kosten (verliezen dus!) op windenergie € 27 miljard bedragen aan subsidies voor bedrijven, premies voor gemeentes, boeren en landeigenaren plus de nodige planschadeposten voor omwonenden. Als u denkt dat u hiervoor uiteindelijk de rekening niet betaalt, dan heeft u het mis: de energienota zal zeker blijven stijgen, de olieprijs blijft maatgevend, en de bouw- en onderhoudskosten worden echt wel doorberekend aan u als klant! En die € 27 miljard van onze overheid, die gaat u betalen door huurverhogingen en allerlei belastingverhogingen etc. en daarbij komt dan ook nog de bewezen waardedaling van uw onroerend goed, tot op kilometers afstand van de geplaatste windturbines. En dat alles voor iets wat niet of nauwelijks effect heeft op onze energie- en klimaatproblemen.

  Inmiddels overwegen meer en meer landen om te stoppen met het plaatsen van windturbines op land; Engeland is daar een goed voorbeeld van, daar is men al daadwerkelijk gestopt, met als redenen de verwaarloosbare bijdrage die windenergie levert aan de oplossing van onze energie- en klimaatproblemen én de enorme verwoestende impact die het op het landschap heeft.

  Moeten wij hier in Wijk bij Duurstede dan wel aan de windturbines?

  Willem van der Mee

 • Paasviering in R.K. kerk Cothen

  palmpasen.jpg

  Cothen, 28 maart 2012. De vieringen in de Goede week van de R.K. kerk te Cothen vinden op de volgende data plaats:

  • 1 April Zondag(Palmzondag) om 10.00 uur is er een eucharistieviering, in deze viering zullen de vormelingen uit Cothen gepresenteerd worden. Alle kinderen zijn uitgenodigd om met een versierde Palmpaasstok naar de kerk te komen. Er zal een processie gehouden worden. En er is kinderwoorddienst.
  • 5 April (Witte Donderdag) 11.00 Paasviering ST. Carolusschool.
  • 5 April (Witte Donderdag) 19.00 uur eucharistieviering met uitstelling.
  • 6 April (Goede Vrijdag) 15.00 uur Kruisweg bidden.
  • 6 April (Goede Vrijdag) 19.00 uur eucharistieviering (u wordt van harte uitgenodigd bloemen mee te nemen)
  • 7 April (PaasZaterdag/stille Zaterdag) 21.00 uur eucharistieviering (Paaswake)
  • 8 April (1e Paasdag) 11.00 uur eucharistieviering
  • 9 April (2e Paasdag) 10.00 uur Paasoratorium van J.S. Bach, geïllustreerd met dia’s van het lijden en sterven, maar vooral de verrijzenis van Jezus. Deze film zal Pastor Lidy van der Graaf om 10.00 uur vertonen in het koffiezaaltje. Iedereen is hierbij van harte uitgenodigd
 • Alles voor het goede doel

  Sponsorloop vastenactie61

  Wijk bij Duurstede, 28 maart 2012. Knutselwerken verkopen, hapjes maken, poffertjes bakken, grabbelen, een veiling van echte trofeeën, bijna drie weken niet snoepen en niet in de laatste plaats heel veel rondjes rennen om de school. En dat alles voor het goede doel. Niet voor de eigen school, maar voor kinderen die het een stuk minder makkelijk hebben.

  Vastenaktie

  De leerlingen van basisschool de Hoeksteen zetten zich jaarlijks in voor de Vastenaktie. Zij doen er alles aan om zo veel mogelijk geld in te zamelen voor het goede doel. Dit jaar is de opbrengst bestemd voor sloppenwijkbewoners in Ethiopië. Ook in de les werd er uitgebreid stil gestaan bij dit project. De uiteindelijke opbrengst van de Hoeksteen melden wij in een update van dit bericht.

  Sponsorloop vastenactie 046Sponsorloop vastenactie 053Sponsorloop vastenactie 056Sponsorloop vastenactie 074Sponsorloop vastenactie 091

 • Bijeenkomst over familie-opstellingen

  famieopstellingen

  Wijk bij Duurstede, 28 maart 2012. Marijke Kuipers geeft op zondag 15 april van 10.00 uur tot 17.00 uur een bijeenkomst rondom het thema 'Familie-opstellingen'. De bijeenkomst vindt plaats aan de Wilhelminastraat 5. Er is plaats voor vier mensen die een opstelling kunnen doen. Vragen kunnen worden gesteld door mensen die eerder kennis hebben gemaakt met opstellingen als representant. Informatie en opgave: per e-mail naar Marijke Kuipers, of telefonisch: 06-42383361. Kuipers werkt volgens het principe van waardering achteraf. Dat geeft mensen met een kleine beurs de kans om toch deel te kunnen nemen.

  Familie opstellingen

  Kuipers legt uit: "Als individu word je geboren in een familie, in de lijn van voorgaande generaties. Je krijgt thema’s en overtuigingen mee vanuit je familie. Familie-opstellingen geven inzicht in vragen waar we al jaren tegen aan lopen; patronen die zich herhalen in ons leven. Of blokkades die maar niet weg willen gaan. In familie-opstellingen ontvouwen zich die patronen en kunnen deze geheeld worden. En anderen om bij te dragen wat hun hart ingeeft. Dat doe ik om bij te dragen aan een nieuwe manier van omgaan met de economie. Ik werk graag aan opstellingen, ik geef ze graag. In dat geven zit voor mij de bezieling. Eigenlijk zou onze hele economie veel meer zo moeten draaien, vanuit het geven aan het grotere geheel. Voor mij is het een manier van oefenen daarmee."

  "Familieopstellingen gaan over informatie die in het 'Wetende Veld' om ons heen zit en die ons onbewust beïnvloedt", vervolgt Kuipers. "Veel van die informatie komt uit ons familie-systeem. Als er familietrauma's zijn door vroeg overleden ouders, kinderen, de oorlog etcetera werken die vaak generaties door. In een opstelling stel je mensen op die de familieleden vertegenwoordigen. Het wonderlijke is, dat iedereen die opgesteld wordt als familielid van iemand anders, toegang krijgt tot de informatie van het systeem van de persoon die zij vertegenwoordigen. Vaak hoor je vragenstellers achteraf zeggen: je leek sprekend mijn vader/moeder. Als je de representanten opstelt kun je ervaren waar de spanning in het systeem zit. Mensen vallen bijvoorbeeld om, omdat ze verbonden zijn met iemand die dood is. Of ze willen hun ogen niet openen. In de opstelling breng je beweging in het systeem en kan het trauma waar het om gaat geheeld worden."

 • Ex inbreker vertelt hoe inbraak te voorkomen

  dorpsplatformlangbroek

  Langbroek, 27 maart 2012. Inbraken komen regelmatig voor. Ook in Langbroek. Zelfs op klaarlichte dag. Niet alleen in het dorp maar ook in het buitengebied. Deze inbraken en inbraakpogingen veroorzaken veel onrust in het dorp en geven een gevoel van onveiligheid bij de bewoners. Reden voor het Dorpsplatform Langbroek om op donderdag 5 april een avond te organiseren over dit onderwerp om 20.00uur in Het Dorpshuis ‘De Toekomst’.

  Vragen

  Allerlei vragen kunt u die avond kwijt. Vragen zoals:

  • Kunnen we als bewoners inbraken voorkomen?
  • Maken we het de inbrekers te gemakkelijk?
  • Zijn we als bewoners te slordig in het beveiligen van ons huis en eigendommen?
  • Kunnen we als buren en als buurt elkaar helpen om inbraken te voorkomen?

  Allemaal vragen waar u 5 april antwoord op krijgt. Deze avond wordt georganiseerd door het Dorpsplatform Langbroek in samenwerking met de Stichting Veiligheid en Preventie en de politie. Houd daarom de avond van donderdag 5 april vrij voor een presentatie over inbraakpreventie en woningbeveiliging.

  Politie ook aanwezig

  Deze presentatie wordt verzorgd door Evert Jansen een voormalige ‘beroepsinbreker’ , nu verbonden aan de Stichting Veiligheid en Preventie. Hij laat met prachtige voorbeelden zien hoe we het gelegenheidsinbrekers gemakkelijk maken. En hoe snel de boeven er met hun buit vandoor gaan. De politie ondersteunt dit initiatief en zal ook op deze avond aanwezig zijn met informatie en advies. Ook heeft de politie voorbeelden van goedgekeurd hang- en sluitwerk beschikbaar als demonstratie materiaal. De avond wordt georganiseerd voor alle inwoners van Langbroek, maar ook inwoners van Cothen en Wijk bij Duurstede zijn welkom. De entree gratis is en alle inwoners worden van harte uitgenodigd 5 april aanwezig te zijn. U komt toch ook!

 • Passie en paasconcert Face to Face

  face-to-face

  Overlangbroek, 27 maart 2012. Het Face to Face koor verzorgt, onder leiding van Tom van Ginkel, op woensdag 4 april om 20.00 uur een Passie en Paasconcert in de Hyacinthuskerk, de Nederlands Hervormde kerk in Over Langbroek.

  Afwisselend repertoire

  Liederen van Mozart en Händel worden afgewisseld door muziek van Enya en liederen uit de musical Jesus Christ superstar, maar ook sfeervolle Taize melodieën zullen niet ontbreken. U bent van harte welkom, de toegang is gratis.

 • De vele gezichten van Jantina Peperkamp

  Queen-of-Roses

  Wijk bij Duurstede, 26 maart 2012. In galerie de Bekoring, gevestigd aan de Oeverstraat 21, vindt op zaterdagmiddag 31 maart van 15.00 tot 17.00 uur, de opening plaats van de expositie ‘De vele gezichten van Jantina Peperkamp’. De Bekoring is geopend van donderdag t/m zaterdag van 11.00 tot 17.00 uur en op zondag van 13.00 tot 17.00 uur. De Bekoring is gesloten op 1e Paasdag.

  Verfijnd en realistisch

  De portretten van Jantina Peperkamp zijn bijzonder verfijnd en zeer realistisch. Zij bouwt haar werken op uit dunne lagen acrylverf, waarbij zij steeds een stapje verder gaat met de detaillering. Jantina beschouwt al haar portretten als zelfportretten. De keuze voor haar model wordt namelijk bepaald door de mate waarin zij zichzelf herkent in deze persoon. Ze ontdoet zich van al het overbodige en streeft ernaar alleen het essentiële te behouden. Haar portretten hebben altijd een geheel eigen identiteit en tonen niet zelden een grote kwetsbaarheid. Het zijn de vele gezichten van Jantina Peperkamp. 'De vele gezichten van Jantina Peperkamp' biedt u, naast haar meest recente schilderijen, een prachtig beeld van het werk dat zij in de afgelopen vijf jaar maakte. In die periode vond haar werk onder andere zijn weg naar de prestigieuze kunstbeurs PAN Amsterdam en werd aangekocht door talrijke particuliere verzamelaars in binnen- en buitenland en door Museum Møhlmann. De expositie duurt tot en met zondag 13 mei.

  Het oude E&E

  De Bekoring is een galerie en kunsthandel voor hedendaagse figuratieve kunst, met een voorkeur voor realisten. Op de begane grond van het voormalige 'Ewoud en Elisabeth Gasthuis’, verspreid over een vijftal ruimten, exposeert De Bekoring naast het werk van Jantina Peperkamp haar uitgebreide huiscollectie, bestaande uit ruimt honderd schilderijen, beelden en objecten van vooraanstaande kunstenaars. De Bekoring neemt met elf van haar kunstenaars deel aan de Art & Antiques Fair 's-Hertogenbosch en is in verband daarmee van 12 tot en met 22 april gesloten. Een deel van het werk van Jantina Peperkamp wordt geëxposeerd tijdens deze Fair, die dit jaar gehouden wordt in Rosmalen van 15 tot en met 22 april.

 • Gewelddadige beroving op Mazijk

  logo-politie-vierkant

  Wijk bij Duurstede, 26 maart 2012. Op maandag 26 maart is een man beroofd van zijn geld. De beroving ging gepaard met geweld. Omstreeks 01.00 uur kreeg de politie de melding dat er iemand beroofd was op de Mazijk. Het slachtoffer werd tijdens de beroving door twee verdachten tegen de grond geslagen. Daarbij liep hij meerdere kneuzingen en wondjes op, waarvoor hij in het ziekenhuis behandeld is.

  Verdachten aangehouden

  Aan de hand van het signalement zijn twee verdachten in hun auto aangehouden op de A12 ter hoogte van Bunnik. Een van deze verdachten was tevens in het bezit van cocaïne. De verdachten, twee mannen uit Utrecht van 31 en 32 jaar, zijn ingesloten voor verhoor. (Bron politie Heuvelrug)

 • Zes auto's gesloopt

  logo-politie-vierkant

  Langbroek, 26 maart 2012. In de nacht van zaterdag 24 maart op zondag 25 maart zijn zes auto’s vernield op de Weidedreef in Langbroek. Zondagochtend, omstreeks 9.30 uur, kreeg de politie een melding van een bewoner van de Weidedreef in Langbroek. Er zouden auto’s vernield zijn.

  Getuigen gezocht

  Eenmaal ter plaatse bleek uit onderzoek dat er zes auto’s vernield waren, een sierlijst van een autoradio is weggenomen, planten uit tuinen zijn getrokken en diverse spullen uit tuinen verplaatst zijn naar andere tuinen. Bij de auto’s werden de ruitenwissers en de ruitenwisserarmen vernield. De politie roept getuigen op die iets gezien hebben van deze vernielingen contact op te nemen met district Heuvelrug via 0900-8844. (Bron Politie Heuvelrug)

 • EigeWaikse Souvenirs

  EigeWaiks tshirts

  Wijk bij Duurstede, 26 maart 2012. Vanaf 1 april (geen grap) start de Wijkse VVV op de Markt met de verkoop van originele Wijkse souvenirs: t-shirts met plat-wijkse opdruk!

  Verschillende T-shirts

  Er zijn vijf verschillende t-shirts verkrijgbaar, in twee kleuren (zwart en wit) en in vijf maten. Onder het merk 'EigeWaiks.nl' zijn ze exclusief bij de VVV Wijk bij Duurstede te koop voor twee tientjes per stuk. Het aanbod wordt later uitgebreid. Hiervoor bestaan veel, vaak verrassende, ideeen. Ook zijn er vergevorderde plannen voor een handzaam boekje 'Wasseggie? - hoe zeg ik het in het Plat Wijks'.

  Ondersteuning lokale economie

  Met deze productenrange wil de gelijknamige stichting 'EigeWaiks' (in oprichting) de plaatselijke toeristische economie ondersteunen, met name de VVV die voor de exploitatie van haar activiteiten wat aanvullende inkomsten goed kan gebruiken. Initiatiefnemer, VVV-stadsgids én Wijkse ondernemer Ruud Muis, miste in het beperkte aanbod van theelepeltjes, tegeltjes en andere snuisterijen iets authentieks en raakte daarover in gesprek met ontwerper André van Zwieten. In minder dan een paar weken tijd zette het tweetal een forse hoeveelheid ideeën op papier. De eerste oplage van 500 t-shirts is het begin; afhankelijk van het verkoopsucces komen meer 'EigeWaiks'-souvenirs in de schappen van de VVV te liggen. De shirts zijn natuurlijk leuk voor Wijkse 'badgasten' (toeristen) maar ook voor echte Wijksen die hun afkomst niet willen verloochenen.

  EigeWaikslogopuntnl

 • SP houdt bijeenkomst over wet werken naar vermogen

  logo_diw_sp

  Wijk bij Duurstede, 26 maart 2012. Op woensdag 4 april aanstaande organiseert de SP in Wijk bij Duurstede een bijeenkomst met als titel: Armoede werkt niet! “Het gaat om de nieuwe Wet Werken naar Vermogen. We willen in gesprek gaan met de mensen die hiermee te maken krijgen en wat we lokaal met WSW-ers, Wajongers en mensen met een bijstandsuitkering aan de gevolgen van de Wet kunnen doen”, aldus afdelingsvoorzitter Robbie Dekker.

  In de gemeente Wijk bij Duurstede krijgen zo’n 450 mensen met de nieuwe regeling te maken. Maar ook iedereen met nog een keuring voor de boeg, wordt door de bezuinigingsmaatregelen getroffen. “Het kabinet wil landelijk 60.000 banen in de sociale werkvoorziening schrappen, dat is zo’n tweederde van het huidige aantal WSW-ers. Inmiddels is al een huishoudtoets ingevoerd voor bijstandsgerechtigden: thuiswonende kinderen moeten hun ouders gaan onderhouden. Verder verdwijnt het minimumloon en wordt de uitkering voor jonggehandicapten verlaagd”, somt Dekker de belangrijkste maatregelen op.

  Vanaf 1 januari 2013 wordt de Wet Werken naar Vermogen ingevoerd. Tegelijkertijd is dan de gemeente verantwoordelijk voor de uitvoering. “Onze wethouder Jan Burger gaat met belangenorganisaties aan de slag om te kijken hoe we het een en ander hier het beste vorm kunnen geven. En hoe we het beleid zo sociaal mogelijk kunnen organiseren”, vertelt Dekker. SP-wethouder Jan Burger is tijdens de bijeenkomst dan ook aanwezig om vragen te beantwoorden. Tweede Kamerlid Sadet Karabulut bespreekt de grootste veranderingen.

  De bijeenkomst wordt op woensdagavond 4 april gehouden in het Feuniksgebouw aan het Walplantsoen 14 en begint om 20.00 uur. “Iedereen is welkom om zijn mening te laten horen of vragen te stellen. Ook is het belangrijk dat ouders en familieleden van mensen die met de nieuwe wet te maken krijgen langs komen”, besluit Robbie Dekker. In de aanloop naar de bijeenkomst worden op verschillende plaatsen in de gemeente folders verspreid. Voor meer informatie kan men contact opnemen met Gerry Odijk.

 • Eieren schilderen in de Vliert

  eijoop5

  Wijk bij Duurstede, 25 maart 2012. Er kunnen op zaterdag 7 april weer paaseieren worden geschilderd in kinderboerderij de Vliert. Net als vorig jaar mogen de kinderen ook weer leuke eierdopjes knutselen en schilderen. Dit jaar zullen voor het eerst kunststof eieren worden gebruikt. Ieder jaar worden er zulke mooie creatieve eieren gemaakt dat het zonde is om ze op te eten. De kinderen kunnen nu de eieren thuis bewaren en in de paastakken hangen.

  Leden gratis

  De Kinderboerderij verwelkomt de kinderen en hun ouders graag tussen 10.00 en 16.00 uur. Als je lid bent, is deelname gratis en als je geen lid bent vragen wij een kleine vergoeding voor het eieren schilderen. Natuurlijk mag je ter plekke nieuw lid worden. En als je op 7 april toch op de kinderboerderij bent, vergeet dan niet te kijken naar de nieuwe geitjes en lammetjes! Hou vooral ook de activiteiten van de kinderboerderij in de gaten op facebook of de website van de Vliert.

 • Filmhuis Calypso: Melancholia

  filmhuiscalypso2

  Wijk bij Duurstede, 25 maart 2012. Melancholia is een intense, introverte rampenfilm over depressie, die zonder meer onder je huid gaat zitten. Vooral door de betoverend mooie beelden en het fantastische acteerwerk van Kirsten Dunst. Melancholia won de prijs voor beste Europese Film. Kaarten voor de voorstelling op 5 april à 6,50 euro (5,00 euro t/m 21 jaar) zijn verkrijgbaar bij Van Ginkel Muziek, bij de VVV, via de website of aan de kassa van het theater (vanaf een uur voor de voorstelling).

  Melancholia

  Denemarken 2011 Regie: Lars von Trier, met: Kirsten Dunst, Charlotte Gainsbourg, Kiefer Sutherland Justine (Kirsten Dunst) en Michael (Alexander Skarsgård) vieren hun bruiloft in het landhuis van haar zus Claire (Charlotte Gainsbourg) Ondertussen beweegt de massieve planeet Melancholia zich richting aarde en worden de twee zussen geconfronteerd met het snel naderende einde van de wereld. Terwijl Justine al in een diepe depressie verkeert, heeft Claire moeite het einde van alles te accepteren. Lars von Trier maakte provocerende films als Breaking the waves, Dogville en Dancer in the dark. Melancholia is misschien wel zijn meest toegankelijke film, ondanks dat het over het einde van de wereld gaat.

 • Pasen in de kerk in Cothen

  Kerk cothen

  Cothen, 25 maart 2012. In de week voor Pasen volgt de kerk de weg van Jezus, het lijdensverhaal. Het gaat over ons leven, ons lijden, onze hoop, het licht en het donker. Over God die ons nabij is en Jezus die ons voorgaat. Op maandag-, dinsdag- en woensdagavond is er een avondgebed om de dag mee af te sluiten(om half 10). "In een kring zingen we, bidden en luisteren we, zijn we stil", aldus predikant Rebecca Onderstal.

  Paasfeest

  Op woensdagavond is de kerk open voorafgaand aan het avondgebed (vanaf half 8) voor wie maar binnen wil lopen. Voor wie stilte zoekt, een lichtje aan wil steken, even in de kerk wil zitten of een tekst wil lezen, voor wie behoefte heeft aan een kop koffie of een gesprek. Donderdag en vrijdagavond is er een viering om half 8, zaterdag is er om half 10 de viering waarin het licht binnengebracht wordt. Zondagmorgen vieren we het Paasfeest om 10 uur. Iedereen is hartelijk welkom! Mail voor meer informatie naar Rebecca Onderstal of kijk op de website. Bellen kan ook: 0343-561363.

 • Lezersfoto: Nieuweweg

  Kaat koper 25-03-2012

  Wijk bij Duurstede, 25 maart 2012. Lezeres Kaat Koper mailde deze fraaie foto, gemaakt door haar partner. Het is de sloot langs de Nieuweweg, richting Leersum ter hoogte van de Landscheidingsweg. "Hij maakt vaker mooie foto's, die wil ik graag met jullie delen." Graag!

  Foto's welkom!

  Heeft u ook een mooie foto gemaakt in Wijk, Cothen of Langbroek? Mail hem naar de redactie van ditiswijk.nl.

 • Informatiemorgen over kinderen met autisme of ASS

  Binding RGB Mantelzorg

  Wijk bij Duurstede, 25 maart 2012. Op woensdagmorgen 4 april wordt in het Binding Kantoor een interactieve bijeenkomst gehouden voor ouders van kinderen met autisme en autistische aanverwante syndromen. De bijeenkomst wordt georganiseerd door Stichting Binding in samenwerking met oudervereniging Balans.

  Interactieve ochtend

  Het eerste gedeelte wordt een film getoond over het leven van een kind met autisme. Een basis om samen in gesprek te komen over eigen beleven en emoties. De morgen staat niet alleen in het teken van een autistisch kind of kinderen. Ook ouders en verzorgers van van kinderen, jong en volwassenen, met ASS (autistische aanverwante syndromen) zijn van harte welkom. Het is de bedoeling om op een breed vlak ervaringen tips en ideeën uit te wisselen. Aan het einde van de morgen wil de organisatie samen met u kijken of er behoefte is om een soort lotgenotengroep op te richten.

  Meer informatie

  De gratis bijeenkomst wordt georganiseerd door Stichting Binding in samenwerking met oudervereniging Balans. De morgen, op woensdag 4 april, begint om 9.30 en duurt tot 11.30 uur in het Binding Kantoor (oude postkantoor). Wilt u meer informatie of zich direct aanmelden kunt u contact opnemen met Karen Spierenburg, Consulent Mantelzorg. U kunt haar telefonisch bereiken op dinsdag- tot en met donderdagmorgen op tel. (0343) 473075

 • Pannenkoeken tot besluit

  Binding_RGB_Seniorenwerk

  Langbroek, 25 maart 2012. Jammer; nu alweer pannenkoeken! Ongetwijfeld woorden die op de eerste dinsdagavond in april veel te horen zijn tijdens de maandelijkse seniorenmaaltijd in Langbroek. Dit niet omdat de pannenkoeken niet smaken, integendeel ze zijn overheerlijk en zoals altijd wordt het weer een geweldige smulpartij. Maar, het is zoals ieder jaar de afsluiting van de winterse maaltijden van Stichting Binding Langbroek. Voor velen voorlopig weer het einde van een gezellige middag.

  Bingo

  Op dinsdag 3 april 2012 zijn de senioren weer welkom in het dorpthuis de Toekomst voor deze laatste maaltijd van het winterseizoen. Zoals altijd start de avond om 17.00 uur met een paar rondjes Bingo. Senioren kunnen zich opgeven voor deze sfeervolle ontmoeting bij Ans van Leeuwen, tel. 0343-561373 of bij Janny Ceelen, tel 0343-561342. De kosten, inclusief de kaarten voor de Bingo, bedragen 6,50 euro.

 • Paasconcert in de kerk

  paasconcert MG 9152

  Langbroek, 24 maart 2012. Vanavond vindt in de Nederlands Hervormde Kerk in Langbroek het Paasconcert van het koor Soli Deo Gloria plaats. Een kleine 100 bezoekers luisteren naar de prachtige liederen en muziek.

  Passie- en Paasliederen

  Het koor zingt een aantal passie- en paasliederen, en ook het kinderkoor de Gloriazangertjes onder leiding van Willemien van Hattem laat van zich horen, waarbij Janneke Rijksen piano speelt. Sjaak Verboom bespeelt het orgel en ook de piano. Laurens van Egmond vertolkt met trompetklanken het paasevangelie. Meer informatie over het koor vindt u op de website.

  paasconcert MG 9135paasconcert MG 9136paasconcert MG 9149

 • Veel plezier tijdens tennisclinics

  DSC 5576

  Wijk bij Duurstede, 24 maart 2012. De KNLTB laat de verenigingen vrij in het moment waarop de open tennisdagen worden georganiseerd. Zaterdag was voor TV Uitwijk een uitgelezen dag om dit te organiseren. Met 400 leden en vernieuwde banen sinds vorig jaar, worden nieuwe junioren en senioren verwelkomd om eens kennis te maken met deze actieve club.

  Zonder hen is er geen bal aan

  Om met dat balletje te beginnen, daar was was vandaag wat speciaals mee. Het was een ietwat grotere en minder verende bal, wat scheelt in reactiesnelheid en vooral in het ophalen van de bal als je hem gemist hebt omdat hij eerder 'doodvalt' . De verslaggever van ditiswijk.nl heeft vandaag de nieuwe Nadal en Krajicek gespot, het werd overtroffen door 25 Wijkse junioren die een lekker balletje gingen slaan met een nieuwe (school)vriendje of vriendinnetje want zonder hen is er geen bal aan.

  Veel lol tijdens clinics

  De vier trainers verzorgden een Inspannende clinic voor de kids: concentratiespelletjes, balansoefeningetje, balbeheersing, de fameuze lepelslag afleren. Al met al een hoop lol met dit schitterende weer.

  DSC 5528DSC 5556DSC 5565

 • Gemeente deelt compost uit

   compost1

  Wijk bij Duurstede, 24 maart 2012. Vanochtend was het weer gratis compost afhalen bij de gemeente. Er was besloten om de distributie vanaf het industrieterrein te doen om verkeersproblemen zoals vorig jaar op de Hordenweg te voorkomen. Alleen tussen 9.00 uur en 9.30 uur was er een piekmoment, maar dat leverde geen verkeersproblemen op.

  Tuinen opknappen

  De enkeling die een verkeersprobleem had, was degene die op de fiets de compost kwam ophalen en tot zijn verbijstering zijn fiets zag steigeren onder het gewicht op de bagagedrager. De medewerkers van de gemeentewerken konden lekker in de zon hun werkzaamheden verrichten en genoten hier zichtbaar van. Vele tuinen en tuintjes binnen de gemeente zullen dit weekend weer opgeknapt en vruchtbaar gemaakt worden met de compost zodat de mensen binnen afzienbare tijd weer kunnen genieten van hun resultaten na het harde werken.

 • Uitvoering van muziekschool

  MOC MG 9100

  Cothen, 24 maat 2012. 24 leerlingen van Muziek Onderwijs Cothen gaven gisteren een voorjaarsconcert in ’t Dorpshuys. Ook close harmony koor C-Kwadraat liet dit keer van zich horen. Wie er over nadenkt muzieklessen te gaan volgen, kon op deze avond kennis maken met de piano, keyboard, blokfluit, dwarsfluit en akoestische en elektrische gitaar. Tot besluit van de avond traden alle leerlingen samen op. Bekijk ook het filmpje dat Marien Stoel maakte van het concert.

  MOC IMG 9118MOC IMG 9121MOC MG 9106MOC MG 9111

 • Actie tegen windmolens

  Windmolenactie

  Wijk bij Duurstede, 23 maart 2012. De Stichting Belangen Wijkersloot heeft gisterenochtend de eerst folder overhandigd, waarin de negatieve effecten worden besproken van de komst van een windmolenpark achter de Wijkersloot richting Amsterdam-Rijnkanaal. Deze folder zal volgende week huis aan huis verspreid worden.

  Onderzoek en enquête

  De stichting heeft al een eigen onderzoek gehouden onder de 120 huishoudens die in de Wijkersloot en directe omgeving wonen. Uit dit eigen onderzoek is al gebleken dat 90 procent faliekant tegen de plaatsing is. Tevens houdt de Stichting zich bezig met onderzoek naar alternatieven. Deze proactieve houding en inzet kon op waardering rekenen van wethouder Peek. Naar aanleiding van de beoogde plaatsing van een windmolenpark zal er ook nog een grote digitale enquête worden gehouden onder de inwoners van de gemeente Wijk bij Duurstede, met als toezegging dat er voor mensen die geen pc hebben of er niet goed mee om kunnen gaan, er een pc beschikbaar gesteld zal worden in het gemeentehuis zodat iedereen ook daadwerkelijk de kans heeft om zijn of haar mening te geven.

  Poll op ditiswijk.nl

  Omdat het onderwerp windmolens in Wijk erg leeft, getuige de staart aan reacties op het eerder geplaatste artikel, publiceerde de redactie gedurende twee weken een poll om uw mening te peilen. De resultaten van de poll zijn als volgt:

  • 79 stemmers zijn voor plaatsing van windmolens in Wijk
  • 143 stemmers stemden tegen plaatsing
  • 3 stemmers hadden geen mening
 • Valt het doek voor de Gravenbol?

  gravenbol-img 1841 -1

  Wijk bij Duurstede, 23 maart 2012. Via de SP-Statenfractie werd bekend dat het regionale recreatieschap nog steeds in financieel zwaar weer verkeert. Het recreatieschap houdt het Doornse Gat open, de verwachte toekomst van recreatieterrein de Gravenbol is echter een stuk minder rooskleurig. Het recreatieschap wil de Gravenbol mogelijk verkopen, met alle gevolgen van dien voor de zwemvoorziening waar jaarlijks 110.000 recreanten van genieten, waarvan er veel uit Wijk komen.

  Felle protesten

  Afgelopen jaar speelden de discussies over het sluiten van het Doornse Gat en de slibstort in de Gravenbol. De SP heeft in Doorn met andere belangenorganisaties uit de regio hier fel tegen geprotesteerd. "Het Doornse Gat is een van de weinige gratis toegankelijke terreinen in de regio. Veel inwoners van de gemeente maken daar gebruik van. Vorig jaar is na alle acties besloten om het Doornse Gat in ieder geval nog een jaar open te houden. Mooi als dat zo blijft”, legt Sanne Werson, bestuurslid van de SP, uit.

  Onduidelijkheid

  Maar nu is er blijkbaar onduidelijkheid over de toekomst van De Gravenbol, het terrein dat voor Wijkse inwoners juist zo belangrijk is. De SP vernam dat het Utrechts Landschap een kandidaat is om het gebied over te nemen. “Dit recreatiegebied over te doen aan een andere partij is best denkbaar. Maar hier moeten we dan wel zorgvuldig met alle belanghebbenden over spreken, dus ook de gemeente.”

  110 duizend recreanten

  De SP vindt dat het bijvoorbeeld niet zo kan zijn dat er straks geen zwemvoorziening meer is. “Als we in de jaarstukken van het Recreatieschap lezen dat er bijna 110 duizend mensen komen, om te vissen, sporten, windsurfen, met de hond en natuurlijk om er te zwemmen en dat 82 procent hiervan uit de lokale omgeving komt, dan is het logisch dat de betrokken gemeenteraden ook hier wat over horen."

  Schriftelijke vragen

  De SP heeft over de kwestie schriftelijk vragen gesteld om helder te krijgen wat het standpunt is van het college: "Het dagelijks bestuur van het recreatieschap heeft in haar vergadering van 15 maart het plan opgevat om te onderzoeken of er in kosten van het beheer bespaard kan worden door de Gravenbol over te doen naar een andere partij, zoals het Utrechts Landschap", aldus wethouder Robbert Peek. "Het plan moet nog behandeld worden in het algemeen bestuur van het recreatieschap. De gemeente is officieel nog niet in kennis gesteld van dit voorgenomen besluit. Deze ontwikkelingen staan los van onze besluiten want deze ontwikkeling wordt ingegeven door de financieel nijpende situatie van het recreatieschap.

  Andere invulling

  Eerder is in dit kader sprake geweest van het sluiten van het Doornse Gat. Hier loopt nu een traject door gemeente Utrechtse Heuvelrug waardoor het onlogisch is daar weer sluiting te overwegen. Peek: "Zolang er geen sprake is van een andere invulling (gebruik) van de Gravenbol is de voorgenomen ontwikkeling niet strijdig met de gemeentelijke besluiten voor het gebied. Op dit moment zijn de gevolgen onduidelijk omdat er nog geen gesprekken gaande zijn. Duidelijk is dat de beheerslasten voor het recreatieschap omlaag moeten. Het zou kunnen betekenen dat het gebied in de toekomst afgesloten zou worden en/of dat er geen beheer meer plaatsvindt. Het is echter nog niet duidelijk wie het beheer zou willen doen en wat een eventuele nieuwe beheerder daar dan van plan is."

  Geen verhoging bijdrage recreatieschap

  Planologisch zal het gebied zeer waarschijnlijk een recreatieve functie behouden. "EHS gelden voor aankoop van het gebied ten behoeve van natuur zijn er namelijk niet", aldus Peek. Financiële mogelijkheden zijn er binnen de huidige, door de raad vastgestelde budgetten niet. Ook andere gemeenten zijn niet van plan de bijdrage aan het recreatieschap te verhogen in tijden van bezuinigingen. Versobering van beheer is de afgelopen jaren al gebeurd. Het recreatieschap heeft een vanaf 2013 niet sluitende begroting sluitend te maken en kiest nu voor het onderzoeken van mogelijkheden tot staken van beheer van een recreatieplas.

  Commercieel exploiteren lastig

  Het commerciëler exploiteren van recreatieplassen is planologisch erg lastig als gevolg van de ruimtelijke structuurvisie van de provincie en dat recreatieplassen in de Ecologische Hoofdstructuur liggen. Er is veel creativiteit nodig om hier mogelijkheden te zien. "Het college gaat in gesprek met het recreatieschap om de ontwikkeling en de eventuele gevolgen te bespreken. Onze inzet daarbij is dat de waterrecreatie mogelijk moet blijven bij de Gravenbol", besluit Peek. "De raad wordt uiteraard hierbij betrokken".

 • Marchal stelt vragen over feest VNG

  hans-marchal_pcg

  Wijk bij Duurstede, 22 maart 2012. De Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) viert op 5 en 6 juni feest. Het Haagse Malieveld is namelijk het decor van haar 100ste verjaardag. De eerste afzeggingen voor het feest zijn inmiddels binnen en de lijst met afzeggers wordt elke dag langer! Dit verbaast de PCG niet. Hans Marchal heeft over de Wijkse deelname aan het feest, dat zo’n 3 miljoen euro kost, schriftelijke vragen gesteld aan de voorzitter van de gemeenteraad.

  Kleinzielig

  Marchal: "Omgerekend kost het feest 795 euro per bestuurder. Voorzitter Annemarie Jorritsma van de VNG noemt het een leuk ‘feest’ met enkele grote verrassingen: cabaretier Freek de Jonge, Johan Cruijff en een optreden van popband de ‘Golden Earring’. Jorritsma vindt het protest tegen het eeuwfeest ‘kleinzielig gedoe’. Dan maar kleinzielig, maar de PCG wordt ook niet vrolijk van een eeuwfeest wat op een dergelijke leest is geschoeid."

  Onverantwoord

  De VNG vertegenwoordigt gemeenten en geeft, net als de gemeenten, belastinggeld uit. "In een tijd waarin bezuinigingen het lokale bestuur dwingen tot harde ingrepen in de gemeentelijke voorzieningen en vele gemeenten daardoor de lasten voor hun burgers hebben verhoogd, is het onverantwoord om op kosten van de belastingbetaler een dergelijk eeuwfeest te organiseren", aldus Marchal. "Dit is niet te verkopen! De oproep van het PCG aan het college is: maak bij de VNG bezwaar tegen de hoge kosten van dit eeuwfeest, ga er niet naar toe en blijf lekker in Wijk!"

 • Fractieberaad PvdA

  logo_diw_pvda

  Wijk bij Duurstede, 22 maart 2012. De PvdA fractie, afdeling Wijk bij Duurstede, houdt op maandag 2 april van 20.00 uur tot 22.00 uur fractieberaad aan de Londiniumdreef 93 te Wijk bij Duurstede. Het fractieberaad is een openbare vergadering waar iedereen van harte welkom is. De fractie vergadert over de agendapunten van de Raadsvergadering van 10 april. Wil je een onderwerp op de agenda plaatsen, neem dan contact op met de voorzitter Tijmen Baas tel. 06-34751203.

 • Aanrijding bij Wijkse Veer

  DSC 7713

  [UPDATE]Wijk bij Duurstede, 21 maart 2012. Aan de Veerweg, bij het Wijkse veer, heeft aan het begin van de avond een aanrijding plaatsgevonden tussen een auto en een motorrijder. De motorrijder raakte hierbij gewond. Hij werd met letsel aan zijn nek per ambulance afgevoerd naar het ziekenhuis.

  Update

  Rond 18.25 uur reed een 52-jarige automobilist uit Langbroek de Pont aan de Veerweg af. Omdat hij niet wilde wachten op het autoverkeer dat rechts richting de Singel afsloeg, haalde hij hen over de weghelft voor het tegemoetkomende verkeer in. Daarbij kwam hij vlak voor de kruising met de Lekdijk Oost frontaal in botsing met een 41-jarige motorrijder uit Tiel, die in de richting van de pont reed. De motorrijder raakte gewond en werd per ambulance naar het UMC in Utrecht gebracht. Hij liep onder meer een zware hersenschudding en een gebroken heup op. Tegen de automobilist wordt proces-verbaal opgemaakt voor het in gevaar brengen van het overige verkeer en het niet rechts houden. Zowel de auto als de motor zijn door een takelbedrijf weggesleept.

  DSC 7667DSC 7672DSC 7740DSC 7801

 • Wandelen voor water

  WBF-1030395

  Wijk bij Duurstede, 21 maart 2012. Vandaag is er door groep 7 en 8 van OBS ’t Baken een sponsorloop gehouden voor AMREF Flying Doctors. OBS ’t Baken was één van de 483 scholen in Nederland die zich inzetten voor het goede doel Wandelen voor Water. De kinderen lopen zes kilometer met zes liter water op hun rug.

  Wandel voor water!

  Met water gevulde limonadeflessen in een rugzak werd er een route door Wijk bij Duurstede gelopen. Al wandelend over de markt riepen de kinderen de Wandel voor Water slogan om de mensen op de hoogte te brengen van de actie. Door zich te laten sponseren zamelen de kinderen geld in voor een leven met betere gezondheid voor de leeftijdgenootjes in Afrika. In totaal is er een bedrag van €1400 bij elkaar gelopen voor het goede doel. Extra informatie over de actie staat op de website.

  WBF-1030384WBF-1030390WBF-1030400WBF-1030407

 • Voorlezen uit eigen werk

  CC20-03 2

  Wijk bij Duurstede, 21 maart 2012. Er was aardig wat belangstelling voor het gratis toegankelijke Cultuurcafé in theater Calypso, gisterenavond. Het programma was gevarieerd en bood voor ieder wat wils. Daarnaast was er voor de bezoekers voldoende tijd en gelegenheid om met elkaar te brainstormen over activiteiten en hersenspinsels van creatieve aard.

  Kruisbestuiving

  Het initiatief van cultuurcoach Simone Gijben, Karel Schneider van stichting de Inrichting en Tom van Ginkel van Calypso biedt iedere keer weer plaats aan een interessante kruisbestuiving tussen verschillende lokale organisaties. Jong en oud waren vertegenwoordigd in het programma. De malletband van Excelsior liet van zich horen, Wim van Amerongen interviewde wethouder Rob van der Molen en de stichting Wijkse Projekten vertelde over de Krommerijnder. Ook waren er verschillende solo artiesten die de bühne bestegen.

  Hoezo Down?

  Bijzonder was de komst van Nina, die vertelde over haar boek 'Hoezo Down?', dat zij samen schreef met haar Wijkse buurvrouw Caroline van den Kommer. "Ik had niet genoeg woorden, dus deden we het samen."

  CC20-03 1CC20-03 3CC20-03 4

 • Steun ballonnen voor Stef

  ballonnen

  Cothen, 21 maart 2012. In naam van Stef van Rijn worden op 22 april zes luchtballonnen de lucht in laten vanaf de Kapelleweg in Cothen. Daarmee hopen Jos en Ilona van Rijn geld in te kunnen zamelen voor een medicijn tegen de verschrikkelijke spierziekte Duchenne. "Ons plan is om de normale prijs te verhogen met 10 euro, dat extra geld doneren we aan Duchenne Parents Project. Een ticket gaat dan in totaal 175 euro kosten. Voor kinderen tot twaalf jaar geldt een gereduceerd tarief van 95 euro."

  Doe het nu!

  "Maandag 23 April zou Stef 6 jaar zijn geworden, helaas mag dit niet zo zijn. Wij willen ons met hart en ziel inzetten om de ziekte Duchenne die onze Stef met zich meedroeg te bestrijden en daar is geld voor nodig!" Vandaar dit initiatief om de dag voor Stef zijn geboortedag zes luchtballonnen op te laten. "Maar deze manden moeten wel vol, dus als je ooit van plan was zo een reis te ondernemen is dit het juiste tijdstip!" aldus Jos en Ilona. Een mooi avontuur en een zeer goed doel steunen tegelijk.

  Ballonnenwedstrijd

  "Als je niet mee wilt varen maar toch ons doel wil steunen kan dat uiteraard ook, doe dan mee aan onze ballonnenwedstrijd. Er worden kleine ballonnen met helium gevuld. Deze ballonen kunt u kopen en oplaten, dat geld zal uiteraard ook gebruikt worden voor ons doel" besluiten Jos en Ilona. De activiteiten zullen starten vanaf ongeveer 17.00 uur.

  Meer weten?

  Wilt u meer informatie ontvangen? Mail dan naar Jos en Ilona van Rijn. Of kijk op de Facebookpagina Ballonnen voor Stef. Of bel; 06-20769482. Uiteraard kunt u ook geld doneren op Stichting Stef van Rijn, Rabobank 1498.12.957.

 • Carolusschool is Lekker Fit

  Cothen, 20 maart 2012. De St. Carolusschool heeft als eerste school in Cothen het Lekker Fit-certificaat gekregen. Wethouder Jan Burger en de GGD reikten gistermiddag het certificaat uit. Vooraf maakten alle leerlingen nog een Lekker Fit-dansje onder toezien oog van belangstellende ouders en grootouders.

  Gezonde levensstijl

  Lekker Fit is een project, met onder andere ondersteuning vanuit de GGD om een gezonde levensstijl te ontwikkelen en gezonde eetgewoonten te krijgen. Dit betekent dat er boterhammen met gezond beleg mee naar school genomen worden en dat snoep en koek is ingeruild voor fruit en rauwkost. Daarnaast wordt er ook veel aandacht besteed aan lichaamsbeweging. Uiteraard is het de bedoeling dat dit thuis een vervolg krijgt.

  Check-up

  De school kwam niet zomaar voor het certificaat in aanmerking. Hiervoor wordt door de GGD een oogje in het zeil gehouden en bekeken of de school en de leerlingen zich aan de afspraken houden. Om de twee jaar komt er een check-up om te kijken of de Carolusschool het certificaat mag behouden.

  Na De Horn is de Carolusschool de tweede school in de gemeente die dit certificaat uitgereikt heeft gekregen.

 • Inbrekers azen op groot geld

  Wijk bij Duurstede, 19 maart 2012. De politie waarschuwt voor inbrekers die kennelijk gericht inbreken in panden waarvan zij vermoeden dat er veel geld te halen valt. Vanaf december vorig jaar zijn er zeventien woninginbraken geweest. Bij zeven van deze inbraken zijn grote geldbedragen weggenomen.

  Ondernemers

  Bij deze inbraken ging het voornamelijk om woningen van ondernemers en/of panden waar men verwacht dat er grote geldbedragen aanwezig zijn. De inbraken werden meestal in de avonduren gepleegd, van ongeveer 17.00 uur tot middernacht.

  Wat u kunt doen

  * Zorg ervoor dat er geen grote geldbedragen in huis aanwezig zijn.

  * Voor ondernemers: stort de dagopbrengst, maar doe dit niet alleen.

  * Ziet u een verdachte situatie, belt u dan direct 1-1-2 en let op het signalement van de verdachte en eventueel op kenmerken van het voertuig, zoals het kenteken en de kleur.

  * Wek de indruk dat er iemand in de woning aanwezig is, laat bijvoorbeeld lampen of de televisie aan als u weg bent.

  * Vermeld niet via sociale media, zoals Facebook en Twitter, dat u op vakantie bent.

  (Bron: politie Heuvelrug)

 • SP bezorgd over toekomst Gravenbol

  Wijk bij Duurstede, 19 maart 2012. De Socialistische Partij wil duidelijkheid over de toekomst van recreatieterrein de Gravenbol. Via de SP-Statenfractie hoorde de Wijkse socialisten dat het regionale recreatieschap nog steeds in financieel zwaar weer verkeert. "Het recreatieschap houdt blijkbaar het Doornse Gat open. Dat is prachtig. Maar we maken ons wel zorgen over de toekomst van de Gravenbol. Het schap wil dit mogelijk verkopen. Dat heeft dan misschien gevolgen voor de zwemvoorziening", vertelt Sanne Werson, bestuurslid van de SP-afdeling. Jan Oechies heeft hier namens de fractie vragen over gesteld aan het college.

  Felle protesten

  Afgelopen jaar speelden de discussies over het sluiten van het Doornse Gat en de slibstort in de Gravenbol. De SP heeft in Doorn met andere belangenorganisaties uit de regio hier fel tegen geprotesteerd. "Het Doornse Gat is een van de weinige gratis toegankelijke terreinen in de regio. Veel inwoners van onze gemeente maken daar gebruik van. Vorig jaar is na alle acties besloten om het Doornse Gat in ieder geval nog een jaar open te houden. Mooi als dat zo blijft”, legt Werson uit.

  Onduidelijkheid

  Maar nu is er blijkbaar onduidelijkheid over de toekomst van De Gravenbol, het terrein dat voor Wijkse inwoners juist zo belangrijk is. De SP vernam dat het Utrechts Landschap een kandidaat is om het gebied over te nemen. “Dit recreatiegebied over te doen aan een andere partij is best denkbaar. Maar hier moeten we dan wel zorgvuldig met alle belanghebbenden over spreken, dus ook de gemeente.”

  110 duizend recreanten

  De SP vindt dat het bijvoorbeeld niet zo kan zijn dat er straks geen zwemvoorziening meer is. “Als we in de jaarstukken van het Recreatieschap lezen dat er bijna 110 duizend mensen komen, om te vissen, sporten, windsurfen, met de hond en natuurlijk om er te zwemmen en dat 82 procent hiervan uit de lokale omgeving komt, dan is het logisch dat de betrokken gemeenteraden ook hier wat over horen. Vandaar dat onze fractie hier ook vragen over heeft gesteld aan het college", aldus Werson.

 • Jonge vrijwilligers bij Levitas

  Levitas_assistenten

  Wijk bij Duurstede, 19 maart 2012. 25 jongens en meisjes tussen 10 en 14 jaar assisteren allemaal één of meerdere uren per week vrijwillig bij gym- en turnlessen van gymnastiekvereniging Levitas. De Koninklijke Nederlandse Gymnastiek Unie heeft voor deze doelgroep speciaal een assistentencursus samengesteld, waarin zij de trainers leren assisteren tijdens de trainingen.

  Stage-opdrachten

  Levitas heeft vier cursusdagen gehouden, waar de jonge assistenten de kneepjes van het vak leerden. E waren deelnemers uit Wijk, Maarn, Langbroek, Cothen en Werkhoven, waar Levitas ook de lessen verzorgt. Vier trainers van Levitas hebben allemaal één middag cursus gegeven en er zijn maar liefst ruim 20 turnthema's aan bod gekomen. Zo is er veel aandacht besteed aan veiligheid, organiseren, leren vangen en het geven van goede feedback. De cursisten deden actief en enthousiast mee en voerden ook stage-opdrachten uit bij de groep waar ze assisteren. Afgelopen zaterdag werd de cursus afgesloten en kregen de deelnemers een speciaal T-shirt en een tas van de KNGU. Wanneer alle stage opdrachten zijn afgerond ontvangen zij tevens een erkend diploma.

 • Tennisclub De Kamp nodigt jeugd uit

  Cothen, 19 maart 2012. Tennisclub De Kamp (Overrijnseveld 7) nodigt alle kinderen van vijf tot en met zeventien uit om op zaterdag 24 maart tussen 10.00 en 12.00 uur een gratis introductieles te volgen, verzorgd door trainer Nick Mettes. Rackets en tennisballen zijn aanwezig. De jeugdcommissie komt informatie geven.

  Tennisclinic

  Op 4 en 5 maart hebben de leerlingen uit groep 3 tot en met 8 van de St. Carolusschool en de Toermalijn tijdens de gymles kennis gemaakt met tennis. Per groep kwamen zij een tennisclinic volgen, verzorgd door Nick Mettes van tennisschool Tennismatching. Op die dagen was het behoorlijk fris, maar de kinderen hebben daar weinig van gemerkt. Na de warming up kregen alle kinderen een racket en een bal en volgden er allerlei leuke behendigheidsoefeningen. Na een uur kon iedereen al aardig een balletje over slaan. De kinderen die enthousiast zijn geworden worden uitgenodigd om, samen met hun ouders, zaterdag naar De Kamp te komen.

  Informatie

  De jeugdcommissie geeft informatie over lessen, het zomerprogramma en het project Tenniskids van de KNLTB, waaraan De Kamp al meerdere jaren deelneemt. Voor vragen over de gratis introductieles of informatie over tennissen voor de jeugd bij T.C. De Kamp, kan contact worden opgenomen met Harrie Janssen, telefonisch via 0343-562668 of per e-mail. Voor meer informatie kunt u terecht op de site van T.C. De Kamp.

 • Veilig en kwiek in het verkeer

  Wijk bij Duurstede, 19 maart 2012. Een twaalftal senioren is vanochtend druk doende met een rijvaardigheidtraining. De zogenaamde BROEM-rit , georganiseerd door Veilig Verkeer Nederland, is vanochtend om half negen begonnen op sportpark Mariënhoeve. Om kwart over twaalf reikt wethouder Jan Burger de certificaten uit.

  Opfriscursus

  BROEM staat voor 'breed overleg ouderen en mobiliteit'. De vrijwilligers van VVN testen zicht, reactiesnelheid en gehoor. Ook wordt de recente theorie van de verkeerswetgeving werd uit de doeken gedaan. En onder toezicht van een erkend rijinstructeur doen de deelnemers een rijvaardigheidstest in de eigen auto. Deelname aan deze ‘opfriscursus’ heeft geen consequenties.

  Het fotoalbum geeft een leuke impressie van test en deelnemers.

 • Judoka’s in actie in Beuningen

  Wijk bij Duurstede, 19 maart 2012. In totaal achttien judoka’s van judo Duurstede namen deel aan een judotoernooi in Beuningen. Het toernooi telde 630 deelnemers uit heel Nederland. Judo Duurstede behaalde 10 prijzen 4 x 1e plaats en 4 x 2e plaats 2 x 3e plaats.

  1e plaats: Tycho Kosterman, Nina Sibbald, Rick van Elst en Max van Klaveren

  2e plaats: Ian Galan, Max Jacobs, Melle van Daatselaar en Demian de Jong

  3e plaats: Finn van Daatselaar en Ruben Dessens

 • CDW snoept koploper Magreb’90 puntje af

  CDW wijk bij duurstede

  Wijk bij Duurstede, 19 maart 2012. Het zal je als trainer maar gebeuren, bekend was al dat Mark Verhoeven niet kon spelen tegen de koploper. Daar kwamen op de ochtend voor de wedstrijd nog drie afmeldingen bij: spits Peter Straver, middenveldmotor Appie el Makrini en back RobbertJan Wijman meldden zich af. Daardoor begon Stefan Oosterom in de spits en keerde Sinco Fuchs terug op het middenveld. Gelukkig was Mark van Oudbroekhuizen terug van zijn ene wedstrijd schorsing, want verdedigen zou nodig zijn tegen de Utrechtse balkunstenaars. Dat kwam uit, CDW moest het meest terug in deze wedstrijd maar door een goede organisatie en dito wedstrijdinstelling werd uiteindelijk toch een 0-0 remise behaald. In de slotfase ontsnapten de gasten zelfs nog aan een nederlaag toen de verder onberispelijk fluitende scheids Dam een geldig doelpunt van CDW afkeurde.

  Eerste kans

  Eigenlijk startte het op diverse plaatsen omgezette CDW prima tegen Magreb. De eerste kans van de wedstrijd was ook voor CDW. Spits Stefan Oosterom kopte rond de 10e minuut de bal wel door in de richting van Jeff Zichterman maar eigenlijk te zacht. Daardoor kreeg Jeff te weinig tijd om uit te halen en ging de kans verloren. Daarna was het de beurt aan de gasten, messcherp was de voorzet van rechterspits Tarik die door spits Mimoun van dichtbij over het doel geknald werd. Verder bleef Magreb zoals te verwachten over de rest van de eerste helft het meest aan de bal en leverde CDW vooral in defensief opzicht goed weerwerk. Bij een van de keren dat de Magreb-spits wel voor keeper Timo Freen opdook werd de bal van zijn schoen geplukt. Nog wat mogelijkheden kwamen er daarna wel maar echte kansen gaf CDW niet weg, meestal strandde het Utrechtse aanvalsspel al voor de Wijkse 16 metergrens in schoonheid, rust 0-0.

  Iets aanvallender

  Vooral in het eerste kwartier na rust begon CDW iets aanvallender en het leek even of er op het middenveld meer duels gewonnen werden dan voor de rust. Maar desondanks bleef ook de achterhoede van Magreb relatie eenvoudig overeind en keeper Manuel Hoogewoning had het rustig, ook bij CDW was de meeste fut er bij hun aanvallen al voor het 16 metergebied uit. Toch was het ineens bijna raak toen Vince Griët goed zag dat de keeper ver voor zijn doel stond. Van meer dan 40 meter ging de bal richting de kruising, maar Manuel was snel genoeg en pakte de bal. De ingevallen Stefan Nesselaar liet kort na zijn entree enkele goede momenten aantekenen. Vanaf de 60e minuut speelde hij links op het middenveld waar hij Sinco Fuchs verving. Na een goede actie werd hij de eerste keer net buiten de 16 meter gestopt, de vrije trap die volgde schoot Vince in de muur. Magreb nam daarna het heft weer meer in handen maar ze bleven CDW in een te laag tempo bespelen en meer en meer werd het heil in afstandsschoten gezocht.

  Laatste kwartier, CDW krijgt kansen

  Bij CDW kwam Damian Rijsdijk er bij het ingaan van het laatste kwartier in voor Stefan Oosterom. Daardoor ging Jeff Zicherman naar de spits en Damian werd rechterspits. In de volgende minuten nam Magreb de regie weer helemaal over maar het secuur verdedigende CDW stond slechts enkele corners toe. Ook daaruit kwam weinig gevaar en de keren dat het toch mis dreigde te gaan was Timo Freen attent. Rond de 80e min. ging Nesselaar nog eens aan de haal, en weer werd hij door Hamza ten koste van een overtreding afgestopt. Vince Griët draaide de vrije trap in de doelmond en via de kruin van een verdediger zeilde de bal centimeters naast. De volgende aanval zat het CDW niet mee want dat was een van de weinige momenten dat scheids Dam een situatie verkeerd inschatte. Bij een aanval van CDW dook back Mark van Oudbroekhuizen ineens voor keeper Hoogewoning op. De keeper probeerde wel de bal te bereiken maar kon er net niet bij. Bij die actie viel hij en dat beoordeelde de scheids als de schuld van de CDW-er mede omdat de keeper een luide schreeuw gaf. Op het moment van het fluitsignaal schoot Damian Rijsdijk de bal binnen. Daar had CDW pech, het doelpunt werd jammer genoeg ten onrechte afgekeurd. Niet lang daarna kwam er nog een mogelijkheid voor CDW. Net nadat men met man en macht enkele gevaarlijke aanvallen van de gasten overleefd had ging Stefan Nesselaar weer aan de haal. Vanaf links verplaatste hij het spel ineens naar rechterspits Damian. Die bracht de bal enkele meters op en vervolgde met een inspeelpass naar Vince Griët die op de spitspositie opgedoken was. Helaas was de pass te zacht, de vrijstaande Vince werd net niet bereikt, Magreb kon onderscheppen en opruimen. Dat was de laatste kans, het bleef bij 0-0.

 • Filmhuis Calypso: The Kids Are All Right

  Wijk bij Duurstede, 19 maart 2012. Filmhuis Calypso aan de Markt draait op dinsdag 27 maart The Kids Are All Right, een komisch drama in de regie van Lisa Cholodenko, met: o.a. Annette Bening en Julianne Moore. Aanvang 20.00 uur.

  Flamboyante levensgenieter

  Jules (Julianne Moore) en Nic (Annette Bening) hebben al lang een lesbische huwelijksrelatie. Ze hebben allebei een kind gekregen van dezelfde anonieme spermadonor. Op een dag gaan de twee tieners op zoek naar hun donorvader. Dit blijkt Paul te zijn (Mark Ruffalo), een flamboyante levensgenieter, die door zijn onbevangen levenshouding het leven van het onconventionele gezin behoorlijk op zijn kop zet.

  Alternatieve familie

  De film schetst een warm en luchtig beeld van een ‘alternatieve’ familie. Ondanks de komische opzet blijft de film altijd trouw aan de geloofwaardige personages. The Kids are All Right was in Amerika een groot succes onder critici en sleepte vier Oscarnominaties in de wacht, waaronder die voor beste film.

  Kaarten à 6,50 euro (5 euro tot en met 21 jaar) zijn verkrijgbaar bij Van Ginkel Muziek, bij de VVV, via de website van Calypso of aan de kassa van het theater (vanaf een uur voor de voorstelling).

 • Zesde CDW Lakerveld 4vs4 Wafeltoernooi groot succes

  Wafeltoernooi1

  Wijk bij Duurstede, 18 maart 2012. Afgelopen voetbalwoensdagmiddag werd in plaats van de training het Wafeltoernooi gehouden. Ruim 200 EF pupillen en Mini's waren op beide kunstgrasvelden lekker aan het voetballen. Wedstrijdjes 4 tegen 4, dé basis van het voetbalspel.

  Alle elementen

  Alle voetbalelementen zitten in deze vorm geweven. Het aanvallen, vrijlopen, passen, balaanname, het samenspel, de individuele actie, het scoren, verdedigen, doelpunten voorkomen etc. Kortom een geweldige oefenvorm waar écht alles in zit om zo beter te leren voetballen. Tevens konden maar liefst 8 nieuwe leden worden verwelkomd, eerlijk verdeeld over de mini's en F-jes.

  Lekkere wafels

  Tussen de wedstijdjes door konden de kinderen genieten van heerlijke wafels. Sponsor bakkerij Lakerveld had al vroeg in de middag het beslag aangeleverd, waardoor de wafel-bak-crew de hele middag actief was om al die buikjes te vullen met overheerlijke wafels. De kantinedames zorgden dat de kinderen werden voorzien van een drankje en de ‘Vrienden van CDW’ deden daar nog een schepje bovenop door de sporters te trakteren op een ijsje.

  Wafeltoernooi2Wafeltoernooi4Wafeltoernooi5Wafeltoernooi3

 • Taizé-vesper in de R.K. kerk

  face-to-face

  Wijk bij Duurstede, 18 maart 2012. Het koor Face to Face, onder leiding van Tom van Ginkel, zal op zaterdag 24 maart om 19.00 uur in de R.K. kerk te Wijk bij Duurstede weer een Taizé-vesper verzorgen. Het thema deze avond is: Vastentijd: tijd van bezinning. Vanaf 18.50 is er Taizémuziek. In deze vesper worden er veel Taizé-liederen gezongen, afgewisseld met stilte en korte gebeden. Samen met het koor en combo zullen we een sfeer creëren waarin een ieder even tot rust en bezinning kan komen.

 • Ingezonden brief: Collegepartijen willen inzicht in Mariënhoeve

  logo_diw_cdalogo_diw_vvdlogo_diw_sp

  Wijk bij Duurstede, 18 maart 2012. In relatief korte tijd is er weer ophef op sportpark Mariënhoeve. Sportverenigingen en Wijksport staan nog steeds tegenover elkaar. Collegepartijen CDA, VVD en SP zien nog veel onduidelijkheden. “De partijen maken elkaar over en weer en in het openbaar stevige verwijten. Er zijn liquiditeitsproblemen, niet betalende verenigingen en er is grote bestuurlijke onrust. ”, stelt CDA-fractievoorzitter Gerard Migchels vast.

  Sport is maatschappelijk belangrijk en wordt bovendien gedragen door de inzet van vele vrijwilligers. Dit is bij stichting Wijksport en de sportverenigingen op Mariënhoeve niet anders. Migchels; “Daarnaast gaat het bij de herinrichting en het beheer van Mariënhoeve om zeer veel gemeenschapsgeld.” Reden genoeg om volledige duidelijkheid te willen hebben over de loop van zaken tot nu, de actuele situatie en de route naar een stabiele situatie rond het sportpark. “Bij de analyse van de huidige onrust zal ook duidelijk worden wie waarvoor verantwoordelijk is. Daarna zullen alle partijen eindelijk eens hun verantwoordelijkheden moeten nemen”, vult SP-er Jeroen Brouwer aan.

  Het college heeft een memo rond Mariënhoeve verstuurd en zal op 27 maart een toelichting geven over de situatie. Het CDA, VVD en SP wachten dit met grote belangstelling af. Mocht dit echter niet alle vragen die er zijn beantwoorden, dan zullen de partijen in de gemeenteraad pleiten voor verder onderzoek. “Door bijvoorbeeld de rekenkamercommissie, onafhankelijk van de huidige situatie alles te laten analyseren. Als er maar duidelijkheid komt wat de risico’s zijn voor de sport, de gemeente en wat een goede oplossing is voor continuïteit van Stichting Wijksport en sportpark Mariënhoeve”, eindigt VVD’er Rutger Vinke.

 • Omroep MAX bij Stichting Binding

  Max_binding

  Wijk bij Duurstede, 18 maart 2012. Tijdens de Linedance lessen van stichting Binding zij afgelopen week tv opnames gemaakt. In het programma KoffieMax, gepresenteerd door Myrna Goossen, worden in iedere uitzending senioren uitgelicht die op latere leeftijd een nieuwe activiteit opgepakt hebben. De gemaakte opnames worden uitgezonden bij KoffieMax op maandag 26 maart op Nederland 1, aanvang 11.00 uur.

  Hoezo Oud

  In de rubriek Hoezo oud wordt aandacht besteed aan personen die ouder zijn dan 50 jaar en een nieuwe uitdaging aangaan. Bij Stichting Binding zijn Stef Kwint en zijn vrouw Annemarie vanaf de eerste lessen actief als Linedansers. Sinds kort is Stef ook de enige mannelijke deelnemer. Een van de oudste Linedansers in Nederland is Trudy van Hattem. Een extra reden voor omroep MAX om een reportage in Wijk bij Duurstede te maken en de drie deelnemers te interviewen.

  Cursus linedance

  De cursussen Linedance bij Stichting Binding zijn erg geschikt voor senioren. Veel passen in de verschillende dansen zijn gelijk en zijn vrij eenvoudig te leren. In een rustig tempo worden regelmatig nieuwe dansen ingestudeerd, zodat ook oudere senioren makkelijk kunnen meekomen.

  Meer informatie

  Wilt u meer weten over Linedance voor senioren in Wijk bij Duurstede, dan kunt u van maandag- t/m donderdagmorgen tussen 9.00 en 12.30 uur contact opnemen met Stichting Binding. Telefoon 0343-473075 of via e-mail. Natuurlijk kunt u ook op de vrijdagmorgen gewoon even binnenlopen in de Gansfortzaal en contact zoeken met de docent Angelique Vos.

 • Kledinginzameling basisschool de Klim-op

  Kledinginzameling

  Wijk bij Duurstede, 18 maart 2012. C.B.S. De Klim-op houdt deze week weer een kledinginzameling. Ook wordt er iedere tweede zaterdag van de maand oud papier ingezameld op de parkeerplaats aan de Appelgaard. De opbrengsten komen ten goede aan de kas van de Oudercommissie dus aan de leerlingen van onze school.

  Helpt u mee?

  Wat kunt u aanleveren:

  • Alle draagbare boven- en onderkleding
  • Draagbare schoenen (aan elkaar gebonden)
  • Huishoudtextiel (washandjes, handdoeken, tafellakens, dekens en kussenslopen)
  • Zachte knuffelbeesten

  Wat zeker niet:

  • Vloerbedekking, tapijt en snij afval (kleine lappen stof)
  • Niet draagbare schoenen en kleding
  • Dekbedden, kussens, tuinstoelkussen, etc.
  • Werkkleding en vervuilde kleding
  • Hard speelgoed

  Het verzoek is alles in hele, dichtgeknoopte vuilniszakken aan te leveren.

  Inzameltijden kledingactie (speellokaal, ingang kleuters):

  Woensdag 21 maart:

  8.15 uur tot 8.45 uur
  11.45 uur tot 12.45 uur
  19.00 uur tot 20.30 uur

  Donderdag 22 maart:

  8.15 uur tot 8.45 uur
  11.45 uur tot 12.00 uur
  13.00 uur tot 13.30 uur
  15.00 uur tot 15.30 uur
  19.00 uur tot 20.30 uur

  Vrijdag 23 maart:

  8.15 uur tot 8.45 uur

 • Let's go banana's tijdens Hoffmatinee

  rafael_hekker_promo_foto

  Wijk bij Duurstede, 18 maart 2012. Let’s Go Bananas verzorgt op zondag 25 maart een optreden in Cafe 't Hoff op de Markt tijdens de door de Wijkse Popmuziekvereniging gehouden matinee. De aanvang is om 16.00 uur en de toegang is zoals gewoonlijk gratis.

  Feest

  Een optreden met Let's Go Bananas met Rafaël Hekker als frontman is feest. Vanaf de eerste minuut neemt de band het publiek mee op een reis naar bekende songs uit de historie van de Popmuziek waarbij het geen minuut stilzitten is. De uiterst professionele muzikanten in deze band zijn sinds jaar en dag actief in de Nederlandse muziekwereld. Ooit begonnen op jaarmarkten en bierbuikschuifwedstrijden in Limburg en de Achterhoek, verplaatste Let's Go Bananas haar bezigheden onder andere naar kasteelfeesten en partyschepen, zoals bijvoorbeeld in de Kasteeltuinen in Arcen, Huize Doorn, Slot Zeist, De Ana Sophia, De Eendracht, Willem Barentz en natuurlijk het V.O.C. schip De Amsterdam.

  Over de grens

  Ook de wat chiquere etablissementen, waaronder Hotel La Butte Aux Bois (België), De Prinsenkelder (Delft) en De Pier (Scheveningen) werden met een bezoek vereerd. Daarnaast speelde de band op Festivals als het Kwakoe festival, Oerol, Jazz at the Castle, Pasar Malam besar, het Bluesfestival te Utrecht en De Marlboro classics in Zandvoort. ((De laatste jaren verleggen de Bananas hun grenzen nog verder. Zo speelden zij onder andere in Uganda, Engeland, Duitsland, België, Frankrijk, Egypte en op Kreta.

 • Thom Jager wint derde ronde Wijks gesloten voor jeugd

  darten

  Wijk bij Duurstede, 18 maart 2012. De jeugddarters van Break Out speelden afgelopen vrijdag hun kampioenschap in de Break Out Kantine. Zoals altijd werden eerst de poulewedstrijden gespeeld alvorens men aan de knock out ronden werd begonnen.

  Verliezersronde:

  1. Ferry Boermans
  2. Mark Bogers
  3. Niels Kok / Ryan de Rooij

  Winnaarsronde:

  1. Thom Jager
  2. Daan Stoffer
  3. Dennis Kok / Bryan van Engelen

  In de totaalstand staat Tamara Wollaars nog aan kop. Ze maakt dan ook een grote kans het kampioenschap te gaan winnen, de stand na 3 ronden:

  1. Tamara Wollaars 45 pnt
  2. Ryan de Rooij 39 pnt
  3. Daan Stoffer 32 pnt
  4. Roy Kerver 31 pnt
  5. Jordy Wollaars 30 pnt

  De laatste ronde van het jeugdkampioenschap is op vrijdagavond 20 april in de kantine van Break Out.

 • Ingezonden brief: Racen tegen kanker

  Racen_tegen_Kanker

  Wijk bij Duurstede, 18 maart 2012. Jaarlijks organiseert de Stichting Racen tegen Kanker een aantal grote evenementen met “zieke” gezinnen. Wij proberen met deze evenementen de gezinnen een onvergetelijke dag te bezorgen zodat de gezinnen even de ellende vergeten die binnen hun gezin heerst. Door de evenementen heeft Stichting Racen tegen Kanker een enorme band opgebouwd met de “zieke” gezinnen. We vinden het een eer om de gezinnen uit te nodigen op de evenementen en de gezinnen te mogen leren kennen.Ook Wijkenaar Ron Meinema, zelf fervent motorrijder, steunt deze actie met zijn bedrijf.

  Verder hebben we in de afgelopen jaren verschillende gezinnen gesteund die door de ziekte kanker in de financiële problemen zijn geraakt. Het is in Nederland nog niet dusdanig geregeld dat ziektekostenverzekeringen alle kosten vergoeden of dat er instanties bestaan die bepaalde (soms hele hoge) bijkomende kosten vergoeden. Wij proberen bepaalde kosten te vergoeden voor de gezinnen. Zo kunnen de gezinnen zich volledig concentreren op het winnen van de race tegen kanker zonder kostbare tijd te moeten verliezen aan financiële zorgen.

  Wij kunnen (nog) niet alle aanvragen behartigen, maar we hopen met de steun van onze sponsoren en donateurs steeds meer gezinnen te kunnen helpen. Helaas wordt niet iedereen genezen van de vreselijke ziekte kanker en vanaf de start van Stichting Racen tegen Kanker in 2004 is een aantal jongeren overleden. Jongeren die wij hebben leren kennen door de evenementen en die we nog steeds bewonderen om hun enorm optimisme en levenslust. Deze mensen geven ons telkens weer heel veel kracht om door te gaan met onze missie. Wij blijven contact houden met de gezinnen waarvan een familielid is weggevallen en we betrekken de gezinnen ook nog bij de evenementen. Wij zullen ons blijven inzetten in onze race tegen kanker en we hopen dat deze ziekte ooit voor 100 procent zal worden overwonnen. Voor meer informatie over de stichting Racen tegen kanker kunt u terecht op de website.

  Heeft u interesse om het team van Rob Hakvoort te sponsoren en zou u wel eens een dagje bij het team willen kijken en een race van dicht bij meemaken bel dan met Ron Meinema tel. 0653-974532.

 • Ingezonden brief: motie voor kinderpardon

  GroenLinks_logo

  Wijk bij Duurstede, 18 maart 2012. Tijdens de gemeenteraadsvergadering van dinsdag 20 maart zal Wil Kosterman, fractievoorzitter van GroenLinks Wijk bij Duurstede, een motie indienen voor een Kinderpardon. In de motie wordt het college van B&W gevraagd om bij de minister voor Immigratie & Asiel, de heer Leers, aan te dringen op een oplossing voor kinderen die een groot aantal jaren van hun jonge leven in Nederland hebben doorgebracht. Deze kinderen hebben een plek in de Nederlandse samenleving gevonden, zijn er geworteld en zijn er onlosmakelijk deel van geworden. De motie ondersteunt de door de PvdA/ChristenUnie bij de Tweede Kamer ingediende Wortelingswet. Meer dan 130 gemeente gingen Wijk bij Duurstede voor in het beroep op minister Leers. De motie wordt mede ingediend door de SP en de PvdA.

 • SVL kansloos tegen de Zuidvogels

  logo svl Langbroek

  Langbroek, 18 maart 2012. Het begin van de wedstrijd tegen Zuidvogels beloofde voor SVL weinig goeds. Direct na het beginsignaal van scheidsrechter Martijn Germs mocht Umit Dinc zomaar alleen voor Geert Willem Merkens verschijnen, maar gelukkig voor SVL wist hij het net niet te raken. Nog geen minuut later kreeg Kafui Akpo van de Langbroekse verdediging ruim baan richting Geert Willem, gelukkig deelde deze niet de malaise en kon de bal nog net tot corner verwerken.

  Wedstrijd stil gelegd

  Thomas Malolepszy probeerde even later het kansloze tij te keren, door goed weg te lopen van zijn verdediger, maar de goed uitkomende Pascal Doest wist Thomas nog net van het scoren te houden. Ook Matty van Leeuwen kreeg nog een dot van een kans van Thomas, die de bal op maat terug lag naar de inkomende Matty, die het doel op de verkeerde plaats zocht. Danny Scholte van Zuidvogels wist het doel wel te vinden, maar vond Geert Willem op zijn weg. Na een klein half uur ging David Bouwmeester na een kopduel onderuit en raakte zelfs bewusteloos. Scheidsrechter Germs lag de wedstrijd stil en de spelers zochten de kleedkamer op terwijl de verzorgers van Zuidvogels, Franklin Manstra en Dennis Barte van SVL zich over David ontfermde. Even later kwam ook de opgeroepen medische dienst assistentie verlenen. Na een half uur was David weer in staat om lopend de kleedkamer op te zoeken, waarna de wedstrijd weer werd hervat met Pascal van Doorn die David zijn plaats in nam.

  Tegenslag

  5 Minuten na de hervatting kreeg SVL te maken met de volgende tegenslag doordat Vincent Vermeij de bal via de staander in het doel werkte, 1-0. SVL wist ook in de 2de helft het tij niet te keren. Sefanja Davids mocht zomaar ongehinderd voor Geert Willem verschijnen, maar gelukkig voor SVL schoot hij naast. Quinci Alee had er even later geen moeite mee en liet Geert Willem kansloos,2-0. Zuidvogels bleef het doel van SVL maar belagen en in de 78ste minuut resulteerde dat in de 3-0. Wederom was Quinci de schutter. De Langbroekers hadden daarna het geluk dat de teller na de 4-0 van Mitchel van den Beld op 5-0 van Quinci Alee stil bleef staan. SVL kan nu de koppen schoon maken en zich richten op de thuiswedstrijd tegen Marken om de daar op gelopen nederlaag te wraken.

  Opstelling; Geert Willem Merkens, Bram Peeters, Maurice Pot, Barry van Leeuwen, David Bouwmeester ( Pascal van Doorn ), Mazlum Arslan ( Ron Brenk ), Matty van Leeuwen, Aren Zweistra ( Willem Baay ), Bob van Leeuwen, Thomas Malolepszy.

 • Hobby en sport bij Mazijk de Pétanque

  MdP18-03

  Wijk bij Duurstede, 18 maart 2012. Door de Jeu de Boulevereniging Mazijk de Pétanque wordt op 31 maart tussen 13.00 uur en 17.00 uur een kennismakingsdag gehouden, waarbij de club laat zien dat een sport en een hobby samen kunnen gaan. Door een aantal leden zal hun hobbywerk worden getoond, terwijl andere leden hun sport laten zien.

  Kunstwerken

  Het getoonde kunst-creatieve werk bestaat uit schilderijen, pentekeningen, aquarellen, kaarten en aanverwante voorwerpen. De entree is gratis en Mazijk de Pétanque hoopt op veel belangstelling. Natuurlijk is het de bedoeling dat u ook een balletje meegooit. De leden zullen u graag wegwijs maken. Voor iedere bezoeker is er een knipkaart die vier keer gratis toegang geeft op een speeldag of -avond. Het meedoen geeft misschien wel dat kleine duwtje om vaker te komen.

 • Marco van der Poel wint 3e ronde gesloten Wijks Darts

  darts18-03

  Wijk bij Duurstede, 18 maart 2012. Regerend kampioen Marco van der Poel sloeg afgelopen zaterdag weer toe tijdens de 3e ronde van het gesloten Wijk bij Duurstede darts. Deze derde ronde werd afgewerkt in het Dorpshuis van Cothen, thuisbasis van Darthouse Cothen. Marco van der Poel wist deze ronde op fraaie naar zich toe te trekken. In de finale van de winnaarsronde speelde hij tegen Rik van Berkel. Rik kwam in de finale op een 3-1 voorsprong maar vanaf dat moment ging er bij Marco een schepje bovenop, Marco won met 4 tegen 3. In de verliezersronde ging de finale tussen Gijs van Beest en Max van der Vliet, Gijs won de partij met ruime cijfers. 3e in de verliezersronde werden Sjors Wolfswinkel en Albert Vermeer.

  Winnaarsronde:

  1. Marco vd Poel
  2. Rik van Berkel
  3. Tim van Berkel/Siem Oostenbrink

  Verliezersronde:

  1. Gijs van Beest
  2. Max van de Vliet
  3. Sjors Wolfswinkel/Albert Vermeer

  De hoogste finish van de dag was van Marcel Kerver, hij gooide 160 uit. Na 3 ronden ziet de stand er als volgt uit:

  1. Marco vd Poel 84 pnt
  2. Tim van Berkel 77 pnt
  3. Siem Oostenbrink 70 pnt
  4. Driekus van Zoelen 69 pnt
  5. Rik van Berkel 62 pnt

  De laatste en beslissende ronde van het kampioenschap is op zaterdag 21 april in de kantine van Break Out. Meer info op de website van Breakout of die van Darthouse Cothen.

 • Speelgoedbeurs groot succes

  WBF-8012

  Wijk bij Duurstede, 18 maart 2012. Speel-o-theek Katrein is dit voorjaar gestart met een grote schoonmaak. De kasten puilden uit van het vele speelgoed dat op zoek was naar een nieuwe eigenaar. Daarom heeft de speel-o-theek een speelgoedmarkt gehouden.

  Rij voor de deur

  Ook stonden er particulieren op de markt die in hun kraam speelgoed aanboden waar thuis niet meer mee gespeeld wordt. Bij opening van de markt stonden er al veel kinderen met ouders voor de deur te wachten. Voor het mooiste en beste speelgoed moet je er vroeg bij zijn! De vrijwilligers en verkopers, die de verschillende kraampjes bemanden, waren overdonderd door de hoge opkomst. Al snel vonden poppen, auto’s, puzzels en spelletjes nieuwe eigenaren. Net na de opening van de markt kon er al over een succesvolle speelgoedbeurs worden gesproken.

  WBF-8008WBF-8011WBF-8014WBF-8018

 • Fancy fair Cothen lekker druk

  fancyfair-IMG_9041

  [UPDATE]Cothen, 18 maart 2012. Bij het Dorpshuys in Cothen was het een drukte van belang zo rond 11.00 uur vanmorgen. Buiten was het gezellig druk, maar binnen was het schuifelen om je door de gang te bewegen tijdens de fancy fair die door de Petrus en Pauluskerk werd georganiseerd.

  Heerlijk en gezellig

  Bij betreden van het dorpshuys was door de zoete lucht niet te missen dat er de bekende wafels werden gebakken en verkocht. In de zaal liepen meisjes met blauwe petjes rond om de loten te verkopen voor het Rad van Fortuin. Kinderen verlekkerden zich aan de grote bergen met spelletjes en speelgoed.

  Reactie van de organisatie:

  "Graag zou ik ook via uw site alle vrijwilligers hartelijk willen danken voor hun grote inzet en allen die geweest zijn voor de grote belangstelling. Met z’n allen hebben we weer gezorgd voor een mooie opbrengst van € 5.500,00. De helft hiervan is bestemd voor de eigen parochie, de Petrus en Pauluskerk te Cothen, en de andere helft voor het vastenaktieproject van de Krommerijnstreek."

  fancyfair_MG_9027fancyfair-IMG_9036fancyfair-IMG_9040fancyfair_MG_9030fancyfair_MG_9032

 • Aanhoudingen na opstootje

  logo-politie-vierkant

  Wijk bij Duurstede, 18 maart 2012. In het centrum van Wijk vond vannacht een opstootje plaats tussen twee groepen jongeren. De politie moest de partijen tot bedaren brengen en hield twee mannen aan.

  Confrontatie voorkomen

  Rond 00.30 uur werd de politie naar de Veldpoortstraat geroepen omdat daar twee groepen jongeren met elkaar in conflict dreigden te raken. De politie wist een confrontatie te voorkomen. Hierbij werd door agenten gebruik gemaakt van de wapenstok. Twee mannen werden aangehouden voor het niet opvolgen van een bevel en openbaar dronkenschap. Het gaat om een 19-jarige en een 21-jarige man, beiden uit Wijk bij Duurstede. Zij zijn ingesloten voor verhoor. (Bron Politie Heuvelrug)

 • NL Doet in de Vliert

  DSC_5220_bewerkt-2

  Wijk bij Duurstede, 17 maart 2012. Het Oranje Fonds hield op 16 en 17 maart samen met duizenden organisaties in het land, NL DOET; de grootste vrijwilligersactie van Nederland. NL DOET zet de vrijwillige inzet in de spotlights en stimuleert iedereen om een dag(deel) de handen uit de mouwen te steken. In 2011 waren er 250.000 Nederlanders actief, een recordaantal.

  Opkomst zeer wisselend

  Stichting Reinaerde zag gisteren geen enkele vrijwilliger, Kinderboerderij de Vliert heeft vandaag een flink aantal werklustigen aan het werk gezet met zichtbaar resultaat. Met de koffie nog in de hand verdeelde Nico rond tienen de taken:

  • Konijnenverblijf betimmeren
  • Opsluitbandjes hertenverblijf
  • Extra draad spannen omheining
  • Deksel voerhok cavia's
  • Boomschors verdelen
  • Bank schuren/schilderen
  • Deuren hooiberg schuren/schilderen
  • Paddenstoel schoonmaken

  Rond vieren waren bijna alle klussen geklaard, de trespaplaten werden nog gemonteerd in het konijnenhok en helaas voor de verslaggever, de taart van sponsor Lakerveld was door de vrijwilligers reeds verorberd.

  DSC_5195_bewerkt-1DSC_5202_bewerkt-1DSC_5198_bewerkt-1DSC_5204_bewerkt-1DSC_5226_bewerkt-1

 • Lezersfoto: wandelen voor goed doel

  Booksteps4

  Wijk bij Duurstede, 17 maart 2012. 'Deze foto's maakte ik vanmorgen tijdens de 10 km route van de Booksteps wandeltocht!', schrijft lezeres Ineke Kocsis aan de redactie van ditiswijk.nl. 'Goed georganiseerd, route goed aangegeven, prachtige wandeling , vooral het gedeelte over een klompenpad.' De foto's zijn gemaakt langs Amerongerwetering, op het klompenpad naar het schooltje te Overlangbroek en op het eerste rustpunt aan de Langbroekerdijk.

  Booksteps1Booksteps2Booksteps3

 • Danny Kuijer keert terug bij SVL

  kuijer

  Langbroek, 17 maart 2012. Nadat eerst Willem Baaij heeft besloten naar VVA'71 te gaan ,bewandeld Danny nu de omgekeerde weg en heeft besloten om van VVA'71 naar SVL terug te keren. Een bijzonder gegeven is dat het ook beide linker aanvallers zijn. Danny die een aantal jaren geleden overstapte naar DOVO, en dit seizoen dus uitkomt voor de club uit Achterberg, wil komend seizoen weer vlammen voor zijn oude club. De technische commissie is heel erg blij met de komst van Danny en wenst hem veel plezier en succes.

 • Heren 1 plaatst zich voor P/D wedstrijden

  squash_pictogram

  Wijk bij Duurstede, 17 maart 2012. Voor Heren 1 van Centre Court stond de laatste wedstrijd van het seizoen in het teken van plaatsing voor promotie/degradatie wedstrijden. Om concurent SGRL uit Leusden voor te blijven en zo rechtstreekse degradatie te voorkomen moest er thuis gewonnen worden van Boast Inn. Niet alleen moest er gewonnen worden, ook moest er gezien het feit dat SGRL maar 1 punt minder had maximaal gescoord worden. Mede dankzij een aangepaste opstelling van Centre Court werd dit op magistrale wijze bewerkstelligd. Met gelegenheids invaller Jan van der Velde binnen de gelederen werd Boast Inn met 15-0 naar huis gestuurd, en is plaatsing voor de P/D wedstrijden een feit. Danny van Voorn, Jan Arjen de Jong en Paco Klein zorgde voor de andere 3 winstpartijen. Op 14 april spelen de heren de P/D wedstrijden.

  Dames winnen ook laatste wedstrijd

  Voor de dames stond er na het behaalde kampioenschap van vorige week niets meer op het spel. Toch wilde ze ook graag de laatste wedstrijd winnen om zo ongeslagen het seizoen af te sluiten. Dat zou thuis tegen Sports World uit Amsterdam dan moeten gebeuren. Zoals het hele seizoen al het geval is werd ook dit team op een ruime nederlaag getrakteerd. Anne Jongerden, Karin van Diepen, Iris Verkerke en Chantal van der Geer wisten een 14-4 winst te boeken en de ongeslagen status te handhaven.

  Heren 6 sluit het seizoen goed af

  Ook voor het kampioensteam van Heren 6 stond de laatste wedstrijd van het seizoen op het programma. In eigen huis werd de nr2 Bussum ontvangen. Aangezien de heen wedstrijd nog door Centre Court werd verloren waren de heren gebrand op een goed resultaat. Voor Bussum stond er ook nog wel wat op het spel. Zij hadden nog 1 puntje nodig om promotie wedstrijden af te dwingen. Dat ene punt werd gehaald maar Centre Court ging er op het eind van de avond met de overwinning vandoor. Rolf van Tuil, Harold Wijman, Marcel Daalhuizen en Arnold van Dam zorgde met een 11-6 score voor een goede seizoens afsluiting.

 • Enthousiasme over nieuwe E & E

  Quarijn3

  Wijk bij Duurstede, 17 maart 2012. Stichting Quarijn hield vandaag bij het Ewoud & Elisabeth Gasthuis een open dag, in het kader van de landelijke open dagen. De opzet van de open dag was de mensen een beetje wegwijs te maken die er op termijn willen gaan wonen, het werven van personeel en mensen proberen enthousiast te maken om als vrijwilliger aan de slag te gaan in een woon/zorgcentrum.

  Gek op zorg

  De personeel- en vrijwilligerswerving wordt gedaan met de slogan; "Ik ben gek op de zorg". Volgens een woordvoerder van stichting Quarijn is het een geslaagde open dag geweest. Enkele mensen gaan het sollicitatietraject in en daarnaast zijn er zeker vijf nieuwe vrijwilligers die op korte termijn mee gaan draaien. Ook zijn er diverse senioren komen kijken die hier op korte termijn willen gaan wonen in verband met een zorgbehoefte. Er werd via tekeningen ook nog een tipje van de sluier opgelicht over hoe de recreatieafdeling en het restaurant van de nieuwbouw eruit komen te zien. Hier zijn de reacties zeer enthousiast over.

  Quarijn1Quarijn2Quarijn4

 • Open Tennisdag bij TV Uitwijk

  Ramon_Sluiter

  Wijk bij Duurstede, 17 maart 2012. TV Uitwijk houdt op zaterdag 24 maart een Open Tennisdag. Iedereen die eens gratis en vrijblijvend een balletje wil slaan, is van harte welkom. Doe ook mee, schrijf je nu in via de website en maak kans op fantastische prijzen! Kom dus op 24 maart naar sportpark TV Uitwijk op sportpark Marienhoeve te Wijk bij Duurstede. Om 13.30 is er voor de jeugd een echte tennisclinic onder leiding van onze eigen trainers Mark Hirschman en Frank Cornelese. Om 15.30 uur is er voor alle senioren een sportieve tennisclinic.

  Voor de jeugd extra interessant!

  Voor de jeugd is lid worden van TV Uitwijk in 2012 weel heel aantrekkelijk. Alle aspirant jeugdeden (tot en met 12 jaar) betalen in 2012 namelijk geen contributie. De oudere juniorleden betalen slechts 50 procent van de normale contributie. Dit allemaal dankzij jeugd hoofdsponsor Teun Tietema. De Open Tennisdagen worden in heel het land gehouden in de periode van 24 maart tot en met 1 april onder het motto ‘Zonder jou is er geen bal aan’. Ze zijn bedoeld om vooral niet-tennissers op een leuke, originele manier nader kennis te laten maken met de tennissport. De dagen worden georganiseerd door de Koninklijke Nederlandse Lawn Tennis Bond (KNLTB) samen met zijn verenigingen. Er doen dit jaar zo’n 450 verenigingen mee. Raemon Sluiter: “Maak kennis met deze prachtige sport”

  Zonder jou is er geen bal aan

  Oud-topspeler Raemon Sluiter is ambassadeur van de Open Tennisdagen.“Tennis is een leuke, gezonde, maar ook heel sociale sport. Je speelt niet zo snel in je eentje. Vandaar onze slogan ‘Zonder jou is er geen bal aan’!” De Open Tennisdagen zijn bij uitstek geschikt om kennis te maken met deze prachtige sport.” Benieuwd naar de volgende slag die Raemon slaat? Volg hem via Twitter.

  Nog meer mensen de baan op

  Volgens Tim Gorreê, regiomanager van de KNLTB, waren de Open Tennisdagen vorig jaar een groot succes. “Dit jaar hopen we nog meer mensen de baan op te krijgen. Mensen die al tennissen en lid zijn van een vereniging kunnen hun familieleden en kennissen die nog niet tennissen daartoe aansporen. Geïnteresseerden kunnen natuurlijk ook op eigen initiatief binnenstappen bij de tennisvereniging. Bovendien zijn er verschillende prijzen te winnen voor de deelnemers en maken ze kans op exclusieve tennisclinics met Raemon Sluiter.” Alles over de Open Tennisdagen is te vinden op de website Facebook en Twitter.

 • 30 jaar Ton van Haarlem in café Ome Ko

  Omeko

  Wijk bij Duurstede, 17 maart 2012. Café Ome Ko aan de Maleborduurstraat staat dit jaar 30 jaar onder leiding van kastelein Ton van Haarlem. Vanwege dit jubileum, maar ook vanwege het feit dat Ton van Haarlem de enige nog echt Wijkse kastelein is die al zoveel jaar achter de tap staat, vonden zijn klanten dat daar best eens aandacht aan besteed mocht worden. Het jubileum wordt gevierd op zaterdag 24 maart. Van 19.00 tot 21.00 uur is er een receptie voor klanten en oud-clientèle. Aansluitend is er een spetterend optreden van band The Tricks van oud- Wijkenaar Appie Folgerts en vrienden.

  Droom

  Ton van Haarlem had al vanaf jongs af aan de droom om ooit een eigen café te bezitten. Als klein jochie mocht hij, staand op een leeg bierkistje, biertjes tappen in het café van zijn oom. Dat vond hij toen zo leuk dat hij altijd de wens hield ooit zijn eigen tent te bezitten. Begin 90-er jaren verbouwde de inmiddels overleden aannemer Peter Stigter het dichtgetimmerde pand aan de Maleborduurstraat, dat tot dan toe dienst deed als kolenschuur, tot het monumentale bruine café dat het nu nog steeds is. Aanvankelijk nam Stigter de exploitatie zelf op zich, maar al gauw concludeerde hij dat zijn hart niet bij de horeca lag en kon Ton van Haarlem het café overnemen. Café Ome Ko werd in die tijd een vaste pleisterplaats voor veel Wijkse jongeren, die daar nu nog steeds warme herinneringen aan koesteren. Vrijwel elke zaterdagavond werd er een activiteit geprogrammeerd, veel bands uit de regio maar ook beginnende disc-jockey’ s maakten hun debuut op de speelvloer van Ome Ko.

  Humor

  De vaste klanten van destijds herinneren zich ongetwijfeld ook nog de hilarische playbackshows, met name de beroemde act van de Red Hot Chilli Peppers waarbij de “bandleden” zich wel zeer uitzonderlijk uitdosten. De presentatie en de jurering van de show waren bij de vaste klanten in goede handen, humor voerde de boventoon. Het was op die historische avonden dan ook stampvol in het café. Het bijzondere aan café Ome Ko is dat de inbreng van klanten groot is. Kastelein Ton van Haarlem vindt veel goed, klanten krijgen de ruimte om zelf van alles te organiseren. Zo kon het gebeuren dat op saaie zondagmiddagen tientallen limericks aan de bar het levenslicht zagen. Uitdagingen als met de neus een bierviltje doorgeven of ingewikkelde manoeuvres met een dienblad werden niet uit de weg gaan. En ook een spontane polonaise achter de bar en door de lager gelegen keuken heen kon maar zo voorkomen.

  Komt allen naar de reunie!

  Met de afgelopen WK voetbal werd een heuse tribune gebouwd in het café, de klanten vonden dit zo gezellig dat ze al een paar uur van tevoren paraat zaten. Vorig jaar werd in Café Ome Ko Piratenkoor Gein en Gek opgericht, dat met zijn première tijdens het Shantyfestival hoge ogen gooide. Buiten mededinging uiteraard, want het koor wilde de officiële festivaldeelnemers niet van het erepodium verdringen. Hoewel Ton van Haarlem zelf niet van zoveel aandacht houdt, vonden zijn vriendin, dochter Nina en de klanten dat dit jubileum niet zomaar voorbij mocht gaan. Café Ome Ko hoopt op 24 maart a.s. veel oude bekenden te mogen begroeten binnen zijn gastvrije muren.

 • Björn Jansen lijkt onverslaanbaar

  tafeltennis

  Wijk bij Duurstede, 17 maart 2012. Ook in de wedstrijd tegen Hilversum is het Björn Jansen gelukt om zijn 100 procent status te handhaven. Nog steeds heeft hij geen enkele partij verloren in deze competitie. Dat kan wel als zeer uitzonderlijk worden genoemd. Maar ook deze week ging het niet van een leien dakje. Hoewel hij maar één enkele game heeft afgegeven, waren het toch weer wedstrijden op het scherpst van de snede, waarbij de nodige verbale en fysieke intimidatie om de hoek kwam kijken. Een prachtig schouwspel om te zien. Door deze drie winstpartijen had Björn een groot aandeel in het gelijkspel dat deze avond werd behaald. De 5-5 was verdiend te noemen, al had er meer in gezeten. Thom Dikhoff was erg dicht bij een winstpartij, maar gaf in de vijfde game een 10-5 voorsprong uit handen en verloor met 10-12. Gert Loef won wel een partij. Ook hij maakte het spannend. Evenals Dikhoff gaf hij in de vijfde game een 10-5 voorsprong uit handen, maar wist uiteindelijk toch met 12-10 te winnen. Het dubbelspel Björn / Gert vocht zich van een 1-2 achterstand in games terug tot winst. Hiermee blijft het team meedoen in de middenmoot, alhoewel de afstand tot de degradatieplaatsen erg klein is.

  Effect 2

  Effect 2 won overtuigend van Maarssen met 7-3. Hiermee handhaaft dit team zich op de derde plek op de ranglijst. Het was geen gemakkelijke avond. Dat blijkt ook wel uit het feit dat geen enkele partij in drie games kon worden afgerond. Harrie Groeneveld vocht zich terug vanuit een schijnbaar kansloze achterstand van 3-9 in de vijfde game en wist hiermee zijn tweede partij van de avond winnend af te sluiten. Ook Theo Wiegers en Ruud van Os wonnen allebei twee partijen. Theo Wiehers was erg dicht bij zijn derde winstpartij, maar dat lukte net niet. Het dubbel werd door Ruud en Harrie gewonnen.

  Effect 3

  REGA 5 - Effect 3 eindigde in 5-5 Hierdoor staat Effect 2 stevig op de 2e plaats, maar heeft eigenlijk geen uitzicht meer op het kampioenschap. De avond begon weer voortvarend, 0-2 vóór door winstpartijen van Eric Toirkens en Joran Klerks. Gerard Wijman verloor zijn eerste partij en daarna werd het dubbel (Joran/Eric) wéér in 5 sets verloren na een 2-0 voorsprong. Uiteindelijk won zowel Gerard Wijman als de nog steeds niet helemaal herstelde Joran Klerks , één partij. Eric Toirkens won 3 partijen.

  Effect 4

  Effect 4 - Vita 4 werd 5-5. Een mooie uitslag van de nr.3 in de poule, Effect, tegen koploper Vita. Het was een zware avond voor Nathalie van Kuijk. Ze was een paar keer dicht bij gamewinst, maar geen winstpartij deze keer. Hilly Hakkers won alledrie haar partijen, één daarvan in 5 games. Geurt van Ginkel won knap 2 partijen, beide in 5 games. Het dubbel Nathalie/Hilly verloor in 3 games.

 • Lezerspost: Zwerfafval

  ingezondenbrief

  Wijk bij Duurstede, 17 maart 2012. Ik heb hedenmiddag een mail verzonden aan de burgemeester en medebestuurders , met het navolgende verzoek: Ik verzoek u, actie te ondernemen naar het schoolbestuur en leerlingen van het nieuwe Revius, om een wegwerpen van al het zwerfvuil, blikjes, zakjes en petflesjes etc. tussen de supermarkten van Jumbo en het schoolgebouw een halt toe te roepen.

  Als gemeente liepen en lopen er allerlei acties om het zwerfvuil een halt toe te roepen, maar voor de schoolgaande jeugd is dit blijkbaar niet van toepassing. Ik heb me erover verbaasd dat er achteloos, in de korte tijd dat het nieuwe Revius schoolgebouw geopend is, er zoveel zwerfvuil bij de entree van Wijk bij Duurstede ligt, e.e.a. spreekt van asociaal gedrag en dat moet stoppen. Waarvan acte.

  Een bezorgde inwoner

 • Fit mix toernooi als vanouds gezellig

  Winnaar_Fitmix_2012

  Cothen, 17 maart 2012. Vorig weekend werd er in sporthal de Rijnsloot in Cothen weer druk gevolleybald. Maar liefst zestien verschillende vrienden-, familie- en bedrijventeams deden mee aan het door volleybalvereniging FIT georganiseerde “Fit-mix” toernooi. Het toernooi is inmiddels een jaarlijkse traditie in Cothen. Het biedt een ideale gelegenheid om op een leuke, ongedwongen, sportieve manier kennis te maken met de volleybalsport.

  Brienenshof winnaar

  Als vanouds werd het toernooi afgesloten met de prijsuitreiking, een verloting en een gezellig samenzijn in de kantine. De winnaar van dit jaar was “de Brienenshof” uit Cothen. “Bourgondië” eindigde op de tweede plaats en de “Rijnweide” wist de derde prijs in de wacht te slepen. Volgend jaar, op de tweede zaterdag in maart, zal inmiddels de twaalfde editie plaatsvinden van dit oergezellige volleybaltoernooi. Wees er tegen die tijd vroeg bij en laat de kans op deelname niet aan je voorbij gaan!

 • Vervroegde start verkoop extra woningen Porta de Geer

  Porta_de_geer

  Wijk bij Duurstede, 17 maart 2012. Er wordt druk gebouwd in de nieuwbouwwijk Porta de Geer in Wijk bij Duurstede. Wie regelmatig over de provinciale weg (Graaf van Lynden van Sandenburgweg) rijdt valt het ongetwijfeld op hoe snel de bouw vordert. De romeinse/mediterrane uitstraling van de wijk begint goed zichtbaar te worden in de details zoals de typerende kappen en timpanen aan de gevels.

  Vervroegde start verkoop

  Projectontwikkelaar Bouwfonds is bijzonder tevreden met het resultaat. “De bouw vordert volgens planning en de verkoop van de woningen verloopt ook volgens verwachting” Aldus Raymond Stapel, projectontwikkelaar bij Bouwfonds ontwikkeling. Volgens de heer Stapel zijn de huidige ontwikkelingen reden om vervroegd te starten met de verkoop van nieuwe woningen in Porta de Geer. Het succes van deze nieuwbouwlocatie toont aan dat Wijk bij Duurstede nog altijd zeer aantrekkelijk is als woonomgeving.

  Verkoop evenement

  Op vrijdagavond 30 maart organiseert Bouwfonds een start verkoop evenement in café ’t Hoff aan de markt 15A in Wijk bij Duurstede. Tijdens dat evenement, dat van 19.00 uur tot 21.00 uur duurt, wordt ook met de kopers van de pas onlangs in aanbouw genomen fase van het plan gevierd dat de bouw van hun nieuwe woning gaat starten. Iedereen die nieuwsgierig is in de nieuwbouw in Porta de Geer is van harte welkom. Gestart wordt met de verkoop van ééngezins- en hoekwoningen vanaf € 255.000,- tot 309.000,- v.o.n. en vrijstaande en Twee-onder-één-kapwoningen met garages, prijzen vanaf € 385.000,- v.o.n. tot € 489.000,- v.o.n. Voor meer informatie kunt u kijken op de website van Bouwfonds.

 • Hans Scholman geeft schilderles

  Cothen, 16 maart 2012. Hans Scholman, de bekende schilder uit Cothen, was gisteren uitgenodigd om in het Dorpshuys de leden van het KVC Cothen de grondbeginselen van de schilderkunst bij te brengen. Onder de ruim veertig deelnemers, bevonden zich ook enkele echte ‘natuurtaldenten.’

  Na zijn inleiding en de informatie over het mengen van kleuren kreeg iedereen een door hem voorgetekend schildersdoek voor zich en kon men beginnen met verven. Scholman had zeven voorbeelden meegebracht om de ‘schilderessen in dop’ te laten zien hoe het resultaat zou kunnen worden, maar hoopte dat ieder voor zich zijn eigen creativiteit zou gebruiken. Hij gaf de nodige tips en hielp deze en gene met het mengen van de kleuren en het aanbrengen van de contouren. En bij vele werkstukken bracht Scholman de finishing touch aan.

  Gerrie van der Horst fotografeerde de enthousiaste deelneemsters en hun resultaten, te zien in het fotoalbum.

 • Zonder bluf is bridgen duf

  Wijk bij Duurstede, 16 maart 2012. Je zult op spel 8 maar oost zijn en stiekem aan slem denken en dan hoor je je partner openen met 3SA. Met zo´n opening heb je een lange en dichte lage kleur zonder goede zijkaarten. De opvang in de overige kleuren moeten bij de partner zitten en partner moet in elk geval één kaart hebben van die lange kleur. Anders moet de partner op 4-niveau in de lage kleur parkeren. Maar met zo´n mooie hand wil je niet onder de manche eindigen dus biedt partner in dit geval 5 klaveren; een contract dat een goeie kans van slagen heeft.

  Wanneer je de gambling 3SA niet speelt dan staat west voor de lastige keus om op 1- of 3 niveau te openen. Het vervelende is dat de hand voor 1 klaver te mager is en voor 3 klaver te vet. Je moet een lastige keuze maken die verstrekkende gevolgen kan hebben. Wanneer met 1 klaver wordt geopend dan zal het eindcontract vrijwel zeker 3 SA worden, omdat oost aanneemt dat er ongetwijfeld zijkracht zal zijn en gezamenlijk zijn er voldoende punten voor de manche. Echter de zijkracht is er niet dus 3 SA wordt onhaalbaar, tenzij de tegenstanders zo vriendelijk zijn om een handje te helpen.

  Een derde mogelijkheid is dus om de westhand te openen met 3 klaver. Oost moet nu gewaarschuwd zijn en manche- en slemaspiraties in de prullenbak doen. Het beste is te passen in de wetenschap dat er in de zijkleuren volop slagen zijn; te weinig voor 5 klaver, maar hopelijk voldoende voor 3 klaver. Een avontuurlijke oost zal de paskaart echter zeker negeren en bijvoorbeeld 3 SA bluffen. Op de bridgeavond bij bridgeclub Dorestad kwam zuid toen onder schoppen vrouw uit en de oostelijke mazzelkont zag tot zijn genoegen dat schoppen boer de entree werd om 7 klaverslagen op te rapen en het sans contract daarna met overslagen te maken. Een zaaltop was de beloning. “Zonder bluf is het bridgen duf” .

  De uitslag van de wedstrijd op 15 maart 2012 is als volgt:

  A-lijn

  1. Tiny Hunefeld en Josee Koldenhof, 62.50%

  2. Wim Hilbers en Henk Aardoom, 62.50%

  3. Mieke Egeler en Arnold Pastoors, 61.98%

  4. Jan van Beek en Henny Luiten, 55.73%

  B-lijn

  1. Hanneke van Haren en Jenny van der Hart, 63.69%

  2. Petra en Klaas Goor, 61.31%

  3. Anja Lucassen en Elly Everts, 59.52%

  4. Agnes Bruinse en Leny Lindeman, 55.65%

  5. Magda Pasztor en Fridtjof Egeler, 55.36%

  6. Ditty Verschoor en Adri Vergeer, 54.46%

  7. Arna en Ben van Schijndel, 50.89%

 • Sarah Eigenberg bedenkt winnende Loesje-slogan

  Wijk bij Duurstede, 16 maart 2012. Sarah Eigenberg, leerling uit klas D23 van het Revius Lyceum, heeft een sloganwedstrijd gewonnen van een Loesje-actie, die was uitgeschreven in het kader van de Dag van de Leerlplicht. Waarom zouden we naar school gaan als we Google hebben is Sarah’s winnende bijdrage.

  Ludieke manier

  Gisteren is voor de negende keer de Dag van de Leerplicht gevierd, een initiatief van het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap en de Brancheorganisatie Ingrado om leerplicht ook eens op een ludieke manier onder de aandacht te brengen. Het uiteindelijke doel blijft natuurlijk om zoveel mogelijk leerlingen op het primair en voortgezet onderwijs en hun ouders bewust te maken van het belang van een diploma, zodat jongeren beter toegerust zijn om met succes de arbeidsmarkt te betreden.

  Nieuw thema

  Dit jaar was er een nieuw thema voor de dag van de leerplicht: School? Ik maak mijn verhaal af! Jij ook? In de gemeente Wijk bij Duurstede is in samenwerking met het Revius Lyceum Wijk bij Duurstede een zogenaamde ‘Loesje-actie’ gehouden, waarbij leerlingen een slogan konden inzenden. Met haar inzending won Sarah een boekenbon en voor haar klas was er taart.

 • Burgerlijke stand

  Huwelijksaangiften

  13 maart 2012 Gerardus J.G. Pouw en Diana Korpel

  15 maart 2012 Adriaan de Heus en Alida C. Barten

  Overlijden

  10 maart 2012 Aria van Vugt, geb. Koek, 87 jaar, wonende te Wijk bij Duurstede

  11 maart 2012 Anna Wilhelmina Theodora Sterkenburg, geb. Wischhoff, 93 jaar, wonende te Wijk bij Duurstede

 • NL Doet: Werkschuit krijgt insectenhotel

  Wijk bij Duurstede, 16 maart 2012. Op openbare basisschool De Werkschuit is vanochtend het startsein gegeven voor Nederland. Veel vrijwilligers, onder wie de wethouders Robbert Peek en Jan Burger, staken de handen uit de mouwen. NL Doet is de grootste vrijwilligersactie van Nederland, georganiseerd door het Oranjefonds. Aan de actie nemen duizenden organisaties uit het hele land deel.

  Insectenhotel

  De Werkschuit heeft een interessant project opgezet in de binnentuin van de school. In het kader van NL Doet maakten de vrijwilligers een begin met het geschikt maken van de tuin voor onder andere een insectenhotel en een vijver. Zodra de technische opzet gemaakt is gaan de kinderen deze vullen met stenen en hout waarin geboord is, zodat straks in alle gaatjes en kiertjes insecten gaan wonen.

  Lesprogramma

  Dit alles wordt ook opgenomen in het lesprogramma van de school om de kinderen bewuster te maken van de natuur. Een mooi initiatief om de natuur dichtbij de kinderen te brengen. De vrijwilligers staken flink de handen uit de mouwen. De wethouders, Jan Burger en Robbert Peek, die zich ook hadden aangemeld, mochten het zware werk doen, namelijk het uitgraven en herplaatsen van een tuinbank. Directeur Anja de Leeuw is er blij mee.

  Fotoalbum

  Fotograaf Ed Magielse sloeg de verrichtingen gade, zoals is te zien in het fotoalbum.

 • Liesbeth signeert dichtbundel

  Wijk bij Duurstede, 16 maart 2012. De Wijkse dichteres Liesbeth Lagemaat is op de laatste dag van de Boekenweek, zaterdag 24 maart, te gast bij boekhandel Pettinga op de Markt. Zij presenteert haar nieuwe bundel Het uur van de pad. Lagemaat is aanwezig van 14.00 tot 16.00 uur

  Cees Buddingh’-Prijs

  Liesbeth Lagemaat (1962)  publiceert gedichten in verschillende literaire tijdschriften. Zij debuteerde met de bundel Een grimwoud in mijn keel, waarvoor zij de Cees Buddingh’-Prijs in 2005 ontving. Daarna verschenen de bundels Een koorts van glas (2007) en Handlanger-Het witte kind (2009). De in Wijk bij Duurstede woonachtige dichteres heeft al eerder een optreden verzorgd bij Pettinga. Een voorproefje van haar werk was te beluisteren in De Avonden, een radioprogramma van de VPRO.

  Muzikale begeleiding

  Zaterdag 24 maart presenteert Lagemaat haar nieuwe bundel Het uur van de pad. Zij draagt die middag ook geregeld een gedicht voor, daarbij muzikaal begeleid op de gitaar door Gerard Pettinga. Natuurlijk is er ook gelegenheid om haar boek te laten signeren.

 • Dolphinsleden zwemmen persoonlijk record

  Wijk bij Duurstede, 16 maart 2012. Voor de zwemmers van zwemvereniging Dorestad Dolphins stond afgelopen zaterdag de E-on D3 competitie op het programma. Er zijn weer heel wat persoonlijke records gezwommen door de zwemmers en ook top 3 plaatsen.

  Persoonlijke records

  Lucas Merlijn van Ipenburg 50m Vrije slag 43.18

  Rik Doornebal 100m Wisselslag 1.29.42

  Mike Overkamp 50m rugslag 43.98 en 100m wisselslag 1.40.40

  Sander Kartman 100m vrije slag 1.16.81

  Kevin Budding 100m vlinderslag 1.09.57

  Jelle Otter 100m vlinderslag 1.19.45

  Esmeralda van Soest 25m schoolslag 26.40

  Kim Overkamp 50m rugslag 46.82

  Judith van Doorn 50m rugslag 51.86 en 100m wisselslag 1.53.60

  Eva Koopman 100m wisselslag 1.49.38.

  Top 3 noteringen

  Op de 100m vlinderslag werd Kevin Dubbing eerste en Jelle Otter derde. Sander Kartman is op de 100m vrije slag derde geworden. Op de 50m rugslag was Kevin Dubbing eerste en Jens van Egmond derde.

 • Ouders krijgen diploma zwemassistent

  Wijk bij Duurstede, 16 maart 2012. Zwemvereniging Dorestad Dolphins is drie assistent-trainers rijker. Drie ouders die al wekelijks aan de badrand lesgeven, zijn vorig jaar april begonnen aan de cursus assistent-trainer wedstrijdzwemmen. Door de cursus te volgen en de goede begeleiding van hun praktijkbegeleider Diana, hebben ze veel opgestoken over wedstrijdzwemmen en alle slagen en technieken. Tijdens de praktijkdagen moesten ze zelf opdrachten uitvoeren, konden ze van gedachten wisselen met medecursisten, en ideeën opdoen en meenemen in hun trainingen. Op 3 maart konden Anja Merkens, Frank Overkamp en Marian van Soest hun diploma in ontvangst nemen.

 • Hoogland, De Gier en Van Vulpen schieten pr

  Wijk bij Duurstede, 16 maart 2012. Tijdens de wekelijkse verenigingsavond van SV Tref schoten Wijnie Hoogland en Sjef de Gier en Rijk van Vulpen gisteravond een persoonlijk record.

  Bij het knielend werd Gijs de With eerste met een prima score van 85 punten. Rijk Lekkerkerker werd tweede met een prima score van 84 punten. Harry van Woudenberg werd derde met een mooie score van 82 punten.

  Bij jeugd pistool werd Robin Jacobs eerste met een goede score van 80 punten. Benjamin Muis werd tweede met 65 punten. Gijsbert de Kruif werd derde met 52 punten.

  Bij de jeugd staand werd Robin Jacobs eerste met een prachtige score van 87 punten. Esmee van de Geer werd tweede met een hele mooie score van 85 punten. Kyander de Kruif werd derde met 59 punten.

  Bij de jeugd knielend werd Jochem Pouw eerste met een prachtige score van 90 punten. Rik van den Brink werd tweede met een prima score van 84 punten.

  Bij het staand schieten werd Rino van Dijk eerste met een prachtige score van 90 punten. Wim van Vliet werd tweede met een score van 78 punten.

  Bij het Pistool schieten A werd Sjef de Gier eerste met een geweldige score van 94 punten wat een persoonlijk record opleverde. Sander van Rossum werd tweede met een prachtige score van 87 punten. Marinus van Vulpen werd derde met een goede score van 84 punten.

  Bij het pistool schieten B werd Rijk van Vulpen eerste met een goede score van 76 punten en een persoonlijk record. Wijnie Hoogland schoot ook een persoonlijk record en werd tweede met een mooie score van 74 punten. Martijn Blom werd derde met 68 punten.

 • Malolepszy en Van de Boogaard blijven SVL trouw

  [UPDATE] Langbroek, 15 maart 2012. Nadat al een elftal spelers had toegezegd om SVL trouw te blijven, hebben ook Thomas Malolepszy en Kevin van de Boogaard besloten om het komende seizoen bij SVL te blijven. Kevin is op dit moment revaliderend van een knieblessure, maar de technische commissie is ervan overtuigd dat hij weer geheel fit raakt.

  Succes gewenst

  Thomas, vaste waarde voor het elftal op de rechtsbuiten positie dit seizoen, heeft het prima naar zijn zin bij SVL. SVL is blij dat beide spelers voor een langer verblijf bij SVL hebben gekozen en wenst beiden veel succes met het huidige en komende seizoen.

 • Willem Baaij stapt over naar VVA'71

  willem

  Langbroek, 15 maart 2012.  Willem Baaij heeft besloten dat zijn voetbaltoekomst bij VVA ligt, hij gaat de uitdaging aan om met VVA te promoveren naar de hoofdklasse. Wellicht is dat komend seizoen al mogelijk, omdat VVA reeds een periodetitel op zak heeft. Willem zal eerst nog alles uit de kast halen om het seizoen met SVL tot een goed einde te brengen. De technische commissie van SVL wenst Willem veel succes bij zijn nieuwe club.

 • GroenLinks initieert buurtmoestuinen

  buurtmoestuin_1

  Wijk bij Duurstede, 15 maart 2012. Buurtmoestuinen zijn in heel Nederland in opkomst. Groente, kruiden en fruit in de buurt, door en voor buurtbewoners. Op een stuk groen in de buurt delen buurtgenoten het onderhoud én de opbrengsten van de buurtmoestuin. Een aantal actieve GroenLinks leden, met hart voor groen en vooral moestuinieren, hebben het idee opgevat om in de gemeente buurtmoestuinen starten.

  Voor en door de buurt

  Buurtmoestuinen zijn, zoals het woord al zegt, moestuinen in, door en voor de buurt. De buurtmoestuin kan op een stuk in het openbaar groen of in (veilige) bakken. GroenLinks wil graag kijken of Langbroek, Cothen en Wijk bij Duurstede klaar zijn voor buurtmoestuinen en mensen een handje op weg helpen met het starten van een buurtmoestuin, omdat:

  • het openbaar groen in de gemeente erg verschraald (gras wordt ingezaaid waar voorheen hagen of heesters stonden en bomen worden gekapt)
  • diverse speeltuinen (in de loop van 2012) zullen verdwijnen
  • het zorgt voor een plek van ontmoeting en gezamenlijk bijdragen aan de leefbaarheid en groen in de buurt
  • men (nog meer) leert over eten, eten verbouwen en bereiden
  • het eten van eigen verbouwde groente voldoening geeft, gezond is en ook geld in de beurs houdt

  Ook een moestuin?

  GroenLinks wil bewoners die wat voelen voor een buurtmoestuin ondersteunen. Zo kan meegezocht worden naar andere enthousiastelingen in de buurt, is er kennis aanwezig over moestuinieren en kan worden geholpen met de aanleg en inplanten van de moestuin. Om te kunnen starten zijn aanknopingspunten in de buurten nodig: voelt u wat voor een moestuin in de buurt, maar wilt u er geen dagtaak aan hebben? Dan is een buurtmoestuin een ideaal initiatief! Of heeft u een mooie plek in gedachte in de buurt maar weet u niet hoe u het kunt opstarten? GroenLinks loopt graag met u door de buurt om mee te denken. U kunt contact opnemen met Susanna Butterman , telefoon: 0343 591245 of kijk op de website van GroenLinks.

  Buurtmoestuin2

 • Gekapte boom veroorzaakt gevaar

  boomkap-IMG_9018

  Wijk bij Duurstede, 15 maart 2012. Dat het artikel over de Omgevingsvergunning Steenstraat van gisteren snel een vervolg zou krijgen lag niet in de verwachting. De kap van de 10 bomen genoemd in het artikel is vandaag begonnen. Vanavond belden omwonenden met 112 over een gevaarlijke situatie na de kap van een boom aan de Baron van Lyndenstraat. Kinderen speelden tussen de takken die gevaarlijk over elkaar lagen.

  Eerst kijken

  Om kwart over zes werd de commandant van de Wijkse brandweer opgeroepen om te situatie te op verschillende kap locaties te beoordelen. Conclusie was dat er aan de gekapte boom die op het veldje aan de Baron van Lyndenstraat lag wat moest gebeuren omdat de grote takken konden gaan schuiven.

  Brandhout

  Net voor half zeven werd een brandweerwagen opgeroepen. Na aankomst hees een brandweerman zich in beschermende kleding en ging met de kettingzaag de losliggende stammen te lijf. Buurtbewoners maakten het zich gemakkelijk om van een afstandje toe te kijken hoe de stammen in korte stukken werden gezaagd.

  boomkap-IMG_9014

  boomkap_MG_9026

 • Voorjaarsconcert muziekonderwijs Cothen

  MOC_voorjaar12

  Cothen, 15 maart 2012. Muziek Onderwijs Cothen geeft op vrijdag 23 maart weer haar voorjaarsconcert houden in ’t Dorpshuys Cothen. Vanaf 19.00 uur zullen leerlingen en docenten hun muzikale talenten ten gehore brengen. Het concert is gratis. In verband met de gemeentelijke bezuinigingen wordt na afloop van het concert een vrijwillige bijdrage gevraagd aan alle aanwezigen.

  C-Kwadraat

  Dit jaar zal ook het close harmony koor C-kwadraat haar medewerking verlenen. Liefhebbers die erover nadenken muzieklessen te gaan volgen, kunnen op deze avond kennis maken met de volgende instrumenten: piano; keyboard, blokfluit, dwarsfluit en akoestische en elektrische gitaar. Natuurlijk zijn de docenten ook bereid om eventuele vragen te beantwoorden. Voor ouders van jonge kinderen bestaat de mogelijkheid informatie te krijgen over de Algemene Muzikale Vorming.

 • Heerlijk weer!

  WBF-7909

  Wijk bij Duurstede, 14 maart 2012. De vogels fluiten, de ooievaars zitten op het nest, de eerste lammetjes zijn geboren en wie het weerbericht heeft gehoord weet dat de kans groot is dat het morgen een schitterende voorjaarsdag wordt. Waarschijnlijk moet u gewoon aan het werk of naar school. Maar één tip willen we u niet onthouden. De ijswinkel aan de Markt is weer open! Vandaag begaven de medewerkers van de winkel zich weer voor het eerst achter het ijsbuffet. Aardbeien-, Smurfen-, pistache-, citroen- en nog veel meer smaken ijs vonden gretig aftrek. Fotograaf Walter Blokker was er bij en testte het ijs, samen met dochter Kim en zoon Nick, met genoegen.

  WBF-7905WBF-7912WBF-7913

 • Omgevingsvergunning Steenstraat

  Omgevingsvergunning Steenstraat kap plantanen

  Wijk bij Duurstede, 14 maart 2012. Op uitnodiging van de afdeling communicatie van de gemeente schoof vanmiddag de lokale media aan tafel bij wethouder Jan Burger en projectleider De Engk, Bram de Deugd. Burger en de Deugd gaven uitleg namens het college over de gevolgen van het bezwaarschift dat is ingediend tegen de kap van de platanen langs de Steenstraat.

  Bewonersoverleg

  Al meer dan 2 jaar is de gemeente in overleg met de bewoners en omwonenden van de Steenstraat om de puzzel met verschillende belangen op te lossen, zodat iedereen zich kan vinden in de bestaande plannen. Bewoners hebben in een vroeg stadium te kennen gegeven het groen achter de flats te willen behouden. Conclusie is dat de omwonenden blij zijn met de huidige plannen en dat is belangrijk voor Burger.

  Aantallen bomen

  De omgevingsvergunning (kapvergunning) voor deze bomen is verstrekt op 25 januari. Het aantal bomen is op straat nog wel eens onderwerp van discussie geweest, maar dat werd vanmiddag snel kortgesloten. De kapvergunning is afgegeven voor de platanen die langs de Steenstraat staan. Er worden wel 10 bomen gekapt achter de flats. Dit is noodzakelijk omdat de nieuwbouw dieper is dan de huidige flats en deze kap gaat zeer binnenkort gebeuren. Voor deze kap is een andere vergunning afgegeven.

  Bezwaarschrift

  Op 26 januari is een bezwaarschrift ingediend tegen de kap van de platanen langs de Steenstraat. Dinsdag 20 maart om 19.00 uur vindt er een hoorzitting plaats voor de onafhankelijk commissie bezwaarschriften. Conform de lokale Bomenverordening mag er niet gekapt worden zolang er geen beslissing is op het bezwaar. Afhankelijk van de beslissing van deze commissie kunnen verschillende termijnen gaan lopen en wanneer er geen beroep wordt ingesteld wordt de kap vertraagd tot op zijn vroegst eind augustus.

  Handtekeningen actie

  De actie op 3 maart bij Albert Heijnop de Steenstraat  leverde 375 handtekening op die zijn overhandigd aan Burger. De handtekeningactie was bedoeld om de Steenstraat groen te houden met de huidige bomen. Burger heeft ook de bedoeling om de Steenstraat groen te houden maar met kleine nieuwe bomen. Dit wordt misschien de zuilvormige Amberboom, die niet zo dicht op de bebouwing zal staan.

  Sloop en bouw

  Op korte termijn gaat er wel gesloopt worden. De eerste twee flats vallen op 2 april ten prooi aan de sloophamers. De planning was om zo snel als mogelijk na de sloop met de nieuwbouw te beginnen. De bouwtijd voor de 2 flats wordt op een klein jaar geschat. Als de bomen niet gekapt worden kunnen de riolering, kabels en leidingen niet verlegd worden. Dit moet eerst gebeuren om de weg aan te kunnen leggen die klaar moet zijn voor de aanvang van de bouw. Wanneer de bewoners hun nieuwe huis kunnen betrekken is op dit moment niet te zeggen.

  Meer weten?

  Door in de zoekfunctie 'Steenstraat' of  'platanen' in te typen vindt u meer informatie over de plannen in De Engk.

  steenstraat-IMG_0530

 • Buurtblog: interview met Niels Roeterd

  “Topsporter met een beperking met de nationale status”. Vorige maand heb ik mijn plaatsgenoot Niels Roeterd geïnterviewd. Net als plaatsgenote judoka Michelle ten Boske, doet Niels ook aan topsport op hoog niveau! Niels (15 jaar) voetbalt in het Nederlandse CP-voetbalteam onder de 17 jaar. Dit CP-voetbalteam is het Paralympisch Voetbal Team van de KNVB.Jool_nieuw

  Wat is CP-voetbal?

  CP staat voor Cerebral Palsy (een hersenbeschadiging ten gevolge van een geboortetrauma). In een CP elftal kunnen ook voetballers spelen met N.A.H. (Niet Aangeboren Hersenletsel). CP-voetbal wordt ook wel ‘football 7-a-side’ genoemd. CP-voetbal is een sport die alleen internationaal beoefend kan worden (Europees, Wereldkampioenschap en Paralympisch). Er wordt 7 tegen 7 gevoetbald op een kleiner voetbalveld en het doel is ook kleiner. Er wordt gespeeld volgens de regels van de FIFA waarbij enkele spelregels zijn aangepast (géén buitenspel en de bal mag ook ingerold worden). Een voetbalwedstrijd bestaat uit twee helften van 30 minuten. Het CP-voetbal kent vier verschillende handicapklassen: CP5, CP6, CP7 en CP8. De mate van hersenbeschadiging is bepalend voor de handicapklasse. Tijdens een wedstrijd dient er minimaal één speler in het veld te staan met een handicap (beperking) CP5 of CP6. Dit zijn de spelers die het meeste moeite hebben met hardlopen, vaak gaat het dan om de keeper.

  Daarnaast is het niet toegestaan om tegelijkertijd met meer dan twee spelers met handicap CP8 te spelen. De coach heeft een moeilijke taak: hij moet zich bezig houden met de tactische en technische regels en met het aantal spelers met een bepaalde handicapklasse die hij opstelt en wisselt in het veld. Op elk internationaal toernooi is er een onafhankelijk classificatiepanel aanwezig dat bestaat uit een dokter, een fysiotherapeut en een voetbaltrainer. Zij zijn speciaal opgeleid om de handicapkeuring te doen en beoordelen of een speler in aanmerking komt voor CP-voetbal en in welke categorie hij valt. Nieuwe spelers ondergaan een keuring, voorafgaand aan een toernooi en iedere speler wordt minimaal twee keer gekeurd. Bij het CP-voetbal heb je drie leeftijdscategorieën: het CP elftal onder de 15 jaar, onder de 17 jaar en onder de 19 jaar; hierna kom je in de A-selectie van het CP voetbal terecht.

  Geschiedenis Nederlands CP-voetbalteam

  In 1984 werd het CP-voetbal op de Paralympische Spelen geïntroduceerd. Sinds 1984 heeft het Nederlands zevental 3 gouden medailles behaald. Tijdens het WK in 2011 heeft Nederland zich geplaatst voor de Paralympics 2012 die in Londen plaatsvinden. Hier gaat dan gestreden worden voor de 4de medaille in de geschiedenis van het Nederlandse CP-voetbalteam.

  niels_roeterd1

  Het interview/het gesprek

  Vanaf zijn 4de jaar voetbalt Niels bij SVL in Langbroek. Toen hij een jaar of 12 was keek hij op TV naar de Paralympics en zag hij een CP elftal voetballen. Hij dacht: “dit zou ik ook wel willen doen”! Door te googlen kwam hij uit bij de KNVB. Hij schreef zelf een brief naar de KNVB en werd uitgenodigd om naar de open dag van het CP voetbal (in Zeist) te komen kijken. Hier viel hij op en werd hij geselecteerd en gevraagd om bij het CP -elftal onder de 15 jaar te komen keepen. Niels zit nu in het CP team onder de 17 jaar en is nog steeds keeper! Tot vorig jaar vonden de trainingen en oefenwedstrijden veelal plaats bij de KNVB in Zeist. Niels werd en wordt begeleid door zijn vader, die vaak meegaat naar oefenwedstrijden en trainingen in Zeist. Sinds augustus 2011 woont Niels doordeweeks in woonvoorziening Werkenrode en zit hij hier ook op school.

  Lichte beperking

  Niels volgt op “Werkenrode” onderwijs op zijn eigen niveau (kaderberoeps) en daarbij traint hij 4 x in de week op het kunstgrasveld van voetbalclub Germania in Groesbeek. In de weekenden voetbalt hij nog steeds bij SVL. Hij zit dit seizoen in de C-1. Waar hij in het CP elftal de ballen uit het doel probeert te houden, mag hij ze er bij SVL juist in schieten, want bij de C-1 is hij voetballer. Ik heb Niels gevraagd wat zijn beperking is. Niels is verlamd aan zijn linkerarm en aan zijn linkerbeen. Hij speelt in het CP elftal in de handi-capklasse CP-7. Dit houdt in dat Niels een vrij lichte beperking heeft ten opzichte van kinderen die handicapklasse CP5 of CP6 hebben. Niels voelt zich helemaal thuis in Groesbeek en in het CP elftal; hij voelt zich er op zijn plek. Hij traint 4x in de week; 3 x volgt hij een gewone training en 1 x krijgt hij keeperstraining. Niels vertelt mij dat de trainingen een serieuze zaak zijn. Er wordt van je verwacht dat je serieus bezig bent, anders volgt er een straftraining. Ongeveer één keer in de maand wordt er een oefenwedstrijd gespeeld; dit kan zijn op het eigen terrein in Groesbeek of ergens anders. Er wordt dan bijvoorbeeld gevoetbald tegen (een 7-tal van) de plaatselijke D-1. Het hele seizoen door vinden er (vaak op zaterdag) speciale trainingsdagen plaats, o.a. bij de KNVB in Zeist, in Arnhem en in Groesbeek. Niels voetbalt met zijn CP team nog niet in het buitenland; dat gebeurt vanaf het elftal onder de 19 jaar. Niels vertelt mij dat voetballen in een CP elftal makkelijker is als in een gewoon elftal, omdat je elkaars handicap weet en kent en hierdoor goed op elkaar ingespeeld bent. Zijn elftal bestaat uit ca. 14 spelers; niemand speelt een hele wedstrijd, ze wisselen elkaar af (dit heeft te maken met de handicapklasse van de spelers) en ook de 2 keepers wisselen elkaar tijdens een wedstrijd af.

  Paralympische Spelen in Rio de Janeiro

  Niels heeft het enorm naar zijn zin in het CP elftal. Als hij over (CP) voetbal praat, doet hij dit vol enthousiasme en met een big smile! Op school gaat het lekker en ook de voetbaltrainingen gaan goed. De combinatie school en trainen vindt hij best zwaar en er blijft niet zoveel tijd over voor ontspanning, want vrijwel iedere dag moet hij na schooltijd huiswerk maken en/of trainen. Toch vindt hij tussendoor nog wel tijd om te ontspannen, TV te kijken of te gamen . In de weekenden kan hij thuis in Langbroek, bij zijn ouders, zus en broertjes lekker ontspannen, gamen en voetballen met zijn team de C-1. Niels zijn doel is om in het CP team onder de 19 jaar te komen en om daarna in de A-selectie van het CP-voetbal te voetballen en om mee te kunnen doen aan de Paralympische Spelen in Rio de Janeiro in 2016!!

  Niels_Roeterd2

  Dit was een leuk interview/gesprek met een enthousiaste jongen die glundert van oor tot oor als we het over het onderwerp voetbal hebbenGlimlach Op de website van SVL las ik onderstaande tekst over Niels (d.d. 17 november 2009): Het geheim van het succes van Niels: wilskracht en 2x powerdrink. Het geheim van zijn moeder: verrukkelijke spaghetti en macaroni. Het geheim van SVL: keepertrainer good old Teusje Verwoert! Het artikel op de website eindigt met de mooie woorden: maar een SVL-er bij ORANJE, onze Nationale trots, dat is natuurlijk een unicum!:

  Jool

 • Open dag Ewoud en Elisabethgasthuis

  EenE

  Wijk bij Duurstede, 14 maart 2012. In het Ewoud en Elisabethgasthuis, Gansfortstraat 4, is op zaterdag 17 maart van 10.00 uur tot 14.00 uur een open dag rondom 'Zorg & Welzijn'.  Er is gratis koffie en thee met versgebakken wafels, informatie over diverse dienstverleningen van QuaRijn, informatie over vacatures, opleidingen en Zorg Thuis. Ook kunnen bezoekers een kijkje nemen op het dagcentrum en informatie krijgen over de nieuwbouw.

 • Uitgesproken: Victor Veilig

  Buitenstaander

  Wijk bij Duurstede, 14 maart 2012. De Noorderwaard. Een paradijs voor de notoire hardrijder, met al zijn bochten, drempels, onoverzichtelijke zijstraatjes en auto’s die op straat geparkeerd staan dé plek bij uitstek om je gas eens lekker in te drukken. Jaarlijks gebeuren er tientallen ongelukken met dodelijke afloop. Ouders durven hun kinderen er bijna niet meer op straat te laten spelen, je kinderen zelf laten fietsen is helemaal uitgesloten. Tenminste, dat moet de commissie die de Victor Veilig aan een boom vastgeketend heeft gedacht hebben.

  ‘De Victor Veilig?’ hoor ik de lezer denken. Een Victor Veilig is zo’n antropomorfisch groen geval, wat met een rood petje op en een vlaggetje in zijn hand langs de kant van de weg in bijvoorbeeld woonwijken en woonerven staat, het liefste op 2 meter van een drempel af. Het doel van deze ‘Victor’ is de automobilist er nog eens stevig op te wijzen dat er hier langzaam gereden moet worden, omdat er kinderen rondlopen.

  Registreer om meer te lezen...

 • Oude Haven in veiliger haven

  oude_haven
  Wijk bij Duurstede, 13 maart 2012.
  De inspanningen van SP-raadslid Jan Oechies hebben een doorbraak bewerkstelligd in de plannen voor de nieuwbouwlocatie De Oude Haven. Het resultaat is een compromis: een lager gebouw.

  De plannen voor de nieuwbouwlocatie De Oude Haven hebben de laatste weken heel wat stof doen opwaaien. De omwonenden en actiegroep Schil met Pit klaagden dat het bestemmingplan een complex van achttien meter hoog mogelijk zou maken. De projectontwikkelaar was bang voor vertraging en onhaalbare eisen. En de gemeenteraad morde, omdat er te weinig draagvlak voor de plannen was. “De hoogste tijd dus om iets te ondernemen”, zegt SP-raadslid Jan Oechies. “Ik heb aangeboden om te bemiddelen. En zo zijn er de laatste dagen verschillende gesprekken geweest en daar is een compromis van een lager gebouw uitgekomen."

  Tussen wal en schip

  Jarenlang zat bouwbedrijf Van Zoest aan het Walplantsoen. Met de verhuizing van dit bedrijf kwam de ontwikkeling van het gebied op gang. In 2007 zijn de eerste plannen gemaakt, Nadat het eerste deel van de woningen was gerealiseerd, ging echter de ontwikkelaar failliet. Oechies: "Daarna is er een Wijkse ondernemer ingedoken, maar de planvorming is tussen het wal en schip gevallen. Hierdoor lag er een bestemmingplan voor een veel te hoog gebouw klaar. Logisch dat daar protest tegen kwam."

  Weekeinde vol overleg

  Bij twee raadsvergaderingen was de publieke belangstelling groot. De gemeenteraad twijfelde over het voorliggende bestemmingsplan. Uiteindelijk kwam vorige week de vraag bij Oechies of hij niet wilde bemiddelen tussen de partijen. "Tijdens de voorbespreking werd ons duidelijk dat er eigenlijk veel onduidelijkheden waren, en we wilden eerst duidelijkheid scheppen. Ik kreeg vervolgens de suggestie om zelf te bemiddelen. Toen ook de ontwikkelaar wel wilde praten, waren de afspraken snel gemaakt. Na een weekeinde vol overleg zijn de partijen eruit gekomen", aldus het nog maar onlangs benoemde raadslid.

  Compromis

  Uiteindelijk biedt het bestemmingsplan nu ruimte voor een gebouw dat flink lager is dan het oorspronkelijk geplande complex. "De architect heeft hard gewerkt om een gebouw te tekenen dat voor iedereen aanvaardbaar is. Door het dak kleiner te maken gaat het hoogste punt naar veertien meter, met als peilpunt aan de achterzijde van het bouwterrein. Aan de voorkant is het nog lager. Dat is het compromis waar alle partijen zich in konden vinden."

  Water bij de wijn

  Oechies is blij dat hij deze rol op zich kon nemen. "We hebben wel even overlegd of het wel verstandig was. Maar we hebben afgesproken dat er geen sprake is van partijpolitiek en omdat iedereen dit wilde, heb ik het gedaan. Alle betrokkenen hebben vervolgens water bij de wijn gedaan en ook serieus naar de verschillende mogelijkheden gekeken. Nu ligt er dus een plan met veel meer draagvlak. De raad zal zich er over moeten uitspreken, maar met deze wijzigingsvoorstellen heb ik daar het volste vertrouwen in.”

 • Deel bestuur Wijksport stopt

  marienhoeve_MG_9010

  [UPDATE]Wijk bij Duurstede, 13 maart 2012. Er is niet alleen onderlinge competitie op de velden en in de hallen op het sportcomplex Mariënhoeve. Ook bestuurlijk wordt er gebakkeleid. Afgelopen week pikte de redactie van ditiswijk.nl het signaal op dat er onenigheid was tussen de gebruikers van het sportpark en stichting WijkSport, de beheerder van het complex. De kwestie, die betrekking had op financiële tekorten, liep hoog op. De verenigingen werden onaangenaam verrast door het bericht dat de stroomvoorziening van Mariënhoeve vanwege een betalingsachterstand mogelijk zou worden afgesloten aan het einde van de week.

  Update 16 maart:

  Inmiddels heeft de redactie van ditiswijk.nl uit betrouwbare bron vernomen dat drie bestuursleden van WijkSport, voorzitter Wim van der Spek, secretaris Jetse Pettinga en bestuurslid Peter Oud, gisterenochtend per direct hun functie binnen het bestuur van de stichting hebben neergelegd. Komende week bespreken wethouder Burger en de overgebleven bestuursleden hoe nu verder. Ook het college buigt zich over de kwestie, waarna er tevens met de gebruikers van Mariënhoeve, de sportverenigingen, wordt gesproken.

  Wat hieraan vooraf ging:

  Het bericht over het afsluiten van de stroomvoorziening, geadresseerd aan de verenigingen, was voor de redactie van ditiswijk.nl reden om betrokken partijen naar hun kant van het verhaal te vragen: één van de verenigingen, de stichting WijkSport en de gemeente. De twee laatst genoemden kwamen gisteren samen om orde op zaken te stellen. Al voor die tijd kwam WijkSport met de mededeling dat het licht aan blijft op Mariënhoeve. De betalingsachterstand bij de energieleverancier, ontstaan door een liquiditeitsprobleem door voorfinanciering van bepaalde zaken, was opgelost.

  Slechte relatie

  De relatie tussen de stichting WijkSport en enkele verenigingen houdt de gemoederen al lang bezig. Meer dan eens uitten de gebruikers van Mariënhoeve hun ongenoegen over de communicatie met WijkSport. Een feit dat ook tot de gemeente is doorgedrongen. "Stichting WijkSport heeft samen met de verenigingen de afgelopen jaren veel bereikt. Zo werden nieuwe kunstgrasvelden aangelegd voor voetbal en hockey, nieuwe tennisbanen gerealiseerd, kleedaccommodaties vernieuwd, parkeerplaatsen uitgebreid, een judo- en jeu de bouleshal en een nieuw clubhuis voor de hockeyvereniging gebouwd", aldus wethouder Jan Burger. "Voorzieningen waar vele inwoners van de gemeente wekelijks van genieten. De gemeente heeft ondanks de bereikte resultaten helaas moeten constateren dat de communicatie tussen de stichting en sommige verenigingen niet goed verloopt en er over en weer niet goed wordt omgegaan met elkaars positie en verantwoordelijkheden. Daarnaast heeft een aantal verenigingen terugkerende vragen over de financiële structuur en relatie tussen de stichting en verenigingen."

  Beter toezicht, nieuwe statuten

  Burger: "De afgelopen maanden is er onder leiding van de gemeente in twee werkgroepen gewerkt aan de verbetering van de organisatie- en financiële structuur van het sportpark. Dat moet leiden tot nieuwe statuten van de stichting, waarbij rechtsopvolging, benoeming van bestuursleden, advies aan en toezicht op de stichting worden verbeterd. Daarnaast wordt een financiële commissie ingesteld waaraan alle verenigingen deelnemen. De gemeente krijgt meer dan voorheen een sterkere toezichthoudende rol op de stichting." Rest nog de vraag hoe het kan dat dergelijke betalingsachterstanden zijn ontstaan. "Met betrekking tot de betalingsachterstanden heeft de gemeente afgelopen maandagavond overleg gevoerd met de stichting", aldus de wethouder. "Per vereniging wordt op dit moment de financiële situatie op een rij gezet en de komende weken worden met de betreffende verenigingen afspraken gemaakt over het wegwerken van de achterstanden."

  Het belang van de sporters

  De gemeente blijft de komende periode in overleg met zowel de stichting als de verenigingen op sportpark Mariënhoeve. "Door openstaande punten één voor één af te wikkelen willen we de problemen achter ons laten en in een stabiele beheersfase komen. De gemeente verwacht daarbij dat alle partijen hun energie steken in het constructief oplossen van geschilpunten in het belang van de sporters in onze gemeente", besluit Burger. Hopelijk eindigt de wedstrijd in het voordeel voor alle partijen.

 • Josephine Boevée: Een leven als non

  Wijk bij Duurstede, 13 maart 2012. Josephine Boevée was vandaag te gast bij van de Zonnebloem Cothen/Langbroek, waar zij vertelde wat het leven als non voor haar heeft betekend. Na haar uittreden bekleedde zij vele functies in de samenleving.

  Achter tralies

  Als 24-jarig meisje trad Boevée toe tot het klooster van de zusters Augustinessen in Werkhoven. Een gesloten klooster waar ze met twaalf andere zusters letterlijk achter de tralies woonde. De leer en de regels binnen het klooster versoepelden in de loop der jaren, maar ondanks dat groeide bij Josephine het besef dat het kloosterleven niet langer voor haar de juiste weg was.

  Levensverhaal

  De vele gasten genoten van haar levensverhaal en vele vragen werden aan haar gesteld. Door al deze vragen werden er onderling ook vele verhalen verteld hoe het er vroeger aan toe ging.

   

 • De Oude Lantaarn is failliet

  [UPDATE] Wijk bij Duurstede, 13 maart 2012. Hotel De Oude Lantaarn en restaurant Pippijn aan de Markt zijn failliet. Dat meldt het gezaghebbende tijdschrift Misset Horeca. De redactie van ditiswijk.nl heeft het bericht geverifieerd bij de Kamer van Koophandel. Eigenaar Maarten van Zanten reageert op zijn facebookpagina:

  Van jongensdroom tot het aanvragen van je eigen faillissement! het is geen nare droom waar je ieder moment uit kan ontwaken, het is de naakte waarheid! We hebben een jaar lang gestreden, rechtbank in, rechtbank uit en het houdt niet op! We zijn met veel liefde 12 jaar geleden begonnen, een mooi bedrijf opgebouwd waar liefde voor het vak en kwaliteit van de producten voorop stonden. Maar het stopt, we zijn deze maand nog open om te zoeken naar een opvolger die de zaak kan voortzetten en er zijn eigen draai aan kan geven.

  Onderzoek naar doorstart

  Ingeborg Gaasterland van Wijn & Stael Advocaten is aangesteld als curator. Misset meldt dat wordt onderzocht of er een mogelijkheid is voor een doorstart. Voorlopig blijven hotel en restaurant gewoon open.

  Herrie in het Hotel

  Vorig jaar maart nog stond het Wijkse horecabedrijf centraal in het tv-programma Herrie in het Hotel van Herman den Blijker en Willem Reimers. In vijf dagen tijd ging de hele zaak op z'n kop. De serre werd geschilderd, het restaurant kreeg een nieuwe vloer, een deel van het meubilair werd vervangen en er verscheen fraaie kunst aan de muren. Vooralsnog heeft die opknapbeurt een faillissement niet kunnen voorkomen. 

 • Politie houdt snelheidscontrole

  Wijk bij Duurstede, 13 maart 2012. De politie heeft maandagmiddag tussen 13.00 en 15.30 uur een snelheidscontrole gehouden op de Graaf van Lynden van Sandenburgweg in Cothen. In totaal werden 1780 voertuigen gecontroleerd, waarvan er 55 de maximaal toegestane snelheid van 80 kilometer per uur overschreden. De hoogst gemeten snelheid kwam op 121 kilometer per uur.

  De snelheidsovertreders krijgen een bekeuring thuis gestuurd. (Bron: politie Heuvelrug.)

 • Dames Centre Court kampioen

  Wijk bij Duurstede, 13 maart 2012. Voor de dames van Centre Court was het afgelopen vrijdag eindelijk zover: Thuis tegen Zwolle werd het kampioenschap in de promotieklasse gevierd. Na de reglementaire 15-0 overwinning wegens het niet op komen dagen vorige week van Almere was het al officieus, maar nu kon dan eindelijk de champagne ontkurkt worden.

  Ongeslagen

  Afgelopen vrijdag zorgden Anne Jongerden, Karin van Diepen, Iris Verkerke en Chantal van der Geer voor de 14-5 overwinning. Het team is daardoor ongeslagen kampioen geworden en heeft gemiddeld 14 punten per wedstrijd gescoord. Dit werd gedaan door bovengenoemde speelsters aangevuld met Cindy Tamenga, Sandra Koning, Nicolette Maijer en Caroline Kouwenhoven.

  Volgende week spelen de dames hun laatste wedstrijd van de competitie.

  H1 wint degradatieduel

  Voor heren 1 stond de wedstrijd thuis tegen SGRL 3 uit Leusden op het programma. Dit team stond voor vrijdag nog vier punten boven Centre Court op een plek die recht geeft op promotie/degradatie wedstrijden. Het was dus zaak voor H1 om een goed resultaat neer te zetten om zo kans te houden op lijfsbehoud in de eerste klasse. Steven van der Grift, Danny van Voorn, Jan Arjen de Jong en Paco Klein haalden een belangrijke 12-7 overwinning. Door dit resultaat staat Centre Court nu één punt voor op SGRL en heeft met nog een wedstrijd te gaan op papier nu de beste kansen om zich te plaatsen voor de P/D wedstrijden.

  H2 te sterk voor Utrecht

  Het tweede herenteam was te sterk voor Squash Utrecht. Heren 2 draait een stabiel seizoen en staat daardoor op een vaste derde plek in de stand. Het resultaat in de twee komende wedstrijden kan hier ook geen verandering meer in brengen. Er kan dus onbevangen gespeeld worden door de heren en dit zorgde afgelopen vrijdag tegen Utrecht voor de winst. Bert Koning, Joop van Daalen, Arie Ester, en Frans van der Linden wisten een 13-6 overwinning te halen.

  Op 23 maart spelen de heren nog een inhaal wedstrijd tegen SGRL 4 uit Leusden.

  H6 wint ook voorlaatste wedstrijd

  Voor Heren 6 stond er na het behalen van het kampioenschap vorige week niets meer op het spel, maar het team wil het seizoen waardig afsluiten. Thuis tegen Apeldoorn wisten de mannen wederom een klinkende overwinning te behalen. Er werd met Rolf van Tuil, Harold Wijman, Marcel Daalhuizen en Hans Middelweerd een 14-5 op het bord gezet.

  Ook Heren 6 speelt volgende week thuis de laatste wedstrijd van het seizoen.

   

 • Effect blijft bij

  tafeltennis

  Wijk bij Duurstede, 12 maart 2012. Het eerste team van Effect heeft met 4-6 gewonnen bij VTV te Nieuwegein. Het was een lastige avond tegen de nummer laatst. Hoewel dit niet zoveel zegt, want de teams ontlopen elkaar niet veel. Vandaar dat elke overwinning, hoe klein ook, gekoesterd wordt. Gert Loef wist knap twee zware partijen te winnen en verloor er een. Björn Jansen zette zijn zegtocht voort en wist met overmacht zijn drie enkelspelen in winst om te zetten. Nog steeds geen enkele verliespartij voor hem in deze competitie. Thom Dikhoff leed twee ruime nederlagen en verloor de ander wat onfortuinlijk. Het dubbel werd weer in vijf games gewonnen, na in de vierde game langs de afgrond te zijn gegaan. Een mooi resultaat en een aardige basis voor lijfsbehoud.

  Effect 2

  2 had wederom een lastige avond tegen HTV. Net als in de thuiswedstrijd waren de spelers aan elkaar gewaagd en waren er zes vijfsetters nodig om uit te maken wie de beste was. Helaas voor de Wijkenaren viel het muntje steeds net de verkeerde kant op, waardoor men genoegen moest nemen met een ruime 2-8 nederlaag. Alleen Ruud van Os en Harrie Groeneveld wisten een puntje mee te nemen. Zelfs het anders zo sterke dubbel moest het onderspit delven.

  Effect 3

  Het derde team won met het kleinst mogelijke verschil van Paushuize. Hierdoor is terugkeer naar de derde klasse erg ver weg. Jeroen v.d. Geer deed het goed als invaller voor de zieke Joran Klerks, door een partijtje mee te pikken. De eveneens zieke Gerard Wijman won twee partijen. De wel fitte Eric Toirkens wist drie partijen in winst om te zetten. Voor de dubbel is er inmiddels een herkenbaar patroon: de eerste twee games winnen en tenslotte toch in vijf games verliezen.

 • Draagvlakonderzoek windenergie in Wijk: Laat uw mening horen!

  windmolen

  Wijk bij Duurstede, 12 maart 2012. Hoe denken de inwoners van de gemeente Wijk bij Duurstede over windenergie? De gemeenteraad heeft het college van burgemeester en wethouders opdracht gegeven om dit te onderzoeken. Het onderzoek gaat binnenkort van start en de uitkomsten vormen één van de bouwstenen voor de besluitvorming over windenergie in Wijk bij Duurstede. Het onderzoek wordt uitgevoerd in samenwerking met bureau De Heer & Co uit Utrecht en bestaat uit twee onderdelen: een informatiemarkt en een internetpeiling.

  Informatiemarkt met forumdiscussie

  Op woensdag 4 april 2012 kan iedereen die informatie wil over windenergie vanaf 19.30 uur het gemeentehuis binnenlopen om zich te informeren over windenergie. Er zijn stands van voorstanders en tegenstanders van windmolens en stands met algemene informatie over windenergie. Bureau Arcadis zal aanwezig zijn met de resultaten van haar onderzoek naar de opbrengsten van windenergie en haar onderzoek of er overige vormen van duurzame energie in de gemeente Wijk bij Duurstede mogelijk zijn. Ook is er een stille wand waarop bezoekers hun mening achter kunnen laten en waarbij ze in gesprek kunnen gaan met andere bezoekers. Om 20.30 uur wordt een forumdiscussie gehouden waarin forumleden met elkaar en met de bezoekers in gesprek gaan over windenergie. De discussie duurt ongeveer een uur. Daarna is er nog tot 22.00 uur de tijd om informatie te halen bij de standhouders en onder het genot van een drankje met elkaar na te praten.

  Internetpeiling ‘Laat weten wat u vindt van windenergie in Wijk bij Duurstede!’

  Deze oproep doet wethouder milieu en duurzaamheid, Robbert Peek, aan alle inwoners van de gemeente Wijk bij Duurstede. ‘De dag na de informatiemarkt staat er vanaf 12.00 uur een link op de website van de gemeente naar een digitale peiling. Inwoners kunnen via deze peiling hun meningen en ideeën over windenergie kwijt.’ De peiling bestaat uit neutraal gestelde gesloten en open vragen, is open tot en met zaterdag 21 april 2012 en is één keer per huishouden/adres in te voeren. Wie niet over een computer met internetverbinding beschikt en toch de peiling wil invullen kan contact opnemen met de heer Jelger Takken van de gemeente. Alle huishoudens in de gemeente Wijk bij Duurstede en een klein gedeelte van de gemeente Houten krijgen een uitnodiging op de deurmat om mee te doen aan de peiling.

  Planning

  De verwachting is dat de gemeenteraad van Wijk bij Duurstede nog voor de zomer opnieuw in discussie gaat over windenergie, ter voorbereiding op het innemen van een standpunt over windenergie. Op de gemeentepagina in de Wijkse Courant en op de gemeentelijke website wordt deze discussie te zijner tijd aangekondigd.

  Aanleidingen discussie

  In 2004 heeft de gemeente Wijk bij Duurstede de mogelijkheden voor windenergie onderzocht. Toen was de uitkomst dat Wijk bij Duurstede geen windmolens wilde plaatsen. Nu is windenergie weer onderwerp van gesprek geworden. Hiervoor zijn verschillende aanleidingen. Het denken in de maatschappij over duurzame energie is veranderd en de technologie voor windenergie is sterk voortgeschreden. De gemeente Wijk bij Duurstede streeft ernaar in 2030 een klimaatneutrale, duurzame gemeente te zijn en de provincie Utrecht heeft het Amsterdam-Rijnkanaal ten zuiden van Houten genoemd als mogelijke locatie voor windenergie. Ook heeft de gemeenteraad een motie aangenomen over windenergie.

  Info

  Wie meer wil weten over windenergie en over het draagvlakonderzoek kan terecht op de website van de gemeente.

 • Openbaar fractieberaad BBNu

  logo_diw_bbnu

  Cothen, 12 maart 2012. De lokale politieke partij BurgerBelangenNu houdt op donderdag 15 maart een openbare fractievergadering. Ieder die wil meepraten over de komende raadsvergadering of daar iets wil inbrengen, is van harte welkom op de Hoeksedijk 1 te Cothen vanaf 20.00 uur. U kunt ook onderwerpen telefonisch bespreken 0343-476205 of per e-mail.

 • Viking pakt door winst de tweede plaats

  korfbal_pictogtram

  Wijk bij Duurstede, 12 maart 2012. Afgelopen zaterdag moest Viking in IJsselstein spelen tegen het al gedegradeerde Fortissimo. Er stond niets meer op het spel. Viking wilde alleen de 2e plaats handhaven. Dus op voorhand zoals ook was afgesproken konden de Wijkenaren er een leuke en gezellige wedstrijd van maken.

  Saaie wedstrijd

  Het werd echter een heel vervelende en saaie wedstrijd. Viking wilde wel maar kon niet de Fortissimo had maar een doel voor ogen en dat was het zo klein mogelijk houden van de uitslag. Dus werd het een vervelende wedstrijd, waarbij Viking nooit in de problemen kwam. In de 8e minuut was het 2 – 3 voor de Vikingers en daarna had de eerste aanval, waar in deze wedstrijd Tarik Wijman, de nog steeds geblesseerde Berry Abbing verving, maar liefst 10 minuten nodig om te scoren. Daarna liep Viking toch rustig uit naar een 4 – 7 ruststand. Na de rust gooide Fortissimo nogmaals de beuk er in. Vooral de aanvoerder van Fortissimo bezoldigde zich nog wel eens aan zeer fysiek spel, waar wel iets beter tegen opgetreden had mogen worden.

  Tweede plaats

  Verder was het eenzelfde speltype als de eerste helft. Saai en vervelend. Uiteindelijk wonnen de Wijkenaren met 9 – 11. Dik verdiend dat wel, maar men had zich een betere afsluiting gewenst van de zaalcompetitie. Door de winst sluit Viking de zaalcompetitie af op een 2e plaats. Revival won van Huizen, Mia en Animo deelden de punten en Viko verloor van ACKC. Door deze uitslagen is Revival de kampioen en zijn Viko en Fortissimo gedegradeerd. Viking gaat nu het veld weer op en begint op 31 maart weer aan de veldcompetitie.

 • Open Lions lezing over zonne energie

  Harry_van_der_laan

  Wijk bij Duurstede, 12 maart 2012. De Wijkse Lionsvereniging houdt regelmatig boeiende lezingen die vrij toegankelijk zijn.Op 21 maart om 20.00 uur geeft Prof. Dr. Harry van der Laan een lezing met als thema Concentrating Solar Power. De bijeenkomst vindt plaats bij Aegir Marine, Molenvliet 34. Aanmelden kan per e-mail. De zaal is open vanaf 19.45 uur.

  Concentrating Solar Power

  Kan Europa energie ooit draaien op zonne energie uit de Sahara? Deze Open Lions lezing geeft u inzicht! Harry van der Laan voltooide onlangs als lid van een multinationale werkgroep van ingenieurs en wetenschappers een Europese haalbaarheidsstudie over Concentrating Solar Power – oftewel CSP. In deze voordracht ziet u een schets over de energie situatie van nu tot 2050, wereldwijd, in Europa en in ons eigen land. In die context bespreekt van der Laan CSP in de regio Midden-Oosten/Noord Afrika (MENA) en in/voor Europa. Tijdens de lezing zal ook een video worden getoond waarin de techniek helder wordt uitgelegd. Naast techniek komen ook financiële, economische, sociale en politieke aspecten aan bod. Van der Laan zal tonen dat voor MENA en Europa, CSP grote mogelijkheden biedt, mits die met visie en eendracht worden tegemoet getreden.

 • Zeperd voor CDW

  cdw-logo

  Wijk bij Duurstede, 12 maart 2012. Zelden zal een wedstrijd een grilliger verloop gekend hebben dan Weesp tegen CDW. Ruim 40 minuten dicteert CDW maar slordigheden in de laatste minuten voor de rust zetten Weesp op een 2-0 marge. Dat werd nog erger, ook de 3-0 die 5 minuten na de pauze viel was een presentje. Als het dan 3 min. later ineens 3-2 is lijkt Weesp op instorten te staan. Maar CDW kan daarna niet doordrukken. Nadat Weesp in de 70e min. een volgend cadeautje uitpakte en naar 4-2 uitliep was het over en uit, de uitslag liep zelfs nog op naar 6-2.

  Meest aan de bal

  CDW was vooral in de eerste helft het meest in balbezit maar kon daar mede door een mindere dag van dat deel van de ploeg dat de spitsen in stelling moet brengen niet genoeg rendement uit halen. Zelden werden de spitsen goed bereikt, en indien dat wel lukte greep de thuisploeg keihard maar fair in. De thuisploeg had in het begin enkele kansjes, ze kregen de eerste corners te nemen en Jeroen Barte moest zijn keeper te hulp komen bij een inzet van Weesp haalde hij de bal van de doellijn. Geheel tegen de verhouding in kwam Weesp in de laatste minuten voor de rust op voorsprong. Nota bene een vrije trap voor CDW leidde de 1-0 in. Die werd slordig genomen en leverde balverlies op. De linkerspits kwam in balbezit en diens voorzet werkte Danny Vizee achter zijn eigen doelman. Kort daarna ging het weer mis, balbezit voor CDW duurde maar even, fanatiek opjagend veroverde een Weesper middenvelder de bal en weer was de linkerspits de aangever. Zijn voorzet werd door de spits achter Timo Freen geknald. Daar stond CDW in no time met 2-0 achter.

  Productieve hervatting

  Ongetwijfeld zal trainer Frank Brouwer in de rust op zijn mannen ingepraat hebben dat CDW niets minder, zelfs ondanks de mindere dag van enkelen zelfs beter was dan de gastheren. Allemaal prima, maar als dan al na 5 minuten de 3-0 valt na matig verdedigen in het centrum en een te late reactie van Timo zakt de moed wel in de schoenen. Dat veranderde binnen enkele minuten helemaal, Bij de 3-1 legde Peter Straver de basis met een mooie lange pass. Appie el Makrini schoot vervolgens van dichtbij raak. Vanaf de aftrap van Weesp was het weer raak. Direct veroverde CDW de bal en Peter Straver kopte de nu eens wel bij hem aankomende bal door waardoor Vince Griët voor het doel opdook en 3-2 scoorde. Dat waren 3 doelpunten in de eerste 9 min. na de rust, een productieve hervatting.

  Vers bloed

  De wissels die de CDW trainer daarna inbracht hadden helaas niet het gewenste effect. Back RobbertJan Wijman maakte plaats voor Tijmen van Rijn en Samir el Makrini kwam voor Mark Verhoeven. Dat pure verdediger Wijman vervangen werd door de meer aanvallend ingestelde van Rijn was te begrijpen, er moest er nog minstens 1 in aan de andere kant. Minder logisch was de andere wissel, Samir speelde weken lang niet en dat was te zien, er lukte geen enkele actie van hem. Het verse bloed leverde zodoende te weinig rendement op en Weesp kon zich herstellen. Het was dat Wouter de Lange een perfecte sliding inzette, anders was het in de 67e min. al gebeurd geweest voor CDW. De kansrijke aanval van Weesp onderschepte hij prachtig, CDW mocht nog hoop hebben. Vanaf de 68e minuut kwam Ricardo Odijk voor het eerst deze kompetitie in het veld voor Jeff Zichterman.

  Echt gebeurd

  In de volgende minuten na CDW’s laatste wissel sloeg Weesp weer ongenadig toe, en weer leidde dom en onnodig balverlies het doelpunt in. Weesp onderschept, bal naar rechterspits, voorzet, boem, 4-2.Toen was het echt gebeurd met de veerkracht en het is aan enkele uitstekende reddingen van Timo te danken dat er kort daarna al niet enkele goals meer vielen. Toch was dat uitstel van executie, ook in de 77e bij de 5-2 en 85e stond CDW er bij en keek ernaar hoe eerst Roy Bruil en als laatste Buddie Buddenberg de 6-2 eindstand bepaalden. Te melden valt nog dat scheids Koene prima leidde en het bij slechts 1 gele kaart voor een Weesper speler liet, en dat klopte, die verdiende deze ook echt. Verder was het een sportieve pot op een hobbelige grasmat die er van afstand beter uit zag dan deze in werkelijkheid was.

 • Viking junioren A1 kampioen

  VikingJuniorenA-1

  Wijk bij Duurstede, 12 maart 2012.  Op de laatste dag van de zaalcompetitie moest Viking naar IJsselstein om te spelen tegen Fortissimo en wilden de Wijkenaren kampioen worden dan moest er minimaal 1 punt worden gehaald. In Wijk bij Duurstede ging Fortissimo over de knie en verloor met grote cijfers. In eigen huis zou het wel anders worden zo was de verwachting en dat werd het ook. Respect voor Fortissimo die er alles aan gedaan heeft om Viking van het kampioenschap af te houden. Tilburg, die voor aanvang ook nog een kans had, kan niet anders dan tevreden zijn over de instelling van Fortissimo.

  Stijf van de stress

  In de voorbereiding was eigenlijk alleen gezegd. Speel als team, hou het rustig en ga voor het schot. Nou het werd iets anders. De Vikingers stonden stijf van de zenuwen. Het in grote getale meegereisde publiek uit Wijk bij Duurstede wist niet wat men zag. Was dit het team dat in de afgelopen weken iedere tegenstander had opgerold!!. Er was zeker in de eerste helft niets van terug te vinden. Verkeerde passings, de rebound was elke keer voor de tegenstander en zelf werd er slecht geschoten.

  Donderspeech

  Fortissimo kon vrijuit spelen en dat deed het ook. Geen ontzag voor de tegenstander en de wil om te winnen was erg groot en dat ontbrak op dat moment bij de Vikingers. In de eerste helft was het na een kwartier al 4 – 1 voor Fortissimo en de rust kwam met een 6 – 2 voorsprong. In de rust een korte maar duidelijke donderspeech. Als men kampioen wilde worden dan zou er uit een ander vaatje moeten worden getapt. De speech was duidelijk. Er kwam een ander Viking uit de kleedkamer al wilde het echt niet gelijk lukken.

  Geloof

  Fortissimo bleef met scherp schieten, zeker van afstand, en hield marge constant op vier punten. Ongeveer een kwartier voor het einde kwam Viking op twee punten afstand en zag je het geloof terug komen. In de 26e minuut kwam Viking eindelijk op gelijke hoogte. De tegenstander hapte naar adem en daarna begon een bloedstollende laatste minuut. Een minuut voor het einde werd een foute pass onderschept door een dame van Fortissimo. In de aanval gekomen schoot Fortissimo opnieuw van ver raak en kwam het op een 11 – 10 voorsprong. Kort daarvoor had de scheidsrechter al aangegeven dat de laatste minuut was begonnen. Viking nam gelijk uit, de bal kwam in handen van Anne van Ravenhorst, die tot op dat moment niet een goed schot had gelost. Maar met 10 sec. voor het einde schoot zij nu wel raak 11 – 11. Door dit resultaat zijn de junioren A1 in de zaal kampioen geworden en promoveren zij naar de 1e klasse.

  Team gegroeid

  Ondanks slecht spel toch een punt pakken en kampioen worden. Dat geeft aan dat het team gegroeid is en nog steeds verder kan groeien. Tilburg had bij verlies van Viking nog kampioen kunnen worden, maar ook zij konden niet verder komen dan een gelijkspel bij HKC uit Utrecht. Dus komt de terechte kampioen uit Wijk bij Duurstede. Op naar het veld waar ook nog een kampioenschap ligt te wachten.

 • Schola Cantorum Nomini Tuo zingt in de Grote Kerk

  Grotekerk

  Wijk bij Duurstede, 12 maart 2012. In de Christelijke kerken wordt deze periode, de 40 dagentijd, toegeleefd naar Pasen. Alle kerkdiensten staan in het licht van de kruisiging en op opstanding van Jezus. Op 18 maart om 11.00 uur in de Grote Kerk op de markt wordt een heel bijzondere dienst gehouden. Een Gregoriaans koor zal een aantal liederen ten gehore brengen.

  Schola Cantorum Nomini Tuo

  Schola Cantorum Nomini Tuo betekent vertaald school van zangers in Uw naam. Dit Gregoriaans koor is in maart 1994 ontstaan in het kader van de Amsterdamse School voor Praktische Filosofie en Spiritualiteit (destijds School voor Filosofie). Het eenstemmig gezongen Gregoriaans, dat de bakermat vormt voor de moderne, westerse muziek leent zich uitstekend voor praktische studie: samen proberen door te dringen in de betekenis van de woorden die worden gezongen.

  Zingen uit het hart

  Vanaf haar ontstaan tot 2000 kreeg het koor les van Wim van Gerven, voormalig zanger van het Nederlands kamerkoor, die zich schoolde in het Gregoriaans en tot zijn dood in 2009 als een autoriteit op Gregoriaans gebied in Nederland werd beschouwd. Het koor bestaat uit tien zangers en staat vanaf 2002 onder leiding van Duco Hoekstra. Zij zingen de liederen zo mogelijk uit ons hoofd. Eigenlijk is uit het hoofd geen goede manier van zeggen. De Engelsen spreken over zingen 'by heart¹ en daar is het hen om te doen.

 • Lezerspost: Extra ruimte voor ondernemerschap

  logo_diw_cda

  Wijk bij Duurstede, 11 maart 2012. Het CDA wil extra ruimte voor ondernemerschap in het buitengebied. Voor zowel verbrede agrariërs, plattelandsondernemers en starters. Fractievoorzitter Gerard Migchels: 'De huidige wet- en regelgeving remt onnodig het ondernemerschap. Er zijn veel ondernemers met ideeën die zij nu niet of onvoldoende kunnen realiseren'.

  200 extra banen

  Er zijn een groot aantal ondernemers in Wijk bij Duurstede met ideeën en plannen in het buitengebied die een impuls kunnen geven aan de werkgelegenheid. Het gaat hierbij om hoogwaardige dag- en verblijfsrecreatie. Maar ook zorg, horeca, watersport en zakelijke dienstverlening. Realiseren van deze ideeën en plannen kan bijdragen aan het realiseren van de ambitie van het CDA om 200 banen extra te realiseren in het buitengebied.

  Creativiteit en Co-creatie

  Het CDA roept het college om creatief te zijn. Zet behoud van landschappelijke kwaliteit centraal en zoek met betreffende ondernemers naar win-win voor zowel landschap als ruimte voor ondernemerschap. Het vraagt een omslag in denken bij zowel ambtenaren/college als ondernemers. Meer ruimte voor ondernemers kan alleen als uiteindelijk toch duidelijke afspraken komen tussen de ondernemers en gemeente. En dat de betreffende ondernemer een zeer harde straf krijgt als hij of zij die afspraken schendt. De gemeente zal een meedenkende creatieve houding moeten aannemen maar ook zo nodig direct handhaven.

 • SVF laat zich opnieuw verrassen door PVC

  SVF11-03_4

  Cothen, 11 maart 2012. Met nog in het achterhoofd de verloren uitwedstrijd tegen PVC (4-0), was het nu het moment om revanche te nemen. PVC staat derde van onder in de competitie dus het zou voor de Cothenaren geen probleem moeten zijn, echter door het vele balverlies en zwakke tweede helft mocht SVF blij zijn met een punt.

  SVF al snel op voorsprong

  De eerste helft begon goed voor SVF. Al vrij snel was er een kans voor een gretig spelende Nick van Dam. Na een overtreding van PVC in hun eigen 16 metergebied mocht hij de penalty benutten. Zo stond het al na een paar minuten 1-0. Gemiste kansen SVF kreeg genoeg kansen om de voorsprong uit te bouwen. Tot teleurstelling voor het toegestroomde publiek was Jorn Mocking niet in vorm, waardoor hij het verschil niet kon maken. Echt gevaarlijk werd PVC niet.

  PVC sterker in tweede helft

  Omdat SVF het in de eerste helft naliet de wedstrijd af te maken, kreeg PVC meer vertrouwen. Zeker na rust waren zij de betere ploeg. Er werd door de Cothenaren veel balverlies geleden. In de 16e minuut kwam keeper Dennis van de Boogaard nog met de schrik vrij toen de bal binnenkant paal weer het veld op vloog. De tegengoal hing in de lucht. Nog geen twee minuten later was het toch 1-1. Van scheidsrechter Oskam kreeg SVF nog een cadeautje in de vorm van een penalty. Scoorde Nick van Dam nog in de eerste helft, in de tweede helft werkte de keeper van de bezoekende club de bal uit het doel. In de slotfase viel er een rode kaart voor PVC. Veel verschil, maakte het niet. Door het gelijke spel verliezen de Cothenaren kostbare punten voor het kampioenschap. Volgende week moeten de groen witten weer vol aan de bak tegen Faja Lobi. Ook hier werd de uitwedstrijd verloren.

  Meer foto's van Dirk-Jan Kraan staan op zijn website.

  SVF3SVF1SVF2

 • Viking D2 op verpletterende wijze kampioen

  D2-Viking-kampioen

  Wijk bij Duurstede, 11 maart 2012. Voor Viking D2 was gisteren een grote dag want de wedstrijd voor het kampioenschap stond gepland. Alles was door ouders en begeleiding uit de kast gehaald om de dag tot een groot succes te maken, er hoefde alleen nog maar gewonnen te worden. De zaal was uiteraard uitverkocht, dus werd er voor overvolle tribunes ingespeeld.

  Spannend

  Zowel op de tribune als bij de D2-kanjers waren er gespannen koppies te zien, want de concurrent uit Culemborg (SGV) had al gewonnen. De opdracht was dus simpel: winnen! De tegenstander vandaag was Animo uit Geldermalsen, in de uitwedstrijd dik verslagen, maar ja, dat telde uiteraard niet. Spanning ten top dus. Tien seconden na de start was de spanning al van de dames en heren af, want toen was het al 1-0! Binnen de minuut was het 2-0 en het kabaal van de tribune zei genoeg, dit kon niet meer fout gaan!

  Alle hoeken van het veld

  Als een wervelwind ging de D2 door de zaal en Animo kreeg letterlijk alle hoeken van het veld te zien. De Mourinho van de D2 (coach Ton) en Sanne waren vandaag helaas afwezig, maar werden uiteraard per sms op de hoogte gehouden van het scoreverloop. Er was geen houden aan voor het team uit Geldermalsen. In een geweldig tempo flitsten de Wijkse korfballers langs de tegenstander en de score liep dan ook gestaag op. Tot ineens, uit het niets, de tegenstander scoorde. Het was de 7-1, dus niets aan de hand!

  20-1 gewonnen

  Na 50 minuten floot scheids Jeroen voor het laatst en toen stond er een ongelofelijke uitslag op het scorebord: 20-1! Verreweg de hoogste overwinning van deze competitie! Uiteraard was er taart en omdat iedereen het mag weten, een t-shirt met foto van de kampioenen. Het was nog lang rumoerig aan de Lekdijk. Tot slot nog even de kampioenen op rij: Megan, Miriam, Nick, Perry, Sanne, Meghan, Anique, Britt, Luna, Iris, Anouk, Maike en de kampioenenmakers: Ellen en Ton. Bekijk ook een filmpje van de kampioenen.

 • Geslaagd artiestengala bij SVL

  IMG_0073

  Langbroek, 11 maart 2012.  Het was vrijdagavond weer één groot feest bij SVL. Artiesten die alle soorten muziek en zang vertegenwoordigden presenteerden zich op het podium voor een volle kantine met een enthousiast en meelevend publiek, wat een stimulans was voor de artiesten.

  Mini playback

  Het begon met de Mini Playback waarin de SVL toekomst zich konden uitleven. Boline, Denise en Sacha, als K3, opende de avond. Daarna fietste Brechje, met Ella achter op haar bagagedrager, het podium op. Daar wonnen ze de aanmoedigingsprijs mee van de Jury, bestaande uit Guus Swillens, Teunie Emons en Hans Jansen.

  Bart sensatie van de avond

  De sensatie van de avond was Bart die het Brabantse lied van Guus Meeuwis live zong, waar hij de Juryprijs mee verdiende. De winnaars van de Mini Playback waren Sabba en Janneke met het lied Blijf je vanavond van Monique Smit. Er kwamen ook nog 2 konijntjes, Bas en Bart, het podium op. Daarna kwam Pippie Langkous hallo zeggen. Ze leek net uit de film gelopen te zijn. Een haast professionele Zoe met gitaar vertolkte Dynamite zo goed dat ze daar de tweede prijs voor kreeg.

  Toegift

  Als slot kwam de E1 het podium op met een kraaiende SVL haan , wat hen de derde prijs opleverde. Daarna werd het JAC bedankt voor de organisatie van deze playback en ook nog voor het organiseren van de lampionnenoptocht op de verjaardag van de Koningin en de ‘Ik hou van Holland’ avond. Na de toegift van de winnaars Sabba en Janneke maakte de senioren zich klaar voor hun optredens. Nog snel werden deze door de smink, Marita en Corrie, nog even op kleur gebracht. Dit hoefde bij Marlot en Yvon niet te gebeuren. Ze hadden een scooter van Rinus onder het stof vandaan gehaald. Hierna kregen we het optreden van Bastin en Martin. Wat ze lieten zien was volgens de jury en het publiek ruim voldoende om de SVL Playback Wisselbokaal mee naar huis te nemen.

  Aanmoedigingsprijs

  Bij SVL 2 had de gitarist het zo moeilijk om de gitaar te bespelen dat hij de hulp van de andere nodig had om dit instrument te bespelen. Zij kregen daarvoor de Aanmoedigingsprijs van de Jury. Depeche Mode werd prima vertolkt door David, Monk, Martijn en Ron. Sanne en Yvon waren druk met het eten bezig en klapte met de hamburgers in hun handen. Pascal en Barry deden met hun Greace act oude tijden weer herleven en kregen daarvoor de tweede prijs. Het Nonnenkoor dat het Sisteract vertolkte kregen de Jury prijs. Jan Willem Aabertsen zorgde voor de slot act als Michel Telo, vergezeld door vrouwelijk schoon, ging met de derde prijs aan de haal. Hierna werd de presentatrice Alien Aalbertsen in de bloemen gezet voor het voortreffelijk aan elkaar praten van deze avond. Zij zette daarna de jury, geluidsman, organisatie in de bloemen, waarmee een eind kwam aan een zeer geslaagde SVL Playback avond.P3090054P3090059P3090077P3090092

 • SVL met 4-0 te sterk voor DVVA

  _mg_6323

  Langbroek, 11 maart 2012. Na een stroef begin kwam SVL door Matty van Leeuwen op een 1-0 voorsprong. Na een paar goede reddingen van Geert Willem Merkens kwamen de Langbroekers door Bastin Hofman op 2-0. Ondanks dat de bezoekers SVL na de hervatting onder druk zette kreeg men toch te maken met een 3-0 achterstand door Pascal van Doorn. Waarna Matty van Leeuwen een mooie combinatie van Willem Baay en Pascal van Doorn doeltreffend afrondde en de eindstand van 4-0 op het scorebord verscheen.

  Afwachtend

  Na vorige week tegen koploper gespeeld te hebben moesten de Langbroekers vandaag aantreden tegen het onderaanstaande DVVA uit Amsterdam. Het was dan ook begrijpelijk dat DVVA afwachtend begon en via counters probeerde gevaar te stichten in de SVL verdediging. Het grootste gevaar kwam voor Geert Willem echter van zijn eigen verdediging doordat Maurice Pot een voorzet van Mustafa Aharouy naar hem terug kopte. Gelukkig wist hij met een snelle reactie de bal nog net uit de hoek te halen. In de 24ste minuut viel er dan toch een doelpunt , maar dan aan de andere kant. Na een snelle actie lag Mazlum Arslan de bal vanaf de achterlijn terug op de inkomende Matty van Leeuwen, die de bal langs de kansloze Daan Waleson in het doel plaatste, 1-0.

  Hard schot

  DVVA probeerde de achterstand zo snel mogelijk weg te werken, maar met een prima reactie wist Geert Willem te voorkomen dat het schot van Teun Meurs doel trof. SVL probeerde zo snel mogelijk de voorsprong uit te breiden, maar Mazlum Arslan had de pech dat zijn kopbal nog net kon worden gekeerd door keeper Daan. In de 24ste minuut moest deze de bal alsnog uit het net vissen na een hard schot van Bastin Hofman, 2-0.

  In de aanval

  Ondanks de achterstand zochten de bezoekers na de hervatting direct de aanval en het was maar goed dat Geert Willem niet meeging in de matte instelling van zijn team, want als de bezoekers de 2-1 er in hadden geschoten was de beer los gegaan, volgens de Langbroekse trainer. Dan krijgen ze vleugels en dan lukt het je nooit meer terug te komen. Gelukkig voor Jan Gaasbeek maakte Pascal van Doorn in de 65ste minuut de verlossende 3-0.

  Volgende week Zuidvogels

  De uitblinkende Geert Willem moest nog een keer gestrekt gaan bij een schot van Mark van den Hoek, voordat Matty van Leeuwen in de 78ste minuut de 4-0 er in schoot, na een mooi opgezette aanval vanaf links door Willem Baay die de bal over de hele gaf aan Pascal van Doorn die de bal weer op maat in de voeten schoof bij Matty. Komende zaterdag gaat SVL op bezoek bij de Zuidvogels. Opstelling; Geert Willem Merkens, Bram Peeters ( David Bouwmeester ), Maurice Pot, Barry van Leeuwen, Bastin Hofman, Walter Cremers, Mazlum Arslan ( Pascal van Doorn ), Matty van Leeuwen, Bob van L:eeuwen ( Martijn Merkens ), Aren Zweistra, Willem Baay.

  _mg_6262_mg_6310_mg_6338_mg_6386_mg_6400_mg_6411_mg_6309

 • SwingHouse Wijk trekt volle zaal

  SH11-03_1

  Wijk bij Duurstede, 11 maart 2012. Ondanks het prachtige voorjaarsweer was het vanmiddag een drukte van belang bij SwingHouse Wijk bij Duurstede. Zo'n honderdvijftig muziekliefhebbers wisten de weg naar theater Calypso te vinden en genoten van de live muziek van de Utrechtse AllStar Band. De zaal was, na de kindervoorstelling eerder vandaag, omgetoverd tot een ware jazzclub, inclusief imposante bar. De gasten van SwingHouse jazz worden altijd goed verzorgd door de vele vrijwilligers die de bar en zaal bestieren. Drank en hapjes vinden altijd weer gretig aftrek.

  Rock, jazz, Latin en R&B

  Ed Koenders en Kees Suvaal zijn twee muzikale veteranen met een gedeeltelijk unplugged band die voortdurend van bezetting verandert. Zij zijn gastheer van een wisselende line-up van gemiddeld 8-10 vocale en/of instrumentale solisten uit andere bands die beurtelings een paar nummers (mee-) spelen of zingen waardoor geen optreden hetzelfde is. De stijlen varieëren dan ook van rock en jazz tot latin en R&B. Jaren '60, jaren '70 alle bekende nummers van weleer komen langs. Bekijk ook de foto's die Tom Moerenhout maakte.

  SH-11-03_2SH11-03_3

 • Ans Boer in het zonnetje gezet

  Ans_boer

  Wijk bij Duurstede, 11 maart 2012. Afgelopen weekend is Ans Boer 90 jaar geworden. Een reden voor deelnemers van de gymnastiek van Stichting Binding haar in het zonnetje te zetten. Geheel onverwachts nam Thijmen Vonk de plaats in achter het orgel en op zijn muziek werd zij toegezongen. Tijdens de gymnastieklessen zorgt Ans voor de begeleidende muziek.

  Bijna 40 jaar muzikale begeleiding

  "Eigenlijk ben ik er per ongeluk ingerold", vertelt Ans. "Bijna 40 jaar geleden, mijn dochter gaf gymlessen, werd de vaste muzikale begeleider ziek. Dus was het gauw “ma kan jij niet even invallen”. Ik heb toen snel een paar lessen gevolgd en ben gaan spelen. Het leuke van deze vorm van begeleiden is dat je niet speelt van bladmuziek. Ik speel alles uit mijn hoofd en kijk wat er in de zaal gebeurd. De muziek moet de maat en het ritme aangeven. Dus de bewegingen moeten hoorbaar zijn in de muziek."

  Bewegen voor ouderen

  Iedere donderdagmorgen kan via Stichting Binding getraind worden in verschillende soorten van bewegen voor senioren. Bij conditietraining zijn de oefeningen iets zwaarder dan bij de tweede groep gymnastiek. De oefeningen zijn naast het soepel houden van de spieren ook gericht op het bijhouden van de eigen conditie. De deelnemers zijn meestal iets jongere senioren. Bij de gymnastieklessen wordt ook sterk gelet op de manier van bewegen. Juist goed bewegen geeft een betere balans en kan heel veel letsel voorkomen. Dus meer een combinatie van controle en bewegen in balans. Juist tijdens deze oefeningen is goede chemie tussen Teunie Emons (docent) en Ans voor de muzikale begeleiding belangrijk.

  Meer informatie

  Wilt u meer weten over bewegen voor Ouderen in Langbroek of Wijk bij Duurstede dan kunt u van maandag- t/m donderdagmorgen tussen 9.00 en 12.30 uur contact opnemen met Stichting Binding. Telefoon 473075 of via e-mail.

 • Lezersfoto: lente in de lucht

  Lente_riny2

  Cothen, 11 maart 2012. Het is vandaag een prachtige lentedag. Menigeen trekt er op uit om te genieten van de zon, zo ook trouwe lezer en fotograaf Riny van Batenburg uit Cothen. Hij maakte deze prachtige foto's van de ganzen en ooievaars die duidelijk het voorjaar in hun bol hebben!

  Mail uw foto

  Heeft u ook een mooie, leuke, verrassende of ontroerende foto gemaakt in Wijk, Cothen of Langbroek? Mail hem naar de redactie van ditiswijk.nl.

  Lente_riny1Lente_riny3Lente_riny4Lente_riny5

 • Wederom gratis CultuurCafé in Calypso

  cultuurcafelogos

  Wijk bij Duurstede, 11 maart 2012. Stichting De Inrichting houdt op dinsdag 20 maart weer een Cultuurcafé in theater Calypso aan de Markt in Wijk bij Duurstede. Om 20.00 uur start dit gratis toegankelijke en gevarieerde Cultuurcafé.

  Voor ieder wat wils

  Het programma bevat ook deze keer weer voor elk wat wils: van zang tot dans en van fotografie tot een boekpresentatie van een meisje met het syndroom van Down. De deelname van de hieronder vermelde artiesten blijft onder voorbehoud. De organisatie vindt het prettig u te ontmoeten en u de kans te geven te proeven aan nieuw of reeds bekend talent.

  Programma

  • Excelsior
  • Judy Benschop (gitaar & zang)
  • Dansschool Liane
  • Presentatie boek Nina de Ruiter. (Kijk voor meer informatie op de website)
  • Column Andre van Zwieten
  • Wim van Amerongen interviewt….? (Dat is nog een verrassing!)
  • Jonas Eggo (gitaar & zang)
  • Rob Haak (fotografie) in de foyer
  • ZIMIHC in de foyer (en misschien op het podium)
  • Coos van den Hoek met een presentatie over de Stichting Wijkse Projekten, dus niet alleen over de bouw van de Krommerijnder.

  Optreden?

  Mocht u zelf een keer iets willen laten zien of horen, of heeft u een interessante tip, neem dan contact op met een van de leden van de caféwerkgroep: Simone Gijben of Karel Schneider.

 • Post voor Simon in Calypso

  WBF-7653

  Wijk bij Duurstede, 11 maart 2012. In het theater Calypso werd vanmorgen de ontwapende muziektheatervoorstelling Post voor Simon voor kinderen gegeven. Een heerlijke voorstelling om deze zonnige zondag mee te starten. Vanmiddag staat de deur van het Wijkse theater open voor een andere doelgroep, tijdens weer een nieuwe editie van SwingHouse jazz.

  Meezingen

  Ageeth de Haan vertelde het verhaal van Simon die niets anders liever doet dan tekenen. Maar de juf besluit dat Simon beter met de andere kinderen buiten kan gaan spelen. Maar dat wil Simon niet. Het verhaal wordt afgewisseld met liedjes waar ook de kinderen gevraagd werden mee te zingen. Zangeres en theatermaker Ageeth de Haan maakt sinds 2003 muziektheater. Haar muziektheaterprogramma’s staan bekend om hun helderheid en warme sfeer. Daarbij sluit ze naadloos aan bij wat de doelgroep beweegt. Ageeth werd begeleid door haar vaste muzikanten.

  WBF-7656WBF-7658WBF-7659WBF-7663WBF-7667

 • Liefde in de raadzaal met dank aan Concordia

  Conamore2

  Wijk bij Duurstede, 11 maart 2012. Ongeveer 150 belangstellenden en muziekliefhebbers bezochten zaterdagavond het voorjaarsconcert van harmonie Concordia. De harmonie had het concert in het teken van de liefde gezet met de pakkende naam Con Amore.

  Heerlijke evergreens

  Er werden onder leiding van Andries Faber nummers ten gehore gebracht uit beroemde Hollywood-films zoals Out of Africa, Dances with Wolves en The Mask of Zorro. Tevens werden Kym Rigters en Astrid Knapen in het zonnetje gezet met hun 25-jarig jubileum bij Concordia. Na de pauze was het tijd voor de slagwerkgroep die onder andere een compositie van slagwerkinstructeur Martin van Werkhoven ten gehore brachten en daarna werd het concert vervolgd door de voltallige harmonie waarbij ook nog bekende evergreens voorbij kwamen tot veel plezier van het publiek.

  Conamore1Conamore3Conamore4

 • Lekker neuzen in boeken

  Boekenmarkt3

  Wijk bij Duurstede, 11 maart 2012. De boekenmarkt in de Grote Kerk werd afgelopen zaterdag door veel belangstellenden bezocht. Er was voor ieder wat wils op deze bijzonder mooie locatie. Sommigen droomden weg in de toekomst met science fiction, anderen waren op zoek naar zeer oude prentenboeken om hun verzameling uit te breiden. Uiteraard waren alle andere interessegebieden die hier tussen liggen ook vertegenwoordigd op deze markt. Afgeleid aan de opkomst van het publiek kan men van een geslaagde boekenmarkt spreken.

  Boekenmarkt1Boekenmarkt2Boekenmarkt4

 • Ruitenboer is troef

  bridge

  Wijk bij Duurstede, 10 maart 2012. De vijfde parenserie is afgelopen donderdag van start gegaan bij bridgeclub Dorestad. Deze wedstrijd stond in het teken van het Ruitenboertoernooi, dat landelijk wordt georganiseerd door de Nederlande Bridgebond. Alle verenigingen spelen op maandag dezelfde spellen. Op dinsdag idem dito met dien verstande dat er dan wel andere spellen worden gespeeld dan op maandag. Dat gaat zo door tot de week er op zit.

  Na afloop van de speelavond ontvangen de spelers een boekje waarin de spellen worden besproken. Dat wordt gedaan door Max Rebattu (72), die bridgemedewerker is bij diverse kranten en bridgemagazines. Omdat de spellen dus al zijn toegelicht wordt er op deze plaats van afgezien om dat nog eens te doen. Elke vereniging vaardigt daarna de winnaars af naar de volgende ronde van het Ruitenboertoernooi, die later deze maand wordt verspeeld in het bridgecentrum in Utrecht.

  De uitslag van deze speelavond is als volgt:

  A-lijn

  1. Lidwien van Grinsven en Tjipke Hofker, 61.61%
  2. Tiny Hunefeld en Jose Koldenhof, 58.33%
  3. Wim Hilbers en Henk Aardoom, 58.04%
  4. Marijke Hendriks en Rik de Gier, 56.85%
  5. Ria Cavadino en Diana Vroegindewey, 56.25%
  6. An Pastoors en Kees Bronk, 54.17%
  7. Adri Verwaal en Jan Everts, 51.79%
  8. Lia van Stijn en Dia Rutten, 51.49%
  9. Yvonne en Bert van Heerikhuizen, 50.60%

  B-lijn

  1. Hanneke van Haren en Jenny van der Hart, 65.00%
  2. Hilda van Reenen en Frits Derksen, 62.92%
  3. Arna en Ben van Schijndel, 61.25%
  4. Ank Lancee en Irene Rietveld, 61.00%
  5. Magda Pasztor en Fridtjof Egeler, 53.75%
 • Openbaar fractieberaad GroenLinks

  logo_diw_groenlinks

  Wijk bij Duurstede, 10 maart 2012. Ter voorbereiding van de komende Avond van de Raad komt de gemeenteraadsfractie van GroenLinks op dinsdag 13 maart weer bijeen rond de keukentafel van Singel 12E. Iedereen is van harte welkom om rond 20.00 uur aan te schuiven en te luisteren of mee te praten. Mensen die graag over een specifiek onderwerp met de fractie van gedachten willen wisselen zijn eveneens zeer welkom. Zij worden wel vriendelijk verzocht hun komst even aan te kondigen via e-mail of 0343-571021.

 • Nieuwe wijkchef voor Wijkse politie

  Heleen_van_der_wal

  Wijk bij Duurstede, 10 maart 2012. De Wijkse politie heeft sinds 1 maart een nieuwe wijkchef. Heleen van der Wal heeft het stokje overgenomen van Henri van Nijhuis, die nu in de gemeente de Bilt aan het werk is. Van der Wal is sinds 1995 werkzaam bij de politie en zij heeft zodoende al veel ervaring opgedaan. Eerder werkte zij als agent op straat, in de opsporingsdienst en had zij verschillende leidinggevende functies.

  Korte lijnen

  Van der Wal is blij dat zij gevraagd is voor de functie van wijkchef in Wijk bij Duurstede. "Het voelde direct goed in Wijk bij Duurstede", vertelt zij. "Het team in Wijk draait goed en er zijn korte lijnen met het bestuur van de gemeente en met de ketenpartners." Samen met haar team zal zij gestalte geven aan verschillende onderwerpen die staat weergegeven in het Integraal Veiligheidsplan. In het Wijkprogramma worden deze onderwerpen uiteengezet in speerpunten en acties.

  Wijkprogramma

  Van der Wal geeft uitleg over het nieuwe Wijkplan van de politie en de cijfers van het afgelopen jaar. De speerpunten voor 2012 zijn:

  • Overlast (jeugdgroepen, alcohol en drugs)
  • Uitgaan en horecaoverlast
  • Verkeersveiligheid
  • Woninginbraken en diefstal uit auto's

  Actiepunten zijn:

  • Huiselijk geweld
  • Bedrijfsinbraken

  De Hartman-methode, waarbij burgemeester Swillens, politie en brandweer de wijken ingingen, en het frequente contact dat de burgemeester met groepen jongeren heeft werpen hun vruchten af. Er is een duidelijke lijn gezet, zowel voor de jongeren als voor de buurtbewoners waarmee Swillens ook regelmatig contact heeft. Swillens vult aan: "De overlast door alcohol, drugs en horeca is gedaald, net als de inbraken in winkels."

  Woninginbraken

  Zorgelijk is echter de toename van woninginbraken. Dit is dan ook een speerpunt voor het komend jaar. Er zullen het komend jaar weer verschillende acties worden gehouden waarmee de inwoners van de gemeente worden geattendeerd op de risico's voor inbraak in hun woning. De welbekende voetjesactie zal hier weer deel van uit maken. Ook verkeersveiligheid heeft de aandacht van de politie het komend jaar. Zo zullen er meerdere verkeerscontroles worden uitgevoerd en wordt samen met de burgers gekeken wat er gedaan kan worden aan verkeersoverlast in de wijken. "Verkeerscontroles leveren veel meer informatie op. Zo kunnen woninginbrekers ook herkend worden aan de spullen die zij vervoeren en kunnen drugs aanwezig zijn in een voertuig."

  Huiselijk geweld

  Speciale aandacht is er voor huiselijk geweld. Van der Wal: "Dit zien we als een zeer ernstig misdrijf. Het heeft veel impact op mensen." Swillens: "De cijfers laten een stijging van 19% zien in het afgelopen jaar, maar vreemd genoeg kunnen we dit als positief vertalen. Er is veel aandacht voor dit thema, de signalering is hierdoor beter. Helaas doet een derde van de slachtoffers nog geen aangifte. Er moet hier nog beter op gelet worden. De gevallen die bekend zijn, zijn slechts het topje van de ijsberg. " Van der Wal: "Maar we komen al meer achter de voordeur. Zo pakken we door, ook als er geen aangifte wordt gedaan."

  Blijf alert

  Op alle vlakken scoort Wijk bij Duurstede beneden gemiddeld ten opzichte van gemeenten in de omgeving. "Toch moeten mensen meer gebruik maken van het nummer 112 wanneer zij een verdachte situatie zien", besluit Van der Wal. "Dit is echt een oproep die ik zou willen doen. Beter een keer te veel dan een keer te weinig gebeld. De opmerkzame blik van burgers is voor ons heel belangrijk en heeft al vaker tot het oplossen van zaken geleid." Sinds kort zijn de wijkagenten tevens actief op Twitter: @PolitieWbD.

 • Ingezonden brief: PCG: ‘Inhuur giffier noodzaak’

  ingezondenbrief

  Wijk bij Duurstede, 10 maart 2012. De SP vindt de tijdelijke inhuur van een griffier, in verband met zwangerschap van de huidige griffier, te duur. Het kost volgens de SP € 40.000 en in hun ogen is er best een ambtenaar die tijdelijk dit werk kan overnemen. De SP slaat de plank mis…

  In de eerste plaats is het door de SP genoemde bedrag veel te hoog. Gemakshalve wordt vergeten dat de zwangerschapsuitkering in mindering komt op de te maken kosten. Ten tweede is het absoluut niet zo dat een andere ambtenaar het werk van de griffier ‘zomaar’ kan overnemen. Wat dacht u van de spagaat waarin de ambtenaar terecht komt? Wie is nu zijn ‘baas’? Wie neemt trouwens het werk over van de ambtenaar die griffierstaken op zich neemt? Externe inhuur…?

  Tenslotte heeft de gemeenteraad de komende periode een volwaardige griffier hard nodig: denk alleen maar aan de burgemeestersprocedure en de ‘bezuinigingshobbel’ die we met elkaar moeten nemen. Resumerend durf ik te stellen dat een zichzelf respecterende raad niet ‘rommelt’ met de vervanging van de griffier. Een goede, volwaardige griffier is de eerste levensbehoefte van de gemeenteraad!

  Hans Marchal Fractievoorzitter PCG

 • Afspraken stichting Binding en gemeente

  logo-gemeente_wbd

  Wijk bij Duurstede, 10 maart 2012. Het afgelopen jaar heeft de Rekenkamercommissie van de gemeente onderzoek gedaan naar de afspraken die de gemeente heeft gemaakt met Binding over de werkzaamheden die de stichting verricht. Binding ontvangt daarvoor subsidie van de gemeente.

  Achtergrond onderzoek

  Binding is een van de grootste subsidieontvangers in de gemeente Wijk bij Duurstede. De afgelopen jaren is in de raad de financiële relatie tussen de gemeente en de stichting diverse malen aan de orde geweest, onder andere naar aanleiding van verzoeken om extra budgetten voor deze stichting. Daarnaast is het Wmo-loket, een wettelijke taak, bij stichting Binding ondergebracht en is de gemeente sinds 1 januari 2007 verantwoordelijk voor uitvoering van de Wmo. Bovenstaande was aanleiding voor de Rekenkamercommissie om een onderzoek in te stellen naar de relatie tussen de gemeente en Binding en de effectiviteit van het Wmo-beleid voor zover Binding bij de uitvoering daarvan betrokken is. Het onderzoek had betrekking op de periode 2007 - 2010.

  Conclusies

  De Rekenkamercommissie vindt, ook in vergelijking met andere gemeenten, dat de afspraken en het werk van Binding in de praktijk effectief zijn. Binding doet haar werk goed en de inwoners van de gemeente zijn daar tevreden over; gemiddeld meer dan in andere gemeenten.

  • In 2007 moesten verschillende welzijnsorganisaties samengaan tot een professionele welzijnsorganisatie met een breed aanbod. Dat doel is gerealiseerd.
  • In de onderzochte periode (2008 – 2010) bevond de stichting zich nog in een opbouwfase, de gemeente moest nog ‘wennen’ aan de nieuwe organisatie.
  • Er kan geen uitspraak gedaan worden over de precieze effecten die de activiteiten van Binding hebben gehad.
  • De gemeente moet in een aantal gevallen preciezer aangeven welke effecten er in de Wijkse samenleving gerealiseerd moeten worden zo is het mogelijk om concreter en duidelijker opdrachten te geven en valt achteraf beter na te gaan wat de resultaten zijn geweest.
  • De gemeente heeft regelmatig overleg met Binding over de uitvoering van de activiteiten. Niet voldoende duidelijk is hoe de gemeente in dat overleg beoordeelt of opdrachten zijn uitgevoerd. En of dat overleg leidt tot aanpassingen van de opdrachten aan Binding.
  • Binding wordt volgens de regels gesubsidieerd.
  • De gemeenteraad is door het college steeds op tijd en uitvoerig geïnformeerd over de plannen ten aanzien van Binding. Aanbevelingen komen erop neer om in de toekomst preciezer aan te geven wat de gemeente door middel van subsidiëring van Binding wil bereiken. Dat maakt het mogelijk om meer concrete en duidelijke opdrachten aan subsidies te verbinden. Achteraf is dan beter na te gaan wat de effecten van subsidies zijn geweest.

  Avond van de Raad

  Het rapport van de Rekenkamercommissie is geagendeerd voor de voorbespreking op 20 maart a.s.

 • Gratis compost van de gemeente

   landelijkecompostdag2012

  Wijk bij Duurstede, 10 maart 2012. Landelijke Compostdag is dit jaar op zaterdag 24 maart. De gemeente deelt op deze dag gratis compost uit aan de inwoners als dank voor hun inspanning om het groen- en GFT-afval gescheiden aan te leveren.

  Betere verdeling

  Vorig jaar was er overweldigend veel belangstelling voor deze gratis compost. Het gevolg was dat de compost erg snel vergeven was en veel mensen teleurgesteld moesten worden. Om dit te voorkomen, is er dit jaar meer compost om te verdelen. Daarnaast is het, anders dan vorig jaar, niet meer mogelijk om meerdere bonnen in te leveren; dus 1 bon per uitgifte. Een bon geeft recht op maximaal 3 zakken van 40 liter compost, zolang de voorraad strekt.

  Uitgifte op bedrijventerrein Broekweg

  Door de grote belangstelling ontstond er vorig jaar een flinke verkeersopstopping op een aantal doorgaande wegen. Daarom is besloten de uitgiftelocatie te verplaatsen van de gemeentewerf naar het bedrijventerrein Broekweg (Lage Maat 9, voormalig terrein van Jo van Beek). Op een aantal cruciale plaatsen op de route staan verkeersregelaars; u dient hun aanwijzingen altijd op te volgen. De gratis zakken compost zijn op deze locatie af te halen tussen 09.00 en 12.00 uur, uitsluitend tegen inlevering van afgebeelde bon (zonder ditiswijk.nl logo!) die u vindt op de gemeentepagina in de Wijkse Courant.

 • Spanning bij het knielend schieten

  schieten

  Langbroek, 9 maart 2012. Bij het knielend was het erg spannend tijdens de wekelijkse competitieavond van s.v. Tref. Gijs de With werd eerste met een prachtige score van 89 punten. Ton Wagensveld werd tweede met een prachtige score van 88 punten. Harry van Woudenberg werd derde met een hele mooie score van 87 punten.

  Jeugd

  Bij jeugd pistool werd Gijsbert de Kruif eerste met een score van 53 punten. Benjamin Muis werd tweede met 51 punten.

  Bij de jeugd staand werd Esmee van de Geer eerste met een score van 69 punten. Kyander de Kruif werd tweede met een score van 65 punten. Marijke Roeterd werd derde met 59 punten.

  Bij de jeugd knielend werd Jochem Pouw eerste met een prachtige score van 87 punten. Rik van den Brink werd tweede met een prima score van 85 punten.

  Senioren

  Bij het staand schieten werd Rino van Dijk eerste met een score van 79 punten. Wim van Vliet werd tweede met een score van 77 punten.

  Bij het Pistool schieten A werd Gerard Blom eerste met een prima score van 87 punten. Rob Haak werd tweede met een mooie score van 84 punten. Wouter Jaspers werd derde met een goede score van 83 punten.

  Bij het pistool schieten B werd Rijk van Vulpen eerste met een score van 70 punten. Wijnie Hoogland werd tweede met een score van 68 punten. Martijn Blom werd derde met 64 punten.

 • Muziek, Doen! met Excelsior

  muziek-doen_MG_9008

  Cothen, 9 maart 2012. In een goed gevulde oefenruimte van Excelsior verzorgden vanavond twee schoolklassen een optreden, samen met de slagwerkgroep. Vanuit het tweede Werkatelier Cultuur werd het project 'Muziek, Doen!' vorig jaar gekozen door de jury, onder begeleiding van de cultuurcoach van de gemeente Wijk bij Duurstede.

  Uniek muziekproject

  Het project werd ondersteund met een subsidie vanuit de regeling cultuurparticipatie van de provincie. Het project, Muziek Doen! bestaat uit een aantal lessen op school. Deze lessen zijn ontwikkeld en worden gegeven door Marcus Wiebenga. Hij is dirigent en docent van Muziekvereniging Excelsior Cothen. Vier scholen konden deelnemen aan dit unieke muziek project. Vanavond was het de beurt aan de Hoeksteen en de Werkschuit om te laten zien wat zij geleerd hebben. Bekijk ook het filmpje van de leerlingen van de Werkschuit dat Marien Stoel maakte.

  muziek-doenIMG_0522muziek-doenIMG_0525muziek-doen_MG_8988muziek-doen_MG_8994muziek-doen_MG_9003

 • Nagellak en knutselspullen

  WBF-7627

  Wijk bij Duurstede, 9 maart 2012. Mooie haren en nagels, prachtige foto's, schilderijen, knutselspullen en handige gadgets voor in de keuken. Theater Calypso was vanavond louter toegankelijk voor dames. En voor de fotograaf van ditiswijk.nl, natuurlijk. In het theater werd deze speciale vrouwenavond georganiseerd door stichting de Inrichting, in het kader van de internationale vrouwendag die gisteren plaatsvond.

  Gezellig avondje uit

  Het was een gezellig avondje uit voor moeders, dochters, zussen, vriendinnen en buurvrouwen. Tijdens die avond kregen vrouwen een leuk en gevarieerd programma gepresenteerd met een modeshow van zowel lingerie, bad- als voorjaarsmode. Na afloop ontvingen de dames een goodiebag waaraan diverse lokale ondernemers hebben bijgedragen. Zo kunnen zij thuis nog nagenieten.

  WBF-7624WBF-7634WBF-7640WBF-7643WBF-7644WBF-7638

 • Burgerlijke stand

  burgerlijkestand

  Geboren

  1 maart 2012 Barry, zoon van R.H.M van Schaik en Y. Mulder wonende te Wijk bij Duurstede

  7 maart 2012 Sien Anne-Dien, dochter van D. van Dijk en R.M. Schippers, wonende te Wijk bij Duurstede

  Partnerschapregistraties

  2 maart 2012 Melvin Dorresteijn en Shirin van der Haar

  8 maart 2012 Jimmy Bouwman en Sandra Donselaar

  Huwelijksaangiften

  2 maart 2012 Wijnandus A.J. Verlegh en Victoria A. Schouten

  2 maart 2012 Eno Mariani en Marieke van Eck

  Overlijden

  5 maart 2012 Patrick Christian Jozef Aben, 50 jaar, wonende te Wijk bij Duurstede

 • Doe mee aan het voorjaarskoppeltoernooi

  darten

  Wijk bij Duurstede, 9 maart 2012. Het zonnetje begint weer wat meer kracht te krijgen en de eerste lammetjes zijn geboren. Het is voorjaar en daarom organiseert Dartvereniging Break Out een 'Voorjaarskoppeltoernooi'. Zaterdagavond 10 maart is de Break Out kantine het toneel voor dit koppeltoernooi.

  Iedereen is welkom

  Inschrijven kan op de avond zelf vanaf 19.15 uur, aanvang van het toernooi is 20.00 uur. Inschrijfgeld is 8 euro per koppel, al het inschrijfgeld gaat in de prijzenpot. Het is een open toernooi dus iedereen is welkom! Jeugdspelers mogen meedoen mits ze zelfstandig een wedstrijd kunnen schrijven.

 • Boerenbal slotavond Carnaval 2012

  Kaieschaiters

  Wijk bij Duurstede, 9 maart 2012. Een geweldig carnavalsseizoen is alweer bijna ten einde. Prins Steef den Eerste en zijn gevolg hebben alle redenen om super tevreden te zijn over het geweldig verlopen seizoen. Het is nog nooit zo goed bezocht geweest als afgelopen jaar. Het carnaval in Waik leeft als nooit tevoren. Een super mooie optocht, een spetterend en al dagen van tevoren uitverkocht openingsbal.

  Het Back to the Carnavalsfeest op de zondagavond is zeker iets wat verder uitgebouwd moet worden en de slotavond, maandagavond, met een super artiest is iets wat de Waikse bevolking zeer kan waarderen. Alle instanties, zoals daar zijn, politie, gemeente, brandweer beveiliging, alls is positief. Er zijn geen bekeuringen uitgedeeld en alles is goed verlopen. De omwoners en winkeliers van de horden hebben geen problemen gehad en de Kaieschaiters zijn er trots op dat het een grote lofzang is geworden. De optredende artiesten waren leuk en goed.

  Op zaterdagavond een knallend Feest met de Lawineboys, op de zondag even terug in de Tijd met One two Trio en Theo Mezz en Gerard Joling sloten het weekend af op de onvergetelijke slotavond. Iedereen die foto’s, video’s of wat dan ook heeft van het carnaval wordt gevraagd of ook wij deze mogen hebben. Neem even contact op met de Kaieschaiters en we spreken wat af. Ook weer een positief punt is dat de Kaieschaiters erin zijn geslaagd de groep wat nieuw en jong leven in te blazen. Super Wesley, Jimmy en Rick dat jullie onze groep van het broodnodige jonge bloed hebben voorzien. Deze week nog even de eindvergadering en de echte balans opmaken en dan op naar het halfvastenbal en het seizoen 2012/2013.

  Het inschrijfformulier voor de Waikse Optog van 2013 staat al op de site, we willen er vroeg bij zijn. Op dit moment wordt nog met de gemeente gesproken over een gezamelijke bouwlocatie voor de carnavalswagens. Als ook dit nog lukt is er weer een grote stap gezet. De Kaieschaiters bedanken de gemeente Waik alvast voor de energie die hen steken om dit feest voor de gemeenschap nog mooier te maken. Heerlijk om als organisatie met zoveel instanties op goede voet te staan en samen kom je een heel eind. Maar nu eerst zaterdag 17 maart, vanaf 21.00uur zal residentie Cafe 1900 open zijn. Uiteraard gratis entree en live muziek. Nog 1x de keilen uit het vet, de verkleedpakjes uit de kast en heerlijk los gaan op de Nederlandse feestmuziek van dit jaar. Wij zouden het super vinden als het een drukke avond wordt en als we zo met iedereen die carnaval in Waik een warm hard toedraagt, het seizoen kunnen afsluiten.

  3x Alaaf en iedereen die dit super jaar mogelijk heeft gemaakt Super, Super, Super bedankt namens de Kaieschaiters

 • Wijks Vocaal viert 35-jarig bestaan

  Wijk bij Duurstede, 8 maart 2012. Het Wijks Vocaal (voorheen Wijks Vocaal ensemble) viert het zevende lustrum met een voorjaarsconcert op 21 april. Het koor laat u genieten van de hoogtepunten uit haar 35-jarige koorgeschiedenis. De leden bepaalden zelf het repertoire. Het feestelijke concert in de Grote Kerk begint om 20.00 uur.

  Diverse solisten

  Wat kunt u verwachten Componisten als Schütz, Händel, Andriessen, Mendelssohn, Brahms en Elgar passeren de revue. Ook Nederlands repertoire ontbreekt niet. Voor de pauze wordt een kerkelijk repertoire gezongen; daarna volgen wereldlijke stukken. Er treden diverse solisten op. Het geheel staat onder leiding van dirigent Rien Verbeek.

  Vernieuwing

  Het koor is na 35 jaar vitaler dan ooit. Het bestuur heeft tal van initiatieven genomen voor vernieuwing. Dit heeft onder andere geleid tot een nieuwe naam en een nieuwe huisstijl. Maar vooral ook het openstaan voor samenwerking in de regio, het stimuleren van jong talent, verrassende optredens (in de regio) en primeurs kenmerken de vernieuwing.

  Kaarten

  De kaarten kosten 15 euro en zijn te verkrijgen bij onder andere de VVV op de Markt en voor aanvang van het concert in de kerk. Na afloop is er gelegenheid voor een gezellig samenzijn met een hapje en een drankje .

 • PvdA houdt fractieberaad

  Wijk bij Duurstede, 8 maart 2012. De Wijkse afdeling van de PvdA houdt maandagavond 12 maart openbaar fractieberaad van 20.00 tot 22.00 uur in het Dorpshuis in Langbroek.Tijdens deze bijeenkomst bespreekt de PvdA-fractie de agendapunten voor de raadsvergadering van 20 maart. Belangstellenden zijn van harte welkom.

 • Lezersfoto: Vikingooievaars terug

  Wijk bij Duurstede, 7 maart 2012. Het ooievaarspaar van het Vikinghof is dit afgelopen weekend weer terug gekeerd vanuit het warme zuiden. Het paar is snel herenigd en was zo blij elkaar weer te zien, dat hun eerste begroeting direct werd beloond met een paring. Lidwine Elshof betrapte de gevleugelde geliefden en maakte er dit fraaie plaatje van.

  Heeft u ook mooie foto’s gemaakt die u onze lezers wilt tonen, mail ze naar de redactie.

 • Playbackshow bij SVL

  Langbroek, 7 maart 2012. De kantine van SVL is vrijdag 9 maart het strijdtoneel van de playbackshow, georganiseerd door de omnisportvereniging. Na het succes van vorig jaar worden ook nu de optredens van de jeugd gecombineerd met die van de senioren.

  De optredens van de kinderen beginnen om 19.00 uur. Er hebben zich al diverse artiesten opgegeven om te strijden om de wissel beker. De oudere jeugd kan zijn kwaliteiten vanaf 20.30 uur tentoonstellen. Ook hiervoor heeft zich al een keur aan artiesten aangemeld.

  Meedoen? Geef dan snel op bij Anita Aalbertsen (jeugd) of bij Barry van Leeuwen (senioren). Publiek is van harte uitgenodigd.

 • Verzet tegen plannen kabinet voor huursector

  Wijk bij Duurstede, 7 maart 2012. De beide woningbouwstichtingen in de gemeente, de HuurdersBelangenVereniging Krommerijn en het college van B & W pleiten bij de Tweede Kamer in Den Haag voor een algehele aanpak van de problemen op de woningmarkt. Zij zijn tegen de plannen van het kabinet Rutte om minstens 75 procent van de huurwoningen te koop aan te bieden aan huurders. Dat zou op dit moment alleen maar tot meer problemen leiden. Zij hebben hun bezwaren deze week in een brief aan de Tweede Kamer kenbaar gemaakt.

  Extra druk op huurmarkt

  Het kabinet wil met het kooprecht huurders de mogelijkheid geven hun woning te kopen. De woningcorporaties worden dan verplicht om minstens 75 procent van de huurhuizen te koop aan te bieden. Volgens de bestuurders van woningstichting Volksbelang, woningbouwstichting Cothen, de HuurdersBelangenVereniging Kromme Rijn en wethouder Jan Burger veroorzaakt dat extra druk op de huurmarkt. En dat, terwijl de problemen op de woningmarkt al enorm zijn. Burger: “De wachtlijsten voor een huurwoning zijn enorm en stijgen alleen maar. Het aantal huurwoningen dat vrij komt is de laatste jaren sterk afgenomen. Aan de andere kant staan er veel woningen te koop, ook in de goedkopere sector. En dan wil het kabinet Rutte dat corporatiewoningen massaal te koop worden aangeboden. Dat lost geen problemen op, maar verergert die alleen maar.”

  Laagste inkomens de dupe

  Het initiatief om bezwaar te maken tegen de voorstellen vanuit Den Haag komt van de woningcorporaties en haar belangenvereniging Aedes. De beide woningbouwstichtingen in de gemeente verwachten dat door de nu voorgestelde maatregel mensen met de laagste inkomens de dupe zullen worden, omdat er nog minder huurwoningen vrij zullen komen. Bovendien lost het niets op aan de zogenoemde ‘scheefheid’: huurders in een sociale woning waarvan het inkomen inmiddels is gestegen en die dus best wat meer zouden kunnen verwonen. Daarvoor is het nodig dat er een totale aanpak komt van de problemen op de woningmarkt, zowel in de huursector als in de koopsector.

  Geen totaalvisie

  Wethouder Burger: “Er is geen totaalvisie op de toekomst van de woningmarkt in ons land. Het rijksbeleid gaat vooral uit van het krimpen van de huursector. Maar dat maakt de problemen op dit moment alleen maar erger. Woningcorporaties hebben juist steun nodig. Zij houden de woningbouw en de bouwsector overeind. Maar met allemaal heffingen en dit soort maatregelen wordt het alleen maar moeilijker. “

 • Robin wint voorleeswedstrijd

  Robin Freriks wint de regionale voorleeswedstrijd/Foto: Marien Stoel

  Cothen, 7 maart 2012. In het Dorpshuys werden de afgelopen twee woensdagmiddagen de regionale voorleeswedstrijden gehouden. Vorige week won Aniek Wiegand van CBS Hoog Moersbergen in Doorn. Het artikel van vorige is te lezen door deze link te volgen. Vandaag won Robin Freriks van OBS de Horn uit Wijk bij Duurstede. Beide jonge dames moesten in een onderlinge ‘battle' uitmaken wie de winnares werd en mee gaat doen aan de provinciale voorleeswedstrijd op 4 april in theater De Kom in Nieuwegein.

  Rustig en enthousiaste sfeer

  De voorlezers werden, wanneer er even pauze was en er nieuwe voorlezer plaats nam in de stoel, verbaal en met spandoeken ondersteund wat een bijzonder vrolijk beeld opleverde.

  Wijkse wint

  Als eerste werd vanmiddag de winnares bekend gemaakt van de 11 deelnemers. Robin Freriks was blij verrast en sprong een gat in de lucht. Ook haar meegereisde publiek liet zich niet onbetuigd. Kiki Puijk van de Toermalijn uit Cothen werd derde en Judith de Kruiff van de Hoeksteen uit Wijk bij Duurstede tweede. Robin ging samen met de winnares van vorige week (Aniek Wiegand) met de jury voorzitter en Joke Reijnders mee om zich voor te bereiden op de 2 pagina’s die door allebei moesten worden voorgelezen om te beslissen wie de beste was.

  De prijzen verdeeld

  Tijdens het voorbereiden van de 'battle' kregen de overige deelnemers als aandenken een roos en een tas met cadeautjes uitgereikt. Nadat iedereen weer op zijn plaats zat, startte de alles beslissende ronde. Aniek las als eerste de twee bladzijden voor, gevolgd door Robin. De jury trok zich nog heel even terug voor beraad en feliciteerde daarna Robin als winnares.

  voorlees-IMG_8976

  voorlees-IMG_0508

  voorlees-IMG_0516

  voorlees-IMG_8959

 • Judoleraren krijgen les

  Wijk bij Duurstede, 7 maart 2012. Neil Adams, een judoleraar uit Engeland met een indrukwekkende staat van dienst, gaf zondag een vier uur durende techniektraining aan de Wijkse judoleraren Frans, Dirk van Edwin. De training trok zo’n 150 belangstellende judoleraren uit het hele land.

 • Donatie voor Droomhuis

  donatie-droomhuis_MG_8931

  Wijk bij Duurstede, 7 maart 2012. Direct na de pauze verzamelden alle leerlingen en leraren van basisschool de Regenboog zich vanmorgen in de aula van de school. De afgelopen maanden hebben alle leerlingen activiteiten ontwikkeld en zo geld ingezameld voor het goede doel en dit keer was het geld bestemd voor het Droomhuis.

  Activiteiten

  Na het welkomstwoord door het hoofd van de school vertelden enkele leraren welke activiteiten er allemaal zijn gehouden om geld bij elkaar te krijgen voor het goede doel. Dit voerde terug tot ver voor de kerst toen de eerste activiteiten werden gestart met onder andere het maken van kerstkaarten. Deze werden vervolgens verkocht.

  Donatie

  Alle inspanningen hebben er toe geleidt dat een bedrag van 1400 euro kon worden gedoneerd. Marianne Hamstra was enorm verrast door de hoogte van het bedrag. Zij vertelde de leerlingen en leraren dat het geld gebruikt wordt om kippen en een kippenhok te kopen. Een van de leerlingen bood hierop spontaan aan de kippen te willen doneren.

  Droomhuis

  Marianne had voor de leerlingen ook enkele nieuwtjes. Zo had zij stalen van de stoffen meegenomen waarmee het droomhuis aangekleed wordt en waar de stoelen mee bekleed worden. Zij wist ook nog te melden dat half april het huis opgeleverd gaat worden en dat per 1 juni de bewoners het nieuwe huis betrekken.

  donatie-droomhuis_MG_8921

  donatie-droomhuis_MG_8927

  donatie-droomhuis_MG_8943

 • Informatie over energiebesparing

  energievoorlichting

  Wijk bij Duurstede, 6 maart 2012. Een dikke vijftig belangstellenden hebben vanavond de marktachtige inloopavond op het gemeentehuis met als thema 'Energiebesparing' bezocht. Tijdens deze avond presenteerden verschillende gemeentelijke en regionale bedrijven hun mogelijkheden om uw huis energiezuiniger te maken.

  Warmtescan

  Voorafgaand aan deze avond voerde het bedrijf Enjoy Energy uit Zeist bij verschillende types woningen in de wijk De Heul op een avond en/of nacht een warmtescan uit. Met behulp van thermografisch onderzoek werden niet zichtbare warmteverliezen in beeld gebracht. Deze scans geven aan waar in de betreffende huizen energie naar buiten ontsnapt, wat wellicht met maatregelen te voorkomen was. De resultaten van deze warmtescans en verschillende adviezen om minder energie te verliezen werden gepresenteerd door dhr. F. de Vries van voornoemd bedrijf.

  Energiezuinig wonen

  Na de voorlichting over de warmtescan spraken Onderstijn (Milieudienst) en Horting (Wijk bij Duurzaam) de geintresseerden toe over energiebesparing in de woning. Met deze tips kunnen het maandelijkse energieverbruik en de energielasten worden verlaagd.

  energie-IMG_8906

  energie-IMG_8904

 • Open avond vol vermaak

  DSC_0086

  Wijk bij Duurstede, 6 maart 2012. Bezoekers van de open avond van het nieuwe Revius Lyceum werden vanavond getrakteerd op een bijzonder en avondvullend programma. Trots vertelden de leden van het team over hun nieuwe onderkomen en zochten honderden nieuwsgierige plaatsgenoten hun weg door de bont gekleurde leerhuizen. Het was een drukte van jewelste in en rondom de school. Geen fietsenrek was meer vrij en wie, ondanks het verzoek te voet of fiets te komen, toch de auto had gepakt heeft hier vast spijt van gekregen. Ook de Wijkse politie was meer onder de indruk van het schoolgebouw, dan van het parkeergedrag van de bezoekers.

  Cultureel spektakel

  In de aula van de school waren verschillende optredens te zien en liepen groene, langpotige wezens die het publiek vermaakten met hun aanwezigheid. "Ik wil nu al naar deze school, want ze hebben hier coole zombies", fluisterde een meisje, dat waarschijnlijk nog een jaar of vijf te gaan heeft voordat zij in de fraaie leerhuizen haar plek zal vinden. Ook de leerlingen van de school schitterden met een meeslepende streetdance show en een viertal levende standbeelden maakten het geheel compleet, samen met een swingende band.

  Tikje nostalgie

  Op de begane grond bevinden zich de praktijklokalen waar tussen alle nieuwe meubels gelukkig hier en daar ook nog een stukje nostalgie te bespeuren was in de vorm van een schildersezel en een knutselkast zonder deurknoppen. Maar dat zijn zo ongeveer de enig zaken die zijn meeverhuisd vanaf de Middelweg, lijkt het. De rest van de inrichting is fonkelnieuw en ziet er zeer aantrekkelijk uit.

  Inspirerende omgeving

  In de wandelgangen klonk niets dan lof voor het gebouw, dat met zijn bonte kleuren toch wel eens voor discussie heeft gezorgd. Menigeen heeft vanavond zijn mening bijgesteld, dat is zeker. De frisse kleuren hebben vast een inspirerende invloed op de leerlingen. Alhoewel de kinderen in het knalgele leerhuis misschien een dagje langer nodig hebben gehad om te wennen, na de bruine tinten van de oude school. Meer foto's van de open avond zijn te zien op ditiswijk.nl/jong.

  DSC_0084DSC_0090DSC_0080

 • Lezersfoto: de Windroos laat van zich horen!

  Windroos_staakt2

  Wijk bij Duurstede, 6 maart 2012. Basisschool de Windroos gaat staken. Dat doen we voor wat meer geld voor onze school. Minister-president Mark Rutte wil bezuinigen met het geld van scholen. Daarom protesteren wij. De juffen en meesters gaan naar de ArenA in Amsterdam. Ze hebben dan ook spandoeken voor het staken. De kinderen hebben borden. Op een van de borden staat : “met 40 kinderen in de groep geeft alleen maar troep” en op de tweede staat: “meer geld voor onze school ,dan zijn de klassen niet zo vol” . We doen het op een 6 maart 2012. We verzamelen dan bij de school om 14:30 en gaan dan naar het gemeentehuis van Wijk bij Duurstede .

  Juliette de Groot & Sarah Rashed, groep 5/6 van basisschool De Windroos

  Reactie van Juliette:

  hallo

  Ik vertel even hoe het dinsdag 6-3-12 is gegaan we hebben met de burgemeester en de wethouder gepraat over de staking en hij zei dat hij er niks aan kon doen omdat het door mensen in Den Haag wordt geregeld. Hij gaat wel een brief schrijven aan de mensen in Den Haag die er wel iets aan kunnen doen. Op het einde hebben we een foto gemaakt met de burgemeester en hij stopt die bij de brief.

  Een jongen uit mijn klas heeft zelfs zijn ketting om gehad .

  Windroos_staakt1Windroos_staakt3Windroos_staakt4

 • Gemeente verwijdert onveilige speeltoestellen

  speeltuin-t13526

  Wijk bij Duurstede, 6 maart 2012. Alle speelterreinen binnen de gemeente zijn in februari weer geïnspecteerd op veiligheid. Uit deze inspectie bleek dat enkele toestellen dusdanig zijn verslechterd, dat deze niet meer voldoen aan de gestelde veiligheidseisen en ook niet meer veilig gemaakt kunnen worden. De buitendienst van de gemeente verwijdert de komende weken deze toestellen, die verspreid over de gemeente staan.

  Bezuinigen

  Omdat er in 2012 bezuinigd moet worden op het onderhoud van speelterreinen, worden momenteel de mogelijkheden in kaart gebracht om deze bezuiniging te realiseren, evenals of en hoe de gemeente daar de inwoners bij kan betrekken. Omdat de aanpak van deze bezuiniging nog niet is uitgewerkt, worden de speeltoestellen die de komende weken worden verwijderd, voorlopig nog niet vervangen in afwachting van de uitwerking van de bezuiniging. Er moet tenslotte goed worden gekeken hoe de gemeente de schaarser wordende middelen het beste in kan zetten.

  Vragen of suggesties

  De inwoners van Wijk bij Duurstede ontvangen daar medio 2012 bericht via deze website en de gemeentelijke website. Als u nog vragen of suggesties heeft over de bezuiniging op speelterreinen, dan kunt u contact opnemen met dhr. Edwin van Dorp, via telefoonnummer 0343-595595 of per e-mail.

 • Geen stroopwafels meer op de weekmarkt

  Kraam

  Wijk bij Duurstede, 6 maart 2012. Menig bezoeker van de Wijkse weekmarkt zal zijn opgevallen dat de geur van stroopwafels is verdwenen. Na bijna veertig jaar houdt de stroopwafelman het voor gezien. Hij verplaatst zijn handel, omdat hij het niet ziet zitten zijn eigen marktkraam te moeten regelen. "Ik heb dit nog nooit eerder meegemaakt… Ik kan toch geen kraam kwijt in die bus?"

  Gemeentelijke bijdrage gestopt

  Navraag bij de gemeente leverde de volgende uitleg op: "Het klopt dat de marktkooplui die geen verrijdbare kraam of wagen hebben nu zelf hun kramen regelen. Het beleid van de gemeente is dat de markt kostendekkend moet zijn. Daarom is de gemeentelijke bijdrage aan het opzetten en weghalen van marktkramen gestopt."

  Contract opgezegd

  "Al ongeveer 2 jaar moest de gemeente 1.000 euro per maand bijleggen voor de kramen terwijl de marktkooplui ook geld voor de kramen betaalden. Daarom heeft de gemeente, in samenspraak met de marktkooplui, het contract met de kraamverhuurder per 1 januari 2012 opgezegd. De marktkooplui zouden zelf een andere kraamverhuurder regelen." Helaas te laat voor de stroopwafelman.

 • Hoeksteen en Jozefschool hebben nieuwe directeur

  Henriette_van_amerongen

  Wijk bij Duurstede, 6 maart 2012. Basisscholen De Hoeksteen en St. Jozef hebben per 1 maart een nieuwe directeur: Henriëtte van Amerongen. Zij volgt Marc Hinssen op en gaat enthousiast aan de slag met de samenvoeging van de twee scholen.

  Gestructureerd en met plezier

  “Ik heb inmiddels kennisgemaakt met de leerkrachten en natuurlijk met de kinderen en ik ben erg onder de indruk van de manier waarop op beide scholen wordt gewerkt; overzichtelijk, gestructureerd, maar vooral met veel plezier!", aldus Van Amerongen. 

  Aandacht voor elk kind

  "Dat is dan ook mijn insteek: ik wil graag de kwaliteit binnen de scholen behouden en werken naar meer eigenheid. Voor elk kind een eigen plekje, waar het zich kan ontwikkelen en groeien. De komende tijd houd ik mij vooral bezig met verdere kennismaking, vooral ook met de ouders. En ondertussen werk ik samen met het team aan de kwaliteit van het onderwijs, want ik streef naar professionaliteit en aandacht voor elk kind als standaard in onze aanpak. Dat is dan ook het uitgangspunt bij de samenvoeging van de twee scholen; we behouden het goede en voegen daar net dat beetje extra aan toe."

  Ervaring als directeur

  Henriëtte van Amerongen heeft hiervoor sinds 1998 eerst als leerkracht en later als directeur gewerkt op Daltonschool De Valkenheuvel in Driebergen.

 • Lezersfoto: vreemde vogel in de Heul

  DeHeul2

  Wijk bij Duurstede, 6 maart 2012. Het is goed toeven in winkelcentrum de Heul. Veel mensen doen er graag boodschappen, en ook jongeren hangen er graag rond. Vandaag is er echter een vreemde vogel gesignaleerd. Lezer Wim van der Lugt legde de nieuwe gast vast voor ditiswijk.nl.

  Ook iets gezien?

  Heeft u ook iets leuks, opmerkelijks of ontroerends gezien in Wijk bij Duurstede, Cothen of Langbroek? Maak een foto en mail deze naar de redactie van ditiswijk.nl!

  DeHeul1DeHeul3

 • Schoonmaak gemeentehuis door Biga groep

  BIGA_logo

  Wijk bij Duurstede, 6 maart 2012. De schoonmaak van van de gemeentehuizen in Zeist, Wijk bij Duurstede, De Bilt en Bunnik is via een aanbestedingsprocedure gegund aan Biga Groep. Het contract gaat in vanaf 1 maart en is afgesloten voor drie jaar. Het schoonmaakteam van Biga Groep was al actief in de gemeentehuizen. Nieuw is dat de schoonmaak nu in alle gemeenten op een duurzame manier wordt uitgevoerd. Namelijk volgens de microvezelmethode. Het contract is op 1 maart ondertekend door de heren Hans Martijn Ostendorp, burgemeester van Bunnik, Bodes de Vries, wethouder van Zeist, Herman Mittendorff wethouder van gemeente De Bilt en Guus Swillens, burgemeester van Wijk bij Duurstede en Gerhard ten Hove, directeur van Biga Groep.

  Microvezel

  Met de microvezelmethode wordt het gebruik van chemische schoonmaakmiddelen tot het minimum beperkt. De eigenschappen van de microvezel voorkomen een overmatig gebruik van schoonmaakmiddelen. Het schoonmaken met een microvezeldoekje of -mop werkt bovendien doeltreffend door maximale absorptie van het vuil. Een methode die steeds vaker wordt ingezet.

  Duurzaamheid van twee kanten

  ‘Naast de goede kwaliteit van het schoonmaakwerk biedt Biga Groep de gemeenten duurzaamheid vanuit twee kanten. De inzet van mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt draagt bij aan het maatschappelijk verantwoord ondernemen. Bovendien gebeurt de schoonmaak op een milieuvriendelijke methode’, aldus wethouder Bodes de Vries van gemeente Zeist. Vanuit dit oogpunt hebben de gemeenten bewust gekozen voor Biga Groep.

  Beschermde werkomgeving

  Het schoonmaakteam is blij dat ze aan het werk kunnen blijven op de verschillende gemeentehuizen. Ze vonden de aanbesteding spannend. Adrie van den Berg, teamleider Biga Groep, is heel blij met deze opdracht. ‘‘26 medewerkers kunnen dagelijks aan de slag in een beschermde en vaste werkomgeving, vaak in hun eigen woonplaats. Belangrijke aspecten voor onze medewerkers waar ritme en regelmaat belangrijke onderdelen zijn van een passende baan.”

  Biga groep

  Biga Groep is de ondernemende organisatie in Midden Nederland die voor vijf gemeenten de Wet sociale werkvoorziening uitvoert. Doelstelling van deze wet is het begeleiden van medewerkers met een achterstand tot de arbeidsmarkt naar zo regulier mogelijk werk.

 • Eline de Jonge in galerie ´De Bekoring´

  n.y._city_shadows_on_n.y._times_a_eline_de_jonge

  Wijk bij Duurstede, 6 maart 2012. Eline de Jonge, internationaal succesvol kunstschilder, is op zondagmiddag 11 maart van 14.00 tot 17.00 uur aanwezig in Galerie De Bekoring om haar expositie City Shadows op te luisteren. Voor de bezoekers van de aan de Oeverstraat 21 gevestigde galerie, biedt dit een uitgelezen mogelijkheid om naast haar prachtige schilderijen ook Eline zelf te ontmoeten. De Bekoring is geopend van donderdag t/m zaterdag van 11.00 uur tot 17.00 uur en op zondag van 13.00 uur tot 17.00 uur. De Bekoring is gesloten op 22 en 23 maart.

  De energie van een mensenmassa

  Uit het werk van Eline de Jonge spreekt een fascinatie voor de energie die voortkomt uit mensenmassa’s die zich voortbewegen in een stedelijke omgeving. In haar zo kenmerkende stijl neemt ze fysieke afstand maar stelt ze ons tegelijkertijd in staat de mensenmenigte scherp te observeren. Het heldere zonlicht levert, gecombineerd met het hoge standpunt dat zij telkens weer inneemt, een intrigerend spel van City Shadows op.

  Gemengde technieken

  De expositie in De Bekoring neemt de bezoeker mee naar New York, voornamelijk naar Central Park, waar schaatsers hun vertier zoeken. De glimmende epoxylaag waarmee een aantal van haar werken is afgewerkt, versterkt het toch al zo aanwezige winter- en ijsgevoel. In haar ‘gemengde technieken’-werk speelt de New York Times een belangrijke rol, zoals deze krant dat doet in het dagelijks leven van veel inwoners van New York. Het werk van Eline de Jonge wordt geëxposeerd in galeries in New York, Londen en Barcelona maar ook op kunstbeurzen in Europa, de Verenigde Staten en het Verre Oosten. Ook werkt zij in opdracht, zowel voor particulieren als bedrijven, zoals recent voor The Four Seasons Hotel in Washington D.C. De expositie City Shadows duurt tot en met zondag 25 maart.

  Hedendaagse, figuratieve kunst

  De Bekoring is een galerie en kunsthandel voor hedendaagse figuratieve kunst, met een voorkeur voor realisten. Op de begane grond van het voormalige 'Ewoud en Elisabeth Gasthuis’, verspreid over een vijftal ruimten, exposeert De Bekoring naast het werk van Eline de Jonge haar uitgebreide huiscollectie, bestaande uit ruimt honderd schilderijen, beelden en objecten van vooraanstaande kunstenaars.

 • Ingezonden brief: Geen Championsblues...

  bluesinwijklogowit_0

  Wijk bij Duurstede, 6 maart 2012.  We meenden een concept te hebben dat stond als een huis: alle blueschallenge-winnaars van 2011 op een podium! Nog nooit eerder vertoond en uniek in zijn soort... tenminste dat dachten wij. We maakten afspraken met het grootste zalencentrum in de gemeente, zorgden dat alle Wijkse en Nederlandse blueslovers ervan hoorden en rekenden op een volle bak. Maar dat viel tegen.

  Nog een week te gaan en nog geen 15% van de tickets verkocht. Toegangsprijs omlaag dan maar. Hielp ook niet echt. Festival versoberen dan maar. Alle steun van de bands, dorpshuis en bands, maar de reserveringen .... ze bleven laag. Dat maakten we nog niet eerder mee en dat noopte tot bezinning. Zie je het voor je: een bluesavond met absolute toppers voor een kwart gevulde zaal! Dat wilden en konden we onszelf en de bands niet aandoen.

  Na 2 nachten slapen hakten we vanmiddag dan ook met enorm veel pijn in ons blueshart de knoop door. Helaas geen CHAMPIONSBLUES in Cothen. Ontzettend jammer, vooral voor de bands, geluid&licht, de mensen van het dorpshuis en de bluesliefhebbers die wel een kaartje hadden gekocht. Zwaar teleurgesteld, maar we konden volgens ons niet anders.

  BLUESinWIJK geeft Wijk het beste van de blues.

  Frans Hoving | Anton Winkel | Arie Verheul | T 0343-574084 | Wijk bij Duurstede | info@bluesinwijk.nl | www.bluesinwijk.nl

 • NL DOET op de kinderboerderij

  Geitjes4

  Wijk bij Duurstede, 5 maart 2012. Op de kinderboerderij is het voorjaar aangebroken. Op 1 en 2 maart zijn de eerste geitjes geboren. De moeders en hun kroost maken het erg goed. Kom vooral kijken naar de nieuwe aanwinst.

  Facebook

  Bent u (nog) niet in staat om de boerderij een bezoek te brengen, kunt u de kleintjes ook bekijken op de Facebookpagina en op de website van de kinderboerderij . Op de Facebookpagina staat bij de informatie ook de agenda van 2012 opgenomen, zodat iedereen altijd op de hoogte is van de geplande activiteiten, zelfs voordat ze in de krant staan.

  NL DOET

  Op zaterdag 17 maart 2012 is het weer zover: NL DOET! Kinderboerderij de Vliert doet ook weer mee en heeft gelukkig al een aantal vrijwilligers bereid gevonden om te helpen het konijnenhok nog verder op te knappen. Dankzij de bijdrage die de kinderboerderij mocht ontvangen van het Oranje Fonds is het mogelijk om met trespa te voorkomen dat de konijnen zich te buiten gaan aan de houten randen van hun binnenhok.

  Geitjes1Geitjes2Geitjes3

 • Bijeenkomst over gezonde voeding

  gezond_eten

  Wijk bij Duurstede, 5 maart 2012. Mouscha van Wijk, tot voor kort werkzaam bij Foodwatch, geeft op maandag 19 maart om 19.30 uur een lezing over gezonden voeding in basisschool de Horn. Aanvang 19.30 uur, de school is open vanaf 19.00 uur. Iedereen is welkom.

  Wat is gezond?

  De kranten staan er vol van en op de televisie wordt er nu ook veel aandacht aan besteed. Wat is gezonde voeding? Waar moet ik in de supermarkt rekening mee houden voordat het artikel in de boodschappenkar komt? Is Liga een gezond tussendoortje? Gezonde voeding kan het leervermogen van een kind bevorderen, wat moet ik dan wel of juist niet kopen? Mousha van Wijk, tot voor kort werkzaam bij Foodwatch, geeft informatie over voeding en handige tips om verantwoord boodschappen te doen.

  • Waarom is volkorenbrood beter dan wit brood?
  • Waarom is suiker niet altijd goed voor een kind?
  • Hoe komt het dat steeds meer kinderen al op jonge leeftijd te maken krijgen met overgewicht?
  • Welke tussendoortjes zijn verantwoord om een kind te geven?

  Verder geeft Mouscha leuke en handige tips mee, om zelf te kunnen ontdekken waar je op kunt letten als je boodschappen doet.

 • Twee maal goud voor Esmeralda

  Esmeralda2maal1

  Wijk bij Duurstede, 5 maart 2012. De zwemmers Kevin, Jens, Jelle, Sander, Esmeralda en Romy hebben zaterdag deelgenomen aan deel 4 van de heuvelrug wedstrijd die gezwommen wordt in Driebergen.

  Persoonlijke records

  Er zijn tijdens deze wedstrijd weer een paar persoonlijke records gezwommen, Kevin Budding zwom op de 100m vlinder een tijd van 1.10.30 en dat was goed een derde plaats. Sander Kartman heeft op de 100m vrije slag een persoonlijk record gezwommen 6 seconde van zijn tijd af te zwemmen, hij tikte aan in 1.16.94. Esmeralda van Soest had geen persoonlijke records maar haar tijden op zowel de 100m vrije slag 1.28.96 en 50m rugslag 43.76 waren goed voor de eerste plaats. Romy Verhoeven heeft op de 100m vlinderslag ook een persoonlijke record gezwommen ze tikte aan in 1.41.73.

  Twee keer goud

  Na afloop van de estafette was er de prijsuitreiking van de top 3 per leeftijdscategorie en daar is Esmeralda van Soest zowel in het 50m klassement als 100m klassement minioren 5 eerste geworden en mocht ze twee maal het podium beklimmen en haar medailles in ontvangst nemen.

 • CDW en Roda’23 delen de punten

  cdw-roda23_MG_8891

  Wijk bij Duurstede, 5 maart 2012. Bij de thuisbeurt van CDW tegen Roda’23 uit Bovenkerk heeft een hard werkend CDW verzuimd voldoende afstand van de gasten te nemen. CDW kwam verdiend op 1-0, Roda maakte daarna weer gelijk. Na de pauze werd het 1-2, de gasten profiteerden net als voor de rust van een steekje wat de Wijkse achterhoede liet vallen. Na de gelijkmaker (80) waren er voor beide teams nog mogelijkheden maar de score veranderde niet meer.

  Jubilaris scoort

  De eerste 10 minuten was het zoeken en aftasten, waar lagen de mogelijkheden om de opponent te verrassen? Rechterspits Mark Verhoeven was er het dichtst bij toen hij na een afgeslagen corner de bal voor zijn voeten kreeg en rakelings langs de buitenkant van de paal knalde. Ook Vince Griët schoot net naast uit kansrijke positie. Het antwoord van Roda’23 kwam kort daarna, Kees Rikers raakte de bal vol maar zijn schot werd gekraakt in de defensie van CDW. Verder stond de buitenspelval wijd open en aanvallers aan beide kanten liepen daar vlot in. In de 28e minuut was het wel raak, de opbouw van achteruit werd door Mark van Oudbroekhuizen en Appie el Makrini verzorgd. Peter Straver was het aanspeelpunt voorin en zijn steekpass op maat zette Vince Griët voor keeper Robin Visser. In zijn 100e wedstrijd voor CDW opende Vince op fraaie wijze de score. Hij omspeelde de keeper en schoot uit een moeilijke hoek knap raak, 1-0.

  Uit het niets

  Even leek Roda van slag door dat doelpunt en dat kan CDW zich wel kwalijk nemen, daar profiteerde men niet van. En dat brak de thuisploeg kort daarna op. Ineens was daar een snelle aanval over rechts die grote gelijkenis had met het doelpunt van CDW. Joey Hartlooper dook voor Timo Freen op en ook hij schoot fraai raak. Uit het niets sloegen de gasten ineens toe, dankbaar profiterend van een slippertje in de defensie. Daarna was CDW even van slag en had Joey nog een kans zijn ploeg voor de rust op voorsprong te zetten. Nu schoot hij echter iets te hoog, de bal viel op het dak van het doel. Rust 1-1.

  Spektakel

  In de eerste 5 minuten van de 2e helft gebeurde er veel voor beide doelen. Namens CDW begon back Mark van Oudbroekhuizen aan een lange rush die hij besloot met het aanspelen van Peter Straver. Peter deed alles goed, maar dat kan ook van de keeper van de gasten gezegd worden. Die kwam er snel uit en verkleinde zijn doel, Peter schoot naast. De volgende aanval kreeg Timo een knal te verwerken die hij nog net corner kon stompen, en uit de aanval na die corner kwam een voorzet van Mark Verhoeven via de lat het veld weer in. Appie el Makrini kon daarna inkoppen maar omdat hij een “handig zetje” in zijn rug kreeg wat de scheids net niet kon zien kopte hij over. Een iets afzwaaiend schot van Vince besloot daarna de eerste 5 spektakelminuten van de tweede helft.

  Roda aan leiding

  Aan het doelpunt van Roda waarmee ze in de 56e min. aan de leiding kwamen gingen enkele persoonlijke fouten in e Wijkse defensie vooraf. Eerst was de gevaarlijke Joey op rechts weer eens twee verdedigers te vlug af en dat spits Thei Houben die voorzet vrijwel ongehinderd van dichtbij in mocht koppen mogen keeper Timo en zijn centrale verdedigers zich ook aanrekenen. Roda had daar geen boodschap aan, het leidde met 1-2.

  Commotie

  Het laatste kwartier moest CDW wel aanvallender gaan spelen en Jeff Zichterman kwam er in voor RobbertJan Wijman. De druk op Roda werd opgevoerd en dat leverde diverse keren een vrije trap op. Ook in de 79e min. Vince Griët plaatste de bal voor het doel en daarbij zorgde scheids van Damme voor commotie. Hij zag heel goed dat Peter Straver in de 16 meter onderuit getrokken werd terwijl de bal daarna in de doelmond kwam. Hij floot, en wilde de bal op de stip gaan leggen. Op datzelfde moment tikte Appie el Makrini de bal in het doel en in één beweging draaide de scheids zich om en wees naar het midden, hij kende het doelpunt toe ondanks hevige protesten van de bezoekers. Die dachten een vrije trap te mogen nemen. Maar niets daarvan, de 2-2 was er.

  Remise

  Met nog 10 minuten te gaan was Mark Verhoeven leeg en werd vervangen door Damian Rijsdijk. Ook Peter Straver maakte plaats voor Stefan Nesselaar. Verse aanvallers moesten proberen in de slotfase nog iets te forceren. Dat lukte bijna, Vince Griët schoot een vrije trap hard in maar dat schot werd door Mike Boelee ten koste van een pijnlijke plek met zijn lichaam gestopt. Wel kwam de bal bij Jeff Zichterman die de laatste kans van de wedstrijd van dichtbij goed inschoot maar ook nu was keeper Robin Visser net lang genoeg om de bal te bereiken. Omdat ook Roda in de laatste fase enkele gevaarlijke counters plaatste had het ook slechter voor CDW uit kunnen pakken. Achteraf kon de conclusie getrokken worden dat deze puntendeling de juiste was.

  cdw-roda23_MG_8898cdw-roda23_MG_8902

 • Heren 6 Centre Court kampioen

  squash_pictogram

  Wijk bij Duurstede, 4 maart 2012. De dames van Centre Court1 konen afgelopen vrijdag dan eindelijk kampioen kunnen worden. Helaas moest Almere door personele problemen wederom afzeggen zodat de kampioenswedstrijd weer een week uitgesteld moest worden. Toch was er een kampioenschap te vieren voor Centre Court. De mannen van Centre Court 6 wisten zich, door de volle winst te pakken tegen Hoenderdaal verzekert van het kampioenschap in de 2de klasse. Voor Heren 1 lijkt degradatie onafwendbaar na het verlies tegen Kampong. Heren 2 was deze vrijdag vrij.

  Heren 6 wint ook partij tegen concurrent

  Voor Heren 6 stond afgelopen vrijdag de partij tegen de numer 3 Hoenderdaal op het programma. De heren hadden 14 punten nodig om het gat met de  nummer 2 onoverbrugbaar te laten worden. Door ook in deze partij de maximale 15 punten te halen was het kampioenschap een feit. Vooral in de wedstrijden na de jaarwisseling waren de mannen van team 6 onverslaanbaar en werden er in 6 wedstrijden 90 punten behaald. Zo ook afgelopen vrijdag, in de wedstrijd tegen Hoenderdaal werd het 15-1. Hans Middelweerd die de op vakantie zijnde Arnold van Dam verving won met 3-0 zijn partij. Ook voor Rolf vanTuil en Marcel Daalhuizen was er een 3-0 overwinning terwijl Harold Wijman 1 game moest afstaan en dus met 3-1 won. Heren 6 speelt op 9 en 16 maart hun laatste wedstrijden van het seizoen (beide thuis) en kunnen zich dan gaan opmaken voor de 1ste klasse.

  Heren 1 moet degradatie vrezen

  Voor Heren1 kan het seizoen niet snel genoeg voorbij zijn. Sinds november 2011 is er geen wedstrijd meer gewonnen en zijn de mannen dus afgegleden naar de voorlaatste plaats op de ranking. Er moet gezegd worden dat de heren ook vaak het geluk niet aan hun zijde hebben waardoor wedstrijden net in hun nadeel worden beslist. Paco Klein won als enige zijn partij met 3-1. Helaas verloren Steven van der Grift, Jan Arjen de Jong, beide 0-3 en Reyer Stoffelsen 1-3 hun partijen. Waarbij zeker de partij van Jan Arjen de Jong net zo goed in zijn voordeel had kunnen uitpakken. Door de 4-13 einduitslag en nog maar 2 wedstrijden te gaan lijkt degradatie onafwendbaar. Volgende week spelen de dames dan eindelijk hun kampioenswedstrijd, nu tegen Zwolle. Dus is ook nu publiek van harte welkom.

 • Slapback Johnny's debuteert in de Vaert

  slapback_johnny_vaert

  Wijk bij Duurstede, 4 maart 2012. Sinds het uit elkaar vallen van de Wijkse Rockabilly band Dice Rebels is er een nieuwe band is geformeerd genaamd Slapback Johnny. Op 21 april geeft de band zijn eerste optreden in caé de Vaert.

  Breder repertoire in café de Vaert

  Dit keer is het genre niet geheel Rockabilly maar er is duidelijk een uitstap gemaakt naar een bredere soort van muziek zoals Jump blues, Swing en Rock & Roll. Rockabilly voert nog wel steeds de boventoon. Nummers zoals Caladonia, Big Ten Inch, Noisy Joe en nummers van Jerry Lee Lewis zijn nu ook een deel van het repertoire maar de vertrouwde nummers van de Paladins, Carl Perkings en the Stray Cats passeren ook nog steeds de revue.

 • SVF wint eenvoudig van Patria

  Patria-SVF-20123

  Cothen, 4 maart 2012. Voor SVF was het vandaag oppassen geblazen. Het team uit Cothen ging op bezoek bij Patria. Ondanks dat laatstgenoemde ploeg tweede van onder staat, was het zaak om de tegenstander niet te onderschatten. Voor de Zeistenaren was het immers het ideale moment om te laten zien wat ze waard zijn tegen de koploper. De wedstrijd kende al snel een zeldzame wending. Gelukkig voor SVF liep alles, ook al duurde de dag lang goed af.

  Scheidsrechter geblesseerd

  Na tien minuten spelen lag het spel langdurig stil, vanwege een blessure van scheidsrechter Gerrits. Voor Patria kwam dit goed uit, omdat ze al na vijf minuten tegen een achterstand (Jorn Mocking 0-1) aankeken en zo orde op zaken konden stellen. Al snel was duidelijk dat de onfortuinlijke man last had van een zweepslag en niet verder kon. Gelukkig voor het publiek was SVF club-scheidsrechter Ruud Kolsteeg aanwezig en na overleg met de tegenpartij mocht hij de wedstrijd uitfluiten.

  Patria weg kwijt in eerste helft

  In de eerste helft had Patria niet veel in te brengen. Op een paar doelpogingen na had Dennis van de Boogaard niet veel te doen. Net als de thuiswedstrijd tegen Patria in oktober hield Jorn Mocking zijn koppie erbij. Hij scoorde drie doelpunten in totaal waarvan twee met het hoofd.

  SVF komt niet meer aan scoren toe

  Ton Delgou zag zijn team in de tweede helft niet meer aan scoren toekomen. Zeker in het begin lag het tempo te laag. Ook zakte de spelers van Patria naar achteren, waardoor er een muur ontstond. Eindstand 0-3. Volgende week speelt SVF thuis tegen PVC. Met het verlies uit in Utrecht nog in het achterhoofd, kan het een aardige wedstrijd worden. Voor de Cothenaren de mogelijk om revanche te nemen.

  Meer foto's van Dirk-Jan Kraan staan op zijn website.

  Patria-SVF-20121Patria-SVF-20126Patria-SVF-201211

 • Viking door winst op een tweede plaats

  korfbal_pictogtram

  Wijk bij Duurstede, 4 maart 2012. Afgelopen zaterdag moest Viking aantreden tegen Viko uit Vianen. Een altijd moeilijk te bespelen ploeg. Er huist namelijk veel ervaring in Viko en daarbij kwam ook nog dat men zaterdag wel eens voor hun laatste kans kon gaan spelen. Duidelijk was dat coach Frits de Gooijer daar rekening mee hield. In de voorbespreking werd daar ook van uit gegaan. Maar omdat Viking heeft nog steeds kans op een 2e plaats, en daar wil het team na een goed seizoen ook voor gaan. Men ging er namelijk ook van uit dat het Animo niet zou lukken om Revival zaterdag van de titel af te houden.

  Afscheid

  Voor de laatste thuiswedstrijd nam het 1e team afscheid van het trouwe publiek door middel van het geven van bloemen aan datzelfde trouwe publiek. Ook via deze kant nogmaals bedankt voor deze steun.

  Goed begin

  In vergelijking met de eerste wedstrijd tegen Viko had Viko een aanpassing gedaan door de vakken om te draaien. Bij Viking nam Bent Wassink de plek over van de geblesseerde Berry Abbing en waren de geblesseerde Linda Plantagie en zieke Michelle v.d. Tempel weer terug in de eerste aanval. De wedstrijd begon goed want binnen 20 seconde schoot Roy Knijff van afstand raak. Viko kwam langszij maar daarna liep Viking uit naar de 4 – 1 voorsprong. Viko haakte weer aan maar door een tussenspring van de Wijkenaren stond er met de rust een 12 – 6 voorsprong op het bord.

  Rommelig

  In de rust werd er nogmaals gehamerd op een rustiger maar sneller speltype te gaan spelen Verder zou er wat meer gebruik worden gemaakt van de aanvallende dames. Dat lukte echter niet. Het spel van Viking was in de 2e helft rommelig en dat kwam niet alleen door het steeds groter wordende fysieke spel van Viko, waar de scheidsrechter trouwen veel te weinig tegen optrad, maar ook door het eigen spel. Het was wel zo dat telkens als Viko dichterbij kwam, Viking er een tandje bijzette. Dit zorgde er dan ook voor dat met nog vijf minuten te spelen men op een 18 – 14 voorsprong stond. Viking liet de touwtjes vieren en zo kwam Viko nog terug tot een 18 – 17. Viking dus de winst en Viko nog steeds in degradatieproblemen.

  Terechte kampioen

  Revival won verdiend in Geldemalsen van Animo met 20 – 14 en werd zo de terechte kampioen. Huizen speelde thuis gelijk tegen Mia en door dat ene punt blijven zij in de 2e klasse en zijn dus veilig. ACKC tenslotte won in eigen huis van Fortissimo die al gedegradeerd zijn. Komend weekend wordt dus bekend wie de 2e degradant wordt. Viko krijgt thuis ACKC op visite en Animo moet uit naar Mia. Voor beide degradatie-kandidaten een moeilijke opdracht.

  Goed zaalseizoen

  Viking moet uit naar Fortissimo, de eerste degradant. Zij kunnen dus vrijuit spelen. Viking ook wel maar die 2e plaats is wel leuk om een goed zaalseizoen af te sluiten.

 • Viking 2 sluit zaalseizoen met overwinning af

  korfbal_pictogtram

  Wijk bij Duurstede, 4 maart 2012. Afgelopen zaterdag speelde Viking 2 zijn laatste wedstrijd van dit zaalseizoen. Viko 2 was de tegenstander, uit werd makkelijk gewonnen en ook deze wedstrijd kon Viko weinig inbrengen.

  Goed gevoel

  Met een makkelijke 16-8 overwinning werd het zaalseizoen afgesloten. Een seizoen waar Viking met een goed gevoel op terug kan kijken. Een keurige 2e plaats met een prachtig doelsaldo van 221 doelpunten voor en 176 tegen. Met deze cijfers kan Viking met zelfvertrouwen aan het 2e deel van de veldcompetitie beginnen. Hier staat het team met 1 punt onderaan en zal flink aan de bak moeten om zich uit de problemen te spelen.

 • Viking A-1 blijft op titelkoers

  korfbal_pictogtram

  Wijk bij Duurstede, 4 maart 2012. Afgelopen zaterdag moesten de junioren van Viking thuis de wedstrijd spelen tegen Victum A2. Zij staan op een degradatieplaats en moesten dus punten pakken om degradatie te voorkomen. Viking moest dus aan de bak om de punten in Wijk bij Duurstede te houden en zo de kans op de titel te behouden. De kans dat het op de 2e plaats staande Tilburg zou verliezen van PKC was namelijk erg klein.

  Zenuwen

  Gelijk vanaf het begin van de wedstrijd was duidelijk dat zenuwen toch een beetje de overhand beginnen te krijgen. Eigenlijk geheel overbodig omdat Viking gewoon technisch en tactisch veel beter is dan de mensen uit Houten. Nadat de eerste zenuwen waren weggespeeld was het Kelly Boermans die als zo vaak bij de A1 het eerste doelpunt maakte. Gedurende de eerste helft liep het team van viking, zonder echt goed te spelen, uit naar met de rust een 9 – 4 voorsprong.

  Rommelig

  In de rust werd nogmaals verteld dat als je kampioen wil worden dat wel zelf moet doen door inzet te tonen met een juiste instelling. Toch bleef het allemaal erg rommelig. Victum was onmachtig om de Wijkse verdediging te slechten, maar aanvallend lukte het Viking ook niet echt omdat er te weinig geschoten werd. Elke keer werd het balletje weer breed gelegd en daardoor werd de snelheid uit het spel gehaald.

  Tot de orde geroepen

  Halverwege de 2e helft werd het team door de coach nogmaals tot de orde geroepen en kennelijk hielp dit. Het was toen 11 – 7. De junioren schrokken eindelijk wakker en aan het eind van de wedstrijd stond er een stand op het bord van 17 – 9.

  Gemotiveerd Fortissimo

  Toen bleek ook dat Tilburg van PKC had gewonnen en dus op de 2e plaats blijft staan met 2 punten achterstand. Volgende week gaat Viking naar Fortissimo. Thuis in Wijk bij Duurstede werd Fortissimo weggespeeld. Dat zal zeker in IJsselstein niet gebeuren. Viking kan een enorm gemotiveerd Fortissimo verwachten. Maar ook Tilburg krijgt een moeilijke wedstrijd voor de kiezen. Zij moeten naar Utrecht om HKC dat 3e staat en blijft te bestrijden. Bij winst van HKC gaan zij over naar de 2e plaats. Viking heeft aan 1 punt voldoende maar gaat gewoon voor de volle winst.

 • Lezersfoto's: Morgen weer met de bus?

  Bushalte2_knikkertje

  Wijk bij Duurstede, 4 maart 2012. Vanwege het thema 'Jongleren in het Verkeer', hebben de kinderen van kinderdagverblijf 't  Knikkertje een tocht door Wijk bij Duurstede en Cothen gemaakt met een echte Connexxion bus. Alle kinderen stonden vol enthousiasme op de bus te wachten bij bushalte 't  Knikkertje. Alle kinderen hadden een eigen buskaartje, waar de chauffeur een stempel opzette en waarna ze een mooi plekje in de bus mochten zoeken.

  Op het knopje drukken

  De tocht begon natuurlijk bij 't Knikkertje en via de kinderboerderij en het busstation werd de tocht doorgezet naar Cothen. In Cothen werd er even gestopt bij een echte bushalte en mochten de kinderen op het ‘stopknopje’ drukken, waarmee de bus stopt. Via de grote weg werd de tocht verder gezet en gingen de bus weer op Wijk bij Duurstede aan. De kinderen zongen natuurlijk luid De wielen van de bus en zo ging de tocht verder door Wijk bij Duurstede.

  Luid applaus

  Op de vraag of de kinderen weer terug wilde naar 't Knikkertje werd meteen duidelijk gemaakt dat de kinderen niet meer terug wilde! Nadat de rit toch weer eindigde bij 't Knikkertje kregen de kinderen nog een leuke attentie van de chauffeur en een groot applaus van de kinderen voor de chauffeur. En natuurlijk kwam er van één kind de brandende vraag: “gaan we morgen weer met de bus?”

  Buschauffeur_klasBuschauffeur_knikkertjeBushalte_knikkertje

 • SVL verliest van Ajax

  logosvl_100_100

  Langbroek, 4 maart 2012. Ondanks dat SVL aanvallend begon aan de wedstrijd tegen Ajax was het de thuisclub die op voorsprong kwam. Net voor het rustsignaal verdubbelde Ajax deze voorsprong naar 2-0. In de tweede helft nam SVL brutaal het initiatief wat resulteerde in de 2-1n door Aren Zweistra, maar een paar minuten later was het verschil weer 2 doelpunten, wat uiteindelijk ook de eindstand werd.

  Van Leeuwen onwel

  De Langbroekers begonnen in nagenoeg dezelfde opstelling aan de wedstrijd als vorige week tegen VVA, alleen werd de plaats van Bram Peeters nu ingenomen door Matty van Leeuwen, die al snel na de aftrap vrij voor keeper Been wist te verschijnen, maar helaas stond zijn vizier nog niet op scherp, waardoor de bal langs de staander verdween. Even later had Mazlum Arslan de pech dat zijn omhaal, na een voorzet van Bob van Leeuwen, net over de lat verdween. Ajax probeerde met afstandschoten van Dennis Kaars en Kevin de Visser de kwaliteiten van Geert Willem Merkens te testen, maar deze pareerde deze schoten simpel. In de 24ste minuut werd Matty van Leeuwen onwel en moest even de kleedkamer opzoeken, daardoor moesten omzettingen gedaan worden door Jan Gaasbeek, maar Ajax was hem te snel af en profiteerde van deze onverwachte ruimte, waardoor Laurens ter Heuvel voor de 1-0 kon zorgen.

  Deksel op de neus

  Nadat Matty het daarna nog even probeerde werd hij uiteindelijk toch vervangen door Bram Peeters. Maar ook hij kon er niets aan doen dat Ajax net voor het rustsignaal door Laurens ten Heuvel op 2-0 kwam. Pascal van Doorn kreeg daarna nog de mogelijkheid om voor de aansluitingstreffer te zorgen, maar de bal ging een metertje naast de staander. Ook net na de thee kreeg Pascal wederom een mooie schietkans, maar ook nu kreeg zijn schot niet tussen de staanders. SVL bleef daarna gewoon de aanval zoeken. Een voorzet van David Bouwmeester werd door Bob van Leeuwen net over de lat gewerkt. Ook Willem Baay zocht het doel net iets te hoog. In de 70ste minuut was het uiteindelijk toch een keer raak. Aren Zweistra, ingevallen voor Bob van Leeuwen, kwam vanaf de linkerflank goed richting keeper Been die hij uiteindelijk beheerst passeerde waardoor de verdiende 2-1 op het scorebord verscheen. SVL probeerde daarna nog langszij te komen, maar kreeg de deksel op de neus. Ajax profiteerde van een misverstandje en zette er een eindstand van 3-1 neer.

  Volgende week HBOK

  Volgende week krijgt SVL het onderaanstaande HBOK op bezoek. Wel een groot verschil na tegen het bovenaanstaande Ajax gespeeld te hebben. Men moet wel waken voor onderschatting, maar daar zal Jan Gaasbeek zijn manschappen wel attent op weten te maken. Opstelling; Geert Willem Merkens, David Bouwmeester, Maurice Pot, Barry van Leeuwen, Bastin Hofman, Walter Cremers, Mazlum Arslan, Matty van Leeuwen ( Bram Peeters ), Pascal van Doorn, Bob van Leeuwen (Aren Zweistra), Willem Baay

 • Geslaagd minivolleybaltoernooi in Hordenhal

  Minitoernooi030312

  Wijk bij Duurstede, 3 maart 2012. De Hordenhal was zaterdagochtend gevuld met maar liefst 212 volleyballende kinderen van 6 t/m 12 jaar, begeleiders, ouders en toeschouwers(van 13 verenigingen). Het minitoernooi wordt eenmaal per maand georganiseerd, steeds door een andere vereniging in de regio. Zaterdag was het de beurt van Bourgondië.

  Technische sport

  Omdat volleybal een technische sport is, worden de minitoernooien gespeeld op zes niveaus (Cool Moves Volley). Het voordeel hiervan is dat elk kind op het eigen niveau mee kan doen. De opzet van Cool Moves Volley is de spelers zoveel mogelijk te laten bewegen. Vanuit het basisniveau, vangen en gooien, wordt stapsgewijs gewerkt naar het niveau dat vergelijkbaar is met het seniorenvolleybal.

  Doe ook mee!

  De drie teams van Bourgondië deden bij deze thuiswedstrijd extra hun best. Veel plezier hadden ze zeker en dat is waar het vooral om gaat bij volleybalvereniging Bourgondië. De organisatie van dit thuistoernooi was in handen van Kirsten en Paul Klerks. Zij werden geassisteerd door veel vrijwilligers van de vereniging. Vind je het leuk om bij een minitraining aanwezig te zijn? Op zaterdagochtend ben je van 10.00 uur tot 11.00 uur van harte welkom in de Vikinghal.

 • Burgerlijke stand

  burgerlijkestand

  Overlijden

  23 februari 2012 Nicoline Wilhelmina van Os, geb. van Dijk, 52 jaar, wonende te Langbroek

  26 februari 2012 Jelles Bode, 69 jaar, wonende te Wijk bij Duurstede

  27 februari 2012 Johannes Jacobus Hofman, 56 jaar, wonende te Cothen

  28 februari 2012 Lubbertus Frederik Streek, 61 jaar, wonende te Wijk bij Duurstede

 • Ingezonden brief: De Driehoek staakt niet!

  aa_driehoek

  Wijk bij Duurstede, 3 maart 2012. “Wat? Staakt De Driehoek niet? En jullie zijn een school voor Speciaal Basis Onderwijs. Dan zou je toch juist in actie moeten komen!”

  “Met deze opmerking werd ik vorige week een aantal keer geconfronteerd”, vertelt Christine van der Pol, directeur van SBO De Driehoek. “En ja, de bezuinigingen treffen leerlingen die extra ondersteuning nodig hebben. Ook de leerlingen van onze school.”

  SBO De Driehoek is een school voor Speciaal Basisonderwijs. Op deze school zitten kinderen, die meer aandacht nodig hebben dan een reguliere basisschool kan bieden. Veel kinderen vinden het niet erg een beetje “speciaal” te zijn. Op een school waar iedereen extra ondersteuning nodig heeft, is “speciaal” eigenlijk heel gewoon.

  Om op de Driehoek te komen is een verwijzing nodig. Hiervoor moet een leerling worden getoetst. Ook moet de basisschool er alles aan gedaan hebben om het kind extra hulp te bieden. Hiervoor kan men ondersteuning vragen van het expertisecentrum van De Driehoek. Iedereen doet zijn best om de leerling op de eigen school te houden. Pas als dat allemaal niet lukt, is een verwijzing naar het speciaal (basis)onderwijs een optie.

  De meeste kinderen ervaren dit als een opluchting. Ook de ouders zijn vaak erg blij met een plaatsing op De Driehoek. Na een aantal weken komt het kind tot rust en neemt het zelfvertrouwen toe. Hierdoor wordt een basis gelegd om weer tot leren te komen. Op een school voor speciaal basisonderwijs wordt gewerkt met kleinere groepen. Hierdoor is er meer aandacht voor iedereen. Ook heeft de school diverse specialisten die zowel kinderen, ouders als leerkrachten kunnen adviseren.

  Dit alles kost geld, maar dit geld is wel nodig en de bezuinigingen in het onderwijs treffen met name leerlingen die extra zorg nodig hebben. Daarom is men ook op De Driehoek zo verontwaardigd over de bezuinigingen. Niet alleen het personeel, maar ook de ouders.

  “Juist omdat we speciale kinderen hebben willen we de deuren niet sluiten,” verklaart Christine van der Pol. “We hebben aan de ouders gevraagd de kinderen thuis te houden, als ze de actie van de bonden steunen. We willen namelijk zeker weten dat er goede opvang is, ook dat hoort bij de zorg voor onze kinderen. De meeste ouders proberen gehoor te geven aan deze oproep, want zij voelen zich ook de dupe van deze bezuiniging. En uiteraard gaan er leerkrachten van onze school naar Amsterdam om ons protest te laten horen!”

 • Protest tegen kap van platanen Steenstraat

  GL2

  Wijk bij Duurstede, 3 maart 2012. In een ultieme poging om de kap van de bomen aan de Steenstraat te voorkomen zijn de fractieleden van GroenLinks vandaag de straat op gegaan. 25 platanen moet wijken voor de herprofilering van de straat. GroenLinks twijfelt aan het nut en de noodzaak van deze ingreep.

  Onherstelbaar offer

  "Het is een onherstelbaar offer waar geen zichtbare kwaliteitverbetering tegenover staat. Het rechttrekken van de Steenstraat is geen goed idee. De straat wordt daarmee een racebaan voor de 200 bussen die hier dagelijks rijden. En wat te denken van de grote hoeveelheid fijnstof in de lucht in de drukste straat van Wijk bij Duurstede. De platanen hebben een positieve werking op de luchtkwaliteit."

  Steunbetuigingen

  Er werden handtekeningen verzameld om de actie kracht bij te zetten. Wie de fractieleden heeft gemist en nog zijn of haar steun wil betuigen kan een e-mail sturen naar Miek de Jongh.GL1GL3

 • Bitterballen en schuimkraag oké in 't Hoff

  stamtafel

  Wijk bij Duurstede, 3 maart 2012. De uitbater van café 't Hoff kreeg gisterenavond bezoek van de stamtafelcommissie van een herensociëteit uit Apeldoorn. Deze club van acht heren gaat door het land om in verschillende horecagelegenheden de zogenaamde stamtafel te onderzoeken.

  Bitterballen en schuimkraag

  Niet alleen worden de sfeer en gastvrijheid onder de loep genomen. Ook de bitterballen en de schuimkraag van het bier worden gekeurd. Nadat het bier en de jenever rijkelijk hadden gevloeid en er tientallen bitterballen waren verorberd overhandigde één van de leden het certificaat aan caféhouder Vincent. "Jammer dat u geen schort droeg, maar met 78 punten heeft u het heel goed gedaan." Naast het certificaat ontving Vincent als aardigheidje enkele flesjes Veluwse Schavuyt, gebrouwen in de Apeldoornse brouwerij van de sociëteit.Schavuitcertificaat_stamtafel

 • Verjaardagstaart voor Nogges

  DSC_5120

  Wijk bij Duurstede, 3 maart 2012. Taart en slingers vandaag bij Nogges. De Wijkse kringloopwinkel bestaat al weer 5 jaar en dat werd vanmorgen gevierd. Gelukkig heeft de kringloopwinkel voldoende taartbordjes in haar assortiment.

  Goed geolide machine

  Nogges kan het best omschreven worden als een organisatie waar de diversiteit aan mensen groot is en waarbij de organisatie staat als een huis. Ieder heeft zijn eigen verantwoordelijkheid. Het is zo'n goed geoliede machine dat initiatiefnemer Suleika geen baas hoeft te spelen. Saillant detail: Suleika is de jongste medewerker. Suleika vond het in het begin wel eens vreselijk als de stoppen er uit vlogen bij het testen van een tosti ijzer, waar bij inspectie het brood nog in zat. Maar er staat nu al 5 jaar een prima team dat alles aankan en oplost.

  Samenwerking met milieustraat

  Binnen nu en twee jaar komt er een andere Nogges. Nogges gaat naar de milieustraat en krijgt daar een aparte ingang. Er komt meer samenwerking tussen milieustraat en kringloop er wordt dan niets meer gestort wat nog bruikbaar is. De gemeente wil hier een werkplaats creëren voor de Biga Groep; er moet veel meer werkgelegenheid gevonden worden vanwege de overheveling van overheid naar gemeente voor gedeeltelijk arbeidgeschikten.

  Nieuwe website

  Suleika heeft andere plannen; minder met het hoofd en meer met de handen werken. En nog een nieuwtje, per vandaag is de nieuwe website van Nogges in de lucht.

  DSC_5105_bewerkt-1DSC_5108_bewerkt-1DSC_5109_bewerkt-1DSC_5130_bewerkt-1

 • Reanimatietelefoon actief

  Swillens vraagt de pincode op bij de reanimatietelefoon

  Wijk bij Duurstede, 3 maart 2012. Burgemeester Guus Swillens arriveerde vanmorgen met toeters en bellen op de Markt en introduceerde om 11.00 uur de reanimatietelefoon. Dit gebeurde bij de AED-kast op de Markt. Inmiddels zijn in de gemeente Wijk bij Duurstede 11 AED's die dag en nacht bereikbaar zijn. Door het bellen van de reanimatietelefoon (06 - 46755838) kunnen de ruim 200 vrijwilligers beschikken over een AED.

  Lovende woorden

  Jan Oechies bedankte alle bestuursleden van de Stichting met een persoonlijk woord, heette de vertegenwoordigers van RAVU en VIVON welkom en stond ook stil bij de 200 geschoolde vrijwilligers die nu bij nood kunnen beschikken over een AED. Hierna verwelkomde hij burgemeester Swillens die zijn reanimatie pas ontving omdat hij zich net weer heeft bijgeschoold. Ook kreeg Swillens te horen dat de kast op de Markt naar hem vernoemd is en kreeg het naambordje wat in de kast zichtbaar wordt overhandigd. Hierna nodigde Jan Oechies Swillens uit om de officiële handeling uit te voeren. Swillens belde met de reanimatie telefoon om de pincode te horen waarmee de AED-kast geopend kon worden. Enigszins verbaast kreeg hij te horen dat de pincode zijn geboorte jaar was. Na het intoetsen van de cijfers 1949 opende de kast zich.

  Pincode

  Inmiddels zijn alle AED-kasten vervangen door pincodekasten. Techneut Chris van Dam heeft de afgelopen maanden de kasten samen met bestuurslid Henk Huisman vervangen. Chris en Henk legden uit hoe het vrijgeven van de kasten in het werk gaat. "Vrijwilligers van onze stichting ontvangen allemaal het nummer van de Reanimatietelefoon via de mail. Ook op elke kast staat het nummer van de reanimatietelefoon. Is er een reanimatie dan wordt allereerst de 112-alarmcentrale gebeld. Vervolgen vraagt de vrijwilliger aan degene die de ambulance heeft gewaarschuwd om een AED op te halen uit één van de kasten. De hartmassage, een essentiële handeling tijdens de reanimatie, wordt ondertussen voortgezet. Bij de kast aangekomen wordt door de medewerkers van de stichting de pincode vrijgegeven en kan de AED worden ingezet.

  Voor op schema

  De stichting dacht 5 jaar nodig te hebben om 10 AED's en 200 opgeleide vrijwilligers te hebben en is dan ook bijzonder blij dat dit doel al naar 4 jaar is bereikt. Maar we zijn er nog niet vertelde Jan: "In april gaan wij op basisschool de Wegwijzer alle leerlingen van groep acht een reanimatiecursus geven. Een proef. Als dat slaagt hebben wij het plan om alle leerlingen in groep acht te scholen. Wij hebben een subsidieaanvraag gedaan om een kast en een AED te plaatsen op het sportpark Langbroek. "

  Voorbeeld

  "Dit Wijkse initiatief is uniek in de Provincie Utrecht" vertelde Wil van Dam, secretaris van AED HartstikkeNodig. Dit bleek ook uit de aanwezigheid de nodige plaatselijk pers en vertegenwoordigers van de regionale radio en televisie van RTV Utrecht.

  Video

  Een korte impressie van deze officiële ingebruikname is te zien op ons YouTube kanaal.

  aed-pincode_MG_8839

  aed-pincode_MG_8844

  aed-pincode_MG_8863

 • Zo win je een fiets

  aed-prijs_MG_8821

  Wijk bij Duurstede, 3 maart 2012. In de nieuwe winkel van Fietsdomein aan de Zandweg werd de eerste prijs van de eindejaarsloterij van AED HartstikkeNodig uitgereikt aan Eline van Deurzen. Ter gelegenheid van de verhuizing naar het nieuwe pand stelde Fietsdomein een fraaie fiets ter beschikking.

  AED voor het buitengebied

  De opbrengst van de eindejaarloterij bedroeg 1300 euro. "Dit mooie bedrag zal worden gebruikt voor het aanschaffen van een mobiele AED. Deze zal beschikbaar zijn bij de evenementen die niet in de directe omgeving van de vaste AED plaatsvinden zoals de Lekkodagen en Trekkertrek" vertelde Jan Oechies.

  Blije winnares

  Nadat de bloemen waren overhandigd en de burgemeester gecontroleerd had of de banden op spanning waren overhandigde Henk van Dijk de fiets aan de blije Eline van Deurzen. Henk vertelde dat hij het beschikbaar stellen van de fiets goed bij het goede doel vindt passen, "Fietsen in het veelzijdige landschap rond Wijk bij Duurstede of in de Betuwe is goed voor hart en bloedvaten en verhoogt de conditie. Daarom is het ondersteunen van AED HartstikkeNodig met een fraaie eerste prijs een verlengde van onze activiteiten". Eline bedankte de organisatie en Henk voor de fiets en vertelde " Het kopen van een lot voor het goede doel was de bedoeling het is mooi meegenomen dat je er zo een mooie prijs mee kan winnen. Ik zal de eindejaarsloterij bij mijn omgeving warm aanbevelen".

  aed-prijs_MG_8824

 • Ongezouten: Transparant

  janus

  Wijk bij Duurstede, 3 maart 2012. Staat er toch weer een bericht in ’t Groentje over de plannen om van de Peperstraat een overdekte winkelpassage te maken. Ik was eigenlijk in de veronderstelling dat we er nooit meer iets van zouden horen. Hooguit rond 1 april, als zou blijken dat het allemaal een hele flauwe en langgerekte grap was geweest. Maar niets lijkt minder waar, want we krijgen nu een vrolijke update van de stand van zaken. De winkeliersvereniging heeft zowel positieve als negatieve reacties gehad, waar uiteraard geen fuck mee wordt gedaan. Maar men heeft “genoeg ideeën om een stap verder te gaan”. Waarmee het hele stompzinnige project dus ongemerkt alweer in een volgende fase is beland. Zo snel kan het gaan. Ik krijg zo langzamerhand het ongemakkelijke gevoel dat die overkapping er hoe dan ook gaat komen. Zeker als niemand deze gevaarlijke mensen ook maar een strobreed in de weg legt.

  De plannen zijn trouwens ook niet zo transparant als het wanstaltige dak dat ze op de binnenstad willen laten zakken. Hadden ze eerst de mond vol van het “plezieriger maken van de winkelervaring” met verlichting en muziek, nu blijkt het doel opeens te zijn om de strijd aan te gaan met de weersomstandigheden. De misplaatste arrogantie ook van die mensen. Alsof de klanten wegblijven vanwege een regenbuitje. Nee, in de zomer is het vast heel lekker om spijkerbroeken te passen terwijl de zon staat te loeien op zo’n broeikas. Laat de heren en dames ondernemers nou eens even de hand in eigen boezem steken, in plaats van de oorzaak van hun malaise elders te zoeken.

  De volgende stap is nu dat de Peperstraat, bij wijze van proef, een paar maanden lang gedeeltelijk wordt overdekt. En die proef moet dan worden betaald door de gemeente. Er is namelijk budget waarvoor nog geen bestemming is gevonden. Ik zou zeggen: bouw daar dan bijvoorbeeld een fatsoenlijk zwembad van, in plaats van deze idiote plannen serieus te nemen. Uit de met gemeenschapsgeld gefinancierde proef moet blijken of er voldoende draagvlak is voor de plannen. "Bezoekers moeten het mooi vinden”, aldus Jan Devilee, voorzitter van de winkeliersvereniging. Ik denk dat de heer Devilee thuis een volledig transparante serre heeft, en dat hij één keer te vaak met zijn hoofd tegen de schuifpui is gelopen. Het is de enige verklaring voor het feit dat hij deze onzin met droge ogen de media in slingert. Op de foto bij het artikel kun je een indruk krijgen hoe een en ander er uit gaat zien. Kijk maar eens goed. Als je denkt dat dit een aanwinst is voor de binnenstad, dan vind je het nieuwe Reviusgebouw vast ook een architectonisch meesterwerk.

  Geen enkel weldenkend mens kan hier voor zijn, maar als we nu niet goed opletten zitten we er straks dus wel mee opgescheept. Je moet tegenwoordig al een vergunning hebben om een vogelhuisje tegen je schutting te mogen spijkeren, en dan zou deze waanzin wel straffeloos doorgang mogen vinden. Het is te hopen dat er op het stadskantoor nog iemand rondloopt die helder nadenkt, voor de vorm dertig seconden glimlachend luistert en die clowns dan hardhandig door de beveiliging uit het pand laat verwijderen.

  Janus

 • Snelheidscontrole in Cothen

  logo-politie-vierkant

  Cothen, 2 maart 2012. Op de Graaf van Lynden van Sandenburgweg werd op 1 maart de maximum snelheid gecontroleerd.

  Te hard

  In totaal werden er tussen 07.45 uur en 11.45 uur 3330 voertuigen gecontroleerd op overschrijding van de maximum snelheid van 80 km/h. Daarvan reden 159 bestuurders te hard. De hoogst gemeten snelheid was 126 km/h. Een bestuurder is bekeurd voor het overschrijden van de dubbele doorgetrokken streep. (Bron Politie Heuvelrug)

 • Lezersfoto: lieveheersbeestjes

  Lieveheersbeestjes

  Cothen, 2 maart 2012. De lente hangt echt in de lucht op deze zonnige vrijdagmiddag. Cothenaar Riny van Batenburg legde deze lieveheersbeestjes vast, die samen genieten van de eerste sprankjes voorjaarsweer.

  Stuur uw foto

  Maakt u ook graag mooie foto's in Wijk bij Duurstede, Cothen of Langbroek? En vindt u het leuk om een steentje bij te dragen aan ditiswijk.nl? Mail uw bijdrage dan naar de redactie!

 • Filmhuis Calypso draait Secret Sunshine

  filmhuiscalypso2

  Wijk bij Duurstede, 2 maart 2012. Filmhuis Calypso draait op donderdag 15 maart de film Secret Sunshine. Aanvang: 20.00 uur. Kaarten à 6,50 euro (5 euro t/m 21 jaar) zijn verkrijgbaar bij Van Ginkel Muziek, bij de VVV, via e-mail of aan de kassa van het theater (vanaf een uur voor de voorstelling).

  Secret Sunshine

  De jonge weduwe Lee Shin-Ae verhuist naar de geboortestad van haar overleden echtgenoot, in de hoop een nieuw leven op te bouwen met haar zoontje. Ze ontmoet er een verlegen garagehouder, die haar voorzichtig maar vasthoudend het hof maakt. Shin-Ae wordt echter opnieuw op de proef gesteld wanneer haar zoontje wordt ontvoerd.

  Gouden Palm

  Regisseur Lee Chang-Dong weet in dit delicate en onvoorspelbare melodrama een diepgang te schetsen die in de meeste Hollywoodfilms ontbreekt. Hoofdactrice Jeon Do-Yeon kreeg voor haar meeslepend intense acteerprestatie een Gouden Palm. Secret Sunshine is een meesterwerk uit de golf van recente Zuid-Koreaanse films, die gerekend kunnen worden tot de top van de moderne wereldcinema.

 • Rijk Lekkerkerker eerste bij s.v. Tref

  schieten

  Langbroek, 2 maart 2012. Bij het knielend werd Rijk Lekkerkerker tijdens de wekelijkse competitieavond eerste met een prachtige score van 86 punten. Teus Bleijenberg en Harry van Woudenberg werden tweede met een goede score van 81 punten. Ton Wagensveld werd derde met een score van 78 punten.

  Jeugd

  Bij jeugd pistool werd Robin Jacobs eerste met een goede score van 74 punten. Benjamin Muis werd tweede met 65 punten. Bij de jeugd staand waren de rollen nu omgedraaid. Esmee van de Geer werd eerste met een prima score van 82 punten. Robin Jacobs werd tweede met een goede score van 80 punten. Kyander de Kruif werd derde met 63 punten.

  Bij de jeugd knielend werd Jochem Pouw eerste met een prachtige score van 88 punten. Rik van den Brink werd tweede met een score van 72 punten.

  Senioren

  Bij het staand schieten werd Wim van Vliet weer eerste met een prima score van 84 punten. Nipt gevolgd door Rino van Dijk die tweede werd met een goede score van 83 punten. Lesley Peijsel werd derde met een score van 74 punten.

  Bij het Pistool schieten A werd Gerard Blom eerste met een prima score van 85 punten. Sjef de Gier kwam 1 punt tekort en werd tweede met een prima score van 84 punten. Marinus van Vulpen werd derde met een goede score van 81 punten.

  Bij het pistool schieten B werd Frans Blom eerste met een goede score van 77 punten. Rijk van Vulpen werd tweede met een score van 73 punten. Martijn Blom en Teus Bleijenberg werden derde met 67 punten.

 • Openbaar fractieberaad CDA

  logo_diw_cda

  Cothen, 2 maart 2012. De CDA-fractie, (Cothen,Langbroek, Wijk bij Duurstede) houdt op dinsdag 13 maart openbaar fractieberaad. Dit fractieberaad vindt plaats in Cothen, in het Dorpshuis, C.B.Kentiestraat 2. De vergadering begint om 20.00 uur.

  Agenda raadsvergadering

  Op deze vergadering bespreekt de CDA fractie de agendapunten voor de raadsvergadering van dinsdag 20 maart. Belangstellenden zijn van harte welkom om over deze en andere zaken met de fractie van gedachten te wisselen. Het CDA zal verder nog graag luisteren naar een ieder die over een ander belangrijk onderwerp met de fractie wil spreken.

 • Bedankt voor alles Jeannette

  DSC_5077

  Wijk bij Duurstede, 1 maart 2012. Burgemeester Swillens reikte vanmiddag een Penning van Verdienste van de gemeente Wijk bij Duurstede uit aan Jeannette van Altendijk, ambtenaar/specialist Burgerzaken uit Wijk bij Duurstede. Jeannette van Altendijk beëindigt vandaag haar functioneren voor de gemeente Wijk bij Duurstede als Specialist Burgerzaken en Vreemdelingenzaken en gaat met ouderdomspensioen. Jeannette nam op passende wijze afscheid van haar werkzaamheden. Zij mocht van Peter Boogaard haar eigen straatnaambord onthullen. Bij haar eigen straatbord staan plantjes uit Madagaskar, Midden Amerika, Kenia, Turkije. Hel toepasselijk, voor een specialiste in burgerzaken en vreemdelingenzaken.

  Deskundig en integer

  Ruim 47,5 jaren zet zij zich vol overgave in voor de Wijkse gemeenschap in de volle breedte op unieke, integere en professionele wijze. Jeannette wordt gewaardeerd om haar grote deskundigheid en om haar enorme inzet t.b.v. hulpvragende inwoners, vreemdelingen in het bijzonder. Zij verdiept zich in mensen en hun achtergronden, waarmee zij optimale hulp kan bieden, ongeacht de complexiteit van een (leef)situatie. Zij praat met hen en betrokkenen om hen heen en tracht inzicht te krijgen in de context van de persoon en diens hulpvraag. Op de jaarlijkse Naturalisatieceremonie is zicht- en voelbaar dat de passie van Jeannette ligt bij haar hulp aan vreemdelingen. Zij creëert een band met de mensen in de loop van de tijd en dat wordt gewaardeerd. Het zijn warme bijeenkomsten, met de vreemdelingen in het middelpunt en Jeannette als stralend begeleider.

  Bevlogen vrijwilliger

  Jeannette doet al tientallen jaren meer dan van haar uit hoofde van haar functie mag en kan worden verwacht, voor mensen die een beroep op haar doen. Dit doet zij niet alleen in haar werk, maar ook buiten haar werk. Als vrijwilligster is zij actief betrokken bij de Ned. Hervormde Kerk te Leersum. Zij is zeer actief betrokken bij de totstandkoming van straatnaamgeving in de gemeente en verdiept zich grondig in de materie, cultuur-historische feiten en achtergronden. Enige tijd geleden is zij toegetreden tot het bestuur van de Stichting Open Monumentendag Wijk bij Duurstede, een functie die zij ook na haar vertrek als ambtenaar zal blijven vervullen.

  Formidabele kennis

  De optelling van haar (vrijwilligers)activiteiten, die zij mede vormgeeft en invult op basis van haar grote deskundigheid, ervaring en gedrevenheid, leiden tot uitzonderlijke/bijzondere verdiensten. Jeannette van Altendijk komt in aanmerking voor de Gemeentelijke Penning van Verdienste, omdat zij zich op bijzondere wijze, gedurende lange tijd, verdienstelijk maakt voor de Wijkse gemeenschap. De tekst op de oorkonde, behorend bij deze Penning van Verdienste, luidt: ‘Als volbloed dienstverlener, staat Jeannette altijd klaar voor al onze inwoners, in het bijzonder de vreemdelingen. Zij onderscheidt zich door een taakopvatting, die verre de formele grenzen van haar aanstelling overschrijdt. Ze beschikt over een formidabele kennis op haar terrein en zo een sterke betrokkenheid bij haar werkzaamheden, dat zij in haar vrije tijd als het ware haar functie voortzet. Juist bij ingewikkelde dossiers is ze op haar best: niet snel in haar wiek geschoten, blijft ze het proces in de vingers houden, anticiperend op nieuwe situaties. Met humor! Een visitekaartje voor onze gemeente!’

  Harde schijf

  Swillens: "Het is ook goed voor medewerkers om door te groeien en op tijd te verkassen. Het probleem in onze organisatie is dat er dan heel veel geheugen en kennis verloren gaat. Dossiers lopen nu eenmaal niet een of twee jaar. Ik wou dat wij wat meer mensen in huis hadden die onze vraagbaak zijn en Jeannette is zo’n harde schijf waaraan je kunt vragen hoe zat dat ook alweer omdat je kennis hebt van zoveel dossiers en al zo lang werkt bij ons. Probleem voor Jeannette is dat je steeds weer opnieuw moet leren wat de nieuwe en andere regels zijn die Den Haag over ons heen mietert, je moet constant bijscholen. En dat heeft Jeannette door al die jaren heen keurig gedaan. Jij bent onze harde schijf geworden, je bent degene waar je makkelijk binnen kunt lopen en al die info kan krijgen weliswaar op jouw manier. Je neemt de moeite om ons uit te leggen wat er aan de hand is als het gaat om vreemdelingen. Blind vertrouwen heb ik in je. Jij wist precies wat er speelde binnen het vreemdelingenbeleid, politie had je er niet voor nodig. Hoe je dat allemaal wist dat weet ik wel maar dat vertel ik jullie lekker niet." Daarna volgden nog meer toespraken van collega's en van een aantal allochtone Wijksen, die Jeannette bedankten voor haar inzet.

  DSC_5067DSC_5069DSC_5074DSC_5087DSC_5088

 • Lezerspost: boze prins

  lezerspost

  Geachte lezer,

  Wil graag mijn kant vertellen over de gebeurtenis rond de carnaval de Brienkneuters in Cothen. Nu staat er weer de Brienkneuters leveren de sleutel in omdat de prins nog op bed lig. Opnieuw een leugen mensen trekken hier de conclusie uit maar het ware verhaal kennen ze niet. Ik werd gekozen als prins carnaval in Cothen, wat was ik trots kon haast niet wachten tot het zover was ging er voor 100% voor er werden nieuwe pakken aangeschaft geheel in het thema glitter en glamour.

  Op 17 febr 2012 begon ons carnaval. Helaas werd ik gepakt door de griep maar ging door op strippen paracetemol deed ik de inhaal en de binnenkomst van de gasten ik liep 4x de polonaise mee maar werd steeds zwakker tot de peningmeesteres ingreep en zei 'ga lekker na huis heb liever dat je morgen up te date bent', ook de voorzitter ging hier mee akoord. Ik had die avond geen verplichtingen meer dus volgende hun raad op maar moest beter worden ik heb gelijk de huisartsenpost gebeld en uitgelegt hoe belangrijk dit voor me was kreeg de volgend dag om 08.30 een goudinjectie in me bil wat me een oppepper gaf. Ik kleedde me aan en belde dat ik eraan kwam. 3 minuten later kreeg ik een telefoontje terug ze hadden maar besloten dat ik geen prins meer was het was ook maar beter dat ik me niet meer op Cothen te komen in het weekend om onrust te voorkomen.

  Ik barstte in huilen uit deed er alles aan om up te date te zijn en een paar mensen pakte me alles af de voorzitter is 2 uur bij me thuis geweest ook hij snapte hier niks van. Dit kan niet zomaar maar de raad had al besloten we zijn verhaal gaan halen bij sommige die vertelde dat er is gezegd dat ik doodziek was dat ik afbelde in plaats van andersom. Leugen op leugen werd er verzonnen ze schrokken ook toen wij 's avonds binnen kwamen met bedrukte tshirts cv list en bedrog de prins is niet ziek kijk hij is er nog. Dit werd ons niet in dank afgenomen ze eisde zelfs dat we de shirts uit deden maar dit deden we niet. Ik ben geen Cothenaar waarom hebben ze mij dan gekozen als prins om mij vervolgens weer te dumpen en leugens rond slingeren? Er zijn bepaalde mensen die denken dat ze nodig zijn maar maken alles kapot ik laat het hier zeker niet bij zitten.

  De prins

 • Lezerspost: SP stemt tegen tijdelijke inhuur griffie

  lezerspost

  Wijk bij Duurstede, 1 maart 2012. De SP heeft tijdens de laatste raadsvergadering tegen de tijdelijke inhuur van een griffier gestemd. “Wij begrijpen dat er vervanging moet worden geregeld vanwege het zwangerschapsverlof van de huidige griffier. Maar bijna 40.000 euro uitgeven voor iemand die vier maanden 24 uur per week werkt vinden wij veel te veel. Dat moeten we gewoon niet doen”, laat fractievoorzitter Jeroen Brouwer weten.

  De SP stemde tegen het voorstel, dat vanuit een vertegenwoordiging vanuit de raad was opgesteld. “De vervanging van de griffie is een kwestie waar de raad zelf over gaat, niet van het college. In een bijeenkomst met de fractievoorzitters is er twee weken geleden over gesproken. In onze fractie kwamen vervolgens verschillende vragen op, of het niet anders kon, goedkoper. Er was echter alleen gezocht naar externe inhuur en niet of er bijvoorbeeld een andere ambtenaar is die tijdelijk dit werk over kan nemen, of delen van het werk.”

  Uit de antwoorden op de SP-vragen bleek dat intern schuiven geen optie was. “Omdat de raad enkele jaren geleden heeft gezegd dat de griffier onafhankelijk moet zijn, moet deze extern ingehuurd worden. Leuke afspraak, maar toen was er nog geen crisis. Hoe kunnen we nu zeggen dat bezuinigingen bij allerlei verenigingen en organisaties en bijvoorbeeld het eigen personeel noodzakelijk is en hier doodleuk veertigduizend euro uitgeven? We moeten als raad ook het goede voorbeeld geven”, vertelt Brouwer.

  Andere partijen wilden niet meer kijken naar alternatieve oplossingen. De SP stond zodoende alleen met haar tegenstem. “De rest verstopte zich achter procedures en regeltjes. Het ergste vind ik nog dat sommige partijen het ons kwalijk namen dat wij tegenstemden. Allemaal lariekoek. Het staat niet voor niets op de agenda van een openbare raadsvergadering. Vanuit onze fractie zijn er vragen gekomen naar aanleiding van het voorstel, we hebben informatie ingewonnen, alles afgewogen en geconcludeerd dat het onjuist zou zijn om hiermee in te stemmen.”

 • Eer voor Coos van den Hoek

  Coos_penning

  Wijk bij Duurstede, 1 maart 2012. "Ik voel me gekieteld als de pest, maar ik kan zelf helemaal niets. Daarom wil ik deze penning graag opdragen aan alle mensen met wie ik heb samengewerkt", aldus Coos van den Hoek. Van den Hoek ontving vanmorgen, tot zijn grote verrassing, de Gemeentelijke Penning van Verdiensten uit handen van burgemeester Swillens. En dat terwijl hij dacht dat hij met een intiem gezelschap de start van de bouw van de Krommerijnder zou vieren bij de bouwplaats: Storeland aan de Molenvliet. Groot was de verrassing toen ook de familie van Van den Hoek, vertegenwoordigers van verschillende lokale organisaties waarbij hij betrokken is en vertegenwoordigers van gemeente en pers aanwezig waren. "Als er maar genoeg taart is! Ik ben werkelijk flabbergasted."

  Allerhande projecten

  Sinds een fors aantal jaren besteedt Coos van den Hoek geheel vrijwillig zeer veel tijd en aandacht aan het ontplooien en uitvoeren van projecten van omvangrijke en minder omvangrijke aard. Deze projecten hebben alle betrekking op historische, karakteristieke en culturele ontwikkelingen die van grote invloed en betekenis zijn (geweest) voor de stad. De optelling van zijn vrijwilligersactiviteiten, die hij mede vormgeeft en invult op basis van zijn grote expertise, ervaring, netwerk en nimmer aflatende energie, leiden tot uitzonderlijke/bijzondere verdiensten. Kenmerkend in de referenties is dat de heer Van den Hoek zeer initiatiefrijk is en met zijn doorzettingsvermogen en grote lokale en regionale netwerk in staat is om samen met anderen binnen de gemeente mooie projecten tot stand te brengen en uit te werken. Hij laat een keur aan activiteiten, projecten en verslagleggingen voor jong en oud, voor particulier en ondernemer ontstaan. Met grote precisie start hij projecten, onderhandelt ze uit, legt ze vast en voert ze mede uit.

  Hij werkt uit en bijt vast

  Coos van den Hoek komt in aanmerking voor de Gemeentelijke Penning van Verdienste, omdat hij zich op bijzondere wijze, gedurende lange tijd, verdienstelijk maakt voor de Wijkse gemeenschap. De tekst op de oorkonde, behorend bij deze Penning van Verdienste, luidt: ‘Een idee borrelt op, ’t gonst door zijn hoofd: dit kan en moet in Wijk! Er zijn enthousiaste anderen. Hij werkt uit en bijt vast. Er komt geld; de motor draait. En … hij bedenkt iets nieuws … Een historisch, cultureel evenement is geboren, er wordt kunst gepresenteerd in alle vormen en maten. Het krijgt een plek in Wijk. Iedereen geniet! Zonder Coos zou de Wijkse gemeenschap niet zo bruisend zijn als heden ten dage. Zijn projecten belichamen een belangrijk deel van de ‘ziel’ van de gemeente. Een gemeente met een rijke historie die met warmte omarmd wordt door mensen als Coos van den Hoek.’

  De Krommerijnder

  Naast de uitreiking van de penning werd natuurlijk ook het startsein gegeven voor het (her)bouwen van een Krommerijnder, een historische schuit, die na het overhandigen van de sleutel van de werkplaats van start kan gaan. Uiteraard was ook de voltallige bouwploeg hierbij aanwezig. Krommerijnders waren vanaf de 16de eeuw een spil in het economische, culturele en sociale verkeer in het Krommerijngebied en hebben dan ook een grote cultuur-historische waarde. Het (her)bouwen van de Krommerijnder is een initiatief van de Stichting Wijkse Projekten (SWP) in samenwerking met Museum Dorestad en de Stichting Binding in Wijk bij Duurstede. Coos van den Hoek is de drijvende kracht achter dit initiatief en zet hiermee wederom een waardevol Wijks project op de kaart. U kunt de vorderingen van de bouw van de Krommerijder volgen op de website van het project.

  Coos_marielouiseSleutel_storelandTaartbouwploeg_krommerijnder

 • Elke vrijdagmiddag houdt de redactie open tafel in cafe 't Hoff, Markt 15a te Wijk bij Duurstede. U bent van harte welkom om vanaf 17.00 uur aan te schuiven om uw verhaal te doen of kennis te maken. 
 • De redacteuren en fotografen van ditiswijk.nl zijn ook regelmatig in Cothen en Langbroek. Ziet u ons lopen in rode jas? Trek ons aan de mouw en vertel uw verhaal! Wij maken graag tijd voor een praatje.
 • Geen tijd om langs te komen? Mail dan uw verhaal naar de Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of plaats het op Twitter: @ditiswijk of op Facebook. Wij nemen dan zo snel mogelijk contact met u op.