Bridge: Eliminerende speelwijze

Wijk bij Duurstede, 30 maart 2012. Bij bridgeclub Dorestad werd gisteren de vierde wedstrijd gespeeld van de vijfde parenserie. Op spel 4 boden oost/west 5 schoppen. Na eerst onderzocht te hebben of er slem kon worden geboden werd daarvan afgezien omdat de oost/west-handen daarvoor toch te licht zijn. Maar misschien ook wel voor 5 schoppen. Er zijn immers 3 verliezende ruitenslagen. De schoppen, harten en klaveren zijn dicht, maar hoe moet je spelen om toch niet meer dan twee ruitens te verliezen? Wanneer je de 50% kans hanteert omtrent het goed zitten van ruiten aas bij zuid dan ben je bij dit zitsel dus kansloos. Noord neemt dan de heer over met het aas en daarna hebben ze nog ruiten vrouw en boer om het contract één down te spelen. Toch kan het spel veilig worden afgespeeld met 100% zekerheid dat er niet meer dan 2 ruitenslagen verloren gaan. Noord komt uit met klaver 9. Ziet u hoe er dan moet worden gespeeld? Het antwoord staat hieronder.

De uitslag van deze bridgeavond is als volgt:

A-lijn

1. Mieke Egeler en Arnold Pastoors, 59.82%

2. Wim Hilbers en Henk Aardoom, 59.82%

3. Tiny Hunefeld en Jose Koldenhof, 55.36%

4. Tonny Rijkenhuizen en Kees Kroon, 54.76%

5. Diana Vroegindewey en Rina Slagmolen, 54.46%

6. Riet en Outger Metzlar, 53.27%

7. Mariet Smits en Til Sturkenboom, 52.08%

8. An van Wijk en Arno Lodder, 51.19%

B-lijn

1. Irene Rietveld en Mark Huisman, 64.00%

2. Anja Lucassen en Elly Everts, 59.58%

3. Petra en Klaas Goor, 56.00%

4. Hilda van Reenen en Frits Derksen, 54.58%

5. Hanneke van Haren en Jenny van der Hart, 53.00%

6. Agnes Bruinse en Leny Lindeman, 51.25%

7. Arna en Ben van Schijndel, 51.04%

Oplossing spel 4

5 schoppen is onverliesbaar met een eliminerende speelwijze. Ga als volgt te werk. Neem de uitkomst met klaver aas. Trek 2 keer troef. Speel daarna harten aas en heer. Nu moeten de harten en klavers worden geëlimineerd. Speel harten 9 en troef die in bij oost, dan klaver 6 spelen en introeven bij west. En tot slot harten 5 op tafel leggen en die ook introeven bij oost. Oost/west hebben nu geen harten en klaveren meer en dan breekt het moment aan om de ruiten te spelen en van slag te gaan. Oost vervolgt met een kleine ruiten. Wat zuid ook bijspeelt, ga er met oost overheen. (Als zuid ruiten aas zou hebben en die bijspeelt dan is het probleem direct opgelost). Wanneer zuid ruiten vrouw speelt dan wordt de heer gelegd. Noord/zuid kunnen dan ruiten aas en boer maken, maar de ruiten tien van oost wordt daarna hoog. Wanneer zuid een kleine ruiten bijspeelt dan legt oost ruiten 10. Noord neemt met de boer, kan het aas maken, maar moet daarna de 3e ruiten afstaan aan de heer van oost. Wanneer noord geen ruiten naspeelt dan wordt de winst van het elimineren een feit en zal noord in een dubbele renonce moeten spelen, waarmee dus ook een verliezende ruiten kan worden weggewerkt. Kortom met een eliminerende speelwijze wordt 5 schoppen met 100 procent zekerheid gemaakt. NB. Wanneer de harten en klaveren niet zouden zijn geëlimineerd, dan kan noord in één van die kleuren naspelen. Uiteraard wordt er dan afgetroefd, maar oost/west moeten dan voor de tweede keer zelf de ruiten spelen en kunnen niet voorkomen dat er 3 ruitens verloren gaan.

Be the first to comment on "Bridge: Eliminerende speelwijze"

Leave a comment