Lezersfoto: kikkers

DSC_5623

DSC_5623

Wijk bij Duurstede, 28 maart 2012. Lezer Joop Kuyvenhoven mailde deze fraaie kikkerfoto’s. “Word je ’s nachts niet uit je slaap gehouden door het gekwaak, moet je overdag uitkijken dat je niet bovenop ze stapt. De bruine kikker weet gelukkig zijn weg te vinden naar de vele slootjes. Het is een niet bedreigde diersoort maar volgens de dierbeschermingswet zijn alle amfibieen beschermd en moet je ze met rust laten. De bruine kikker is een van de vroeg in het voorjaar actief, heeft een mannetje succes bij het vrouwvolk, dan klemt hij zich stevig vast met zijn voorpoten onder haar oksels tot ze de eitjes legt om ze dan te bevruchten. Vlak onder het wateroppervlak ontstaan er zo klompen van 700 tot 4000 stuks als een grote plak dril. Het oranje vrouwtje is een normale variatie van de bruine kikker.”

DSC_5630DSC_5731DSC_5767

Be the first to comment on "Lezersfoto: kikkers"

Leave a comment