Niet vergeten: zomertijd

Wijk bij Duurstede, 24 maart 2012. In de nacht van zaterdag 24 maart op zondag 25 maart gaat de zomertijd in. De zomertijd begint tegenwoordig op de laatste zondag van maart en eindigt op de laatste zondag van oktober. De klokken worden eind maart om 2 uur een uur vooruit gezet, dus van 2 naar 3 uur (ezelsbruggetje: in het VOORjaar gaat de klok een uur VOORuit).

Lekker lang licht

Sinds 1980 begint de zomertijd op de laatste zondag van maart. Sinds 1996 eindigt deze op de laatste zondag van oktober. In de jaren 1916-1939 begon de zomertijd het vroegst op 26 maart (1922) en eindigde het laatst op 8 oktober (1922, 1933 en 1939). In de jaren 1977-1995 was 25 maart de vroegste datum (1984, 1990) en 1 oktober (1978) de laatste einddatum. Door de zomertijd wordt het niet zo vroeg in de nacht licht, terwijl ’s avonds een uur langer van daglicht kan worden geprofiteerd. Zonder zomertijd zou het eind juni tegen half vier licht worden en tegen half tien ’s avonds donker. Dankzij de zomertijd verschuift de daglichtperiode een uur.

Het weer

Het weer stoort zich uiteraard niet aan de zomertijd, zodat ook de gemiddelde dagelijkse gang van weersverschijnselen een uur opschuift. Door de zomertijd valt het warmste moment gemiddeld ongeveer tussen drie en vijf uur in de middag. De laagste temperatuur van het etmaal wordt door de zomertijd ook later bereikt. De dag begint in het algemeen wat frisser met een grote kans op ochtendmist. (Bron KNMI.nl)

Be the first to comment on "Niet vergeten: zomertijd"

Leave a comment