Zonder bluf is bridgen duf

Wijk bij Duurstede, 16 maart 2012. Je zult op spel 8 maar oost zijn en stiekem aan slem denken en dan hoor je je partner openen met 3SA. Met zo´n opening heb je een lange en dichte lage kleur zonder goede zijkaarten. De opvang in de overige kleuren moeten bij de partner zitten en partner moet in elk geval één kaart hebben van die lange kleur. Anders moet de partner op 4-niveau in de lage kleur parkeren. Maar met zo´n mooie hand wil je niet onder de manche eindigen dus biedt partner in dit geval 5 klaveren; een contract dat een goeie kans van slagen heeft.

Wanneer je de gambling 3SA niet speelt dan staat west voor de lastige keus om op 1- of 3 niveau te openen. Het vervelende is dat de hand voor 1 klaver te mager is en voor 3 klaver te vet. Je moet een lastige keuze maken die verstrekkende gevolgen kan hebben. Wanneer met 1 klaver wordt geopend dan zal het eindcontract vrijwel zeker 3 SA worden, omdat oost aanneemt dat er ongetwijfeld zijkracht zal zijn en gezamenlijk zijn er voldoende punten voor de manche. Echter de zijkracht is er niet dus 3 SA wordt onhaalbaar, tenzij de tegenstanders zo vriendelijk zijn om een handje te helpen.

Een derde mogelijkheid is dus om de westhand te openen met 3 klaver. Oost moet nu gewaarschuwd zijn en manche- en slemaspiraties in de prullenbak doen. Het beste is te passen in de wetenschap dat er in de zijkleuren volop slagen zijn; te weinig voor 5 klaver, maar hopelijk voldoende voor 3 klaver. Een avontuurlijke oost zal de paskaart echter zeker negeren en bijvoorbeeld 3 SA bluffen. Op de bridgeavond bij bridgeclub Dorestad kwam zuid toen onder schoppen vrouw uit en de oostelijke mazzelkont zag tot zijn genoegen dat schoppen boer de entree werd om 7 klaverslagen op te rapen en het sans contract daarna met overslagen te maken. Een zaaltop was de beloning. “Zonder bluf is het bridgen duf” .

De uitslag van de wedstrijd op 15 maart 2012 is als volgt:

A-lijn

1. Tiny Hunefeld en Josee Koldenhof, 62.50%

2. Wim Hilbers en Henk Aardoom, 62.50%

3. Mieke Egeler en Arnold Pastoors, 61.98%

4. Jan van Beek en Henny Luiten, 55.73%

B-lijn

1. Hanneke van Haren en Jenny van der Hart, 63.69%

2. Petra en Klaas Goor, 61.31%

3. Anja Lucassen en Elly Everts, 59.52%

4. Agnes Bruinse en Leny Lindeman, 55.65%

5. Magda Pasztor en Fridtjof Egeler, 55.36%

6. Ditty Verschoor en Adri Vergeer, 54.46%

7. Arna en Ben van Schijndel, 50.89%

Be the first to comment on "Zonder bluf is bridgen duf"

Leave a comment