Huizenverkopers krijgen advies

De bijeenkomst was georganiseerd door makelaar Patty van Rooijen. Foto’s Walter Blokker

Wijk bij Duurstede, 28 februari 2012. Tientallen belangstellenden kwamen af op de informatieavond voor huizenverkopers, gehouden in café-restaurant De Engel. De aanwezigen werden op de hoogte gebracht van de actuele stand van zaken in ‘huizenland’, ze kregen advies hoe hun woning aantrekkelijk te presenteren en de financiële aspecten kwamen aan bod.

Diverse deskundigen

De bijeenkomst was een initiatief van en werd georganiseerd door makelaar Patty van Rooijen. Diverse deskundigen gaven een toelichting op de recente ontwikkelingen in de huizenmarkt. De volgende onderwerpen kwamen aan bod:

• Het aanbod, de vraag en de marktwaarde van woningen

• Een stylingadvies om de kans van de verkoop van de woning te verhogen

• De financiële aspecten bij de verkoop van de woning

Woningaanbod verdubbeld

Eric de Graaf van de NVM (Nederlandse Vereniging van Makelaars) gaf een heldere presentatie over de woningmarkt van voor de crisis in 2007 tot eind 2011. Het woningaanbod in Wijk bij Duurstede is bijna verdubbeld is en de vraag naar koopwoningen is met 40 procent gedaald is. Ook is er een gemiddelde prijsdaling van bijna 7 procent ten opzichte van de vraagprijs in 2007. De NVM denkt, gezien de huidige crisis, dat deze trend zich in 2012 blijft doorzetten. Deze factoren hebben ervoor gezorgd dat de kans op de verkoop van een woning drie keer lager is dan in 2007. Dit zorgt ervoor dat een woning nu gemiddeld anderhalf jaar te koop staat in de regio Wijk bij Duurstede. Om niet achter de feiten aan te lopen wordt geadviseerd om de vraagprijs zo dicht mogelijk bij de marktwaarde van de woning te houden. Voor veel verkopers zal dit onder de doelstelling liggen maar de kans op een snelle verkoop is dan reëler.

Interieuradvies

Anja Budding en Anneke van Leeuwen van A2Style Interieuradvies gaven een advies hoe de indruk van de woning te verbeteren door middel van het stylen van de woning. Door de juiste styling toe te passen kan de doelgroep vergroot worden. Dit wordt gerealiseerd door de functie van de ruimte te benadrukken en het interieur in een neutrale en showroomachtige stijl in te richten. Bij het maken van de interieurfoto’s wordt rekening gehouden met het licht en de sfeer van de ruimte, wat de presentatie, en de uiteindelijke verkoop, van de woning ten goede komt.

Inkomenszekerheid

Ernst Hoekman, financieel adviseur van de Rabobank, benadrukte in zijn presentatie dat de verkoper samen met de makelaar open moet staan om stappen te ondernemen om de ontwikkelingen in de woningmarkt na te streven. Hierbij moeten de financiële doelstellingen meegenomen worden. Zoals bijvoorbeeld de betaalbaarheid van de financiering, inkomenszekerheid ten opzichte van arbeidsongeschiktheidsverzekering en eventuele inkomensdaling of -verandering.

Be the first to comment on "Huizenverkopers krijgen advies"

Leave a comment