Bridge: kampioenschap tekent zich af

Wijk bij Duurstede, 18 februari 2012. Nu de vierde parenserie er bij bridgeclub Dorestad op zit wordt steeds duidelijker dat Tiny Hunefeld en Jose Koldenhof hard op weg zijn naar het kampioenschap. Met het winnen van deze serie hebben ze daarvoor weer een grote stap gezet. Deze parenserie werd in de B-lijn gewonnen door Ria Cavadino en Adrie Lekkerkerk; zij keren weer terug naar de A-lijn. Verder is er promotie voor Diana Vroegindewey, Rina Slagmolen, Yvonne en Bert Heerikhuizen, Jan van Beek en Henny Luiten.

Spel 16 van de laatste speelavond is een mooi voorbeeld dat het steun bieden aan partner niet altijd een eenvoudige zaak is. Vier noord/zuid-paren eindigden in 4 harten en drie in 2. Allen maakten 11 slagen. Waarom de ene helft de manche bood en de andere helft niet is een onderzoek waard. West gaat hier openen met 1 klaver. Noord past. Omdat de 1 klaver opening een 2-kaart kan zijn doet oost er goed aan niet alleen te kijken naar de punten. Er zijn er slechts drie, maar er zijn weer wel twee 5-kaarten. Oost doet het goede bod van 1 schoppen. Zuid is nu aan de beurt met zijn prachtige hand. Omdat dit een stevige opening is met 18 punten zijn er biedsystemen die aangeven dat er een sprongbod moet volgen van 3 harten. In dat geval zal noord niet aarzelen om er 4 van te maken. Maar er zijn ook biedsystemen waar zuid niet mag springen en gewoon 2 harten moet bieden. Noord weet na zo´n volgbod nog niet hoe sterk zuid is. Noord moet zich dus realiseren dat zuid een minimaal volgbod kan hebben, maar ook een maximale. Hoewel veel noords na het 2 hartenbod hebben gepast moet dat als een onjuiste handeling worden gezien. Noord heeft een leuke kaart mee met 4 harten, twee doubletons en klaver aas. Die mooie steun moet bij dit biedsysteem worden gemeld aan partner door 3 harten te bieden. Als zuid minimaal is dan zal 3 harten normaliter geen probleem zijn. Is zuid maximaal dan heeft noord de weg gebaand naar de manche.

De uitslag van deze wedstrijd is als volgt:

A-lijn

1. Lidwien van Grinsven en Tjipke Hofker, 57.99%

2. Mariet Smits en Til Sturkenboom, 57.08%

3. Tiny Hunefeld en Jose Koldenhof, 56.25%

4. Janny Pastoors en Wico Schouten, 55.42%

5. Riet en Outger Metzlar, 53.75%

6. Mieke Egeler en Arnold Pastoors, 53.13%

7. Klaas Goor en Ria Cavadino, 52.50%

8. Arna en Ben van Schijndel, 52.43%

9. An van Wijk en Arno Lodder, 52.43%

10. Wim Hilbers en Henk Aardoom, 51.67%

11. Tonny Rijkenhuizen en Kees Kroon, 51.04%

12. Lia van Stijn en Paul Rutten, 50.35%

B-lijn

1. Diana Vroegindewey en Rina Slagmolen, 57.50%

2. Magda Pasztor en Fridtjof Egeler, 57.08%

3. Agnes Bruinse en Leny Lindeman, 57.08%

4. Jan van Beek en Henny Luiten, 57.08%

5. Lidwien en Rob Dekkers, 52.50%

Op donderdag 23 februari 2012 is er de jaarlijkse ledenvergadering. Aanvang 19.30 uur. Na afloop wordt er een integrale wedstrijd gespeeld met de kans om een fles wijn te winnen.

Be the first to comment on "Bridge: kampioenschap tekent zich af"

Leave a comment