Bridge: De manche in een lage kleur of 3 Sans Atout?

Wijk bij Duurstede, 17 december 2011. Ik moest aan onze legendarische Bram Evers denken bij het zien van spel 17. Dit spel was een onderdeel van de vierde wedstrijd in de derde parenserie en werd gespeeld op donderdag 15 december bij bridgeclub Dorestad.

Het gaat er hier om of noord/zuid 5 ruiten of 3 Sans Atout moeten bieden. Bram Evers zei eens: “Als je 5 ruiten of 5 klaver kunt bieden dan kun je ook 3 Sans Atout maken.” Daar zei hij mee dat er bij Sans Atout 2 slagen minder moeten worden gemaakt en als het dan ook nog lukt om een overslag te maken dan ben je spekkoper in een parenwedstrijd. Bij een manche in de lage kleuren heb je vaak je handen vol om 11 slagen binnen te halen en een overslag is een zeldzaamheid. Uiteraard gaat deze benadering niet altijd op, maar wel in de overgrote meerderheid. Spel 17 is daar weer een mooi voorbeeld van. 3 Sans Atout wordt gemaakt omdat harten heer achter het aas zit en wanneer zuid het sans-contract speelt dan is dat contract al direct binnen bij een uitkomst in harten. Degenen die in 5 ruiten parkeerden kwamen daarentegen van een koude kermis thuis. Er zijn 3 verliezers, één in schoppen, één in harten en één in klaver; één down.

De uitslag van deze bridgeavond is als volgt:

A-lijn

1. Mieke Egeler en Arnold Pastoors, 59.03%

2. Tiny Hunefeld en José Koldenhof, 58.68%

3. Anja Lucassen en Elly Everts, 55.90%

4. Janny Pastoors en Wilco Schouten, 54.51%

5. Tonny Rijkenhuizen en Kees Kroon, 54.17%

6. Arna en Ben van Schijndel, 50.69%

B-lijn

1. Hanneke van Haren en Jenny van der Hart, 63.54%

2. An Pastoors en Kees Bronk, 62.50%

3. Karin Westendorp en Ton Lancee, 59.72%

4. Jan van Beek en Henny Luiten, 57.64%

5. Agnes Bruinse en Leny Lindeman, 52.78%

6. Dia en Paul Rutten, 51.39%

7. Wil en Wim van Putten, 50.00%

Op donderdag 22 december 2011 is er weer de traditionele Kerstdrive. De leden en donateurs worden dan eerst een kerstmaaltijd aangeboden. Daarna worden 5 ronden gebridged en de kerstavond wordt afgesloten met een nagerecht.

Be the first to comment on "Bridge: De manche in een lage kleur of 3 Sans Atout?"

Leave a comment