Bridge: Jaap van der Wildt is niet meer

Bridge2-12

Bridge2-12

Wijk bij Duurstede, 2 december 2011. Jaap van der Wildt is op 30 november op 74-jarige leeftijd overleden. Jaap was bij bridgeclub Dorestad een belangrijk en gezien persoon. Vanaf de oprichting in 1972 was hij lid en vijf jaar geleden werd hij benoemd tot erelid; een titel waarop hij trots was. Jarenlang vormde hij een goed en geducht bridgepaar met Bram Evers. Ze waren beiden van een hoog bridgeniveau en voelden elkaar ook nog eens perfect aan. Veel overwinningen en kampioenschappen konden ze daarmee op hun conto bijschrijven. In de viertallencompetitie van de bridgebond hebben ze zelfs in de tweede divisie gespeeld met Els van Buchem en Ann Regout als nevenpaar. In de seniorencompetitie van de bridgebond lieten ze menigmaal bridgecoryfeeën achter zich. Bij bridgeclub Dorestad waren ze oppermachtig. Het jaarlijkse clubkampioenschap ontging ze zelden en de strijd ging eigenlijk alleen om de tweede plaats.

Naast het bridgen waren ze ook anderszins actief en daarvoor werden ze beloond met bondstitels van de Nederlandse bridgebond. Jaap was een echte liefhebber. Hij volgde alles op de voet; onlangs nog de wereldkampioenschappen in Nederland. En ook op Internet wist hij de bridgesites te vinden. Bij bridgeclub Dorestad heeft Jaap zich onder andere ontfermd over de registratie van de meesterpunten. En ook pakte hij af en toe de pen om de leden bij te scholen over interessante facetten van het mooie bridgespel. Jaap beheerste allerlei speeltechnieken perfect en was er ook altijd voor in om daarover te schrijven. Zo maakte hij de leden bijvoorbeeld deel aan de Uppercut-techniek. Dat is bij het tegenspelen een speelvariant waarbij je van een verliezende slag een winnende maakt. Jaap doceerde daarover het volgende:

Dit spel bevat een interessant speelfiguur die zich vrij regelmatig voordoet, de zogenaamde uppercut (een veel toegepaste opwaartse stoot in het boksen). Noord is leider in een 4 harten contract na stevig tussenbieden van oost. Noord verliest altijd 2 ruiten en een klaverslag en mag dus geen hartenslag verliezen. Oost begint met ruiten aas en heer en vervolgt met een kleine ruiten, zuid de boer en west troeft met harten 4, de leider troeft over, trekt de troeven en maakt zijn contract. Wat gebeurt er echter als west met harten heer (de uppercut) troeft? Troeft noord zonder even na te denken – over met het aas dan wordt de harten boer van oost een slag en is de leider down omdat er nog een klaverslag verloren gaat. Noord kan dat echter voorkomen door niet over te troeven maar zijn verliezende klaver af te gooien en maakt zo alsnog zijn contract. Nemen oost/west daarentegen eerst klaver aas mee en spelen dan ruiten in die west met de heer troeft dan werkt deze uppercut perfect en maakt oost altijd nog de harten boer voor één down. Het loont dus de moeite voor west om te bedenken wat zijn partner moet hebben om het contract down te spelen. Als noord een 7-kaart harten heeft dan is de enige mogelijkheid dat zijn partner harten vrouw sec heeft die dan een slag wordt; heeft de leider een 6-kaart dan volstaat harten boer tweede al!

Dit is topbridge! Op de website van de bridgeclub staat er van zijn hand ook nog een boeiende beschouwing over dwangposities. De afgelopen jaren kampte Jaap met zijn gezondheid. Maar steeds knapte hij op en kon weer deelnemen aan de clubcompetities, zo ook nog dit najaar. Vorige week zat hij nog aan de bridgetafel, maar nu opeens is dat verleden tijd. Het laatste slem kon hij niet meer winnend afsluiten. Het leven gaat door en ook het bridgen. De uitslag van de tweede wedstrijd van de derde parenserie op 1 december 2011 is als volgt.

A-lijn

 1. Tonny Rilkenhuizen en Kees Kroon, 68.33%
 2. Sjan Nuyten en Klaas Goor, 65.42%
 3. Tiny Hunefeld en Jose Koldenhof, 59.00%
 4. Marijke Hendriks en Rik de Gier, 58.75%
 5. An van Wijk en Arno Lodder, 56.50%
 6. Lidwien van Grinsven en Tjipke Hofker, 53.00%
 7. Wim Hilbers en Henk Aardoom, 51.00%

B-lijn

 1. Yvonne en Bert van Heerikhuizen, 66.25%
 2. Dia en Paul Rutten, 62.73%
 3. Hilda Van Reenen en Frits Derksen, 62.68%
 4. Riet en Outger Metzlar, 56.88%
 5. Arnold Pastoors en Kees Bronk, 52.17%
 6. Lidwien en Rob Dekkers, 50.27%

Be the first to comment on "Bridge: Jaap van der Wildt is niet meer"

Leave a comment