Buurtblog: Interview met judoka Michelle

23 november 2011. Judo is een van oorsprong Japanse verdedigingskunst. Het woord ‘Judo’ betekent ‘zachte weg’, waarbij het woordje ‘do’ verwant is aan tao en naast ‘manier’ ook ‘levenspad’ betekent. Judo heeft zich ontwikkeld tot een vechtsport die wereldwijd beoefend wordt en ook een Olympische sport is. Bij judo heb je te maken met staande en liggende technieken. De gevechtstechnieken worden verdeeld in werptechniek en controletech-niek. De worpen kunnen ingedeeld worden in: been-, heup-, schouder-, arm- en offerworpen. De verschillende insluitingtechnieken worden onderverdeeld in houdgrepen, arm- en beenklemmen en verwurgingen. De technieken zijn erop gericht een tegenstander buiten gevecht te stellen zonder hem te verwonden.

Interview met Langbroekse Michelle ten Boske

Op 15 november heb ik Michelle geïnterviewd. Michelle is nu 15 jaar en judoot vanaf haar 6e jaar. Michelle besteedt gemiddeld ca. 2 uur per dag aan judo. Doordat zij zeer intensief judoot, zit zij op een speciale school in Utrecht; de zgn. LOOT-school (LOOT staat voor Landelijke Organisatie Onderwijs & Topsport). Op deze school houdt men rekening met kinderen die een topsport beoefenen. Michelle krijgt bijvoorbeeld vrij voor wedstrijden en de school hanteert andere lesmethoden als op een ‘gewone’ middelbare school. Michelles vader begeleidt haar bij de wedstrijden en brengt haar naar de trainingsavonden.

Michelle heeft het fanatisme voor judo van haar vader; ook hij beoefent deze sport van jongs af aan. Michelles zusje Luan zit sinds een aantal jaar ook op judo en zij doet het heel goed! Judo zit bij de familie Ten Boske duidelijk in het bloed en in de genen!

Michelle heeft al in diverse plaatselijke kranten gestaan (o.a. in ’t Groen-tje) & vorige week was zij nog te zien bij RTV Utrecht (bij het programma ‘Namen en Rugnummers’). Zij is intussen een échte plaatselijke bekendheid! In 2011 is Michelle in verschillende landen geweest om mee te doen aan judowedstrijden. In Denemarken deed ze mee aan een toernooi waar ze 1e geworden is. In Erfurt (Duitsland) werd Michelle bij judowedstrijden 7e (zij verloor helaas in de kwartfinale van een Engelse dame). In Portugal werd zij 1e bij een European Cadet Cup evenals in Antwerpen, waar ze 1e werd bij een zogenaamd “meetmoment”. In Polen moest ze zelfs tegen de Europees Kampioen judoën! Michelle heeft dit jaar (in april) meegedaan aan het NK judo. Op dit kampioenschap is zij 1e geworden! Als kado kreeg ze van haar vader een Blackberry. Afgelopen juni heeft ze meegedaan aan het EK judo in Malta; helaas verloor zij op dit EK van een Frans meisje.

Michelles bondscoach is Mark Huizinga. Michelle traint op maandag in Rotterdam (= verplichte training) en op dinsdag, woensdag en donderdag traint zij in Leusden. Op zondag is de bondstraining in Nieuwegein. Op zaterdag zijn er vaak wedstrijden. Michelle traint in de categorie -17 jaar -44 kg. Zij heeft een eigen sponsor: Stan Kappers in Doorn. Hij sponsort haar judopakken. Bij wedstrijden heeft zij twee judopakken nodig: een witte en een blauwe. Het judoseizoen loopt van januari t/m mei. Er zijn verschillende meetmomenten waarop Michelle moet presteren; daardoor kan zij geselecteerd worden voor een EK of WK (en afhankelijk hiervan kan een seizoen voor haar ook langer doorlopen).

Michelle kan weinig uitgaan en heeft weinig tijd voor sociale contacten omdat ze dagelijks met judo bezig is. Dit vindt zij niet erg want ze gaat helemaal voor haar sport!! Judo is haar lust en haar leven!! In het judoën kan ze haar energie kwijt. Michelle vindt het geweldig andere mensen te kunnen ‘werpen’ (op de grond te gooien). Van het judoën krijgt zij veel zelfvertrouwen. Haar doel is om nog beter te worden en haar einddoel is meedoen aan de Olympische Spelen! Michelle wil graag judolerares worden.

Er zijn diverse kleuren banden waar je voor oefent om deze te krijgen. De volgorde van de banden is wit-geel-oranje-groen-blauw-bruin-zwart. Michelle heeft op dit moment de zwarte (= hoogste) band. Deze band heeft zij verdiend doordat ze dit jaar Nederlands Kampioen in haar klasse geworden is. Michelle heeft op zolder veel bekers staan en ook heeft ze al veel medailles gewonnen met judoën! Het was een leuk en interessant interview, waarbij ik veel te weten ben gekomen over de vechtsport judo!

Jool


Be the first to comment on "Buurtblog: Interview met judoka Michelle"

Leave a comment