Bridge: Het belang van controlebiedingen

Wijk bij Duurstede, 20 november 2011. Bij bridgeclub Dorestad werden donderdag twee varianten gespeeld, namelijk viertallen en butler. In beide varianten waren er dezelfde spellen en het is leuk om spel 15 nog eens in beeld te brengen. Dat is een spel waar 7 schoppen met gemak wordt gemaakt, maar het werd in beide lijnen slechts één keer geboden.

Groot slem bieden gaat vlot af wanneer gebruik wordt gemaakt van controlebiedingen. Een controlebod houdt eerste of tweede controle in. (Eerste controle betekent het bezit van het aas of een renonce, tweede controle geeft de heer aan of een singleton). En verder is de afspraak dat partner met een sprongbod de openingskleur vaststelt als troef en dat de geboden sprongkleur een controle is. Het biedverloop kan er dan als volgt uit zien: West opent met 1 schoppen. Oost biedt daarna 3 klaver. Schoppen wordt dus troef en er is bij oost een 1e of 2e controle in klaver. Voor west klinkt dit als muziek in de oren, want die weet nu dat ze samen minstens 9 troeven hebben en dat de kans groot is dat er geen verliezers zijn in klaver. Het controlebieden wordt nu voortgezet met 3 ruiten door west. Oost biedt daarna 3 harten en west wil nu graag weten of oost ook een controle in ruiten heeft. Hij biedt nu 4 klaver waarna oost inderdaad 4 ruiten biedt. Ook dat is een prachtig bericht. Nu azen vragen en dan blijkt dat de hartencontrole van oost het aas inhield. Kassa! Er zijn geen verliezers in klaver (de 3e klaver kan weg op harten aas) en ruiten. De enige vraag die nu nog speelt heeft betrekking op schoppen vrouw. De kans dat die goed zit wordt op ver boven de 50 procent geschat en daarom is het eindbod 7 schoppen. In de viertallenlijn werd dit contract alleen geboden door Ank Lancee en Irene Rietveld. Bravo!

De uitslag is als volgt:

Viertallen

1. Arnold Pastoors en Jaap van der Widt, gem 1,29

2. Ank Lancee en Irene Rietveld, gem 0,92

3. Dia en Paul Rutten, gem 0,67

4. Yvonne en Bert Heerikhuizen, gem 0,33

5. Riet en Outger Metzlar, gem 0,13

6. Ria Cavadino en Jeanette van Donselaar, gem 0,00

Butler

1. Wim Hilbers en Henk Aardoom, gem 1,29

2. Lidwien van Grinsven en Tjipke Hofker, gem 1,25%

3. Ditty en Adri Vergeer, gem 1,15

4. Diana Vroegindewey en Rina Slagmolen, gem 1,10

5. Rudyard Regout en Mark Huisman, gem 1,05

6. Adri Verwaal en Jan Everts, gem 0,71

7. Diny Reinders en Robert van Grinsven, gem 0,46

8. Hanneke van Haren en Jenny van der Hart, gem 0,40

Donderdag 24 november 2011 gaat de derde parenserie van start.

Be the first to comment on "Bridge: Het belang van controlebiedingen"

Leave a comment