Buurtblog: FC Utrecht fan

jool

Langbroek, 28 september 2011. Te midden van mijn mannengezin heb ik héél lang volgehouden dat ik voetbal absoluut niet leuk vond. Eigenlijk tegen beter weten in, want ik heb zelf vroeger een aantal jaar gevoetbald en dit deed ik met veel plezier. Ik denk nu dat ik me heb willen afzetten, ik was een beetje recalcitrant/op-standig en voelde me beetje eenzaam tussen al die voetbalfans bij mij thuis.

Sinds een paar jaar ben ik min of meer FC Utrecht fan..jawel het kan ver-keren..en ga ik regelmatig met onze jongste zoon naar stadion Galgenwaard om een wedstrijd van FC Utreg bij te wonen! Ben ook al paar keer naar een open dag van de FC geweest om te kijken hoe de (reeds bekende en nieuw aangekochte) spelers eruitzien in het nieuwste FC-tenue. Bij de laatste open dag in mei van dit jaar liep Dries nog vrolijk rond in het nieuwe knalroze uit-shirt, terwijl ie volgens mij allang wist dat ie bij PSV ging voetballen. Ook werd de vers van Schiphol opgehaalde Yoshiaki (met tolk) aan ons gepresen-teerd, terwijl hij tot nu toe nog geen minuut in de selectie gevoetbald heeft..het kan raar lopen in de voetbalwereld. Kende ik net de namen van alle spelers uit mijn hoofd (en hoefde ik mijn zoon van elf deze niet meer te vragen), is dit seizoen de helft alweer foetsie om elders hun kwaliteiten te tonen (en ongetwijfeld veel meer te gaan verdienen).

Tegenwoordig zie ik Mertens en Strootman het ene na het andere doelpunt erin schieten bij PSV. Nee het zit een Utrecht fan soms echt niet mee! Erwin Koeman komt bij Utrecht als nieuwe coach en krijgt een prima elftal..ja op papier; in de prak-tijk houdt hij de helft van de selectiespelers van vorig seizoen over..best lastig en even slikken voor een nieuwbakken coach, lijkt mij! Gelukkig heeft hij hulp van ‘good old’ Jantje Wouters. Ik denk dat Koeman door Wouters naar Utrecht gehaald is: ik heb in de wandelgangen gehoord dat ze bij elkaar om de hoek wonen en regelmatig een bakkie doen bij elkaar.

Manlief zegt regelmatig tegen me dat ik fan moet worden van een echte club (Ajakkes), zodat ik vaker een leuke zondag heb in plaats van eentje die minder leuk eindigt! Ik kan soms best chagrijnig zijn als Utrecht weer keertje klop krijgt, maar als Utrecht Ajax inmaakt (tot tweemaal toe) dan kan mijn zondag écht helemaal niet meer stuk!! Manlief is trouwens de enige niet-Utrecht fan hier in huis, maar hij houdt zich al jaren dapper staande tussen de Utrecht fans (vier stuks) en ik heb echt geen medelij met hem (hij wel met ons, geloof ik)?! De afgelopen jaren hebben mijn zoon en ik ook wedstrijden bijgewoond tegen buitenlandse clubs: o.a. tegen Liverpool en Celtic. De sfeer die er in het stadion heerst bij thuiswedstrijden is geweldig en helemaal super! Daar krijg ik echt kippenvel van! Dit begint al als je met zijn allen richting stadion loopt..dat geeft al een soort van verbroederingsgevoel. Mensen zijn uitgedost met sjaaltjes, petjes en lopen in allerlei soorten en kleuren Utrecht shirts. Als je dan in het stadion aankomt, wordt de sfeer steeds meer voel- en hoor-baar en hoor je Herman Berkien en Henk Westbroek in onvervalst utregs door het stadion schallen. Dan de trap op naar boven en op zoek naar het juiste vak met het juiste stoelnummer. Ben daar beetje onhandig in, ben al paar keer van mijn plekje verjaagd omdat ik verkeerd zat en het mijn plekje helemaal niet was!

Als de spelers het veld opkomen, schalt ‘the eye of the tiger’ keihard door de speakers..dit is écht een kippenvelmomentje! En als Utrecht een doelpunt maakt, galmt het zeer prettige en ritmische ‘la Cuca-marcha’ door het hele stadion en wordt door iedereen luid en duidelijk meegezongen! Wij waren er vorig seizoen bij toen Utrecht tegen AZ moest voetballen en we met zijn allen stilstonden bij de verschrikkelijke gebeur-tenis die Mihai Nesu is overkomen. Er lag een immens groot spandoek op het veld met de afbeelding van Neso erop. Iedereen was op gegeven moment doodstil..dit was zeer indrukwekkend en ik werd er emotioneel van..Op zo’n moment zie, merk en voel je wat voor hechte club FC Utrecht is en hoe be-langrijk de supporters voor hun club zijn! Ik moet wennen aan de nieuwe aankopen van de FC en ik ken nog niet alle namen van de nieuwe aan-winsten uit mijn hoofd (tot die tijd vraag ik het wel aan zoonlief). Een paar weken geleden zijn we bij een thuiswedstrijd wezen kijken van het ‘nieuwe’ FC Utrecht (tegen Heracles). Helaas viel de wedstrijd mij een beetje tegen –misschien heb ik te hoge verwachtingen- maar de sfeer was onveranderd en top!! Ik had –samen met zoonlief- een prima zondagmiddag, wat te danken was aan: een aantal mooie acties en spelmomenten, de prima sfeer, het lekkere weer en aan het altijd smaakvolle ‘broodje Unox’!

Jool

selectie-fc-utrecht2011-20121stadion

Be the first to comment on "Buurtblog: FC Utrecht fan"

Leave a comment