Twitter mee met WijkisWaaks

waaks

waaks

Wijk bij Duurstede, 6 juli 2011. ‘Samen zorgen voor een veilig Wijk bij Duurstede. Iedereen op de hoogte van bijzonderheden. Voor elkaar en door elkaar. Samen zorgen voor een beter Wijk!’ Het is de doelstelling van het Twitteraccount WijkisWaaks. Een Twitteraccount waarmee inwoners van de gemeente Wijk bij Duurstede een steentje kunnen bijdragen aan een veilige woonomgeving. De redactie van ditiswijk.nl vroeg de initiatiefnemer om enige achtergrondinformatie om zo WijkisWaaks onder de aandacht te kunnen brengen.

Twitterende wijkagenten

‘Mijn naam is Fokko Moerland’, aldus het brein achter WijkisWaaks. ‘Ik woon sinds een jaar in Wijk bij Duurstede. Wijk is relatief en een prima plaats om in te wonen. En wie is daar nou niet blij mee? En wie zou dat niet zo willen houden? En wie wil daar nou niet zelf een steentje aan bij dragen vroeg ik mij zelf af? Iedereen toch eigenlijk wel, als het maar niet te veel moeite kost. En geen geld kost… Zo zijn wij Nederlanders dan ook weer wel.’ Via zijn werk kwam Moerland een paar maanden geleden voor het eerst in aanraking met twitterende wijkagenten. ‘Ik twitterde toen zelf nog niet, maar zag al snel dat dit nieuwe medium van onschatbare waarde zou kunnen zijn bij het vormen van doelgericht netwerken. Ik ben toen zelf gaan twitteren en verbaasde mij al snel over het gemak, de eenvoud en de effectiviteit van Twitteren.’

Waakse burger

‘Als waakse burger van Wijk heb ik ongeveer twee weken geleden WijkisWaaks tot leven geroepen. Doel: een op veiligheid georiënteerd netwerk met zo veel als mogelijk leden uit de gemeente Wijk bij Duurstede te creëren. Het netwerk is er dus voor iedereen en bedoeld om bijna real-time op de hoogte te blijven van bijzonderheden of onregelmatigheden in de gemeente Wijk bij Duurstede. Stel je voor dat:

  • je je kind kwijt bent
  • je auto gestolen is
  • je je sleutelbos bent verloren
  • je rare figuren ziet rondhangen die je niet vertrouwt
  • er een schennispleger gesignaleerd is in de buurt van de school
  • er een bijtende hond in de buurt is
  • er overlast gevende jeugd is in de speeltuin
  • je vermoedt dat er drugs word gedeald bij het parkje
  • je gedumpt afval gevonden hebt

‘Twitter het en hou elkaar op de hoogte. Wat belangrijk is voor een veilige wijk is dat onregelmatigheden worden geconstateerd en gemeld. En daar is het netwerk van Wijk is Waaks! uitermate geschikt voor.’

Ogen en oren in de buurt

‘Als je mee doet aan WijkisWaaks ben je als het ware de ogen en oren van de politie. De gemeente en de politie zijn alleen maar blij met al deze honderden extra oren en ogen vanuit de wijk en de informatiestroom die daar uit voort vloeit’, aldus Moerland. ‘Dat is ook exact de reden dat er steeds meer wijkagenten in het land zijn die actief mee twitteren. Dat ook de wijkagenten van Wijk zullen gaan meedoen lijkt mij een onontkoombaar feit. Als je wel lid wil zijn maar verder niet actief mee doen dan is dat geen enkel probleem. Het is volledig vrijwillig en kosteloos. Je ontvangt dan wel berichtjes van anderen in het netwerk en blijft zo zelf wel op de hoogte gehouden van onregelmatigheden. Dus: Hoe meer volgers WijkisWaaks! heeft, hoe veiliger Wijk zal zijn. Iedereen kan een steentje bijdragen door mee te doen’, besluit Fokko.

Be the first to comment on "Twitter mee met WijkisWaaks"

Leave a comment