Lezerspost: Paniek op Hordenweg

Foto Annabel Herber

16 juni 2011. Vandaag was er sprake van ‘lichte paniek’ onder de buurtbewoners van onder andere de Tjalk en de Hordenweg. De zwanen die al geruime tijd bivakkeerden op het evenementen terrein schijnen niet meer terug te kunnen op hun nest. De zwanen zijn samen met hun jongen van het eiland in het water gegaan, maar de jongen kunnen de hoge opstap naar het eiland niet maken. Hierdoor hebben ze de watergang langs de Vesting (Smulwereld richting Hofstede) nu als domein genomen. Ze liggen daar regelmatig op de kant met de zes kleintjes.

Vanmiddag waren ze een van de kleintjes kwijt. Hierdoor volgde een zoektocht die er uiteindelijk toe leidde dat de familie Zwaan met gevaar voor eigen leven de Hordenweg was overgestoken en op de Tjalk aan het zoeken was naar gezinslid nummer zes. Bewoners zijn gezamenlijk in touw gekomen om de zwanen weer terug te brengen richting hun domein, de watergang. Dit heeft er toe geleid dat de Hordenweg voor een periode van vijftien minuten niet of stapvoets bereden kon worden. Ook de brandweer heeft geholpen door met de manschappenwagen de Hordenweg tijdelijk te blokkeren.

Uiteindelijk is de hele familie Zwaan weer in het water gestapt, alwaar even later ook het zesde jong aan kwam zwemmen. Deze had waarschijnlijk even bij Smulwereld in de buurt vertoefd. Iedereen die geholpen heeft met het weer samenbrengen van de familie: Hartelijk bedankt, ook namens de familie Zwaan.

En een ieder die in Wijk bij Duurstede regelmatig gebruik maakt van de Hordenweg: Houdt er aub rekening mee dat er momenteel zwanen met jongen zijn, die langs de Hordenweg kunnen lopen. Pas de snelheid aan zodat de zwanen hun jongen veilig kunnen grootbrengen. De grootste kans om de familie Zwaan aan te treffen is op de Hordenweg, tussen de brandweerkazerne en de Hofstede.

Theo Herber, Wijk bij Duurstede

Foto Annabel Herber

Foto Theo Herber

Foto Theo Herber


Be the first to comment on "Lezerspost: Paniek op Hordenweg"

Leave a comment