Verhalenwedstrijd: Avontuur aan de Lek

door Lammert Dijkstra

“Hé Joep, kijk daar, daar, recht voor je uit, wat zou dat zijn?” Joep en zijn maatje Lonkie maken nog even rondje over de Lekdijk. Dat doen ze al jaren, even een luchtje scheppen. Twee ouwe Wijkenaren die al jaren bevriend zijn.

Elke keer is Lek anders het uitzicht blijft prachtig, het oude Veerhuis, soms heel hoog water, de stroming, de schepen die langs varen, de pont die maar heen en weer vaart, op de plek waar de Rijn Lek wordt. “Eigenlijk een rare naam, LEK. Waar slaat dat nou op”, vraagt Joep zich hardop af. “Dat komt van vroeger”, antwoordt Lonkie. “Toen brak de dijk wel eens door, en was het zaakje Lek. Logisch toch?”

Zo lopen ze door om te zien wat er aan de hand is. Onder aan de dijk, waar nog een stukje weiland, is loop iemand te zwaaien. Als ze dichterbij komen is het een jongeman die met een apparaat heen en weer zwaait over de grond. “Ben je wat kwijt?” vraagt Joep. “Heb je soms hulp nodig?” “Nee”, zegt de jongeman, “ik zoek naar het verleden.” “O”, zegt Lonkie, “hoe zo?” “Nou”, zegt Paul, hij had zich inmiddels voorgesteld, “ik zoek met een metaaldetector naar dingen uit de oudheid, zoals munten en mantelspelden of beslag van paardentuig, en zo. Het is net vissen, je weet nooit wat je vangt.”

Paul zwaait rustig verder, maar plotseling krijgt hij een sterk signaal in zijn koptelefoon en gaat graven. Lonkie en Joep kijken nieuwsgierig toe. Een groot rond ding komt tevoorschijn. “Wat is dat?” vragen ze de jongen. “Ik zou het niet weten”, zegt Paul. “Ik vraag het wel aan de stadsarcheoloog. Die weet het vast.

Joep en Lonkie lopen nog een stukje langs de Lek en gaan via het kasteelpark naar huis. “We lopen misschien wel waar de Romeinen ook gelopen hebben”, zegt Lonkie. “Ik zie het zo voor me.” En trots loopt hij verder.

Joep heeft zo zijn twijfels: Romeinen? Het zal wel. De volgende dag lezen ze in de krant dat er langs de Lek een Romeinse helm is gevonden. “Nu geloof ik het pas”, zegt Joep, “dat de Romeinen ook al langs de Lek wandelden. Alleen vraag ik mij af, hoe kan je nou je helm verliezen?”

Be the first to comment on "Verhalenwedstrijd: Avontuur aan de Lek"

Leave a comment