Ongezouten: Uniek

janus

Wijk bij Duurstede, 26 februari 2011. Volgende week schijnt dan eindelijk de bijl in de notenboom op het Van Egmondplein te gaan. Het is er dan toch van gekomen. We moeten hem laten gaan. Ik heb er zelf wel vrede mee. We hebben natuurlijk ook ruimschoots de tijd gehad om aan het idee te wennen. Het ding heeft een langer sterfbed gehad dan Zsa Zsa Gabor. Maar dat betekent dus niet dat we er nu ook daadwerkelijk van verlost zijn. Ook na zijn dood blijft dit hobbyproject van sandalendragend en wilgenknottend Wijk nog wel even voor onrust zorgen.

Je kunt namelijk, voor een ‘gering bedrag’, een stukje van de boom kopen. Het is het ultieme bewijs dat een groene denkwijze en een gewiekst zakelijk instinct elkaar niet hoeven uit te sluiten. Je kunt van tevoren reserveren en aangeven welk deel van de boom je in huis wilt halen. En om te voorkomen dat de zwarte handel ermee aan de haal gaat, krijg je er een certificaat van echtheid bij. Nou weet ik niet wat hier precies met een gering bedrag wordt bedoeld, maar we moeten oppassen voor valse bescheidenheid. Nergens voor nodig. Want laten we eerlijk wezen, je haalt hier toch een stukje geschiedenis in huis. En daar mag wat mij betreft best een prijskaartje aan hangen. Vergelijk het maar met die brokken Berlijnse muur, die sommige geluksvogels op hun schoorsteenmantel hebben staan. Zoiets is gewoonweg niet in geld uit te drukken. Bovendien heb je de mogelijkheid om jouw unieke persoonlijke stukje boom aangeleverd te krijgen als bijvoorbeeld onderzetter. Leuk om je glas vers geperste wortelsap op te zetten. Of je kopje Fair Trade koffie. Maar ook een huisnummerbordje of naamplaatje behoren tot de mogelijkheden. Nu zou ik daar zelf niet zo snel voor kiezen, want die hebbedingetjes worden natuurlijk in no time van je voordeur getrokken.

Maar goed, die boom gaat neer. Een bedrijf uit Veenendaal ‘gaat volgende week aan de slag’, waaruit ik opmaak dat ze er niet zomaar in een kwartiertje mee klaar zijn. Terwijl ik sterk de indruk heb dat die boom al tot zaagsel in elkaar stort als je je fiets er tegenaan zou parkeren. Enige haast schijnt trouwens wel geboden te zijn. Er wordt gesproken over een direct gevaar voor de openbare veiligheid, als gevolg van afbrekende takken. Maar gelukkig kan ik die geruchten bij deze ontkrachten. Ik heb namelijk de laatste paar maanden in het voorbijgaan steeds terloops een tak van die boom afgetrokken, om een beetje de vaart in dat aftakelingsproces te houden. Geheel belangeloos trouwens. Achteraf gezien had ik die takken beter mee naar huis kunnen slepen, dan had ik er nu nog een mooi slaatje uit kunnen slaan. Maar daar ben ik dan weer te eerlijk voor. Kan ik trouwens al intekenen op een stukje van het Vikingbeeld?

Janus

Be the first to comment on "Ongezouten: Uniek"

Leave a comment