Ongezouten: Appeltaart

janus

Wijk bij Duurstede, 9 februari 2011. ‘Het aangekondigde optreden van Ben Saunders op de Huishoudbeurs gaat niet door. Meneer is namelijk druk bezig om zijn carrière internationaal ‘neer te zetten’. Alsof iemand in Engeland of de V.S. zit te wachten op die gladde, risicoloze R&B die ze zelf in eigen land al ruimschoots voorhanden hebben. Toch zijn er mensen die er van overtuigd zijn dat hij het gaat redden. Ben is namelijk zo Echt en Authentiek. Waarschijnlijk omdat hij een ‘moeilijk’ gebit heeft en toch niet vals zingt. Neem nou maar van mij aan dat er helemaal niets authentiek is aan deze poseur. Over iedere vierkante centimeter van zijn uiterlijk is nagedacht. Hoornen brilletje, honkbalpetje, Jaws-gebit, alles is gestyled tot en met. Op de televisie werd de indruk gewekt dat hij zomaar even kwam binnenlopen om auditie te doen. Hij had toch niets anders die dag. Inmiddels is gebleken dat hij al vijftien jaar via boybandjes, talentenjachten en zelfs het nationale songfestival bezig is om mensen te overtuigen van zijn talent.

Het weerhoudt Ben er niet van om nu al groot te denken. Het is dezelfde val waar menig soapacteur in is gelopen. Denken dat Nederland te klein is voor je unieke talent en dan maar meteen in Hollywood aan de slag willen, waar men al verzuipt in de werkloze acteurs. Het is pure arrogantie. Ik fiets ook wel eens bovengemiddeld snel naar mijn werk, maar daarom ga ik me nog niet aanmelden voor de Tour. Buiten Paul Verhoeven en misschien Rutger Hauer is het dan ook niemand gelukt om er een voet aan de grond te krijgen, al zal Jeroen Krabbé daar ongetwijfeld anders over denken. Die heeft in 1986 een keer met de chauffeur van Barbra Streisand gepraat en een cocktail doorgegeven aan Joan Collins en vertelt daar vijfentwintig jaar later nog steeds vol trots over.

De organisatie van de Huishoudbeurs heeft gelukkig tijdig voor vervanging gezorgd. In plaats van Saunders gaan de 3 J’s hun zouteloze palingpop op de bezoekers loslaten. Dus mocht u nog twijfelen over wel of niet gaan, dan kan dit misschien de doorslag geven. Ik kan me niet voorstellen dat dit een reden is om nu opeens wel af te reizen naar de RAI, maar goed. Moeilijk publiek trouwens, die beursbezoekers. Die komen al helemaal opgefokt binnen, om dan met een verdwaasde blik in hun ogen op zoek te gaan naar gratis zakjes chips en proefverpakkingen caffeïnevrije oploskoffie. En ze gaan letterlijk over lijken om die te bemachtigen. Van die types die bij de Doldwaze Dagen als een Vietcong onder de opengaande deur van de Bijenkorf doortijgeren, om elkaar vervolgens naar het leven te staan om een paar witte sportsokken.

Vandaag was er in Wijk trouwens een vergelijkbaar evenement: het nieuwe filiaal van de Jumbo werd geopend. Daardoor zijn er nu evenveel Jumbo’s (Jumbi?) in Wijk als tankstations in Cothen. Veel dus. Voor de eerste 300 klanten lag er een gratis bos bloemen klaar, eventueel aangevuld met een appeltaart (bij 25 euro besteding). Op=op! Ik ben rond de middag toch maar even voorzichtig een kijkje gaan nemen. Bij de ingang waren nog wat sporen te zien van wat er die ochtend moet hebben plaatsgevonden. Platgetrapte ballonresten, wat plukjes huisvrouwenhaar en hier en daar een roestige bloedspetter. Het moeten mooie taferelen geweest zijn. Hordes oververhitte klanten die een jaarvoorraad ingeblikte doperwten in hun kar gooien en vervolgens snelwandelend richting kassa gaan, om daar dan opperste verbazing te acteren als ze de felbegeerde appeltaart krijgen overhandigd. Alsof dat niet het doel van de hele missie is geweest. Alsof ze dagelijks vanaf 7 uur met hun neus tegen de schuifdeuren van de supermarkt staan geleund, wachtend tot de winkel open gaat. Vakwerk. Daar kan menig soapie nog een puntje aan zuigen.

Janus

Be the first to comment on "Ongezouten: Appeltaart"

Leave a comment