Ogen en oren van de politie

Foto Marien Stoel

Wijk bij Duurstede, 8 februari 2011. Ruim veertig belangstellenden lieten zich gisteravond informeren hoe zij in hun wijk de ogen en oren van de politie kunnen worden. Projectleider Lonneke Brugman deed uit de doeken wat de politie beoogt met het project Waaks: vergroten van veiligheid, daling criminaliteit en preventie.

Afwijkende situaties

Alle hondenbezitters in de gemeente zijn bij brief uitgenodigd deel te nemen aan het project Waaks. Hondenbezitters lopen vaak met hun hond op straat en voornamelijk in de eigen buurt. Hierdoor kennen zij de buurt goed en situaties die afwijken vallen op. En juist daarover wil de politie graag geïnformeerd worden.

Preventieve werking

Landelijk neemt het aantal woninginbraken toe, ook in Wijk, meldde burgemeester Guus Swillens in zijn openingswoord. Toch gaat het met de veiligheid in Wijk wel goed; de stad hoort bij de top vijf in de provincie Utrecht, aldus Swillens. Maar waakzaamheid blijft geboden. Volgens projectleider Brugman is uit een proef gebleken dat van een project als Waaks een preventieve werking uitgaat.

Alarmnummers

De deelnemers aan Waaks zijn straks de ogen en oren in de wijk en melders van ongewone zaken. “Als er boeven gevangen kunnen worden, kun je 112 bellen. Ook als er sprake is van vernieling of inbraak”, werd de toehoorders uitgelegd. Wie anoniem wil blijven belt 0800-7000 en wie de politie nodig heeft, zonder dat er sprake is van spoed kan terecht bij 0900-8844.

Vrijwillig

Deelnemers aan het project Waaks wordt gevraagd dat bij hun melding mee te delen, zodat de resultaten kunnen worden gemeten. Meedoen gebeurt op vrijwillige basis. Hondenbezitters kunnen zich opgeven door naam en adresgegevens te mailen naar info@wijkbijduurstede.nl, onder vermelding van project Waaks. De gegevens worden alleen gebruikt om te inventariseren wie meedoen en om deelnemers verder te kunnen informeren over de voortgang van het project Waaks.

Foto Marien Stoel

Foto Marien Stoel

Foto Marien Stoel

Be the first to comment on "Ogen en oren van de politie"

Leave a comment