Ongezouten: Goedkoop

janus

Wijk bij Duurstede, 18 januari 2011. Theater Calypso organiseert binnenkort een ‘sfeervolle vinylparty’. Dat vond ik wel verrassend om te lezen. Ik heb natuurlijk wel eens van latexparties gehoord. En ik weet dat er volwassen mensen zijn die het liefst de hele dag in een luier rondlopen. Goddank ken ik ze niet, dat denk ik althans, maar ze bestaan wel degelijk. Er is een hele subcultuur van dit soort fetisjisten. Het is wel goed om daar eens bij stil te staan. Misschien stond er vanochtend zelfs eentje voor je, in de rij bij de kassa.

Maar toch verwacht je zo”n bijeenkomst niet in een gesubsidieerd theater. En ik ben volgens mij een redelijk ruimdenkend mens, maar is een theater wel de juiste plek voor zo”n feest? Is dit niet meer iets voor een donkere werfkelder of een parenclub ergens langs een verlaten landweggetje? Je zou ook denken dat je met het bedienen van zo’n specifieke doelgroep het theater niet gevuld krijgt. Maar goed, sinds de Wijkse sporthallen volstromen voor louche gebedsgenezers sta ik nergens meer van te kijken. Dus ook niet van een menigte verhitte kunststofhobbyisten van ongetwijfeld middelbare leeftijd. Want het wordt zweten, in dat vinyl. Het ademt niet hé.

Ze zullen het theater als locatie hebben uitgekozen, omdat je daar een beetje met de verlichting kunt spelen. Ik denk dat dat met ‘sfeervol’ wordt bedoeld. Want ik ga er vanuit, dat het merendeel van deze vinylfreaks niet het best tot zijn recht komt onder een meedogenloze TL-verlichting. Maar goed, wie maalt daar nog om na een paar rondjes Spaanse Vlieg (eerste consumptie gratis)? Een en ander wordt organisatorisch in goede banen geleid door Tom van Ginkel, die zich geheel naar het thema zal schikken en wordt uitgedost in een glimmend politiepak met dito pet. Uiteraard van vinyl ja.

Trouwens altijd weer een huiveringwekkend gezicht, als mensen van boven de 50 een dansvloer betreden. Ik verwijs u naar de foto”s van de laatste nieuwjaarsreceptie van de gemeente, waar de gemiddelde leeftijd zo te zien met gemak boven de 60 uitkwam. Het was de goedkoopste nieuwjaarsreceptie van de provincie Utrecht. En daar zijn ze dan nog trots op ook. Geven ze een keer een openbaar feestje, krijg je van die low budget, geforceerde gezelligheid. Als de toiletjuffrouw jarig is, komen de vrachtwagens van het exclusieve cateringbedrijf al voorrijden, maar nu was het meer Fanta zonder prik en naturelchips van het Lidl-huismerk. En omdat de gasten voor hun eigen entertainment dienden te zorgen, gingen de stramme voetjes noodgedwongen van de vloer. Het was een grote triomf voor de kunstheupindustrie.

Ja, maar zo kan ik ook een feestje geven. Het doet mij denken aan van die Amerikaanse barbecues. Je bent van harte welkom, als je maar wel je eigen speklappen meeneemt. Ik ben benieuwd hoeveel gasten er volgend jaar nog komen opdagen. Maar goed, op 22 januari gaat het in ieder geval wel ‘swingen’, in de Calypso dus. Het staat er echt, op ditiswijk: ‘vinylparty na Wijkse Artiesten Revue’. Of zou ik nou toch iets verkeerd begrepen hebben?

Janus

Be the first to comment on "Ongezouten: Goedkoop"

Leave a comment