Ongezouten: Roekeloos

janus

Wijk bij Duurstede, 4 januari 2011. Op last van de gemeente moesten alle kerstbomen vanochtend aan de straat worden gezet om te worden opgehaald. Ik verwacht dat er de komende week door teams van gemeentefunctionarissen steekproefsgewijs wordt gecontroleerd op de aanwezigheid van zogeheten ‘restversieringen’ in woningen. Hierop staan dan financiële sancties die via de OZB worden doorberekend aan de argeloze bewoners. Het moet nou maar eens afgelopen zijn met het gefeest, zo moet men op het stadskantoor hebben gedacht. Laten staan tot Driekoningen? Ben je besodemieterd? Weg met die troep! Dat het ook anders kan blijkt in andere gemeenten. De zendmast bij Lopik blijft bijvoorbeeld tot 6 januari verlicht. Het Wijkse college heeft naar verluid inmiddels een verklaring doen uitgaan waarin het gedrag van de gemeente IJsselstein in deze scherp wordt veroordeeld.

Deze nieuwe zakelijkheid in Wijk, die eerder onder meer leidde tot een ingekorte en volkomen sfeerloze kermis, heeft nu dus ook een bruut einde gemaakt aan het kerstbomen verzamelen. Toen ik nog een klein Janusje was gold het als een sport om zoveel mogelijk bomen aan te leveren voor de jaarlijkse kerstbomenverbranding. Achter je fiets sleepte je een keten met bomen mee, waarvan het grootste deel op het wegdek achterbleef. Je vertrok dus met een slinger van twaalf sparren, om tenslotte met twee of drie kaalgeschuurde stompjes te arriveren. Vervolgens nam je trots een handjevol patatbonnen in ontvangst. En niemand die het over jeugdobesitas had, als je met een snor van pindasaus en een gelukzalige glimlach weer naar huis fietste. Later werd er van hogerop beslist dat dit niet langer gezond en/of verantwoord was en werd de jeugd afgescheept met een vrijkaartje voor het zwembad of een fruitbon of zoiets. Totaal niet motiverend in ieder geval. De logische volgende stap was waarschijnlijk dat de kinderen per meegebrachte boom verplicht een gift zouden moeten doen aan de stichting Natuurmonumenten, om een en ander klimaatneutraal de lucht in te laten walmen. Als je het zo bekijkt is het maar beter dat de gemeente deze traditie tijdig de nek heeft omgedraaid.

Ik wil er nog wel meer over zeggen, maar ik kan me maar moeilijk concentreren. En dat komt door deze foto. Tenzij het hier gaat om een wel erg omslachtige manier van sterilisatie, lapt burgemeester Swillens hier zichtbaar een aantal wetten en regels aan zijn laars. Niet in de laatste plaats de ongeschreven regel, dat een burgemeester te allen tijde zijn waardigheid behoudt. In plaats daarvan zit hij met kinderlijk plezier op een bus met carbid als een peuter op een wipkip. En terwijl wij op oudejaarsdag ons vuurwerk braaf bewaarden tot acht uur ’s avonds, vlogen in Cothen dus overdag de melkbusdeksels al door de lucht, met Swillens als grote aanjager. Jammer voor hem dat een en ander door ditiswijk op de gevoelige plaat is vastgelegd. Mocht hij nog ambities hebben richting landelijke politiek, dan kon dit voorval hem wel eens lelijk gaan opbreken. Zo’n foto op internet kan je nog jarenlang achtervolgen. Ik heb er verder niets meer over gehoord, dus ik neem aan dat dit staaltje roekeloos gedrag goed is afgelopen. Voor de eerlijke vinder van zijn pet ligt er trouwens een mueslireep klaar op het stadskantoor.

Janus

Be the first to comment on "Ongezouten: Roekeloos"

Leave a comment