Ongezouten: Dramatisch

janus

Op 22 oktober is er in de Wijkse Hordenhal een genezingsdienst van de Levensstroom gemeente. Je kunt er niet omheen, want zo’n beetje de hele binnenstad is momenteel behangen met posters die deze religieuze happening aankondigen. Nu wil het toeval dat ik al een week of twee rondloop met een hardnekkige verkoudheid en ik denk dat ik het er maar eens op ga wagen. Ik heb al wat research gedaan op YouTube en ik moet zeggen: dat heeft me wel vertrouwen gegeven.

Nu was er in principe niets verrassends te zien. U kent dat wel, van die strak gemonteerde opnamen van heel veel gillende, huilende en extatische mensen in een afgeladen volle zaal. En op het podium een bejaarde predikant die zijn handen op het voorhoofd van een toeschouwer, doorgaans op krukken of in een rolstoel, legt. Vervolgens begint die stakker te schokken en te trillen (vrouwen gaan over het algemeen met rollende ogen tegen de vlakte), de krukken worden met een dramatisch gebaar weggeworpen en de voormalig kreupele rent psalmen zingend de zaal rond. U begrijpt, het kwam op mij allemaal erg geloofwaardig over. Sterker nog, tijdens het kijken naar die hoopgevende beelden voelde ik mijn geteisterde holtes al openploppen en lagen mijn voetwratten ook nog spontaan los in mijn sokken. Dat kan geen toeval zijn. Nog zoiets: ik liep vandaag langs de notenboom op het Van Egmondplein. Op zo’n 3 meter afstand van dat zielige hoopje takken hangt dus ook een aanplakbiljet voor deze manifestatie. En geloof het of niet, volgens mij zit er weer leven in die boom. Ik dacht zelfs dat ik al weer wat nieuwe knoppen zag opkomen.

De geneesheer in kwestie is in de Volkskrant trouwens al ‘één van de grootste religieuze ondernemers van Nederland’ genoemd. Kijk, dat vind ik nou flauw. Typisch Nederlands om meteen weer over geld te beginnen. Je hoeft al die dvd’s en boeken, die tijdens zo’n bijeenkomst tegen een uiterst vriendelijk prijsje worden aangeboden, toch zeker niet te kopen? En het is volkomen logisch dat die man daar tijdens de dienst regelmatig over begint. Hij wil zijn publiek ook niet met lege handen naar huis sturen. Kijk, dat je dan van je hernia af bent is natuurlijk leuk, maar je wilt toch ook iets tastbaars aan zo’n bijeenkomst overhouden. En de schoorsteen van die kerk moet ook blijven roken nietwaar? En laat dat bouwwerk in Leiderdorp nou een slordige 9 miljoen euro hebben gekost. Dat gaat je qua stookkosten en OZB ook niet in de koude kleren zitten. Het is zo makkelijk om daar cynisch over te gaan doen. Nog even, en we gaan ook de integriteit van mensen als Char en Uri Geller in twijfel trekken. Het moet niet gekker worden.

Nu zit ik even in mijn agenda te kijken en ik zie dat ik helemaal niet kan op de 22e. Afspraak met de dermatoloog. Sinds ik zo’n magnetische armband draag woekert het eczeem van mijn pols tot mijn oksel. Ik moet het dus helaas laten afweten. Jammer, want ik was nou juist zo benieuwd of die wonderdokter na afloop per auto vertrekt, of dat hij over het water terug richting Leiderdorp loopt. Misschien dat een ditiswijk-verslaggever een oogje in het zeil kan houden. Ik hoor het wel.

Janus

Be the first to comment on "Ongezouten: Dramatisch"

Leave a comment