Ongezouten: Groen

janus

Wijk kampt met een urgent probleem. We worden overwoekerd door onkruid en ander groen gespuis. De gemeente laat het afweten en heeft schijnbaar besloten om de natuur de vrije loop te laten. Het is zelfs al zo ver gekomen, dat verontwaardigde bewoners het heft in eigen handen nemen en een soort guerilla zijn begonnen tegen deze groene invasie. Er wordt belastend fotomateriaal verzameld en er zijn al spontane wied-acties georganiseerd.

Het is precies wat Jan Peter Balkenende jarenlang heeft gepropageerd. De burger moet zijn eigen verantwoordelijkheid nemen, iedere Nederlander moet zijn eigen stoep schoonvegen en nog meer van die christendemocratische prietpraat. In de afgelopen winter werd je bijna als crimineel weggezet als je je eigen tuinpad niet in de pekel zette. Toen het strooizout op was is er hier waarschijnlijk met Pokon gestrooid. Dat zou verklaren waarom er nu op de vreemdste plaatsen de meest exotische gewassen uit de grond schieten en de straten worden kromgetrokken door explosieve wortelgroei. Ondertussen zitten de plantsoenmedewerkers met zonnebril op en een cocktail binnen handbereik te klaverjassen op de gemeentewerkplaats.

De notenboom op het Van Egmondplein staat symbool voor dit nieuwe beleidsplan ‘Wijk als heemtuin’. Over onkruid gesproken. Deze boom is zo ziek dat hij in plaats van water alleen nog gemeenschapsgelden opslurpt. De grens van een ton is al ruimschoots overschreden en de boomchirurg plakt er met genoegen nog wat nadere onderzoekjes aan vast. Iedere leek kan volgens mij zien dat er geen leven meer inzit, maar toch wordt er op het stadskantoor nog een potje opengetrokken om de levensverwachting met een aantal jaren te rekken.

Nou wil het toeval dat ’s lands meest bekende boomfluisteraar in Wijk woont. Is het een idee om Irene een middagje vrijblijvend tegen die knoestige takken aan te laten ouwehoeren? Niet geschoten is altijd mis. En van een paar opbeurende woorden is nog nooit iemand slechter geworden. We nodigen natuurlijk ook een paar fotografen uit, want ze heeft vast nog wel een boekje te promoten. En dan kan de volgende gepeperde nota van die takkendokter mooi achterwege blijven. Ik zou bijna zeggen: die man kan de boom in.

Mocht er dan nog steeds geen vooruitgang geboekt zijn, dan moet de bijl er maar in. En dan het hele gevaarte met veel bombarie op de gemeentewerkplaats neerploffen. Dan zijn de heren daar ook meteen weer wakker geschud. En wie weet ligt er voor de houthakker nog wel een patatbon klaar ook.

Janus

Be the first to comment on "Ongezouten: Groen"

Leave a comment