Ongezouten: Urk

janus

 Na alle discussie van de laatste tijd was het afwachten hoe de Wijkse Kermis ‘nieuwe stijl’ zou uitpakken. Het bleek allemaal nog veel erger te zijn dan vooraf al werd gevreesd. Wat eens een volksevenement van de eerste orde was, is nu door een handjevol binnenstadbewoners, in samenwerking met de gemeente, vakkundig de nek omgedraaid.

Toegegeven, het was de laatste jaren al een beetje vergane glorie, maar door dit onvervalste staaltje van achterkamertjespolitiek is de kermis ontdaan van haar laatste restantje sfeer. Het is dat je op de Markt nog struikelde over wat verdwaalde kabels, anders had je niet geweten dat er überhaupt iets aan de gang was. Als je nieste werd je van alle kanten boos aangekeken, zo extreem zacht stond de geluidsinstallatie afgesteld. Ik heb dit keer dan ook geen mannen met decibelmeters zien rondlopen, zoals vorig jaar het geval was. Het was niet meer nodig. Ik denk dat iedere Marktbewoner uitstekend heeft geslapen. Wel veel politie en beveiligingsmensen op de been trouwens. Ze waren vermoedelijk op zoek naar de laatste sporen van gezelligheid, om daar dan ook maar korte metten mee te maken. Ik zag iemand voorzichtig glimlachen, en die werd vervolgens door iemand in een oranje hesje afgevoerd.

De kermismedewerkers leken er zelf ook niet meer in te geloven. Moest je vroeger op de laatste kermisavond vechten voor een botsauto, nu werd je er door de wanhopige exploitant bijna ingetrokken. Zelfs het traditionele vuurwerk deelde in de malaise. Ik was er zelf niet bij, maar heb gehoord dat er door een verveelde ambtenaar twee voetzoekers en wat astronautjes over de walmuur werden gegooid. Had ‘ie toch nog op zolder liggen van een half jaar terug.

Triest dieptepunt was het feit dat de muziekinstallaties op het Walplantsoen op zaterdag om 23.00 uur werden uitgeschakeld, met als logisch gevolg dat het daar om 23.30 uur uitgestorven was. Het was de kermisexploitanten zelfs niet gegund om dan maar met afbreken te beginnen en zo snel mogelijk deze troosteloze bedoening achter zich te laten. Nee, de gifbeker moest he-le-maal worden leeggedronken. Anders zou de zondagsrust van weer een andere minderheidsgroep in gevaar kunnen komen. Wijk bij Duurstede? Urk aan de Lek zul je bedoelen! De Cothense kermis was een spectaculaire happening vergeleken met dit gezapige kinderfeestje.

Kortom: operatie geslaagd en patiënt overleden. Nu maar afwachten of de avondklok van 23.00 uur ook geldt bij het volgende evenement, Kleurrijk Wijk. Dat lijkt me niet meer dan terecht. En als burgemeester Swillens een vent is, dan trekt hij onder het motto ‘gelijke monniken, gelijke kappen’ persoonlijk de dan optredende Panamese volksdansgroep van het podium. Het zal mij benieuwen.

Janus

 

Be the first to comment on "Ongezouten: Urk"

Leave a comment