Ongezouten: Warm

janus

Het is zomer en dus komkommertijd. Behalve het WK voetbal lijkt er op het wereldtoneel verder niets noemenswaardigs te gebeuren. Gelukkig onttrekt Wijk zich aan deze trend en volgen de spectaculaire ontwikkelingen elkaar in hoog tempo op. De redactie van Ditiswijk moet volgens mij alle zeilen bijzetten om het te kunnen bijbenen. Ik neem even een aantal recente koppen met u door:

“Jongeren op straat”

Ik moet toegeven dat ik wel even van de kaart was toen ik dit las. Het lijkt hier om een typisch Wijks fenomeen te gaan, waarbij jongeren zich verzamelen op zogenoemde “hangplekken” waar ze voor overlast zorgen en afval nèt naast de daartoe bestemde prullenbak deponeren. Een zorgwekkende ontwikkeling. Zeker als ze hun sigarettenpeuken niet goed uittrappen. Voor je het weet staat het hele bos in lichterlaaie. Goed dus, dat de brandweer met groot materieel is uitgerukt om een en ander letterlijk in de kiem te smoren. Achteraf mogen we van geluk spreken dat ze het met drie man hebben afgekund, want als ik de fotoreportage zo eens bekijk had het allemaal een stuk beroerder kunnen aflopen. Je moet er niet aan denken wat er had kunnen gebeuren als iemand een emmer benzine over dat smeulende takje had gegooid. Dat ze met de bluswagen zo te zien het halve park naar God hebben gereden neem ik dus graag op de koop toe.

“Stiltetuin”

Aan de Klooster Leuterstraat wordt een stiltetuin aangelegd. Kijk, met het oog op de naderende kermis is dat natuurlijk heel goed nieuws. Aan de Markt schijnt namelijk een aantal mensen te wonen met een zeer fijngevoelig gehoor, voor wie zo’n luidruchtige kermis voor de deur slopend is. Mijn voorstel is, om als vanouds gewoon een vierdaagse kermis te organiseren en voor deze mensen een bescheiden tentenkamp op te richten in de stiltetuin. Maar dan wel een bewaker voor de deur, zodat niemand erin of eruit kan. Dat is nou een win-win situatie!

“Kinderen ontdekken Titanic”

Dit bericht kwam op mij wat ongeloofwaardig over, dus heb ik even wikipedia geraadpleegd. Het wereldberoemde wrak blijkt in 1985 in de Atlantische Oceaan te zijn gevonden. Hoe het dan nu ter hoogte van Wijk is beland, is op zijn minst raadselachtig te noemen. En hoe is dat gevaarte langs de sluizen gekomen? Vragen, vragen en nog eens vragen. Maar Lekzwemmers opgelet: niet te hard het water inrennen!

Sowieso is zwemmen in de Lek een heet hangijzer op het moment. Iemand heeft schijnbaar op een verjaardag van die-en-die gehoord dat er eventueel een zwemverbod zou kunnen gelden. De gemeente weet van niets. Rijkswaterstaat heeft wel een waarschuwing afgegeven maar dat doen ze al als er een boterhamzakje langsdrijft. Dat gezeur ook over blauwalg. In mijn jeugd waren er hardnekkige geruchten over een meerval in de Lek. En dat is niet zo’n flauwe bacterie, maar een monsterlijke vis van zo’n drie meter die volwassen koeien van de kant af trekt en voor zijn ontbijt een kleuter wegwerkt. En niemand die het over een zwemverbod had. Het had ook wel iets, als je daar op een luchtbed lag te dobberen met het besef dat je ieder moment je onderlijf kwijt kon zijn.

In ieder geval staan hele volksstammen nu op hun achterste benen. Het zal wel met de hitte te maken hebben. Na het gedoe rond de kermis is dit al de tweede rel binnen korte tijd. Er hoeft volgens mij nog maar weinig te gebeuren of er staat een woedende meute met brandende fakkels bij het stadskantoor. Ik zie maar één oplossing om de gemoederen te laten afkoelen: allemaal de Lek in!

Janus

Lees ook de eerder gepubliceerde columns van Janus:

Somber

Terreur

Opgesmurfd

Moe

Extreem

 

 

 

 

Be the first to comment on "Ongezouten: Warm"

Leave a comment